Düzenli Olmak İsteyenlere

Dağınıklığı kimse sevmez. Bir şeyi düzene sokmak zaman alır ancak düzeninizi bir tutturdunuz mu hayatınızı devam ettirmeniz son derece kolaylaşır. Kelimenin tam anlamıyla düzenli bir insan olabilmeniz için hem yaşam alanınızı hem de zamanınızı iyi organize etmeli, oluşturduğunuz tüm randevuların ve verdiğiniz sözlerin kaydını tuttuğunuza emin olmalısınız. Organize olmuş bir çalışma hayatının da düzeninize olumlu katkısı olacağı kesin. Bu sayede hem daha etkin olabilecek hem de işlerinizi kısa sürede halledebileceksiniz. Organize olmak stres ve kaygı düzeyinizi azaltacak, günlük işlerinizi kontrollü bir biçimde gerçekleştirmenize olanak tanıyacaktır.

Üç bölümden oluşan yazımızda organize olma yolunda yapabileceklerinizi ayrıntılarıyla listeledik. Buyurun başlayalım:

 

I. Yaşam Alanı Organize Etme

1.Yatak odanızı düzenleyin.

Yaşam alanı organize etme işine yatak odanızdan başlayın. Odanızda yer alan her türlü eşyayı mercek altına alıp artık kullanmadığınız veya ihtiyaç duymadığınız eşya var mı karar verin. Eğer varsa bunlardan kurtulmanın yollarını arayın. Odanızdaki karmaşayı azaltın, hali hazırdaki karmaşayı gidermeniz daha organize hissetmenizi sağlayacaktır. Odanızda yalnızca oda içinde kullanacağınız eşyaları bulundurmaya özen gösterin.

  • Örneğin, odanızda içi hınca hınç kitaplarla dolu bir kitaplığınız varsa, işe ilk olarak kitaplığınızı düzenlemekle başlayın. Artık okumayacağınız ya da bir daha ihtiyaç duymayacağınızı düşündüğünüz kitapları ayırıp bir kutuya yerleştirin. Sonrasında hazırlayacağınız bu kutuları bir hayır kurumuna bağışlayabilir böylelikle hem evinizdeki eşya yükünü azaltmış hem de ihtiyaç sahiplerine kitap ulaştırmış olursunuz.

 

2.Çalışma masanızı ve ofisinizi düzenli tutun.

Evinizde çalışmak için kullandığınız özel bir bölüm varsa, bu alanı elden geçirip düzenli tutmaya çalışın. Unutmayın, çalışma ortamınızın düzenli olması da hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Neler yapabileceğinize bir bakalım: Çalışma masanızda yer alan tüm kâğıtları ve faturaları gözden geçirin. Bu tarz evrakları dosya veya klasörlere yerleştirin. Basılı kopyasını saklamanıza gerek olmayacağını düşündüğünüz tüm kâğıtlardan kurtulun. Ofis malzemelerinizi çekmece veya dolaplara yerleştirin. Kalemlerinizi kalemliklerde tutmaya özen gösterin.

  • Sık kullanılan eşyaları çalışma alanınıza yakın bir bölüme yerleştirin, bu sayede ihtiyaç duyduğunuzda kolayca ulaşabilirsiniz. Örneğin, zımbayı sık kullanıyorsanız onu elinizin altında bir yere koyun, böylelikle hem ihtiyaç anında ona çabucak ulaşabilir hem de böyle zamanlarda aramaya uğraşmak zorunda kalmaz yerini her daim biliyor olursunuz.
  • Ofisinizdeki elektrik kablolarını bir kablo bağı yardımıyla birbirine dolayın. Bu sayede kabloların birbirine karışmasını ve dağınık bir görüntü oluşturmasını engelleyebilirsiniz.

 

3.Mutfağınızı düzenleyin.

Mutfaklar evlerimizin en sık kullanılan alanları. Bu nedenle her daim düzenli olmaları önem taşıyor. Mutfak eşyalarını gözden geçirip artık kullanmadığınız şeyleri başkasına vermek yerinde bir tavır olacaktır. Eskimiş veya kırılmış mutfak eşyalarını atın. Bu işlemden sonra, elinizde kalanları nasıl ve ne şekilde yerleştireceğinizi belirleyin.

  • Aynı tür eşyaları aynı çekmece veya dolaba yerleştirin. Örneğin, kupaların hepsi bir dolapta, kap kaçak gibi mutfak eşyalarıysa bir arada başka bir dolapta olsun.
  • Tezgâhınızı olabildiğince boş tutun, yalnızca su ısıtıcısı ve kesme tahtası gibi sıklıkla kullandığınız eşyaları tezgâh üzerinde bırakın.
  • Bazı eşyalar gruplamanın yanı sıra bölümlere ayırma ve sıralama da gerektirir. Sıklıkla kullandığınız ve herhangi bir türe ait olmayan baharat gibi malzemeler her daim el altında bulunmalı ve kolayca ulaşılabilmelidir; tezgâh üstüne yerleştireceğiniz bir baharat rafı işinizi görecektir.
  • Yiyecek gibi kolay bozulabilir malzemeler önce alınan önce biter prensibi ile tüketilmelidir. Konserve ürünler gibi kolay bozulabilir malzemeleri bir dolapta veya kilerinizde bir araya getirin ve ürünleri tüketmeye öncelikle en eski olanından başlayın.

 

4.Giysi dolabınızı düzenleyin.

Dağılma ihtimali yüksek bir diğer alansa giysi dolabınızdır; özellikle de çok fazla kıyafetiniz varsa. Kıyafetlerinizi gözden geçirip artık giymediğiniz parçaları ayırmalısınız. Kıyafetlerine kıyıp atamayanlardan mısınız? O zaman söylediklerimize kulak verin, herhangi bir kıyafeti bir yıl süreyle giymediyseniz, yüksek olasılıkla bir daha giymek istemezsiniz. Bu gerçeği göz önünde bulundurursanız eleme yapmanız kolaylaşacaktır. Yapacağınız bir diğer iş de giysilerinizi de tıpkı mutfak eşyalarına yaptığınız gibi gruplandırmak; kotları bir arada aynı rafa yerleştirmeli, ceketleri askılığın aynı bölümüne asmalısınız.

  • Giysilerinizin sürekli bir devir daim içinde olmasını sağlayın. Bu sayede yalnızca kolay ulaşılabilir olanları kullanmamış olur, hepsinden eşit derecede yararlanabilirsiniz.
  • Ayakkabılarınızı bir arada tutun. Bunun için ayakkabı rafları veya etiketli kutulardan yararlanabilirsiniz. Bu sayede her bir çifti rahatlıkla görebilme fırsatı bulur, dolabınızda nelerin olduğunu net biçimde bilebilirsiniz.
  • Dolabınızı düzenli tutmakta zorlanıyorsanız, dolap düzenleyicisi edinip eşyalarınızı düzgünce istifleyebilirsiniz.

 

5.Yaşam alanınızı düzenli aralıklarla temizleyin.

Sağladığınız düzen daimi olsun istiyorsanız; ofis, ev, yatak odası, çalışma masası, mutfak veya giysi dolabınızı belirli aralıklarla temizleyin. Haftanın bir gününü temizlik gününüz olarak belirleyip tüm bu alanlarda ayrıntılı bir temizliğe girişin. Böylelikle, evinizin her hangi bir kösesinde oluşacak karmaşayı en aza indirmiş olursunuz. Her yeri temiz tutmak oluşturduğunuz düzeni sürekli kılmanıza da katkı sağlayacaktır.

  • Haftalık periyotlarla yapacağınız temizlikle düzeninizi koruyabilirsiniz. Günde bir kere toz almayı ihmal etmeyin. İhtiyacınız olmayan her türden kâğıdı veya faturayı yaşam alanınızın dağılmasına fırsat vermeksizin atın.
  • Yaşadığınız yeri her hafta temizlemek iyi bir fikir. Eğer etrafın çok çabuk dağıldığını düşünüyorsanız, daha sık temizlik yapmalısınız.

 

II. Zaman Planlaması Yapma

1.Önemli tarihleri takviminize kaydedin.

Bir takvim edinip her gün görebileceğiniz uygun bir noktaya asın. Örneğin; yatağınızın yanı, mutfağınız veya çalışma odanız bu iş için ideal. Teknolojinin nimetlerinden yararlanayım derseniz, takvim uygulamasını masaüstünüze yerleştirebilir veya akıllı telefonunuza takvim uygulaması indirebilirsiniz. Arkadaşlarla buluşmalar, randevular ve toplantılar gibi önemli olayları takviminize eklemeyi unutmayın. Takviminizi güncel tutmanız zaman planlaması yapmanıza yardımcı olacak, böylelikle daha organize bir biçimde davranabileceksiniz.

  • Takviminizi her gün kontrol edin. İster sabah uyandığınızda yapacağınız ilk iş isterseniz de gece yatarken yapacağınız son iş olsa da fark etmez, önemli olan bunu alışkanlık haline getirmeniz.
  • Takvime kaydettiğiniz önemli günleri öncelik sırasına göre renklendirin. Örneğin, çok önemli günleri kırmızı, nispeten az önem arz eden günleri ise sarı renk kullanarak vurgulayabilirsiniz.
  • Eğer takviminizi telefonunuz üzerinden kullanıyorsanız, önemli tarihlerden birkaç gün veya saat öncesine ayarlayacağınız hatırlatıcı bir alarmla söz konusu tarihleri unutmamayı sağlayabilirsiniz. Ayrıca 24me, Quip ve Wanderlust gibi uygulamaları kullanarak da zaman planlaması yapabilirsiniz.

 

2.Ajanda kullanın.

Zamanınızı planlama konusunda size yol göstereceğine inandığımız harika fikirlerden biri de ajanda kullanımı. Haftayı günlere bölmenizi sağlayacak bu uygulama, her bir gün için toplantı veya randevu eklemenize olanak tanıyor. Gün içinde gerçekleştireceğiniz çok sayıda iş varsa ajanda kullanmak sizin için son derece kullanışlı olacaktır. Yapmanız gereken tüm planlarınızı gün gün saat saat ajandanıza kaydetmek. Güne ajandanızı kontrol ederek başlarsanız, hangi zaman dilimlerinde dolu olacağınızı bilir, zamanınızı verimli kullanıp organize bir biçimde güne devam edebilirsiniz.

  • Örneğin, sabah saatleri yapacağınız bir toplantıyı, öğlen saatlerinde müşterinizle yapacağınız telefon görüşmesini veya akşam saatlerindeki bir iş teslimini ajandanıza kaydedebilir, gün içinde bu bilgilerden yararlanabilirsiniz.

 

3.Yapılacaklar listesi hazırlayın.

Organize olabilmek adına yapacağınız bir diğer şey ise yapılacaklar listesi hazırlamak. Uzun veya kısa vadede yapmayı düşündüğünüz işler için bir liste hazırlamayı deneyin. Yapılacaklar listenizi mutlaka görebileceğiniz bir yerde tutun, yatak odanız veya mutfağınız gibi. Tamamladığınız işlerin üzerini çizmeyi unutmayın, bu sayede hem üretken hisseder hem de listedeki diğer işlerle ilgilenecek güç ve motivasyonu kendinizde bulabilirsiniz.

  • Listenizi bilgisayar üzerinde hazırlamak isterseniz, elektronik bir tablo oluşturup söz konusu tabloyu yapılacaklar listeniz olarak kullanabilirsiniz. Tablonuzu masaüstünde tutarsanız yapılacak işleri kontrol edebilir, tamamlananları listeden çıkarabilirsiniz.

Örneğin, yarınki işlerinize ilişkin bir liste hazırladınız. Listenizde odanızı temizlemek, siparişlerinizi düzenlemek gibi kısa vadeli işler var. Aynı şekilde; bir ay içinde üniversiteye başvurmak, Arapça öğrenmek veya bir seyahat planlamak gibi uzun vadeli işlerinizi sıralayacağınız bir liste hazırlamanız da mümkün.

 

4.Organize olmayı başarabildiğiniz zamanlarda kendinizi ödüllendirin.

Organize olmada zorlanıyor ve kendinizi bu doğrultuda motive etmek istiyorsanız, ödül sistemini kullanabilirsiniz. İşlerinizi tamamladıkça kendinizi favori restoranınızda yiyeceğiniz bir yemek veya en sevdiğiniz pasta ile ödüllendirebilirsiniz. Ya da o günkü işleri planlanan zamandan da önce bitirebildiyseniz; mola verebilir, yürüyüşe çıkabilirsiniz.

  • Eğlenceli ve rahatlatıcı aktivitelerden yararlanmanız da mümkün. Favori video oyununuzu oynayabilir, en sevdiğiniz TV programını izleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, bu ödülleri ancak o günün işlerini eksiksiz bir biçimde tamamladığınız durumlarda alabileceğiniz bir sistem oluşturmak.

 

III. Çalışma Hayatında Organize Olma

1.Günlük program hazırlayın.

Çalışma hayatınızda da organize olmak ve sağladığınız düzeni devam ettirebilmek için günlük çalımla programı hazırlamayı deneyebilirsiniz. Yapmanız gereken şu: Listenizi önem sırasına göre hazırlamalı ve tamamladığınız işleri listenizden çıkarmalısınız. En önemli işleri ilk sıraya yerleştirmelisiniz. Bu fikri hayata geçirmek size en azından günlük bazda organize bir hayat sunacaktır, üstelik ister iş yerinizde isterseniz de okulda olun durum değişmez.

  • Örneğin, bir görevi tamamlamak ya da çocuklarınıza öğle yemeği hazırlamak gibi görevleri listeleyebilir; günün ilerleyen saatlerinde listenize e-postalarınızı okumak, gündemi takip etmek gibi maddeler ekleyebilirsiniz.

 

2.Ara vereceğiniz zaman dilimini belirleyin.

Yapılacak tüm işleri tamamlamanız gerekse de, kısa süreli molalar için zaman ayırmayı ihmal etmeyin. Tamamlayacağınız birkaç işin ardından beş dakikalık da olsa mola vermeli;  bacaklarınızı açmak için hareket etmeli belki ufak bir yürüyüşe çıkmalı veya birkaç hafif egzersiz yapmalısınız. Vereceğiniz bu arayı kahve içmek veya bir şeyler atıştırmak için kullanmanız da mümkün.

  • Ara vermeniz çalışmaktan bitap düşmenize engel olacak, böylelikle gün içinde tamamlamanız gereken işlerin üstesinden rahatlıkla gelebileceksiniz. Gerçekten yoğunsanız, gün içinde en azından tek seferlik bir ara verin ki tüm gün aralıksız çalışıp yorgun düşmeyin.

 

3.Aynı anda birden fazla iş yapın.

Çalışma hayatında organize olmak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise, tek seferde birçok işi yapıp belli aralıklarla yaptığınız işi değiştirmek. Bu yöntemle kısa zamanda pek çok işi halledebileceksiniz. Ayrıca bu sayede daha organize olmuş hissedeceksiniz, çünkü birçok işi aynı anda bitirebilmenin verdiği haz daha az baskı altında ve stresli hissetmenizi sağlayacak.

  • Örneğin, aynı anda hem çay hazırlamak için ısıtıcınızı çalıştırabilir, suyun kaynayadursun siz o sırada havluları katlayabilir, e posta yollayabilir veya makinenize çamaşır atabilirsiniz. Veya bir dosya indirmek üzere bilgisayarınızı açabilir, yükleme tamamlanıncaya kadar her hangi bir evrak işi ile ilgilenebilirsiniz.
  • Söylemeden geçmeyelim, yapılan bir dizi araştırmaya göre aynı ana birden fazla iş yapmak odaklanma süresini azaltan bir etkiye sahip olabiliyor. Bu nedenle, yöntemden yararlanırken bu gerçeği aklınızdan çıkarmamanızda fayda var.

 

4.İhtiyaç anında kimi işleri başkalarına devredin.

İş yükünüzün fazla olduğunu hissettiğiniz durumlarda, işlerin bir kısmını başkalarına devretmenin yollarını arayın. Ofisinizdeki çalışanlara veya evdeki hane halkına iş devredebilmeniz mümkün. Bu tutum gününüzün daha verimli geçmesini sağlayacağından düzeniniz de bozulmamış olacak, organize olmaya devam edebileceksiniz.

  • Örneğin, ev işlerini çocuklarınıza veya ailenin diğer üyelerine devredebilirsiniz, böylelikle ev temizliği gibi işleri halleden tek kişi siz olmamış olursunuz. Ya da iş yerinizde boş zamanı olan çalışma arkadaşlarınızla iş paylaşımı yapabilir, bu sayede gün içerisinde halletmeniz gereken diğer işlere odaklanabilirsiniz.

Düzenli bir hayat isteyenlere tavsiyelerimiz bunlar. Şimdi sırada okuduklarınızı hayata geçirmek var. Organize olmanın size de iyi geleceğinden şüphemiz yok.

Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir