Doğal Gaz Faturası Nasıl Düşürülür?

Evinizde doğal gaz kullanıyorsanız faturanızın kabarık olabileceğini biliyorsunuzdur. Ama endişelenmenize gerek yok. Doğal gaz faturanızı düşürmek için enerji kullanımınızı azaltmak ve enerji tasarrufu yapmak gibi stratejileri kullanabilirsiniz.

 

1.Enerji Kullanımını Azaltmak

Termostatınızı daha düşük ayara alın.

Termostatınız yüksek bir sıcaklığa ayarlıysa faturanızın el yakması çok muhtemeldir. Termostatınızı sadece 1 derece daha düşük bir sıcaklığa ayarlamak faturanızı %5-10 oranında düşürür. Örneğin, sıcaklığı 21°C’den 20 °C’ye düşürün.

 

Evde değilken kombinizi kapatın.

Gerekli olmadığında kombiyi kapatmayı unutmayın. İşe giderken veya hafta sonlarında dışarıya çıkarken kombiyi kapatın. Tasarruf ettiğiniz enerji miktarı gaz faturanızı düşürmenizi sağlayacaktır.

 

Radyatör vanası ile enerji tasarrufu yapın.

Evinizde bazı odaların diğerlerinden daha sıcak olması gerekir. Örneğin, salonu sıcak tutmak sizin için önemliyken bodrumun biraz soğuk olmasında bir problem yoktur. Evinizdeki bütün radyatörlere radyatör vanası yerleştirerek ısıyı kontrol edebilirsiniz. Bu kendi kendini düzenleyen vanalar, radyatörlere giden sıcak su miktarını ayarlayarak her odanın sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.

 

Ekstra ısıtıcıları daha az kullanın.

Isıtıcılar çok fazla enerji harcar. Ayrıca büyük alanları ısıtmakta çok da etkili değildirler. Bunları kullanmaktan kaçının ve sizi sıcak tutacak başka etkili yöntemleri deneyin, örneğin evinize mantolama yaptırın. Yalnızca küçük bir alanı ısıtmak istiyorsanız elektrikli ısıtıcı kullanmak bütün evi ısıtmayı çalışmanızdan daha etkili bir yöntem olabilir. Radyant ısıtıcıları kullanmaya çalışın, bunlar diğer modellere göre daha çok enerji tasarrufu yapmanızı sağlar.

 

2.Evinizde Değişiklik Yapın

Evinizin içinde basınçlı hava varsa bütün havalandırmaları ve oda kapılarını açık tutun.

Kullanılmayan odaların kapısını kapalı tutmanın enerji kullanımını azaltacağı düşünülür ancak bunu yapmak aslında faturanızı şişirir. Hava akışını sağlamak için bütün havalandırmaları ve kapıları açık tutun. Ancak belirli bir odanın sıcaklığını düşürmek için bir radyatör vanası kullanacaksanız soğuk havanın sıcak ortama akışını engellemek için o odanın kapısını kapatabilirsiniz.

 

Pencereleri ve dış kapıları kapatın.

Soğuk aylarda pencerelerinizi veya dış kapıları açık bırakırsanız sıcak hava kolaylıkla dışarı kaçacaktır. Bütün pencereleri ve dış kapıları mutlaka kapatın. Soğuk havayı dışarıda tutabilmek için kapının altında boşluk varsa bir havluyu katlayıp kapının altına sıkıştırabilirsiniz.

 

Güneşlikleri gün içinde açık bırakın geceleri ise çekin.

Gün içinde güneşlikleri veya perdeleri açık bırakırsanız güneş ışığı içeri girebilir. Bu da evinizin ısınmasını sağlar. Güneş battığında ise güneşliklerinizi veya perdelerinizi çekin ki sıcak hava dışarı kaçmasın.

 

Pencerelerinizi kaplamak için yalıtımlı paneller kullanın.

Yalıtımlı paneller soğuk havanın pencerelerin camından içer girmesini engeller. Bu paneller tipik olarak köpükten yapılır ve nalburlarda bulabilirsiniz. Dükkana gitmeden önce pencerelerinizi ölçerseniz doğru boydaki panelleri satın alabilirsiniz. Panelleri pencerelere doğru bastırın, daha sonra manyetik bantlı şeritleri kullanarak panelleri pencere çerçevesine sabitleyin.

 

Alternatif olarak pencerelerinizi plastik yalıtım filmini kullanın.

Soğuk aylarda pencerelerinize plastik yalıtım filmiyle kaplamak evinizin sıcaklığının dışarı çıkmasını engeller. Bu filmi nalburlarda bulabilirsiniz ve yerleştirmek de oldukça kolaydır. Genel olarak filmler kesilmiş halde satılıyor, bu yüzden pencerelerinizi tam olarak kaplamak için birkaç yaprağı birleştirerek kullanmanız gerekebilir. Filmin yapışkan tarafını pencere camına doğru bastırmanız yeterli olacaktır.

 

Kıyafetlerinizi yıkarken soğuk su kullanın ve kuruması için ipe asın.

Kıyafetlerinizi yıkarken enerji tasarrufu yapmak için soğuk su kullanın. Kıyafetlerinizi balkona serin veya odanın içinde kurtacaksanız da ipe asın. Kıyafetlerinize zarar vermemek için soğuk suyla yıkamadan önce kıyafet etiketlerindeki yıkama talimatlarını okumayı unutmayın.

Avatar

Yazar : Sinem AYAN

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir