Doğru Akıl Hocasını Bulmak İsteyenlere

Girişimcilerin hayatını incelediğinizde hemen hepsi başarıya giden yolda akıl hocalarına çok şey borçlu olduklarını ifade eder.

Akıl hocası (mentor) edinmek, özellikle iş hayatında kariyer yapmak isteyen taze girişimcilere verilecek en güçlü tavsiyedir. Dünyadaki en zengin insanları araştırdığınızda hepsinin akıl hocasına sahip olduğunu görürsünüz. Warren Buffet’ın akıl hocası Benjamin Graham’dı. Bill Gates’in ilk akıl hocası babasıydı, sonra Warren Buffett oldu. Mark Zuckerberg’in akıl hocası Steve Jobs idi. Ancak bir girişimcinin atabileceği en önemli adım akıl hocası edinmek ise neden birçok kişi bu tavsiyeye kulak asmıyor?

 

“Akıl hocası edinin.” tavsiyesi neden önemsenmiyor?

Akıl hocalığı konusunu çok önemseyen Richard Branson şöyle diyor: “Anlaşılabilir bir durum bu. Tek başına ilerlemek hayran olunası bir durum olarak görülüyor. Ancak çok budalaca ve hatalı bir yaklaşım bu.” Branson’un tezine göre ego, gurur ve kibir girişimcilerin destek almaktan alıkoyuyor.

En büyük olumsuz inançlardan biri yeterli olmadığımız inancıdır. Hayatta istediğiniz şeyleri elde edebilmek adına zihninizin arkasında yeterince iyi, akıllı, esprili, çekici, başarılı, sabırlı olup olmadığınızı sorgulamışsınızdır muhakkak. Yeterli olmama inancı o kadar yaygın ki en derin korkularımız bile bunla alakalı. Beynimiz beklentileri karşılayamadığımızda işte ve ilişkilerde başarısız olacağımızı bilir. Başkalarını hayal kırıklığına uğratmanın verdiği suçluluk duygusuna da neden olur bu.

İşte bu nedenle yardım istemek zordur. Çünkü yardım istendiğinde bu zararlı inancın doğru olduğu ortaya çıkabilir.

Akıl hocası aramak bir girişimci için mantıksız gibi gözükebilir. Danışman olarak kendi başınıza çalıştığınızı ya da bir startup’un kurucusu yahut bir şirketin CEO’su olduğunuzu farz edelim. Kim zaaflarını birine göstermek ister ki? Diğer insanlar sizin eksik olduğunuz şeyleri öğrenirse saygınlığınız etkilenmez mi? Yatırımcılar, müşteriler, rakipler ne düşünür?

Egomuz yüzünden yardım istemekten ya da akıl hocası edinmekten kaçınırız. Yardım istersek zayıf, bilgisiz, tecrübesiz olduğumuz düşünülür diye endişeleniriz.

 

Doğru akıl hocası nasıl bulunur?

Egonuzu, gururunuzu ve korkularınızı bir kenara bırakırsak doğru akıl hocasını bulmaya başlayabilirsiniz. Ancak ideal bir akıl hocası bulmak kolay olmayabilir.

İşte size harika bir haber. Hangi sektörde faaliyet gösteren bir girişimci olursanız olun akıl hocası bulmanız için birkaç tavsiye sunuyoruz sizlere:

 

1. Egonuzu anlayın.

Kimse yardım istemekten hoşlanmaz. Kökleri derinde olan bir inanç sistemi olan egoyu bunun için suçlayabilirsiniz. Sonuç olarak iyi hissetmek için hayatımızda neler olması gerektiğini söyler bize. Özgüvenli hissetmek için kendimize yetmemiz ve yeterli olmamız gerektiğine inandırır bizi. Zaafiyeti, zayıflığı kabul etmek istemez. Zamanla bu tür bir düşünme biçimi ise dışarıdan yardım almamızı engeller.

 

2. Egonuzu bertaraf edin.

Başarılı olabilmek için zaaflarınızı kabul edebilmeli ve özgüvenli olabilmelisininiz. Bir alışkanlığı değiştirmek için kararlılık son derece mühimdir. Tavsiye almak için arkadaşlarınızdan ve yakın çevrenizden işe başlayın. Bunu haftalık veya günlük hedef olarak not alabilirsiniz. Kırılgan hissediyor olmanız size daha rahatsız edici gelmeye başladıkça ve ihtiyaç duyduğunuz şeyleri ifade ettikçe yakın çevrenizden daha ötelere gidebilir, tanımadığınız kişilerden de tavsiyeler alabilirsiniz. İş hayatında, bu uygulama duygularınızdan istifade etmenize ve müşterilerinizle daha derin bir düzeyde iletişim kurmanıza neden olur.

 

3. Siz ne sunabilirsiniz?

Akıl hocalığını genelde tek yönlü olarak algılarız. Akıl hocası ne derse, o geçerli sanarız. Gerçekte bu durum kişilerin ihtiyacına göre tersine dönebilir. Bu nedenle yardım almadan önce insanlara ne tür bir fayda sağlayabileceğinize de karar verin. Uzmanlık alanınız ne? Diğer insanlara faydalı olabileceğiniz en önemli becerileriniz neler?

 

4. İnternet araştırması yapın.

Birkaç tıkla kendi alanınızda uzmanlaşmış bir akıl hocası bulabilirsiniz internette. Kendi alanınızda akıl hocalığı hizmeti veren birilerini bulmak zordur, ancak LinkedIn gibi platformlarda belirli bir akıl hocasını bulabilirsiniz. Birine ulaştığınız zaman hemen akıl hocanız olmasını istemeyin. Önce rehberlik ve tavsiye isteyin bu tecrübeli profesyonel kişiden. İlk bağlantıdan sonra ilişkinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.

 

5. Günlük etkileşimler

İş hayatındaki gündelik etkileşim ve iletişim sonucu bilgisini ve tecrübesini sizle paylaşmaya açık ideal bir adayla karşılaşabilirsiniz. Bu insana yaklaşırken ilk olarak bağlantı kurmaya odaklanın. Sonraki ilk buluşmanızda yardıma ihtiyaç duyduğunuz konularda dürüst olun. Buluşma sonunda gelecekte tekrar yardım alabilmek için o kişiyi tekrar arayıp arayamayacağınızı sorun. Bu kişiyle birkaç hafta sonra tekrar irtibata geçtiğiniz zaman akıl hocalığı süreci başlıyor demektir.

 

6. Duayenlere Ulaşmak

Sektörünüzdeki duayenleri düşünün. Onlarla çalışmak zor olsa da onlara ulaşabilirsiniz. Yeterince ısrarcı olursanız biriyle görüşme imkanı bile bulabilirsiniz. Başarılı girişimciler, öğrenme tutkunuzu ve kararlılığınızı takdir edecektir.

Halihazırda bildiğiniz gibi doğru bir akıl hocası edinmek, iş hayatında verilebilecek en güçlü tavsiyelerden biridir. Ancak ego, gurur, kibir ve korku hayatınızı dönüştürebilecek bu tavsiyeye uymanızı engelleyebilir. Bu nedenle tevazu gösterin. Unutmayın, öğrenci hazırsa öğretmen çıkagelecektir. Doğru akıl hocasını bulmak faaliyet gösterdiğiniz alana göre zor olabilir, bu nedenle akıllı hareket edin. Zira yanlış akıl hocası sizi hoş olmayan yollara sokabilir. Doğru akıl hocasıyla birlikte hayal ettiğinizden çok daha büyük işler başarabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Milyarderlerin Akıl Hocalarından 5 Tavsiye
Zengin İnsanların 10 Gizli Alışkanlığı
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir