En Çok Kazandıran Freelance Meslekler

Freelance ekonomisi, hiçbir kuruma bağlı olmadan, bağımsız çalışarak bir nevi kendi kendinin patronu olanların yarattığı bir ekonomi modelidir. Halk arasında daha çok serbest çalışma olarak da anılan modelde çalışanlar, firmalarla belirsiz süreli sözleşmeler yapmak yerine, kısa süreli projelerde görev alarak para kazanmayı hedefliyor.

İnsanlara esnek çalışma saatleri ve diledikleri yerden çalışabilme imkanı verdiği düşünüldüğünde bu sistemin bir parçası olmak isteyenlerin mantığını anlamak hiç de zor değil. Ülkemizde serbest çalışmakta olan insan sayısı 1,3 milyon civarında ve bu sayının 2023’te 8 milyonu aşması bekleniyor. Bu da yıllda yaklaşık %40 gibi bir büyümeye tekabül ediyor. Bu insanların ülke ekonomisine katkısı ise milyarları buluyor.

Siz de freelance çalışanlar kervanına katılmayı mı hayal ediyorsunuz? Niyetiniz buysa, alanınızda sizi başarıya ulaştıracak kilit becerilere yatırım yapıp kendinizi geliştirmeye başlamanız gerek. Söz konusu niteliklerin çoğu teknolojiyle adeta bütünleşmiş durumda. Şirketleri peşinden koşturacak becerilerden birine nokta atışı yapayım istiyorsanız sizler için derlediğimiz en çok kazandıran freelance meslekler listemize göz atmanızda fayda var.

 

1)Derin Öğrenme(Deep Learning)

Sürücüsüz araçların, telefon, tablet ve televizyon gibi cihazlardaki ses kontrollerinin, yüz tanıma sistemleri ve daha pek çok teknolojik fonksiyonun arkasında derin öğrenme metodu var.

Yapay zeka alanındaki çığır açan onca gelişme düşünüldüğünde derin öğrenmenin en yüksek gelire sahip serbest çalışma mesleği olması hiç de şaşırtıcı değil. Derin öğrenme, insan beyninden ilham alarak yaratılmış nöral ağların kullanılmasını gerektiren, tanımlanmış veya yapılandırılmış herhangi bir veri kullanmaksızın çalışabilen makine öğrenme türlerinden bir tanesi. Bu alanda uzmanlaşmış çalışanlar, hem algoritmalar konusunda son derece donanımlı hem de Tensorflow, Python, Java, Matlab, Perl ve C++  gibi programlama dillerini kullanmada yetkin kişiler olup saatte ortalama 115 dolar gibi bir gelir elde ediyorlar.

 

2)Blok Zinciri (Blockchain)

Geçtiğimiz yıl kripto para piyasasındaki dev sıçrama, blok zinciri işlerinin saatlik ortalama 87 dolarlık getirisiyle neden 2. sırada yer alması gerektiğini net bir biçimde ortaya koyuyor. Kripto paraların güvenliğini sağlamada kullanılan teknoloji olarak adlandırabileceğimiz Blok zinciri, teknoloji meraklılarına geniş olanaklar sunuyor. En popülerleri arasında Bitcoin, Ethereum ve Ripple’yi sayabileceğimiz kripto para piyasasına her gün bir yenisi daha ekleniyor. Kripto para devrimine katılmak isteyen serbest çalışanlar, program geliştirme veya dijital mimari konularıyla alakalı bir altyapıya sahip olmalı. Bu işle uğraşanların temel görevleri arasında her yeni kripto para için bir blok zinciri tasarlayıp geliştirmek, para bozdurma ya da para birimi değiştirmeye yardımcı olacak yöntemler bulmak ve müşteri alım satımlarında şirketlere para transferi konusunda destek sağlamak bulunuyor. Blok zinciri çalışanlarının, C++, Python ve Solidity programlarında uzmanlaşmış olmaları bekleniyor.

 

3)Robotlar ve Robotik Sistemler

İnsanlar sık sık robotların günün birinde işlerini ellerinden alacağı endişesine kapılır. Üzülerek söylüyoruz ki korkulanın başımıza gelmesi pek de uzak bir ihtimalmiş gibi görünmüyor. İşleyişi daha etkili hale getirmeye yardımcı otomasyon teknolojileri ve donanımlı robotlar geliştiren robotik sistem ve teknoloji şirketlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Neyse ki, robotlar bizim yaptığımız belli işleri üstlenseler  dahi, robotik sistemin işlerini yürütmek için halen daha insana ihtiyacımız var. Bu nedenle bu sektör en kazançlı serbest çalışma meslek türleri arasında 3. sırada yer alıyor ve çalışanlarına saatlik  ortalama 77 dolarlık  bir gelir sağlıyor. Robotik sektörü çalışanları genellikle teknik öğeler ve makine aksamı tasarlama konularından sorumlu tutuluyor, ayrıca SolidWorks Professional, Photoview 360, Simplify3D ve eDrawings gibi makine mühendisliği yazılımı programlarını aktif olarak kullanabilme becerisine sahip olmak zorundalar.

 

4) Etik Hacker

Etik hackerlar, şirketlerin güvenlik açıklarını kontrol etme ve şirketi siber suçlardan koruma konusunda son derece faydalı kişiler. Bu kişiler genellikle kodlama ve programlama konusunda güçlü bir donanıma sahip sertifikalı güvenlik profesyonelleri olup ortak saldırı vektörleri, saldırı hafifletme teknikleri ve çevrim içi uygulamaların açıkları konusunda bilgi sahibi kişilerdir. Saatlik ortalama kazançları 66 dolardır.

 

5)Bitcoin

2017 yılının başındaki 900 dolarlık değerini yılın sonunda 20 bin dolara çıkarabilmeyi başarabilen Bitcoin’i geçtiğimiz yılın gözdesi ilan etsek hiç de abartmış sayılmayız. Bitcoin’in mevcut değeri ise bahsettiğimiz miktarın yarısı kadar. Tutarsız sayılabilecek bir gidişat gösteren Bitcoin için öne sürülen iddialar da bir o kadar tutarsız. Kimileri dibe vuracağını iddia ederken kimileri ise Bitcoin’i parlak bir geleceğin beklediği görüşünde. Tohumları 2009 ‘da atılmış olan Bitcoin piyasaya sunulan ilk kripto para olup aynı zamanda, blok zinciri sistemi kullanımının hayat bulduğu ilk yer. Geleceği ne olursa olsun, Bitcoin piyasasıyla alakalı beceriler bir hayli revaçta. Bu işi yapmak isteyenlerin, ticaret ve para transferi sağlayacak otomatik araç gereçler yaratabilme, piyasa şeması geliştirme, altcoin adı verilen farklı bir algoritma yapısına sahip olan yeni şifrelenmiş para birimlerinin tahsili, web siteleri ve uygulamalar üzerinden bitcoin ödemeleri yapabilme sistemleri oluşturma konusunda yeterli donanıma sahip olmaları gerekiyor. Saatlik ortalama 65 dolar gelir elde eden Bitcoin piyasası serbest çalışanlarının Python, Javascript(Node. Js), Ruby, PHP ve diğer programlama dillerine hakim, uzman kişiler olmaları bekleniyor.

Mutlaka okuyun: Bitcoin İle Para Kazanma Yolları

 

6)Amazon Web Servisi Lambda

Arka planda her daim çalışıp, kullanılmadığı zamanlarda dahi ücretlendirme yapan geleneksel bulut servis sağlayıcılarının aksine, Amazon Web Servisi Lambda yalnızca bir durum onu tetiklediğinde kodlama üretmeye başlayıp yalnızca bu kod çalışır durumdayken ücretlendirme yapıyor. Şirketlerin düşük maliyeti sebebiyle diğer sağlayıcılara oranla daha çok tercih ettiği Amazon Lambda,  aynı sebepten ötürü serbest çalışanlar arasında da rağbet görür oldu. Amazon Lambda servis sağlayıcı uzmanları, Lambda için nasıl kod yazılacağını veya yükleneceğini bilen,  Node. Js, Python, Java ve C# programlarına hakim kişilerden oluşuyor. Saatlik kazançları ise ortalama 51 dolar.

 

7)Sanal Gerçeklik

Sanal gerçeklik, gerçek hayatta var olan veya olmayan yerlerin en az 3 boyutlu olarak bilgisayar ile yeniden oluşturulması ve gerçek gibi deneyim sunması için kullanılmakta olan bir sistem. 7.sıramızda yer alan yüksek kazançlı serbest çalışma işlerinden olan sanal gerçeklik sektörü, çalışanlarına saatlik ortalama 50 dolarlık bir gelir sunuyor. Bu alanda uzmanlaşmış çalışanlar genellikle algoritma geliştirme,3 boyutlu modelleme ve tarama alanlarında altyapıya sahip kimselerden oluşuyor. Bu konularda uzman olabilmek için, C#,C ve C++ program sistemlerini sorunsuz kullanabilmek şart.

Mutlaka okuyun: Sanal Gerçeklikle İlgili İş Fikirleri

 

8)React. js

React, kullanıcı ara yüzü oluşturmak için kullanılan bir Java Script kütüphanesidir. Daha çok ön-yüz yazılım geliştirme uzmanları tarafından kullanılıyor. React,  geliştirme uzmanlarına fonksiyon, sınıf ve veri yapısı içeren daha önceden kodlanmış kaynak ve şablonlar sunuyor. Böylelikle uzmanlar kullanıcı ara yüzü oluştururken sıfırdan başlamak zorunda kalmıyor. Airbnb, Amerikan Express ve Yahoo gibi belli başlı birçok internet sitesi React sistemine gözü kapalı güveniyor, bu da React sistemini içinde yer almanın mantıklı bir adım sayılabileceği bir sektör haline getiriyor. Bu alanda uzmanlaşmak için yazılım geliştirme altyapısı ile JavaScript, HTML5 ve CSS programları kullanımı konusunda yetkin olmak şartı aranıyor. Bu işe biçilen değer ise saatlik 40 dolar.

 

9)Final Cut Pro X Video Düzenleme Programı

Final Cut Pro bir video düzenleme programı. Eğlence, prodüksiyon, pazarlama,reklamcılık ve diğer öncü sektörler Apple’ın yarattığı bu video düzenleme programına sırtlarını güvenle yaslamış durumdalar. Yazılım; film, video ve reklam yaratma ile değiştirme konusunda son derece güçlü bir yardımcı. Bu alanda çalışmak isteyenler, video klip kesimi yapabilmeli, geçişleri etkili kullanabilmeli, arka plan müziği ekleyebilmeli, seyircinin ilgisini çekebilecek kesme ve montaj tekniklerinden yararlanabilmeli ve görüntüleri farklı açılar kullanarak değiştirebilmeliler. Bu işin ortalama ücreti ise 37 dolar.

 

10)Instagram Temelli Pazarlama

Instagram en yaygın kullanılan sosyal medya platformlarından bir tanesi. Bu nedenle de en çok para kazandıran işler listemizde olması kaçınılmaz. Toplamda 800 milyon aktif kullanıcıya sahip olan platformda, %70’lik pay işletmelere ait, amaç ise elbette ki reklam. Instagram üzerinden yapılan pazarlama işlerine ilgi son derece yoğun. Bu alanda çalışabilmek için ise platformun işleyişini ve algoritmasını kavramış olmak, dikkat çekici içerikler yaratabilmek, bir marka değeri oluşturabilmek, büyüme ve performans ölçütlerini iyi analiz edebilmek ve Instagram kampanyalarını iyi yönetebilmek gerekiyor. Bu sektörde uzmanlaşmış kişiler genellikle saatlik 31 dolar civarında gelir elde ediyor.

Mutlaka okuyun: İnstagram’dan Para Kazanmak

 

İlginizi çekebilir

Kısa Sürede Milyoner Olmanızı Sağlayabilecek Meslekler
Gelecekte Ortaya Çıkacak İlginç Meslekler
Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir