Çalışanlarınızın Kişisel Gelişimlerini Desteklemenin 13 Yolu

Group of diverse people having a business meeting

Yeni yetenekleri keşfetmek ve elinizde tutmak için yapacağınız en önemli şey onlara kişisel gelişimlerini artıracak fırsatlar yaratmaktır. Liderlik eğitimi verebilir ya da yeni bir beceri kazanmalarını sağlayabilirsiniz. Hatta, çalışanlarınızın iş yerinde ve özel hayatlarında ilgilendiği uğraşları devam ettirmeleri için uygun ortamı sağlayabilirsiniz.

Ancak Forbes dergisinde yayınlanan bir makalede kişisel gelişim programlarının çoğunun işe yaramadığı çünkü bu programların bireylerin istekleri doğrultusunda planlanmadığı belirtiliyor.

İşte sizlere çalışanların kişisel gelişimlerine katkıda bulunabilmek için tavsiyeler:

 

1- Gelişim Hedefleri Koyun 

Her sene başında ya da kurumunuza yeni biri katıldığında bu kişiyle “gelişim hedefleri” koyun. 12 tane boşluğu beraber doldurun. Bu kişilerin hangi yönlerini geliştirmek istediğini ve sizin nerede devreye girmeniz gerektiğini bilmeniz çok önemli. Hedeflere o yıl içinde okunacak kitaplar, işe alım tekniklerini öğrenme ya da bir başkasının koltuğuna oturup şirketteki diğer pozisyonlar hakkında fikir sahibi olma dahil edilebilir. Bu hedefleri koymadığınızda çalışanlarınızın kendisini geliştirmesini de bekleyemezsiniz.

 

2- Kişisel Gelişim İçin Fırsatlar Yaratın  

Çalışanlarınıza çalışma saatlerinin yüzde 10’unu kişisel ve mesleki gelişime ayırma imkanı tanıyın. Bu konuda tek bir kural olmalı: Zaman konusunda esnek davranmalısınız. Günlük hayatta yapmadıkları bir şeyi denemelerinin kurumunuza getirileri oldukça yüksek olacaktır. Bu sayede kendi konumları gereği ihtiyaç duydukları bir beceri kazanabilir ya da liderlik becerilerini geliştirebilirler.

 

3- 90 Günlük Gelişim Hedefleri Koyun 

Herkese 90 günlük hedefler koymasını ve bütün ekibinizle paylaşmasını söyleyin. Ben de ekibimle bir araya geliyorum ve hep beraber geçtiğimiz 30 gün içinde neler öğrendiğimizi ve gelecek 60- 90 gün içinde hangi konularda kendimizi geliştirmek istediğimizi tartışıyoruz. Hem bireysel anlamda hem de kurumsal anlamda öğrendiklerimize önem veriyoruz. Yeni fikirleri deneyerek ve neler öğrendiğinizi aranızda paylaşarak da çalışanlarınızın kişisel gelişimlerine destek verebilirsiniz.

 

4- Yenilikçi Öğrenme Fırsatları Sunun 

Yenilikçi ve eğlenceli kişisel gelişim fırsatları çalışanlarınızı heyecanlandırır. İlgi çekici ve ilginç fırsatlar yaratmak için farklı konuları birleştirebilirsiniz. Örneğin, ileri teknoloji ya da herkesin katıldığı aktiviteler kullanarak çalışanlarınızın yeni öğrendiği kavramları gerçek hayatta kullanmalarını sağlayabilirsiniz.

 

5- Hayatlarının Her Alanını Etkileyecek Yararlardan Bahsedin 

Çalışanların özel hayatlarını da olumlu etkileyecek kişisel gelişim programları hazırlayın. Çalışanlar, bu programların sadece işlerini ilgilendirdiğini düşünür ve burada öğrendiklerini özel hayatlarından ayrı tutar. Bu yüzden de özel hayatlarının etkilendiğini fark etmez. Onlara hayatlarının her alanının etkileneceğini gösterirseniz çalışanlarınızın hem evde hem de etrafındaki insanlara karşı takındıkları tavırda olumlu bir değişim olduğunu görebilirsiniz.

 

6- Herkese Uyacak Kişisel Gelişim Programları Hazırlayın 

Artık öğrenme ve gelişim yöntemleri herkese uyacak şekilde belirleniyor.  Kurumunuzun vizyonuna uyan yetkinlik ve davranışları iyi anlamalısınız. Bu şekilde yönetici olarak çalışanlarınızın önem verdiği konuları fark edebilirsiniz. Daha sonra da kurum için gelişimi destekleyecek bir ortam yaratmalı ve gerektiğinde dışarıdan yardım istemelisiniz.

 

7- Kişisel Gelişim Programlarında Arka Planda Kalmayın 

Kişisel gelişim düzeylerini konuşmak için çalışanlarınızla düzenli olarak birebir toplantılar yapın. Bu toplantıların sıklığını işlerinizin yoğunluğuna göre değiştirebilirsiniz (her hafta, her ay, üç ayda bir, vb.). Çalışanlarınızın görevleri dışında nelerle ilgilendiğini öğrenmeye çalışın ve bu uğraşları devam ettirebilmeleri için onlara imkanlar tanıyın. Çalışanlar kişisel hedef ve hayallarinin peşinden koşmaya teşvik edildiklerini hissettiklerinde performansları ve kuruma olan bağlılıkları artar.

 

8- Geleneksel Eğitim Kalıplarını Yıkın 

Gelişimin sınıf ortamında kazanılması gerektiği düşüncesini yıkın. Çalışanlarınızın sektörünüzdeki en yeni gelişmeleri tartıştığı bir kulüp kurun, çalışanların birbirine becerilerini öğretebileceği 15 dakikalık “öğle yemeği ve öğrenme” molaları koyun ya da şirketinizde çalışanlarınızın birbirinden bir şeyler öğrenebileceği bir ortam yaratın. Kullanışlı ve geleneksel kalıpların dışında yöntemler kullanarak herkesin kişisel gelişimini artırmasını sağlayın.

 

9- Soru Sorun ve Cevapları Dikkatle Dinleyin 

Çalışanlarınızla birebir toplantı yaptığınızda onları dikkatle ve şevkle dinleyin. Bütün dikkatinizi çalışanınıza verin. Ne söylemeniz gerektiğini ya da söylemek istediğinizi düşünmeyin. Onun düşüncelerine önem verdiğinizi gösterin. Şu iki basit soruyu sorun: Hangi becerilerini geliştirmek istiyorsun? Bu konuda sana nasıl yardımcı olabilirim? Bu soruların yarattığı etkiye eminim ki şaşıracaksınız.

Mutlaka okuyun: İyi Bir Dinleyici Nasıl Olunur?

 

10- Herkesin Bir Şeyler Öğrendiği Bir Ortam Oluşturun 

Yeni bir şeyler öğrenmek gelişmenizi sağlar. Kişisel gelişimi desteklemek isteyen kurumların ofislerinde buna uygun bir ortam yaratması gerekiyor. Öğrenme kültürü şirketinizin temelini oluşturduğunda çalışanlarınız sürekli bir şeyler öğrenmenin önemini anlayacaktır. Bu konuda kurumların yararlanabileceği pek çok mekanizma, araç ve teşvik mevcuttur ama kurum kültüründen başlamak en iyisidir.

Mutlaka okuyun: Şirket Kültürü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

11- Yöneticilerinizi Mentor Olarak Yetiştirin 

Yıllık gelişim hedeflerinize ulaşmak işe yarar ama bu evrak işine dönüşebilir. Yöneticileriniz ara sıra çalışanlarınızın kendisini nasıl ve neden geliştirmek istediğini onlara sormalı. “Önümüzdeki 6-12 ay içinde kişisel kariyer hedeflerine ulaşma yolunda kendini nasıl geliştirebilirsin?” gibi bir soru sormak oldukça yardımcı olacaktır. Yöneticiler çalışanlarının kendilerini geliştirmesini sağlayarak onlara yeni kapılar açabilir.

 

12- Ekip Üyelerinizin Birbirinden Yeni Şeyler Öğrenmesini Sağlayın 

Bazı müşterilerimle bir araya gelerek bir topluluk oluşturuyoruz. Böylece insanlar hem bir araya gelerek kendi tecrübelerini paylaşıyor hem de benzer sorunlarla karşılaşan kişilerle konuşma imkanı yakalıyor. Bir başka seçenek de şirket içinde çalışanların kendi aralarında rol değişikliği yapmalarını sağlayarak kendilerini geliştirmelerini sağlamak.

 

13- Çalışanlarınıza İsteklerini ve İhtiyaçlarını Sorun 

Çalışanlarınızın kendilerini geliştirmelerini sağlamak için sürekli fikirlerini almak ne istediklerini anlamanızı ve yeni fikirler bulmanızı sağlar. Kişisel gelişim şirket kültürünüzün bir parçasıysa çalışanlarınız bütçe dışına çıkmamak şartıyla herkesin yararına olacak çözümler geliştirebilmek için yöneticileriyle, insan kaynaklarıyla ve çalışma arkadaşlarıyla kendi ihtiyaçları ve hedefleri hakkında rahatlıkla konuşabilmeli.

 

İlginizi çekebilir

Çalışanları Motive Etmenin 10 Bilimsel Yolu
Kendinizi Geliştirmenin Yolları
Avatar

Yazar : Sinem AYAN

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir