Cafeler İçin Etkili Pazarlama Yöntemleri

Yapılan bir araştırmaya göre kahve seven insanlar, sabah duş almak ve kahve içmek arasında tercih yapmak zorunda olsa %50 oranında kahve içmeyi tercih ediyor. Yani kahve içmek, duş almak kadar önemli bir ihtiyaç bu kişiler için.

Günün ilk kahvesini, sevilen bir kafede içmek kahve severlerin en büyük tutkularından bir tanesi şüphesiz.

Fakat insanları kafenize çekmek için cama “AÇIK” yazısı asmak yeterli değildir. Her hafta yaşadığınız kente yeni bir kafe açılıyor ya da Starbucks, Kahve Dünyası gibi büyük firmaların şubeleri açılıyordur mutlaka. Hal böyle olunca kafenize müşteri çekmek için daha fazla rakiple mücadele etmek zorunda kalırsınız.

Bu bağlamda kafe ve kahveci dükkanı sahiplerinin daha fazla müşteri çekmek, daha çok satış yapmak için izlemesi gereken bazı pazarlama teknikleri bulunuyor.

Bu yazımızda kafe ve kahveci dükkanı sahiplerinin imdadına koşuyor ve onlara etkili pazarlama yöntemleri sunuyoruz.

 

1. Marka Kimliğine Odaklanın

Pazarlama hakkında bir yazı olacağını söyledik, “Marka kimliği de nereden çıktı?” diyebilirsiniz.

Şöyle izah edelim.

Facebook’ta reklam vermeden ya da Instagram’a fotoğraf yüklemeden önce, kafenizin alelade bir mekan olmadığından emin olmalısınız. Kafeniz sizin markanızdır. Markanızın nasıl bir müşteri kitlesini hedeflediğini, dükkanınızın ne tür özellikler sunduğunu bilerek hareket etmeniz şart.

Eğer markanızın kimliğini siz bilmiyorsanız ve göstermiyorsanız, insanlar neden size rağbet etsin ki… Böyle düşünün.

Kafeniz var ama…

  • Lüks bir kafe mi burası?
  • Öğrenci odaklı mı?
  • Taze kahve çeşitlerini deniyor musunuz? Yoksa tek çeşit kahve mi sunuyorsunuz?
  • Fiyat aralığınız gençlere mi daha uygun, yoksa beyaz yakalılara mı?

Bu tür sorulara cevap bulmanız gerek. Bu da zaman, emek ve para anlamına gelir. Ancak hedef müşteri kitlenizi ve markanızın kimliğini tespit ettiğinizde pazarlama çabalarınızdan daha fazla verim alırsınız. Yani muhatabınızı bulduğunuzda söyledikleriniz daha etkili hale gelir.

 

2. Tadımlık Şeyler Sunun

Starbucks yeni bir kahve getirdiği zaman, mağazasındaki tüm müşterilere ufak bir bardak kahve ikram ediyor.

Bu ikramın Starbucks’a illa bir maliyeti var, ancak insanlara ufak ikramlarda bulunmak başarısı kanıtlanmış bir pazarlama taktiğidir. Zira insanlar kendilerine iyilik yapıldığını düşünür ve bu iyiliğe karşılık vermek ister.

Yine kafenizde günün veya haftanın belli zamanlarında müşterilerinize ufak ikramlarda bulunun. Bir adet ufak kek ikramınız, müşterinin büyük boy kek satın almasıyla sonuçlanabilir.

Mutlaka okuyun: Karşılıklılık İlkesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

 

3. Hediye Dağıtın

Kafenizde insanlara ücretsiz şeyler sunmak, onlara hediye vermek de yine çok etkili bir pazarlama yöntemi.

Kahve odaklı yarışmalar ve hediye çekilişleri yaparak internette bilinirliğinizi artırabilirsiniz. (Instagram’da üç arkadaşını etiketleyen biri çekilişe hak kazanır vs.)

Bu tür yarışma ve çekilişler sayesinde sosyal medyada takipçiniz artar. Yarışma düzenleyen Yarışma düzenleyen Instagram hesapları, düzenlemeyenlere kıyasla %70 daha hızlı büyüyor. Bu istatistiği aklınızdan çıkarmayın.

Yine yarışmaya katılmak için sosyal medya hesabınıza veya web sitenize giren insanlar diğer ürünlerinizi de inceler. Bu sayede bir taşla 7-8 kuş vurmuş olursunuz. Belki siz pasta hediye etmek üzere bir çekiliş düzenliyorsunuz ancak Instagram hesabınıza giren kişi kahve çeşitlerinizle ilgilenebilir ve sizden kahve almaya karar verebilir.

Mutlaka okuyun: Instagram’da Nasıl Çekiliş Yapılır?

 

4. Sosyal Medyayı Doğru Kullanın

Sene 2024.

Sosyal medyanın yer almadığı hiçbir pazarlama yazısı olamaz haliyle. Bugün sosyal medyaya önem vermeyen bir işletme kendine yapabileceği en büyük kötülüğü yapıyordur.

Sosyal medyada milyonlarca kişiye erişme potansiyeliniz vardır. Ancak bu örnek bağlamında yerel düşünmek daha mantıklı olur. Yani faaliyet gösterdiğiniz şehir açısından olaya yaklaşmanız gerek.

Öncelikle bir sosyal medya pazarlama planı hazırlamalı ve sonra hangi mecralara odaklanmak gerektiğini tespit etmelisiniz.

Facebook, Instagram ve Twitter en önemli 3 sosyal medya platformu.

Facebook, takipçleri müşteriye dönüştürme konusunda hala en iyi mecralardan biri. Google’dan sonra işletmeniz hakkında en detaylı bilginin alınabileceği yer Facebook.

Günde yaklaşık 60 milyon gönderinin paylaşıldığı Instagram ise yeme içme konularında biçilmiş bir mecra. Çekiliş, canlı yayın, etiket, hashtag gibi unsurlar sayesinde sırf Instagram’a bile odaklanabilirsiniz.

Twitter’ı es geçmek olmaz. Haber okumak, paylaşmak ve bulmak için en ideal sosyal medya mecrası diyebileceğimiz Twitter üzerinden daha olgun ve yetişkin müşterilerinize ulaşabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Sosyal Medyada Organik Olarak Takipçi Artırma Yöntemleri

 

5. Etkinlik Düzenleyin

Kafeniz olabilir ancak bu sadece dükkan içinde faal olmanız gerektiği anlamına gelmez.

Partiler, konserler, fuarlar vb. etkinliklere katılın. İnsan yoğunluğunun fazla olduğu, ayak trafiğinin yüksek olduğu ortamlarda stand açmak yeni müşteriler kazanmak için şahane bir firsattır.

Bu tür etkinlikler sosyal hadiselerdir. Yani network yapmak için sosyal etkinliklerden yararlanmalı, yeni kişilerle ve işletme sahipleriyle tanışmalısınız. Bu sayede örneğin kafenize pasta-börek üretimi için daha uygun ve kaliteli bir iş ortağı kazanabilirsiniz. Ya da bir etkinlikte tanıştığınız ufak bir müzik grubunu haftanın bir günü kafenizde müzik yapmaları için ikna edebilirsiniz. Sayısız fırsat vardır etkinliklerde.

 

6. Yorum ve Kullanıcı İçerikleri Paylaşın

Sosyal medyanın en güzel özelliklerinden biri “user-generated-content”, yani kullanıcılar tarafından üretilen içeriklerdir. Bu kişiler sizin mekanınızı sevdiği için orijinal içerikler üretir.

Bu içerikleri sosyal medya hesaplarınızda siz de paylaşabilirsiniz. Böylece hem içerik konusunda zaman ve enerji harcamamış olursunuz hem de içeriği paylaşılan müşterilerin sadakatini kazanırsınız.

Yine kafeniz hakkında yapılan yorumları takip etmeyi unutmamalısınız.

İnsanların %72’si, bir mekan hakkında yorum ve inceleme yazısı okumadığı müddetçe o mekana gitmiyor.

Müşteri yorumlarını paylaşmak, satış oranını %270 oranında artırabiliyor.

İnsanların %60 yerel restoran ve kafeler hakkında internette yorum araştırıyor.

Nike, Converse gibi devasa markaların başarısında kullanıcıların ürettikleri içeriği paylaşma stratejisi oldukça etkili. Siz de bu başarısı kanıtlanmış yöntemden istifade etmelisiniz.

Mutlaka okuyun: Toplumsal Kanıt İlkesi Nedir? Pazarlamada Nasıl Kullanılır?

 

7. Google Benim İşletmem Hesabı Açın

İnternette değeri en az takdir edilen pazarlama araçlarından biri Google Benim İşletmem’dir.

Eğer hala bu aracı kullanmadıysanız derhal kullanmalısınız. Google Benim İşletmem hesabı sayesinde işletmeniz Google’da ve Google Maps’te yer alır.

İşletmeniz hakkında yorum yapılabilir, kafenizde çekilen fotoğraflar herkesçe görülebilir, Google Maps’te işletmenizin adresi çok kolay bulunabilir.

Özellikle arama motoru optimizasyonu (SEO) bağlamında kafeniz için mutlaka Google Benim İşletmem hesabını ücretsiz olarak açın.

10 dakikada işletmeniz Google tarafından indekslenir ve arama sonuçlarında görüntülenebilir hale gelir.

Yani bu listede yer alan hiçbir tavsiyeye kulak asmasanız bile Google Benim İşletmem hesabı açmayı asla ve asla ihmal etmeyin.

Mutlaka okuyun: Google Benim İşletmem Nedir? Nasıl Kayıt Olunur?

 

8. Kafeniz İçin Web Sitesi Kurun

Kafenizin internet sitesine sahip olması, onun dijital ortamdaki varlığına büyük katkı sağlar.

E-ticaret sitesi, blog sitesi, portfolyo sitesi ya da tek sayfalık bir site şeklinde farklı formatlar deneyebilirsiniz.

 

9. Baristalık Eğitimi Düzenleyin

Kafenizde haftanın belli günleri ücretli veya ücretsiz olarak baristalık eğitimi düzenleyebilirsiniz. Bu sayede kahve tutkunlarının kafenize gelme, kafenizin daimi müşterisi olma ihtimalini bizzat kendi ellerinizle hazırlarsınız.

 

10. Sadakat Programı Düzenleyin

Sadık müşterilerinizi daha da memnun etmek, yeni müşterileri de sadık hale getirmek için sadakat programı uygulayabilirsiniz.

Sadakat programı aslında hemen her sektörde kullanılıyor.

Yani bir ay içinde X marka petrol istasyonundan 1000 liralık benzin alanlara marketten 20 liralık hediye çeki…

9 sefer X mağazasından alışveriş yapana 10. alışverişinde %50 indirim.

9 kez X kafesinden kahve alana 10. kahve bedava…

Mesela Starbucks sadakat programını çok iyi kullanıyor. Sadakat programı sayesinde Starbucks uygulamasını geçtiğimiz yıl 16 milyon kişi indirdi.

Siz de insanları sürekli kafenize gelmeleri konusunda teşvik edecek bir şeyler yapabilirsiniz.

  • 9 kahve alana 10. kahve bedava…
  • Kafenizden 3 kez ufak boy pizza alana yanında 4. alışında bedava çay ikramı gibi şeylerden söz ediyoruz.

Mutlaka okuyun: Başarılı Bir Müşteri Sadakat Programı Oluşturmak

 

11. Blogger ve Fenomenlerle İşbirliği Yapın

Influencer marketing diye bir şey var. Sosyal medyada fenomen olmuş, yüzbinlerce takipçisi olan kişileri kafenize davet edebilirsiniz mesela. Bu kişilerin Instagram’da paylaşacağı tek bir “story” bile kafenize onlarca yeni müşteri olarak geri dönecektir.

Yine yeme içme ve lifestyle konularında popüler bir blogu, Instagram sayfası olan blogger’ları da mekanınıza davet edebilir, onlara ikramlarda bulunarak işletmenizi tavsiye etmelerini isteyebilirsiniz. Bu bakımdan özellikle sizle aynı şehirde yaşayan fenomenlere ulaşmanız çok iyi olur.

Mutlaka okuyun: Influencer Marketing Nedir? Örnekleri Nelerdir?

 

12. Google Adwords’ten Yararlanın

Google’ın lokasyon bazlı reklamları sayesinde insanlara bulundukları lokasyona uygun reklam gösterimi yapılabiliyor. Yani bir insan Google’da restoran ya da kafe aradığı zaman o kişiye en yakın kafe ve restoranlar gösteriliyor.

Lokasyon bazlı reklam ve pazarlama için Google Adwords’ten yararlanmanız çok iyi olacaktır.

 

Sonuç

Kafenizi pazarlamayı öğrenmenin aşamalı bir süreç olduğunu belirtelim. Yazımızda ele aldığımız yöntemleri düzenli ve istikrarlı bir biçimde uygulayarak müşteri sayınızda ve satış miktarında değişim gözlemleyebileceğinizi şimdiden söyleyelim.

Şimdiden başarılar ve bol kazançlar diliyoruz!

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir