Demek fotoğrafçılıkla ilgileniyorsunuz. Harika!
Düğün fotoğrafçılığına ilgi duyuyor ve bu alanda ilerlemek istiyorsunuz… Bu da harika.
O halde bu yazı size epey fayda sağlayacaktır çünkü bu yazıda düğün fotoğrafçılığı işi kurmak için bilmeniz gerekenleri detaylı bir biçimde ele alacağız.
Düğün fotoğrafçılığı işi yapmak için fotoğraflarınızı sergilediğiniz bir web siteniz, bir Instagram hesabınız, bir pazarlama planınız, fotoğraf makineniz, bilgisayarınız ve kendinize bir çalışma alanınız olmalıdır.
Fark ettiyseniz “portre ve düğün fotoğrafı” konusunda deneyimli olmanız gerektiği gibi bir şarta yer vermedik. Çünkü düğün fotoğrafçısı olmak istiyorsanız halihazırda becerilerinizi kendi başınıza ölçmüş ve bu alanda başarılı olabileceğinize ikna olmuşsunuzdur zaten.
Düğün günü çiftlerin hayatlarındaki en önemli günlerden biri, belki de birincisidir. Böyle bir günü belgeleme işini üstlenmek de yine büyük bir sorumluluktur. Dolayısıyla çözüm odaklı olmak, sağlam iletişim becerileri, detaylara dikkat, sabır gibi özelliklere de sahip olmanız düğün fotoğrafçılığı işi yapmak için olmazsa olmaz.
O halde şimdi düğün fotoğrafçılığı işi kurmak isteyenlere özel tavsiyelerimize geçelim.
1. Düğün Fotoğrafçılığının Detaylarına İnin
Profesyonel düğün fotoğrafçısı olmak istiyorsanız önce bunun bir iş olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Türkiye ve dünya genelinde önde gelen düğün fotoğrafçılarını takip edin mesela. Sizle aynı şehirde yaşayan düğün fotoğrafçılarını da takip edin. Ne tür çekimler yapıyorlar, ne tür insanlar bu hizmete rağbet gösteriyor; bu detayları çok iyi kavrayın.
Özellikle başarılı düğün fotoğrafçılarının portfolyo web sitelerini ve Instagram hesaplarını dikkatle inceleyin.
Kendinizi bu kişilerin arasından nasıl ön plana çıkarabileceğinizi düşünün. Sizin rekabet avantajınız ne olmalı diye düşünün.
- Yani sizi farklı ve cazip kılan şey talep ettiğiniz ücret mi olacak?
- Yoksa yaratıcı tarzınız mı?
- Yoksa alışılmadık çekim lokasyonları mı?
2. Kendi Çevrenizle Başlayın
Arkadaşlarınızın ve ailenizin fotoğraflarınızı çok beğenmesi, full-time düğün fotoğrafçısı olmaya karar vermek için yeterli değildir. Bu işe girmek için en doğru zaman ailenizin ve çevrenizin sizi başka insanlara tavsiye etmeye başladığı andır. Tanımadığınız insanların düğünü için tavsiye edilmeniz çevrenizin size güvendiğinin bir işaretidir.
Çektiğiniz birkaç düğünden sonra sürekli başka kişilere tavsiye edilirseniz bu işi daha da ciddiye almaya başlayabilirsiniz.
Bu yüzden başlangıçta kuzenlerinizin, yakın arkadaşlarınızın düğünlerini, nişanlarını fotoğraflayın. Bu hem deneyim kazanmak hem de portfolyo oluşturmak için şahane bir fırsattır.
3. Ücretsiz Çekim Yapın
İlk profesyonel işinizi almak için sağlam bir portfolyonuzun olması şart. Bu nedenle özellikle yakın çevrenizin düğünlerini ücretsiz ya da çok cüzi bir ücret karşılığında çekin. Böylece hem düğün fotoğrafçılığının zorluklarını, iyi ve kötü yanlarını deneyimlersiniz hem de yabancılara gösterecek çok sayıda fotoğrafınız, yani portfolyonuz olur.
Ücretsiz çekim yaparken çekim kalitesinden ve yaratıcılıktan ödün vermeyin. Yani “Nasıl olsa para almıyorum…” diye savsaklamayın. Ücretsiz çekimi gelecekteki ücretli işleriniz için bir ön hazırlık olarak düşünün.
4. Fiyat Politikanızı Doğru Ayarlayın
Düğün fotoğrafçılığında finansal olarak başarılı olmanın yolu masrafları minimize etmekten geçer. Düğün fotoğrafçısı olarak çoğu zaman serbest, freelance çalışırsınız. Bu ise belli bir maaş sisteminden ziyade müşterilerden aldığınız ücretler üzerinden ilerler.
Özellikle yaz ve bahar aylarında düğünlerin arttığını, kışın ise azaldığını görüyoruz. Genelde düğün fotoğrafçıları da bahar-yaz sezonunu dolu dolu geçirip kışın pek iş olmadığı için bu sezondaki geliri kullanarak hayatını sürdürür.
Ayrıca benzin, ekipman, ekipman kirası, sigorta, çekim yeri ücreti, asistan ve fotoğrafları düzenlemek için gereken süreyi göz önüne alarak bir ücret belirlemelisiniz.
Fiyat politikanızı hazırlarken mutlaka masraflar ve kar oranını ekleyin. Yani masraflarınızı mutlaka fiyata yansıtın.
Kendi ücretinizi piyasaya dikte edebilmek için şahane ve sıra dışı bir portfolyonuzun olması gerektiğini unutmayın. Lakin başlangıçta piyasanın ortalama ücret politikasını araştırın. Bu süreçte iş alabilmek için piyasa ortalamasına yakın bir ücret talep edin.
Tüm bunlara ek olarak kendinizi “ucuza satmayın.” Piyasadan çok düşük fiyata çekim yaparsanız insanlar sizi “kalitesiz, amatör” olarak görür. Öyle olmasanız bile böyle düşünür insanlar.
5. Kendi Markanızı Kurun
Düğün fotoğrafçılığı işinde adınızı duyurmak ve profesyonel bir imaj oluşturmak için kendi markanızı kurmalısınız. Yani işinizin bir adı, logosu, web sayfası, görsel bir dili olmalı. Marka kimliğinizi broşür, web sitesi, Instagram hesabı, kartvizit gibi yerlerde tutarlı olarak kullanmanız gerekir. Böylece insanların gözünde profesyonel bir algı oluşturursunuz, insanlar size güvenir; sizi sıradan bir amatör fotoğrafçı zannetmez.
Fotoğrafçılık işi imaj işidir. İnsanlara kendinizi nasıl pazarladığınız son derece önem taşır yani.
6. İşlerinizi Web Sitenizde Sergileyin
Profesyonel bir düğün fotoğrafçısı olmak istiyorsanız mutlaka kendinize ait profesyonel bir web siteniz olmalı. Instagram’da paylaştığınız fotoğraflar da önemli, ancak sadece bu işe odaklı bir web sitesi çok iyi olur. Böylece insanlar işlerinizi daha büyük formatlarda görüntüleyebilir.
Ayrıca insanların sizle iletişim kurabilmeleri için telefon, adres, e-mail gibi bilgilerinizi de web sitenizde belirtmeniz şahane olur.
Web sitesi kurarken düğün fotoğrafçılığına özel hazır şablonlardan kullanabilirsiniz, aklınıza olsun.
7. İşin Hukuki Kısmını Halledin
Kendinizi hukuki olarak güvenceye almanız, yani işin hukuki kısmını halletmeniz de gerekir. Müşterilerle aranızda yapacağınız sözleşmeyi bir avukat yardımıyla hazırlayın. Örneğin müşteriye fotoğrafları kaç gün içinde teslim edeceksiniz? Neler ekstraya giriyor? Müşteriye toplam kaç adet fotoğraf teslim edeceksiniz?
Bu gibi bilgileri sözleşmeyle sabitleyin. Sizle anlaşan müşterilerle sözleşme imzalayın. Böylece süreç boyunca yaşanabilecek problemlere karşı hem kendinizi koruyun hem de müşterinizi…
8. İş Akışını Optimize Edin
- Fotoğraflarınızı müşterilere nasıl göndereceksiniz?
- Müşteriler istedikleri fotoğrafları nasıl seçecek?
- Dropbox mı kullanacaksınız, Wetransfer mi, yoksa Microsoft OneDrive mı?
- Fotoğrafları hangi programla düzenleyeceksiniz?
- Hangi renklendirme preset’lerini kullanacaksınız?
- Müşterilere fotoğrafları hangi çözünürlükte yollayacaksınız?
Yani fotoğrafları çektikten sonra nasıl işleyeceğinizi ve nasıl teslim edeceğinizi bilmelisiniz. Sabit bir sistem kurarak iş akışınızı olabildiğince sadeleştirmeniz size oldukça vakit kazandıracaktır.
9. Blog Açın
Web sitesi açın demiştik. Web sitenizde bir blog bölümü açın. Burada düğün fotoğrafçılığı, portre fotoğrafçılığı, düğün fotoğrafı çekerken dikkat edilmesi gerekenler, çektiğiniz düğünlerin kamera arkaları, kullandığınız ekipmanlar vs. hakkında bilgilendirici yazılar yazın.
Bu hem insanların sizi bir otorite olarak görmesini sağlar, hem de Google’da “düğün fotoğrafçısı” yazıldığında sizin ön sıralarda çıkmanızı sağlar. Yani blog açmak ve yazı yazmak arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından da size çok fayda sağlar.
10. Dergi ve Bloglarda Yazı Yazın
Düğün ve düğün hazırlıkları konusunda çok sayıda blog ve dergi var. Bu tür sektörel mecralarda yayınlanması için siz de buralara içeriklerinizi, yazılarınızı gönderin. Bu tür dergi ve bloglar moda tasarımcıları, makyaj sanatçıları, fotoğrafçılar için trendleri takip etme ve yeni işbirlikleri kurma yerleridir.
Bu yüzden düğün fotoğrafçılığı, düğün giyimi, düğün hazırlıkları ve saç tasarımı gibi alanlara yönelik mecralarda tanınmanız çok iyi olur.
Ayrıca çalışmalarınızı bir kitapçık haline getirip kuaför ve düğün kıyafeti mağazalarına bırakmanız da yine müşteri edinebilmek için şahane olur.
11. Sosyal Medyayı Aktif ve Yaratıcı Kullanın
Instagram bir numaralı iş sergileme ve müşteri kazanma mecrasıdır düğün fotoğrafçılığı söz konusu olunca. Ancak Instagram’da binlerce düğün fotoğrafçısı da en az sizin kadar aktif ve hırslı olacaktır. Dolayısıyla sosyal medyada işlerinizi sergilerken biraz daha yaratıcı olmaya çalışın. İnsanların aklında yer edinin.
Bunu söylemesi kolay ancak uygulaması zordur. Ama unutmayın; tarzınızla, çekim lokasyonlarınızla, çekim açılarınızla, renklendirmelerinizle rekabette bir adım öne çıkabilirsiniz.
12. Çevrenizi Genişletin
Çevre yapmak (network yapmak) ne iş kurarsanız kurun çok önemli bir konu. Online ve reel hayatta olabildiğince çok kişiyle tanışmaya özen gösterin. Daha önce hiç gitmediğiniz yerlere, konferanslara, söyleşilere giderek bile çevrenizi genişletebilirsiniz. Yani fotoğraf söz konusu olduğunda kimin size potansiyel bir müşteri olacağını asla bilemezsiniz.
Bu yüzden düğün fotoğrafçısı olarak farklı sosyal ortamlara mutlaka katılın.
Düğün fotoğrafçısı olarak daima çiçekçilerle, kuaförlerle, düğün salonlarıyla, gelinlik-damatlık butikleriyle iletişim halinde olmalısınız.
Bu tür çevrelerle iyi ilişki kurmanız işinizi büyütmeniz ve kazancınızı artırmanız için zorunludur!
13. Çiftlerin Yorumlarını Paylaşın
Düğünlerini çektiğiniz çiftlerin sizin hakkınızda yaptığı yorum, size fotoğraf çektirmek isteyen çiftler için altın değerindedir. Bu yüzden hem Instagram sayfanızda hem de web sitenizde daha önce birlikte çalıştığınız çiftlerin yorumlarını ve fotoğraflarını paylaşın.
Yeni müşteri edinme bağlamında bu çiftlerin yorumları çok ama çok etkili olacaktır.
14. Farklı Fotoğrafçılarla İşbirliği Yapın
Farklı fotoğrafçılarla işbirliği yapmak da yine hizmet kalitenizi artıran, sizi diğer fotoğrafçılardan farklı kılan bir unsurdur. Örneğin siz çiftin klasik “düğün fotoğraflarını” çekerken sokak fotoğrafçılığıyla ilgilenen bir başka fotoğrafçıda düğündeki insanların doğal hallerini yakalayabilir. Böylece müşterilerinizi iki farklı set fotoğraf sunabilirsiniz.
15. Kendinizi Geliştirmeyi Bırakmayın
Fotoğrafçılık söz konusu olunca yeni şeyler öğrenmenin, kendini geliştirmenin sonu yoktur. Bu yüzden sürekli yeni teknikler, yeni kadrajlar öğrenmeli; eğitimlere katılmalısınız. İnternet bu anlamda dipsiz bir kuyu. Yani sadece internetten bile çok şey öğrenebilirsiniz.
Sonuç
Bu 15 tavsiye size başarılı bir düğün fotoğrafçısı olmak ve bu işten güzel paralar kazanmak için umarız yardımcı olur. Unutmayın, ne kadar iyi bir fotoğrafçı olursanız olun, pazarlama ve reklama önem vermediğiniz sürece kimse sizin yeteneklerinizi fark edemez.
Kendini sürekli geliştiren, rakiplerinden daha iyi fotoğraflar çeken, iletişimi kuvvetli, çevresi geniş bir düğün fotoğrafçısının yıllık kazancını hayal bile edemezsiniz!
Bol şans!