Çalışanlarınızın İçsel Amaçlarını Keşfetmelerini Sağlayan Sorular

Liderler çalışanlarının yaptıkları işe gönülden bağlı olmaları için neler yapabilirler?

Şirketler kurumsal değer ve misyonlarını oluşturma konusunda ciddi kaynaklar sarf ederler fakat en ilham verici olanları bile (Volvo’nun güvenlik sözü, Facebook’un insanları birbirine bağlama arzusu gibi) yoğun bir iş gününde arka planda kalmaya mahkûmdur.

İçsel amaçtan kastımız, çalışanların gerçek ihtiyaçlarını bulmaktır, böylelikle işlerini severek yapar ve işlerine dört elle sarılırlar.

2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, çalışanlar kariyerleri ve tutkuları desteklendiğinde çalıştıkları şirkete sadık kalıyorlar (çünkü bu onlar için anlamlı bir şey oluyor). Her ne kadar araştırma son on yılı kapsasa da, yönetici koçluğu yaptığımdan bu eskilere sordum. Bu nesillerdir süregelen ortak bir tutummuş.

İnsanın çalıştığı sektör, kariyer ya da rütbesi ne olursa olsun, yaptığı işte bir anlam bularak yapmalıdır. Liderler şirketlerini yakından ilgilendiren bu içsel amaç kavramını çalışanların hayatlarına ve kariyerlerine basit yollarla (teknikler) aktarabilmektedir. Bunlardan biri faaliyetlerin açıklanması teorisidir. Bu teoriye göre herhangi bir faaliyet çeşitli seviyelerde açıklanabilmelidir. Örneğin, ben şu anda bu makaleyi yazıyorum. Bunu bir alt seviyede açıklamak istersem, klavyede harfleri tuşluyorum. Bir üst seviyede açıklarsam daha iyi liderler yetiştiriyorum.

Liderler, en sıradan görevleri bile anlamlı kılacak vizyonu kazandırarak, çalışanlarının başarı basamaklarını tırmanmalarına yardımcı olurlar. Liderlerin düzenli olarak yaptıkları beş aşamalı bir anket, çalışanların içsel amaçlarını keşfedip ortaya çıkarmalarına yardımcı olan diğer bir yoldur. Liderler şöyle sorular sorarlar:

 

1- Neleri yapmakta iyisiniz?

İş yerinde hangi aktiviteleri yapmak size daha kolay geliyor? Bu konuda en iyisi benim diyerek üzerinize aldığınız görevler hangileridir? Çalışma hayatınız boyunca kendiniz hakkında farkına vardığınız şeyler oldu mu?

Burada amaç, insanlara güçlü oldukları yanları göstermek ve buradan yola çıkarak önlerine yeni olanaklar sermektir.

Mutlaka okuyun: Potansiyelinizi Keşfetmenin Yolları

 

2- Ne yapmaktan hoşlanıyorsunuz?

Hafta sonları ne yapmayı iple çekiyorsunuz? Takviminize bakıp da heyecanla yapmayı arzuladığınız şeyler nelerdir? İşinizi istediğiniz gibi seçme özgürlüğünüz olsaydı, zamanınızı ne yaparak geçirirdiniz?

Bu sorular insanların hangi işi sevdiklerini bulmalarına ya da hatırlamalarına yardımcı olmaktadır.

Mutlaka okuyun: Gerçekte Ne İş Yapmak İstediğinizi Anlamanıza Yardımcı Olacak 7 Öneri

 

3- Sizi en çok ne değerli hissettiriyor?

Hangi işi yapmaktan gurur duyarsınız? Ekip ya da örgüt için gerçekleştirdiğiniz görevlerden en önemlileri hangileridir? Hayatınızdaki yüksek öncelikli görevler nelerdir? Peki, yaptığınız iş bunlarla paralellik gösteriyor mu? Bu tarz sorular sizin için hangi işin değerli olduğunu bulmaya yöneliktir.

 

4- Hangi iş içinizde ilerleme isteği uyandırmakta?

Gelecekte işinize yarayacak neler öğreniyorsunuz? Gelecekte kendinizi nerede görmek isterdiniz? Bugünkü işiniz sizi o düşlediğiniz geleceğe taşıyor mu? Burada amaç mevcut işinizin gelecekle ilgili hayallerinize yaklaşmaya hizmet edip etmediğini ortaya çıkarmaktır.

 

5- İnsanlarla aranız nasıl?

Sizin için ideal çalışma arkadaşları nasıl olmalıdır (kimlikleri, görünümleri, yaş ortalamaları gibi)? Böyle insanlardan oluşan bir ofiste kendinizi hayal edebilir misiniz? İşiniz aile ve sosyal hayatınıza nasıl etki ediyor? Bu tarz sorular işlerini daha anlamlı kılacak ilişkiler kurma konusunda insanları düşünmeye sevk etmektedir.

Bireyleri içsel amaçlarına ulaşma yolculuğuna çıkma konusunda, teşvik etmek pek kolay bir iş değildir fakat yukarıdaki stratejiler bu konuda yardımcı olabilir.

 

İlginizi çekebilir

Çalışanlar, Anlamlı Bir İş İçin Daha Düşük Maaşa Razılar!
Çalışan Motivasyonu Nasıl Sağlanır?
Avatar

Yazar : İpek Külah

Çevirmen

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir