Çocukluk hobisini uluslararası bir işe dönüştüren girişimci

kadın girişimci

Bella Weems, 14 yaşındayken ailesinden araba istedi. Yasal olarak araba kullanmasına daha 2 yaş vardı. Arkadaşlarından bir çoğu ondan büyüktü ve araba ehliyeti alıyorlardı. Ailesinden araba istediğinde, arabanın parasını kendisinin ödemesi gerektiğini söylemişlerdi.

Bunun üzerine, Bella bebek bakıcılığı yapmaya başladı. Aylarca çalışmasına rağmen emeğinin karşılığında sadece 350 dolar kazanabilmişti. Bu şekilde asla gereken parayı kazanamayacağını düşündü. Ailesine, bu şekilde çalışarak çok az para kazanabildiğini ve evde bir şeyler yaparak pazarlamanın daha mantıklı olduğunu söyledi. Ailesi de bebek bakıcılığından kazandığı paralarla bu işe girebileceğini söylediler.
Bella, mücevher ve aksesuar alanında internet araştırması yapmaya başladı. Kişiye özel madalya tasarımı ilgisini çekmişti. Bella bunun nedenini ” eğlenceli ve ilginç buldum ” diye açıklıyor. Annesine, haftasonu boncuk dükkanına giderek gerekli malzemeleri almaları gerektiğini söyledi. Daha önceleri aksesuar işinden gelir elde edebileceklerini hiç düşünmemişlerdi. İşleri için bir isim seçmeleri gerekiyordu. Bunu da anne kız yaptı. Annesi Bella’dan sevdiği bir şeyi söylemesini istedi. Bella “baykuş” dedi. Annesi sevdiği başka bir şeyi daha söylemesini istedi. Bella’nın hoşlandığı diğer sey ise origamiydi. Böylece ” Origami Owls ” doğmuş oldu. Kadınlar bu ismin tuhaf ve bilgece olduğunu düşünüyor. Bella da bunun doğru olduğunu ve kendisinin “tuhaf”, annesinin de “bilge” taraf olduğunu söylüyor.
İşe başladıktan sonra, Bella evinde partiler vererek hazırladıkları ürünleri tanıttı. Tüm ürünlerinin özelliklerini, hikayelerini ve fiyatlarını çevresine anlattı ve herkese bu ürünlerden hediye etti.

taki2

Tanıtım partilerine katılan ve hediye ürünleri takarak etrafta dolaşan insanlardan aldığı pozitif geri bildirimlerden sonra Bella Kasım 2011’de annesiyle birlikte bir alışveriş merkezinde dükkan açtı. Dükkan yaz sezonunda 60 bin dolarlık ürün sattı. Bu şatıştan daha önemlisi; satılan ürünlerin çoğu turistler tarafından satın alındı ve değişik ülkelere hediye olarak gönderildi. Daha sonra başka ülkelerden bir çok insan ürün satın almak için kendilerini aradı. Artık büyük bir şirket olduklarını düşünüyorlardı ama bir alışveriş merkezindeki küçük bir dükkanda sadece iki kişiydiler. Bu noktada Bella, bir web sitesi kurmaları gerektiğini düşündü.

İşleri büyüdükçe, bağımsız tasarımcılar ve ürünlerini daha geniş pazarlara taşıyacak insanlarla çalışmaya başladılar. 12-17 yaş arası girişimcilere özel programlar hazırladılar. İnsanlara kendi ürünlerini e-ticaret yaparak satabilme imkanı verdiler. Bu sayede 60 bin kişiden fazla bağımsız tasarımcı ile çalışmaya başladılar. Şirketleri Kanada’ya açıldı. Bir sonraki hedefleri Meksika ve Avrupa pazarı ve daha fazla aksesuar tasarımı.

İşlerinde 7 konsept benimsediler. Bunlardan biri anneler günü için tasarlanan “the core collection” konseptiydi. İnsanların kullanabilecekleri tasarımlar yapmaktansa insanların hangi tasarımlara ihtiyaç duyduklarını anlamaya çalıştılar. Swarovski ile ortaklık kurup çelik parçalar kullanarak da özel tasarımlar yaptılar. Origami Owl şu anda patentli ürünlere sahip. Bunlardan biri kalp madalyonudur.

Weems şimdi 18 yaşında. Kurduğu iş gibi kendisi de çok gelişti. Annesin desteğiyle, özgüven ve iletişim konusunda kendisini geliştirdi. Bella’ya bu macerada neler öğrendiği sorulduğunda verdiği cevap anlamlıydı. ” Etrafınızda size pozitif etki yapan, ilham veren ve yukarılara çıkmanızı için sizi destekleyen insanlar olmalıdır. Çünkü insanoğlu etrafındaki insanlar gibi hareket etme eğilimimdedir. Etrafınızı pozitif insanlarla donatın. Yaşınız kaç olursa olsun rüyalarınızın peşinden gidin. Kendinize inanın.”

taki

Hayallarınızın peşinden giderken para kazanmanız da işin zevkli tarafıdır. Bella’nın şirketi her sene yüz milyonlarca dolarlık satış yapıyor. Bella şu anda Alice ismini verdiği bir Jeep kullanıyor. Şaşırmamalı, çünkü Alice Harikalar Diyarında çocukken en çok sevdiği filmdi.

Siz değerli okuyucularımız için ilham veren başarı hikayelerini ve girişimcileri araştırmaya devam edeceğiz.

 

İlginizi çekebilir

En Çok Para Kazandıran Hobiler

Neden Daha Az Çalışmalı ve Hobilerinize Daha Fazla Zaman Ayırmalısınız?

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir