Cumartesi, Ekim 5, 2024
Ana Sayfaİş Fikirleriİş Kurmak İstiyorumEmlak Ofisi Açmak İsteyenlere

Emlak Ofisi Açmak İsteyenlere

Her 4 emlak ofisinden 3’ü beş yıl içinde iflas ediyor. Ancak başarılı olanlar için de milyonlarca lira kazanç vadediyor emlakçılık.

Öncelikle şunu belirtelim ki emlakçılık pek çok insanın ikinci, üçüncü ve hatta dördüncü kariyeridir. Kendi işinin patronu olmak herkesin hayalidir ancak özgürlük personel ve patron için farklı anlamlar taşır.

Bu yazıda emlak ofisi açmak isteyenlerin dikkat etmesi ve kaçınması gereken konuları ele alacağız.

 

Emlak Ofisi Nasıl Açılır?

Başlangıç maliyetlerinizi karşılayabilmek için yeterli miktarda para biriktirin. Başlangıç maliyetleriniz ofis yeri satın alma veya kiralama, ofis ekipmanları, logo tasarımı, ofis tabelası, yol kenarı tabelaları, internet sitesi tasarımı ve sigortayı kapsamalıdır. Bunların yanında en az 3-4 aylık faaliyet giderlerinizi karşılayacak parayı da bir kenara ayırmalısınız. Faaliyet giderleri kira, reklam, online ücretler, aidatlar, kamu hizmetleri ve diğer muhtelif giderleri kapsar.

Gerekli olan bütün ruhsat ve izinleri alın. Vergi dairesine, meslek odasına ve Bağ-Kur’a kayıt yaptırmanız gerekir. Ayrıca bağlı bulunduğunuz belediyeye başvurarak işletme ruhsatı almalısınız.

Ofisiniz için yer bulun. İmar sınırlamalarını, görünürlüğü, müşteriler ve komisyoncular için park alanını ve aynı zamanda yaya trafiğini de dikkate alın.

Profesyonel görünen bir internet sitesi açın. Çoklu listeleme servisi içindeki bütün listeleri görüntülemenize yardımcı olacak hizmetlerden yararlanın. Forbes’in internet sitesinde yayınlanan bir makaleye göre ev arayan insanların %80’i artık evleri online olarak arıyorlar.

Hata ve unutmalar sigortası yaptırın. Aracı olarak firmanızda gerçekleştireceğiniz eylemler için yasal olarak temsil sorumluluğunu almanız gerekir. Hata ve unutmalar sigortası, sizi mutsuz müşteriler tarafından açılan davalara karşı korur.

Bağımsız yüklenici anlaşması hazırlayın. Bu anlaşma sizinle çalışan komisyonculardan neler beklediğinizin çerçevesini çizer ve bireysel komisyoncuların komisyon ayrımlarının hükümlerini içerir. Bağımsız yüklenici olarak komisyoncuların ofis saatlerine karışamazsınız ancak etik kodlara uymalarını isteyebilirsiniz. Aynı zamanda ofis alanının kullanımı ile ilgili politikalarınızı tanımlayabilirsiniz.

Ofisinizi düzenleyin. Bekleme bölümü ve konferans odası mobilyaları, karşılama masası ve sandalyesi, faks, fotokopi makinesi, telefon sistemi ve en azından bir tane bilgisayar almanız gerekir.

Komisyoncular alın. Yeni komisyoncular ofisinize enerji ve heyecan katar ancak onları eğitirken hukuki hatalar yapmamaları için çok dikkatli olmalısınız. Ayrıca satış eğitimi de almaları gerekebilir.

Müşteri tabanınızı oluşturun.  Gazetelerde, gayrimenkul yayınlarında, internette, televizyon ve radyolarda şirketinizin tanıtımını yapabilirsiniz. E-mailler gönderin ve tanıtımlar aracılığıyla bilinirliliğinizi arttırın. Örneğin hayır kurumlarına sponsorluk yaparak tanıtımınızı yapabilirsiniz. Bununla beraber, internet sitenizin arama motorlarında görünür olması ve üst sıralarda yer alması için arama motoru optimizasyonu firmalarıyla anlaşabilirsiniz.

 

1. Beklentiler

Kendinize iş hayatında finansal hedef koymadan önce hayatınıza dair beklentilerinizi netleştirmelisiniz.

Emlak komisyonu elde etmek iyi bir kazanç yöntemidir ancak itiraf edelim, herkes daha fazlasını arzular.

Ofisten dilediğiniz zaman çıkmak da bir hayaldir, 40 metrelik bir yat sahibi olmak da, çocuğunuzun okul etkinliklerini izleyebilmek de.

Bu nedenle bir işe, bu örnekte emlakçılık işine, girmeden önce şunları sorun kendinize:

  • İşe ne zaman başlamak istiyorsunuz?
  • İşten ne zaman çıkmak istiyorsunuz?
  • Her gün sahip olmak istediğiniz his ne?
  • Ne zaman emekli olmak istiyorsunuz?
  • Ne kadar aylık kazanca ihtiyacınız var?

65 yaşında emekli olmak mı? Çocuklarınızın okul ücretlerini ödeyebilmek mi? Yani her ay kenara ne kadar atabileceğinizi hesap edin.

 

2. Planlama

Şimdi sıra kağıt kalem alıp plan yapmaya geldi.

Emlakçılık iş planınızı yazarken sizi diğer emlakçılardan ayıracak özelliklerini belirleyin. Burada sizin hem iş hem de kişisel özellikleriniz sizi diğer işletmelerden farklı kılar.

Şu sorulara cevap arayın örneğin:

  • İnsanlara kiralık veya satılık ev temin etmek size nasıl hissettirir?
  • Hayatınızdaki temel değer ve prensipler neler?
  • Çevrenizdeki emlakçıların genel özellikleri neler?
  • Emlak ofisi açtığınızda hangi görevler tamamen size ait olacak?
  • Diğer işler için kimlerden yararlanacaksınız? Personele ihtiyacınız var mı?

 

3. Pazarlama – Reklam

Pazarlama planı hazırlarken kendinize mutlaka şu soruları sormanız şart:

  • Müşterilere ne tür bir ekstra sunabilirim?
  • Kimsede olmayan ne tür özelliklerim var?
  • Sektördeki güncel hava ne? Ne tür trendler söz konusu?
  • Müşterilerle bu trendler hakkında nasıl konuşabilirim?

Yani öncelikle müşterilere nasıl bir “değer” katabileceğinizi düşünmelisiniz, pazarlama planınızın temelinde bu “değer” faktörü yatmalı.

İnsanlar ev satın alırken %97 oranında internet araştırması yapıyor.

Bu da ne kadar yerel pazarlama yapsanız da mutlaka bir web sitesine sahip olmanız gerektiği anlamına gelir. SEO odaklı bir web sitesi başarı için şart.

Yani emlak işiyle uğraşıyorsanız web sitesine sahip olmalı ve sosyal medya stratejinizi web sitesinden hareketle dizayn etmelisiniz.

Emlak, rekabetin yüksek olduğu bir sektör olduğu için reklam vermeniz de şart. Google reklamlar web sitenize trafik çekmek için iyi bir yöntem mesela. Keza Facebook da… Zaten günümüzde ev satın alma hevesi ve birikimi olan insanlar hala Facebook’ta zaman geçirebiliyor. Dolayısıyla emlakçılıkta reklam vermek istiyorsanız Facebook’u atlamayın.

 

4. Emlak Yetki Belgesi

Emlak yetki belgesi, kişinin taşınmaz ticareti yapmasına imkan sağlayan bir evraktır. Ofis açmaya dair mesleki yeterliğe sahip olunduğunu gösterir bu belge.

Emlakçılık sertifikası yaklaşık 100 saatlik bir eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurumlardan alınmaktadır.

Yani bir kurs süreci söz konusudur.

Emlak yetki belgesi almak için gereken şartlar ise şöyledir:

Meslek odasına kayıtlı ve vergi mükellefi olmak
● 18 yaşını tamamlamış olmak
● En az ilkokul mezunu olmak
● Kasten işlenen bir suçtan dolayı hüküm giyilmemesi
● Ticaret/sanat faaliyetlerinden hükmen yasaklı olmamak
● Seviye 5 yeterlilik belgesine sahip olmak
● Ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunları için yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihten önceki son 5 yıllık dönemde en az 6 ay gayrimenkul danışmanı sıfatıyla çalışmak. Diğerleri için emlak danışmanı statüsünde görev alma süre şartı en az 12 aydır.

 

5. Network

Emlakçılıkta istikrar ve network çok önemlidir. Bu nedenle emlak işinde büyümek ve gelişmek istiyorsanız network meselesine azami önem vermek durumundasınız.

ABD’de 279 kişilik network’üyle 90 milyon dolarlık satış yapan Graham Seeby şirketinin kurucusu şöyle diyor:

“Öncelikle tanıdıklarımıza odaklandık. 13 yıldır irtibatımızın olmadığı ancak bir şekilde tanıdığımız bir çifte 2 milyon dolar değerinde bir ev sattık.  Onlara postayla bir zarf attım çünkü o dönem telefon açıp konuşmaktan çekiniyordum. Beni hatırladıklarından bile emin değildim ancak onlar beni geri aradı. 1.2 milyon dolar değerinde yeni bir ev satın aldılar ve kendi evlerini 800 bin dolara sattılar.”

Bu strateji bir broşür göndermekle başlamış gördüğünüz gibi. Sağlam bir sistemin karmaşık olmasına gerek yok, önemli olan düzenli ve tutarlı olması yani.

İlk kez ev alacak yeni bir çiftle çalışmak ile ikinci evini alacak emekli bir çiftle çalışmak arasında büyük farklar olabilir. Yani çalışacağınız kişilerin istekleri, ihtiyaçları, hedefleri farklılık gösterebilir. Bu nedenle her vakaya yeni bir gözle bakmanızda fayda var.

 

Sonuç

Son olarak emlak işinde sık yapılan hataları ve bu hatalardan nasıl kaçınabileceğinize göz atalım.

Rehavet

Emlak işine girdiniz. Uzun saatler çalıştınız, evler sattınız, kiraya verdiniz.

Problem ne peki? Kariyerine yeni başlayan pek çok emlakçı başlangıçtaki başarı nedeniyle rehavete kapılır. Zamanla bu rehavet işlerin sarkmasına neden olur. Satışların devam etmesini sağlamak için ayağınızı gazdan çekmemeniz gerekir.

Sosyal Medya

Olası müşterilerle iletişim kurmak için sosyal medya şart. Ancak sosyal medyada yapılan hatalar ilerleme kat edemeyişinizin nedeni olabilir.

Öncelikle net olun. 10 kelimeyle anlatabileceğiniz şeyi 40 kelimeyle anlatmayın. Olası bir hatanızda özür dilemekten çekinmeyin.

Ekip

İşinizi yeni kurduğunuzda her şeyi ek başınıza yapmayı deneyeceksiniz muhtemelen. Ancak her şeyi tek başınıza yapmaya çalışırsanız hiçbir şeye yetişemeyebilirsiniz. Bu nedenle gereken noktalarda ekibinizi büyütün. Siz işin patronu olarak en önemli işlere odaklanın.

Kısa Vadeli Düşünme

Emlakçılıkta daima bir sonraki satışı düşünürsünüz. Bu tür kısa vadeli bir düşünce ile başarı için sizin en çok önem vermeniz gereken unsuru, yani müşterileri unutmanıza neden olur.

Sonuç olarak geçmişte çalıştığınız kişilerle ilişki geliştirmeniz şarttır. Yani emlakçılık biraz insan sanatıdır. Çalıştığınız, ev sattığınız kişilerle ilişkinizi sürdürmeniz şart.

Yani emlakçılıkta başarı basit ve kolay değildir. Ancak doğru yaklaşımla, planlama, pazarlama, network ile başarılı bir emlak işi kurabilirsiniz.

 

 

Emlak ofisi açmak için gerekli belgeler

1-Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi

2-2 adet fotoğraf

3-Tapu fotokopisi.

4-Yapı kullanma izni kağıdı.

5-Kiralıksa kira mukavelesi aslı veya noter tasdikli sureti.

6-Vergi levhası fotokopisi.

7-İlgili Esnaf odası veya Ticaret odası kaydı fotokopisi. (Alanya)

8-Sigorta veya bağ kur belgesi ,yada emeklilik cüzdanı fotokopisi.

9-İşyerinde su abonesi kartlı sayaç takılacak

10-Aynı adrese daha önce verilmiş ççma ruhsatı varsa belediyeye geri iade edilecek.

11-İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır raporu gelecek.

12-Emniyete kimlik bildiriminde bulunduğuna dair kimlik bildirimi belgesi fotokopisi.

13-İmza sirküleri,Ticaret Sicil gazetesi fotokopisi (Şirket olması halinde )

14-C.Savcılığından yeni tarihli sabıka kaydı

Not: Bu belgeler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve belediyeden belediyeye farklılık gösterebilmektedir. Kesin belgeler için lüften ilgili belediyeye başvurunuz.

 

Emlak ofisi açma şartları

a)Emlak ofisinin büyüklüğü belli bir metrekarenin altında olmamalıdır.(Belediyeden belediyeye değişmektedir)

b)Emlak komisyonculuğu sertifikası bulunması mecburidir.

c)Emlak komisyonculuğu bürosu kat mülkiyeti kanunu gereği bağımsız bir bölüm ve işyeri olmalı.

d)Standartlara uygun müşterek veya münferit kullanma özelliğine TS 8357’ye uygun WC-Lavabo bulunacaktır. (Tuvalet bedensel engellilerin kullanabileceği şekilde düzenlenecek.)

e)Emlak komisyonculuğu hizmetlerine yönelik işlerin yapılmasında kullanılan teknik cihaz ve donanıma uygun büro mobilyası bulunmalı ve müşterinin kabulüne uygun oturma grupları düzenlenmeli.

f)Emlak komisyonculuğunda bilgisayar bulunmalı.

g)Detaylı yerleşim krokisi çizdirilecek teknik bir kişiye.

h)Bu yerleşimi izinsiz değiştiremeyecektir.

 

Emlak ofisi açma maliyeti

Maliyeti etkileyen faktörlerin başında lokasyon ve ofisinizin büyüklüğü gelmektedir. Ofis malzemelerini ikinci el  olarak uygun fiyatlara temin edebilirsiniz. Bunların ışığında kesin rakam pek doğru olmaz. Açmak istediğiniz emlakçı ile ilgili bize detaylı bilgi sunarsanız sizin için maliyet hesaplaması yapabiliriz.

 

Mutlaka Okunması Gerekenler

1 Yorum

  1. Emlak ofisi açmak ve gayrimenkul danışmanlığı iş fikri düşünenler için detaylı bir mini rehber olmuş. B arada emlakçılık sertifikası yada emlak danışmanlığı sertifikası olması gerekliymiş sanırım, bu belgeyi girişimci olarak nasıl alabiliiriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar