Primo, aslında görsel, dil eğitimi temelli tahta bloklar kullanarak çocuklara, nasıl programlama yapabileceklerinin öğreten robotik bir oyun kiti.
Tüketicilerin büyük bir kısmı için uygulama, bir yabancı dile adapte olmaya benziyor. Bugün tüketiciler, akıllı telefonlardan önce yapılanları nasıl anladıklarını zar zor hatırlayabiliyorlar ve yine büyük bir çoğunluğunun, her gün kullandıkları telefon uygulamalarının kodlar tarafından nasıl çalıştığına dair hiçbir fikri yoktur. 3 yaşından itibaren çocuklara, kodlamanın temellerini öğretebilmeyi uman Primo, çocuklar için tasarlanan tahta bir oyuncak ama aslında onlara nasıl programlama yapabileceklerinin öğreten robotik bir oyun kiti.
Cubetto adını verdikleri oyun seti, küçük, motorlu ve içinde birçok oyuk bulunan tahta panoya kablosuz bağlanabilme özelliğine sahip. Tahta, program arayüzü görevi görüyor ve çocuklar, kodları (renkli talimat blokları) – oyuklara yerleştirerek Cubetto’yu kontrol ediyorlar. Bloklar bir kez yerleştirildi mi, tahtanın kenarındaki kırmızı düğmeye basarak kodları yönetiyor ve Cubetto’yu programlanan güzergaha gönderiyor. ‘ileri’, ‘sola dön’, ‘sağa dön’ ve fonksiyon komutunu da içeren 4 blok kod var. Programlama tahtasında, kullanıcıların istedikleri bir zamanda çağırabilecekleri ‘saklı’ bir kod düzeni tasarlayabileceği ayrı bir bölüm de içeriyor. Fonksiyon bloğu ana koda yerleştirildiğinde, fonksiyon kutusunda depolanan bir parça kodu yeniden harekete geçiriyor. Hatta bu özellik, sonsuz halkalar oluşturmak için kullanılabilir. Sistem yazılı anlatımla karmaşık gelmiş olabilir. Aşağıdaki videoda oyun kitini kullanım halindeyken görebilirsiniz.
Bu girişim Kickstarter, üzerinden hedef finansmana başarıyla ulaşmış bulunuyor ve halihazırda tüm oyun seti 170 dolara web sitesi üzerinden piyasada satışta. Primo, bir sonraki jenerasyonun, eğlenirken, kodları – sadece kullanmayı değil – okuyup-yazabilmesini sağlamayı amaçlıyor. Sizce başka ne gibi eğitici oyuncaklar geliştirip çocuklara sevdirilebilir?