Geleceğin Meslekleri Neler Olacak?

Günümüzde mevcut olmayan meslekler, gelecekte büyük alanlar kaplayabilir. Geleceğin popüler mesleklerini bilmek; daha doğru bir kariyer planlamanıza ve daha çok mesleki güven duymanızı sağlayacaktır. Geçmişe baktığımızda, bazı mesleklerin kaybolduğunu ve yerlerine yeni mesleklerin ortaya çıktığını görürüz. Gelecekte var olacak fakat şu anda adı pek duyulmamış meslekleri sizler için araştırdık.

Geleceğin olan en iyi meslekler nelerdir? 2024 – 2030 yıllarında değişim nasıl olacak? Ölmeyen ve ölmeyecek olan meslekler hangileri? Yarının mesleklerine bugünden hazırlanmak mümkün mü?

Bu sorular, çoğumuzun net bir cevap almayı umduğu önemli sorular arasında. Fakat ne yazık ki hiçkimse geleceğin bize neler getireceğini kesin bir şekilde bilemez. Yapabileceğimiz en iyi şey ise, geçmişteki ve günümüzdeki eğilimleri hesaba katarak mantıklı bir çıkarım yapmak olacaktır. Bu çıkarımlar her şeye rağmen, bize geleceğin görkemli olasılıkları üzerine bir resim çizmeye yardımcı olabilir.

Bildiğimiz tek şey; değişimin hız kesmeden devam ettiği. Tüm dünya sosyal, kültürel, ekonomik, çevresel ve teknolojik değişimlere sahne oluyor. İklim değişikliği gibi bazı değişimler önceden tahmin edilebilirken, birçok değişim halen öngörülemiyor. Hiç tahmin etmediğimiz zorluklarla karşılaşabiliriz. Öte yandan, şansımız yaver gidip uzun soluklu problemlere yepyeni çözüm yolları da keşfedebiliriz.

Yani geleceğin mesleklerini tahmin etmek için, birçok farklı değişkenin birbirleriyle olan etkileşimini ve şaşırtıcı ve kompleks bir biçimde bir araya gelmesini anlayabilme becerisine sahip olmak gerekir. Yarının meslek dallarının birçoğu yüksek ihtimalle, bugün kaydedilen bilimsel ve teknoloji gelişmelerin ürünleri olacaktır. Fakat geleceğin meslek dallarının çoğu henüz ortada değil, hatta bir kısmı daha hayal bile edilmedi.

Bir tahmine göre, bugünün anaokulu öğrencilerinin üçte ikisi, yetişkinliklerinde şu anda var olmayan işlerde çalışıyor olacak.

Günümüzdeki mesleklerin birçoğu, gelecekte de varlıklarını sürdürecektir fakat tabiki, her şey gibi, bu meslekler de değişimden paylarını alacaklardır. Bazı profesyonel meslekler de, tamamen farklı bir şeye dönüşecek ya da yok olacaklardır. Gözünüzün önüne getirmeyi bırakın, bu konuda halen düşünmeye değer çok şey var. Zira çoğumuz değişime ve muallak olana karşı direnç göstermeye programlıyız. Var olan durumdan fazlaca memnun hissedip bunu güvenli buluyor olabiliriz.
Bu nedenlerle aşağıdaki listeyi sizlerle paylaşmayı uygun gördük.

Bu geleceğin meslekleri listesi size yeni yollar sunabilir ya da gitmeye istekli olabileceğiniz ve sizi geleceğin en olası ve ilginç seçeneklerine hazırlayacak bir güzergah çizebilir. Birçok mesleki kategori halihazırda değişim geçiriyor ve birbiri ile birleşiyor. Bu durum daha da hız kazanabilir. Fakat bunun sizi endişelendirmesine izin vermeyin. Zira yazımız size başlangıç için birkaç tane iyi kariyer seçeneği sunacaktır.

 

Geleceğin Mesleklerine Hazırlıklı Olmak İçin Edinmeniz Gereken Beceriler:

Gelecekte hangi mesleklerin karşımıza çıkacağını kesin olarak bilemeyecek olsak da, ileride işimize yaraması muhtemel bazı beceriler ve bilgiler hakkında konuşabiliriz. Gelecekte işinize yaraması kuvvetle muhtemel olan bazı becerileri aşağıda sizin için derledik. İşte sizlere geleceğin becerileri:

 

1- Zihinsel Esneklik ve Karmaşık Problem Çözebilme Becerisi

Gelecek, hiç deneyimlemediğiniz bir dünyada, hiç görmediğiniz problemleri karşınıza çıkaracak. Bu problemleri çözmek için gereken zihinsel esnekliğe sahip olup sınırların dışında düşünebilmeli, büyük resmi görmeli ve her şeyi farklı bir şekilde sınıflandırarak çözüme ulaşabilmeniz gerekecek. Neyse ki bu beceri geliştirilebilir ve tek ihtiyacınız olan pratik yapmak. Ne kadar zor problemler ile uğraşırsanız, beyniniz de o kadar esnek davranmaya başlar.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Problemleri Çözmenin Yolları

 

2- Eleştirel Düşünce

Teknoloji sayesinde bugünün işlerinin birçoğu otonom hale geçecek olsa da, muhtemelen teknolojinin sizin için eleştirel düşünce sergilemesini istemezsiniz. Gelecekte de tam olarak bu beceriniz işinize yarayabilir. İleride sürekli farklı durumları analiz etmeniz ve mantığa dayalı farklı çözüm yolları düşünmeniz gerekecek.

Mutlaka okuyun: Eleştirel Düşünme Becerisi Nasıl Kazanılır?

 

3- Yaratıcılık

Robotların işinizi elinizden almasında endişeleniyorsanız, daha yaratıcı olmaya çalışın. Zira ne kadar yaratıcı olursanız, robotların sizin işinizi yapabilmesi o kadar güçleşir. Robotlar hesaplamada ve problemleri belirlemede sizden daha başarılı olsa da, iş orijinal içerikler yaratmaya, kalıpların dışında düşünmeye ve soyut düşünmeye geldiğinde, halen sizden çok gerideler.

Mutlaka okuyun: Yaratıcı Düşünme Becerinizi Geliştirmek İçin 4 Yöntem

 

4- İnsan İlişkileri

Gelecekte bir gün robotlar her şeyi ele geçireceği için, insanlar olarak birbirimize daha sıkı bağlanmalıyız. Geleceğin istihdam pazarında başarılı olmak için, insanları ve robotları nasıl yöneteceğinizi çözmeniz, bunu yaparken de kendi duygularınızla yüzleşmeniz, empati kurmanız ve karşınızdakini dinlemeniz gerekecek.

Mutlaka okuyun: Warren Buffett’tan Değerinizi %50 Artıracak Tavsiye

 

5- STEM (Science, Technology, Engineering, Maths): Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik

Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanındaki işlerin şu anda fazlaca popüler olması, gelecekte bu alanların unutulacağı anlamına gelmiyor. Teknoloji geliştikçe, sizin de daha ileri seviye STEM becerilerine ihtiyacınız olacak. Bunun yanı sıra kodlama da önemli bir gereklilik. Kodlamayı öğrenmeniz faydanıza olacaktır.

 

6- SMAC (Social, Mobile, Analytics, Cloud): Sosyal, Mobil, Analitik ve Bulut

STEM’i daha önce mutlaka duymuşsunuzdur, fakat SMAC nispeten daha az bilinir. Bu kısaltmadaki becerileri ve platformları öğrenmeniz, gelecekteki iş piyasasında bir adım öne çıkmanıza yardımcı olacaktır.

 

6- Disiplinler Arası Bilgi

Gelecekteki mesleğiniz, gelecekte karşınıza çıkacak problemlere yaratıcı çözümler sunabilmeniz için, birçok farklı alandan sahip olduğunuz bilgileri kullanmanızı gerektirecek. Dikkatinizi çeken hemen her konu ile alakalı, okuyabildiğiniz kadar fazla şey okuyup mümkün olduğunca fazla şey öğrenmeye çalışın. Üniversitede okuyorsanız, tamamen farklı bir alanda çift anadal ya da yan dal yapmaya çalışın. Bunun uzun vadede çok işinize yarayacağını garanti edebiliriz.

Mutlaka okuyun: Bilgi Güçtür: Bilgiyi Edinmenin ve Hayata Geçirmenin Yolları

 

Geleceğin Meslekleri ve Maaşları Nelerdir?

Aşağıdaki liste, günümüzde var olan ve gelecekte  en iyi kariyer seçenekleri arasına girebileceğine inandığımız mesleklerdir. Geleceğin meslekleri

 

Geleceğin meslekleri 1- Güneş Enerjisi Teknisyeni

Rüzgâr enerjisi gibi güneş enerjisi de, insanoğlunun temiz enerjiye geçişindeki baş rollerden biridir. Her sene maliyetleri düşen güneş enerjisi sistemleri, işletmeler ve kişisel ev kullanımları için gittikçe daha cazip hale gelmeye başladı. Dünyanın hemen her yerinde, güneş enerjisi teknisyenleri, büyüyen bir sektörde hem iş güvenliğine sahip olmanın hem de değişimin bir parçası olmanın keyfini çıkarıyor. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde, 2026 yılına kadar 30 bin civarında güneş enerjisi teknisyeni istihdamına ihtiyaç duyulacak ve bu çalışanların ortalama maaşı yıllık 39,240 Dolar seviyesindedir.

 

Geleceğin meslekleri 2- Rüzgâr Enerjisi Teknisyeni

İklim değişikliğinin dünyamız üzerindeki ölümcül tehdidi, temiz enerji kaynaklarına dönüşü her zamankinden daha önemli hale getirecek. Karbon ve metan emisyonlarını azaltmak, fosil yakıtlar olan petrol, kömür ve doğalgazdan uzaklaşmak anlamına geliyor. Bu da rüzgâr enerjisinin gelecek için önemli bir yerde olacağı sonucunu ortaya çıkarıyor. Zira rüzgâr enerjisi sektörü şimdiden hızla büyüyen bir endüstri. Gelecekte de bu büyümesine kesin gözüyle bakılan sektörün, ileride devasa rüzgar türbinlerinin montajı, bakımı ve tamiri için bolca kalifiye teknisyene ihtiyaç duyulacağı anlamı taşıyor. 2026 yılına kadar rüzgâr enerjisi alanında çalışmak üzere onbinlerce teknisyen için işe alım yapılacağı öngörülüyor. Bu meslekte çalışanların ortalama maaşı ise yıllık 52,260 Dolar seviyesindedir.

 

Geleceğin meslekleri 3- Pratisyen Hemşire

Yaşam sürelerinin uzaması ve yaşlı nüfusunun artması nedeniyle, sağlık sistemleri bu hasta sayısındaki artış karşısında sıkıntılı zamanlar geçirebilir. Birçok bölgede doktor ihtiyacı halen karşılanamamakta. Bu bölgelerde asıl ihtiyaç, çeşitli akut ve kronik hastalıkların tanısını koyarak tedavi edebilecek bilgiye sahip, doktor olmayan sağlık personelidir. Hemşireler, gerekli ölçüdeki üst düzey eğitimleri alarak pratisyen hemşire olarak bu açığı kapatabilir. Pratisyen hemşirelerin ortalama kazancı yıllık 100,910 Dolardır. Dahası 2026 yılına kadar yüzbinlerce yeni pratisyen hemşireye ihtiyaç duyulacak gibi görünüyor.

 

Geleceğin meslekleri 4- Yazılım Geliştirici

Başarılı mühendislik becerisi ile geliştirilmiş yazılımlar olmadan bilgisayarlar, robotlar ve mobil cihazlar işe yaramaz aletlerdir. İnternet büyüdükçe ve makineler daha akıllı ve hayatımıza daha derinden bağlı hale geldikçe, yetenekli yazılım geliştiricilere olan ihtiyaç da artacaktır. Özellikle mobil uygulama yazılım geliştiricileri için 2021 ve sonra kariyerlerinin altın çağı olacak. Öyle ki, bu alanda ihtiyaç duyulacak profesyonel sayısını milyonlarla tanımlayabiliriz. Uygulama yazılım geliştiricilerinin ortalama kazancı yıllık 100,080 dolardır.

 

Geleceğin meslekleri 5- Fizik Tedavi Uzmanı

Dünyadaki yaşlı nüfusu arttıkça, fizik tedavi uzmanlarına olan ihtiyaç da artacaktır. Yaşça büyük birçok insan, hayatlarının bir döneminde fizik rehabilitasyona, ağrı yönetimine, hareket desteğine ya da farklı tür tedavilere ihtiyaç duymaktadır. 2026 yılına kadar bu sektörün açığı 100 binleri bulacak gibi görünüyor. Uzmanların yanı sıra, bir o kadar da fizik tedavi asistanı açığı olacağı öngörülüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde ortalama maaşı ise, fizik tedavi uzmanları için yıllık 85,400 Dolar seviyesindedir.

 

Geleceğin meslekleri 6- Hemşire

2026 yılına kadar ihtiyaç duyulacak hemşire sayısını ifade etmek için milyonlardan bahsetmek gerekecektir. Bu sayı, yine yaşlı nüfusundaki artışa bakılarak anlaşılabilir bir hâl alıyor. Teknolojik gelişmeler ve tıbbi buluşlar nedeni ile bu meslek dalında değişiklikler yaşanacak olsa da, hemşireliğe olan talep gelecekte de azalacak gibi görünmüyor. Hemşirelerin yıllık maaşı ise, ortalama 68,450 dolardır.

 

Geleceğin meslekleri 7- Sağlık Hizmetleri Müdürü


Sağlık sektörü önümüzdeki on yılda, muhtemelen diğer tüm sektörlerden daha fazla değişime maruz kalacaktır. Tüm sağlık ve tıp kurumları onların yasalar, yönetmelikler, teknolojik değişimler ve tıbbi ilerlemelere ayak uydurmalarını sağlayan, bunu yaparken de verdikleri hizmetin kalitesini sürekli yukarı çekebilen, yetenekli ve bilgili yöneticilere ihtiyaç duyacaktır. Ortalama yıllık maaşları 96,540 dolar olan sağlık hizmetleri yöneticileri, 2026 yılına kadar daha fazla ihtiyaç duyulan bir sektör çalışanı olacak ve yüzbinlerce yeni yöneticiye ihtiyaç duyulacak.

 

Geleceğin meslekleri 8- Veri Analisti

Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler ve kültürel değişim nedeni ile, her geçen sen bir öncekine nazaran kat be kat artan oranda veri toplanıyor ve işlenmesi için bekliyor. Her sektördeki kuruluşlar, artık çok daha fazla ve ayrıntılı veri toplayabilme becerisine sahip fakat, bu verilerin işlenip ne anlama geldiğinin çözülmesi de bir o kadar zor. Bu firmalar ve kuruluşlar, artık sadece bu verileri toplayabilen değil, aynı zamanda verileri değerlendirip geçmişteki ve günümüzdeki eğilimleri ortaya çıkarabilen, bu sayede de gelecek ile ilgili gerçekçi tahminler ortaya koymayı başaracak uzmanlara ihtiyaç duyuyor. Veri analistlerinin yıllık ortalama maaşı 57,261 dolardır.

Mutlaka okuyun: Veri Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Geleceğin meslekleri 9- Dijital İçerik Uzmanları

Her geçen gün daha sağlam temellere kavuşan en büyük kültürel değişim, sürekli daha dinamik, dijital, daha interaktif ve talebe dayalı hale gelen medya içeriği. Sürekli elimizin altında olan ve bizi her an her yerde İnternet’e bağlayan cihazlar nedeniyle, yeni içeriklere olan ihtiyaç da soluksuz devam ediyor. Hemen her sektör, yeni içerikler yaratmanın, ektin kalmak için önemli olduğunu fark ediyor. Uzaktan çalışma ve serbest olarak mesleğini icra etme taleplerinin de artışıyla, hemen her iş dalı ve becerideki uzmanlara olan ihtiyaç artmakta. Bu sektördeki iş fırsatlarına hazırlanabilmek için, online satış, yazarlık ve multimedya ve dijital sanatlar alanlarında kendinizi geliştirmeniz yardımcı olabilir.

 

Geleceğin meslekleri 10- Bilgi Güvenliği Analisti

Modern yaşam şeklimiz nedeni ile bilgisayarlara ve bilgi teknolojilerine sürekli daha fazla bel bağlıyoruz. Bu da siber saldırılara karşı bizi eskisine nazaran daha korumasız kılıyor. Şansımıza, bugüne kadar hackerlar önemli bir altyapı servisine geniş ölçekli ya da uzun süreli saldırılarda bulunmadı. Fakat yeterince Bilgisayar güvenlik uzmanına sahip olmadığımız takdirde, devlet kurumlarına ya da önemli organizasyonlara bu tip saldırıların gelmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Siber güvenlik dünya genelinde önem verilmesi gereken bir konu ve saldırganlar her geçen gün daha sofistike yöntemlerle karşımıza çıkıyor. 2026 yılına kadar yüzbinlerce uzman ihtiyacı ortaya çıkacağı öngörülürken, bu alanda çalışan uzmanların, yıllık ortalama maaşları 92,600 dolar olarak kayıtlara geçmektedir.

 

Geleceğin meslekleri 11- Bilgisayar Sistemleri Analisti

Bilişim teknolojileri daha karmaşık hale geldikçe ve hayatımızın içine daha fazla dahil oldukça, bilgisayar bilimleri eğitimi alanların sayısı da katlanarak artacaktır. Karmaşanın artması, birçok sektörde istihdam edilen sistem analistlerine olan talebi de artıracaktır. Firmalar gelecekte, en iyi donanım, yazılım, potansiyel olarak robot ve yapay zekâ makinelerini seçme ve kullanma ihtiyacını derinden hissedecek. 2026 yılına kadar bir milyona yakın sistem analisti ihtiyacı doğacak gibi görünüyor. Bu analistlerin yıllık ortalama maaşları da 87,220 dolar olarak hesaplanmıştır.

 

Geleceğin meslekleri 12- Biyomedikal Mühendis

Bu alanda çalışan profesyoneller, şimdiden sağlık sektörünü dönüştürmeye başladı. Aslına bakarsanız biyomedikal mühendislik, geleceğe iz bırakmak ve katkı sağlamak isteyen herkes için en ideal meslek olarak göze çarpıyor. Zira biyomedikal mühendisler, tüm çığır açan araştırmalar ve geliştirmelerin kalbinde yer alıyor. Örneğin; bu alandaki mühendislerin birçoğu gelişmiş tıbbi cihazlar, sanal organlar, biyonik vücut uzuvları ve biyolojik implantlar gibi şeyler tasarlıyor. 2026 yılına kadar onbinlerce biyomedikal mühendise ihtiyaç duyulacağı düşünülüyor. Bu alanda çalışan  mühendislerin, yıllık ortalama maaşları ise 85,620 dolar civarındadır.

 

Geleceğin meslekleri 13- Makine Mühendisliği

Geliştirilmekte olan yeni teknolojilere bir katkınız olmasını ister misiniz? Makine mühendisleri ve teknisyenleri ileri düzey robotlar, otomasyon cihazları, 3 boyutlu yazıcılar ve temiz enerji cihazlarının geliştirme aşamalarına, günden güne daha fazla katılmaya başladı. 2026 yılına kadar bu alanda çalışacak makine mühendisleri için yüzbinlerce iş imkanı doğacağı öngörülürken, teknisyenlerinin geleceğini de benzer bir durum bekliyor. Makine mühendislerinin yıllık ortalama maaşı 84,190 dolar iken, teknisyenlerde bu sayı 54,480 dolardır.

 

Geleceğin meslekleri 14- Elektronik Mühendisliği

Makine mühendislerine benzer bir şekilde, bu alanda çalışan insanlar da her geçen gün ileri teknolojilerin tasarım, test ve değerlendirme aşamalarına daha fazla katkı sağlamaya başladı. Elektrik devreleri küçülüp daha karmaşık ve daha güçlü hale geldikçe sektördeki insanlara da bu devrelerin en son teknolojik gelişmeler için nasıl fayda sağlayacağını keşfetme görevi sundu. Bu uzmanlar daha iyi bilgisayarlar, otomatik makineler, küçük tıbbi cihazlar, navigasyon ve iletişim araçları geliştirilmesi konusunda yardımcı olabilir. Daha da ileri gidersek bazıları otonom araçlar üzerinde bile çalışabilir. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde, 2026 yılına kadar bilgisayar donanım mühendisleri için 51 bin, elektronik mühendisleri için 92 bin, teknisyenler için ise 120 bin yeni iş imkanı ortaya çıkacağı düşünülüyor ve ortalama maaşları da yine bilgisayar donanım mühendisleri için 115,080 dolar, elektronik mühendisleri için 99,210 dolar, teknisyenler için ise 62,190 dolar olarak hesaplanmıştır.

 

Geleceğin meslekleri 15- Dijital Rehabilitasyon Danışmanı

Gün içerisinde maruz kaldığınız dijital bilgiler nedeni ile hiç kendinizi bunalmış hissettiniz mi? Günümüzde birçok insan bu şekilde hissediyor. Hayatlarımız sosyal medya ve diğer çevrimiçi aktiviteler etrafında döndükçe kullandığımız teknolojiye ne kadar bağımlı hale geldiğimizi fark ediyoruz. Bu nedenle gelecekteki popüler mesleklerden biri, insanların dijital detoks yapmasına yardımcı olarak, bu tür içeriklerden uzak tutan profesyoneller olacaktır. Danışmanlık eğitimi almış kişiler, bu iş için gerekli donanıma en uygun adaylar olabilir.

 

Geleceğin meslekleri 16- Blockchain Geliştirici

Bitcoin’i hepimiz biliyoruz. Peki, Bitcoin’i hayata geçiren ve altında yatan teknoloji hakkında ne kadar şey biliyorsunuz? Bahsettiğimiz teknoloji yani Blockchain teknolojisi, finansal ya da başka türlü işlemleri merkezi olmayan, hızlı ve gizli bir şekilde yapmaya yarayan dağıtılmış kriptografik bir kayıt defteridir. Anlaması biraz zor olsa da, uzmanlar blockchain teknolojisinin İnternet gibi dünyayı değiştireceğine inanıyor. Bu nedenle blockchain teknolojisinden anlayan, onunla işlevsel hizmetler ve ürünler geliştirebilen uzmanlar, gelecekte büyük bir talep görecektir.

Mutlaka okuyun: Bitcoin Nasıl Ortaya Çıktı?

 

Geleceğin meslekleri 17- Sivil ya da Ticari Drone Pilotu

Hükümetler drone kullanımı için en uygun düzenlemeleri yapıyor. Çünkü insanlar uzaktan kumandalı uçabilen dronelarının avantajlarından faydalanmak için yeni yollar geliştirmekten hiçbir zaman vazgeçmeyecektir. Askeri ve eğlence amaçlı kullanımı yaygın olan droneların, çeşitli kişisel ve ticari kullanım yolları da her geçen gün artıyor. Örneğin Amazon gibi firmalar, droneların paket teslimatı için kullanılmasına ön ayak oldu. Fakat dronelar şehirdeki çöpleri temizleme, hava kirliliğini takip etme ve yüksek ya da ulaşılması zor yerlerdeki sıradan işleri yerine getirme gibi amaçlar için de kullanılabilir. Bu nedenle bazı firmalar ve kamu kurumları, kendilerine ait hava taşıtlarını kullanması ve takip etmesi için ekipler oluşturacaktır.

Mutlaka okuyun: Drone İle Para Kazanmanın Yolları

 

Geleceğin meslekleri 18- Akıllı Bina Teknisyeni

Yıldan yıla daha fazla ev, bine, ofis ve fabrika otonom teknolojilerin faydalarından yararlanarak ışıklandırma, ısıtma, havalandırma ve güvenlik gibi bina sistemlerini kontrol ediyor. Buzdolabı gibi günlük kullanılan cihazlar da artık nesnelerin interneti teknolojisinin bir parçası olmaya başladı. Gelecekte akıllı binalar şehirleri ele geçirip insanların otonom teknolojiler sayesinde daha özgür ve rahat yaşamalarını sağlayabilir. Fakat halen bu sistemleri kurabilecek, bakımını ve tamiratını üstlenebilecek yetkin kişilere ihtiyaç duyuyoruz. Yani havalandırma ve ısıtma gibi sistemlerde uzmanlıkları bulunanlar, geleceğin akıllı bina teknisyenleri olabilir.

 

Geleceğin meslekleri 19- 3 Boyutlu Yazıcı Teknisyeni

Fütüristlere göre 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin henüz sadece yüzeyini kazıyabildik ve bu teknolojinin çok daha büyük bir potansiyeli bulunuyor. Hobiciler, endüstriyel tasarımcılar, biyomedikal mühendisler ve diğerleri, talepler doğrultusunda sürekli yeni şeyler deniyor ve alet edevat, yiyecek, giysi, ev gereçleri, medikal implantlar ile otomotiv, havacılık ve elektronik için parçalar üretiyor. Bu teknoloji ilerledikçe 3 boyutlu yazıcılar evlerimizdeki buzdolabı ya da mikrodalga fırınlar gibi normal hale gelecek. Nihayetinde ise her ev ve işyerinde bir adet 3 boyutlu yazıcı bulunacak. Bunun sonucunda ise, büyük fabrikaların yerini şehirlerde faaliyet gösteren 3 boyutlu yazıcı ile üretim yapan işletmeler alacak. Yani 3 boyutlu yazıcı bakımı yapan teknik personele olan ihtiyaç fazlasıyla artacak.

Mutlaka okuyun: En İyi 3d Yazıcılar

 

Geleceğin meslekleri 20- Artırılmış Gerçeklik Geliştirici

Gerçek hayat çok mu sıkıcı? Görsel olarak iyileştirmelere, ek bilgilere ve eğlenceli eklentilere mi ihtiyacı olduğunu düşünüyorsunuz? Böyle düşünen insanlar olduğu için, özel güneş gözlükleri, biyonik kontakt lensler ve diğer teknolojiler aracılığı ile, gerçekte gördüğümüz şeylerin üzerine dijital görüntüler ve bilgiler işlemek için artırılmış gerçeklik teknolojisinden faydalanılıyor. Her sektöre, etkinliğe ve kamusal alana etki edebilme yeteneği sayesinde, artırılmış gerçeklik gelecekte insanların hem kişisel hem de profesyonel hayatlarına dokunacaktır. Bu nedenle artırılmış gerçeklik geliştiricileri, bahsi geçen teknolojinin güvenli ve etkili kullanım yollarını bulup tasarlamak zorunda kalacak.

Mutlaka okuyun: Artırılmış Gerçeklik Nedir? Nerelerde Kullanılır?

 

Geleceğin meslekleri 21- Kişisel Gizlilik Danışmanı

Teknoloji evrimleşerek geliştikçe ve her geçen gün hayatlarımıza daha fazla nüfuz ettikçe kişisel gizliliğimizi korumak da zorlaşıyor. Yüz tanıma sistemleri ve artırılmış gerçeklik teknolojileri geniş kitlelerce kullanıldıkça bu zorlu savaş daha da karmaşık hale gelecek. Yakında dışarı çıktığınızda insanlar sizin adınızı, yaşınızı, medeni halinizi, çalıştığınız yeri ve eğer varsa sicil kaydınızı görebilecek hale gelecek. Bu nedenle sosyal medya ya da diğer teknolojilerin sunduğu önemli faydaları feda etmeden, gizliliğinizi koruyabilecek uzmanlar, gelecekte büyük talep görecektir.

 

Geleceğin meslekleri 22- Kişisel Marka Danışmanı

Büyük ve köklü firmalar için bile, kısa dönemli projeler için serbest çalışan profesyonelleri işe alma yönelimi bulunuyor. Bu anlayış gelecekte daha da geniş çaplı kabul görebilir. Öyle ki, fütüristlere göre ileride birçok iş proje bazlı, geçici anlaşmalarla yapılacak. Eğer durum böyle ilerlerse, çalışanlar kendi markalarını geliştirmek ve sürekli kendilerini tanıtmak zorunda kalacak. Kişisel marka danışmanları bu noktada devreye girerek çalışanların sanal ve kamusal kimliklerini, profesyonel ünlerini geliştirerek onları rekabetin önünde tutmaya yardımcı olacaklardır.

Mutlaka okuyun: Güçlü Bir Kişisel Marka Olmanın Sizi Başarıya Taşıyacak 8 Sırrı

 

Geleceğin meslekleri 23- Robotik Hizmetler Teknikeri

Önümüzdeki on yıl içerisinde hemen her ev çamaşır, bulaşık, yemek, temizlik ve çim biçme gibi görevlerde kullanacağı gelişmiş robotlara sahip olacak. Fakat bu robotlar her zaman düzgün bir biçimde çalışmayacaktır. Bu nedenle yetkin teknisyenlere, hacklenmiş, bozulmuş ya da tamamen çökmüş olacak olan bu robotları tamir etmek için ihtiyaç duyulacak. Aslında robot teknikerleri elektrikçi, tesisatçı ya da otomobil tamircisi gibi beceri gerektiren ve kabul gören bir iş olacaktır.

 

Geleceğin meslekleri 24- Uzaktan Sağlık Mühendisi

Robotik ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi, ileride bir gün doktorların ya da diğer sağlık personelinin, hastanın yanında olmadan teşhis koyabilmesine imkan verecek imkanı doğuracak. Teknoloji şimdiden uzaktan, robot yardımı ile ameliyatı mümkün kılacak kadar gelişti bile. Gelecekte uzaktan sağlık mühendisleri, hastaların dünyanın herhangi bir yerindeki, herhangi bir doktor tarafından muayene edilip tedavi edilebilmesine imkan veren yenilikler geliştirecek gibi görünüyor.

 

Geleceğin meslekleri 25- Kentsel Tarım Uzmanı

Her yıl kentsel nüfus kabul edilemez bir oranda büyüyor. Bu da 2050 yılına kadar kentsel nüfusun iki katına çıkacağı ve dünya genelinde 5,2 milyar insanın kentlerde yaşıyor olacağı anlamına geliyor. Dahası, günümüzde kullanılan tarım tekniklerinin çoğu, doğal hayata zarar veriyor. Bu nedenlerle şehirlerin sürdürülebilir olması, suda tarım ve dikey tarım gibi yöntemleri kullanarak kendi yiyeceğini üretebilmesine bağlı hale gelecek. Hayatta kalmalarının kendi yiyeceklerini üretmekten geçtiğini farkedecek olan şehir sakinleri, profesyonel kentsel tarım uzmanlarına ihtiyaç duyduklarını fark edecek.

Mutlaka okuyun: Kentsel Tarım Gelecek Vadediyor!

 

Geleceğin meslekleri 26- Nano Teknoloji Mühendisi

Maddeyi atom veya molekül düzeyinde manipüle etmek, geniş bir yelpazede yenilikleri hayal etmemize ve tasarlamamıza imkan verecek. Örneğin inşaat alanında kendini kopyalayan nano yapıların, insan vücudunda ise bağışıklık sistemine yardımcı olan nano robotların kullanılması, bu alanda çalışan birçok uzmanın kafasındaki ilk fikirlerden. Nano teknoloji halihazırda gelişmiş malzemelerin üretilmesi için kullanılıyor. Bu malzemeler ise elektronik ve kıyafet gibi tüketim ürünlerinde kullanılıyor. Bu teknoloji olgunlaştıkça, nano teknoloji mühendisleri de, ortaya koydukları tasarımların çevreye ve insana zarar vermeyen parçalar olduğundan emin olmak zorunda kalacak.

Mutlaka okuyun: Nanoteknoloji Nerelerde Kullanılır?

 

Geleceğin meslekleri 27- Biyomekanik Teknisyeni

Biyonik uzuvlar gün geçtikçe daha gelişmiş hale geliyor. Bir gün, herhangi bir engeli dahi olmayan insanların, süper güçlere sahip olmak için bu biyonik uzuvları talep etmesi ihtimal dahilinde. Fakat son derece karmaşık yapıya sahip biyomekanik teknolojisi, sadece işin ehli uzmanlar tarafından tamir edilebilir, güncellenebilir ya da çalıştırılabilir. Bu da bahsi geçen uzmanlar için yüksek talep olacağı anlamına geliyor.

 

Geleceğin meslekleri 28- Genetik Mühendisi

Elle şekillendirilmiş ya da isteğe göre tasarlanmış bebekler şu anda hepimizi rahatsız edebilecek kavramlar olsa da, gelecekte genetik mühendisliğinin gelişmesi ve bu alanda faaliyet gösteren firmaların sonuçları göstererek reklam yapmaları, halkı konuya daha anlayışlı bir tutum sergilemesi için cesaretlendirebilir. Dahası bu gelişmeler şu anda savaştığımız birçok hastalığa tedavi sunabilir ve hatta yaşlanmayı yavaşlatabilir, belki durdurabilir bile. Tüm bunlar, hükümetlerin bastırılmış taleplerden faydalanacak endüstri ile ilgili ne gibi yönetmelik ve kanunlar belirleyeceğine bağlı olarak değerlendirilmeli.

 

Geleceğin meslekleri 29- Teknoloji Ahlâkbilimcisi

İnsanoğlu halen bir şeyi sırf yapabildiği için yapmak zorunda olmadığını öğrenebilmiş değil. Ahlâkbilimciler, bu konuda bizi zor yoldan öğrenmekten kurtulmaya yardım ederler. Ahlâkbilimciler bize cevaplaması güç, teknoloji ile alâkalı soruları irdelememiz konusunda yardımcı olacaklardır. Örneğin genetik olarak tasarlanmış bir bebek yaratmalı mıyız? Laboratuvar ortamında geliştirilen, yetiştirilen ve hayata getirilen bir bebeğin sorumlusu kim olacaktır? Yapay zekaya sahip robotlara bizimle aynı hakları vermeli miyız? Diğer insanlarla ilgili ne kadar bilgi edinmeye hakkımız var? Bu tip sorular neredeyse sonsuz. Zira teknolojinin dünyamızı hızla değiştiriyor olması, her geçen gün yeni bir soru doğuruyor.

 

Geleceğin meslekleri 30- Sanal Gerçeklik Tasarımcısı

Birçok insan seyahat etmeyi ve daha önce görmedikleri yerlere gitmeyi sever. Fakat yeni yerler görmek ve deneyimlemek için fiziksel olarak seyahat etmek zorunda değilsiniz. Yaratılan sanal dünyalar ve destek teknolojileri tümüyle sizin deneyimlerinizi geliştirmek ve tüm duyularınızı kullanmanızı sağlamak üzere geliştirildi. Birçok sanal gerçeklik kullanıcısı, gerçek dünyada yaşayamayacakları maceralarda yanlarında olan diğer kullanıcıların sanal karakterlerine karşı derin bağlılık hissediyor. Bu teknoloji geliştikçe, gerçekle fantezi arasındaki çizgi de incelecek. Bu nedenle yetenekli sanal gerçeklik tasarımcıları, daha gelişmiş, daha gerçekçi ve hayal gücü yüksek sanal deneyimler yaratmaları için yoğun talep ile karşılaşacaktır.

Mutlaka okuyun: Sanal Gerçeklik Sektörü İş Fikirleri

 

Geleceğin meslekleri 31- Problem Çözme Rekabeti Yöneticisi

Bazıları, insanlığı ilgilendiren en büyük problemlerin büyük ödüller vaat eden rekabetler yaratılarak çözülebileceğini düşünüyor. Teşvik edilerek normalde var olmayacak akıllı ve yaratıcı insanlardan oluşacak ekiplerin, yoğun araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunacağı varsayılıyor. XPRIZE muhtemelen, bu tür teşvik edici rekabetin en bilinenlerinden biridir. XPRIZE vakfı, yetişkin okur yazarlığı, güvenli çevre, uzay araştırmaları, küresel eğitim, yapay zeka, temiz suya erişim, okyanus araştırmaları ve karbon emisyonu ile mücadele gibi konularda çeşitli rekabet ortamları sunmakta. Bu türden rekabetler artmaya meyilli ve nihayetinde, bahsi geçen organizasyonları üretecek ve düzenleyecek insanlara ihtiyaç duyulacak.

 

Geleceğin meslekleri 32- Sentetik Biyoloji Mühendisi

Bu alanda çalışan bilim insanlarının şimdiden, laboratuvar ortamında et ürettiklerini ve bu eti elde etmek için hiçbir çiftlik hayvanının yetiştirilip öldürülmesine gerek olmadığını biliyor muydunuz? Sentetik biyolojinin şaşırtıcı potansiyeli göz önüne alındığında, bu başarı buzdağının sadece görünen yüzü denilecek kadar küçük kalıyor. Moleküler biyoloji, fizik, kimya ve mühendislikteki bilgileri sayesinde, bu alanda çalışan insanlar nihayetinde her çeşit yapay organizmayı üretebilmeye ya da var olanları tekrar tasarlayabilmeye başlayacak ve bu sayede tıp ve endüstri alanlarında henüz kimsenin hayal dahi etmediği çığır açıcı buluşları bize sunabilecek.

Mutlaka okuyun: Sadece Bitkiler Kullanılarak Yapay Et Üretildi!

 

Geleceğin meslekleri 33- Proje Bazlı İnsan Kaynakları Yöneticisi

Firmalar proje bazlı işe alımlara yöneldikçe, bu alanda uzmanlaşmış ve projeye göre en uygun ve donanımlı serbest çalışanı bulup koordinasyonlarını sağlayabilecek uzmanlar daha fazla talep edilir hale gelecek. Dahası, firmalar stüdyoların filmleri için yönetmen bulmasına benzer şekilde insan kaynakları yöneticisi işe almaya başlayabilir. Proje direktörü olarak anılacak bu profesyoneller, belirli projeler için kendi takımlarını kurma sorumluluğunu üstlenerek serbest çalışanlarla anlaşabilir. Bu alanda faaliyet göstermeye aday kişilerin insan kaynakları alanında sahip olacakları becerinin yanı sıra, proje yönetimi konusunda da bilgi sahibi olmaları gerekebilir.

 

Geleceğin meslekleri 34- Hava Durumu Kontrol Mühendisi

İklim değişikliği şimdiden birçok kuraklık, su baskını ile çeşitli sert ve beklenmedik hava olayına neden oldu. Fakat iklim bilimi ilerledikçe hava durumunu güvenli ve etkili bir biçimde manipüle etme ihtimali ortaya çıkabilir. Jeomühendislik şimdiden küçük ölçekte kullanılıyor. Küresel ısınmanın etkilerini tersine çevirmek mümkün olmasa da, bu sayede bazı bölgelerin tamamen yok olmasını engelleyecek fırsatımız olabilir. Eğer bu alanda yeterince ilerleme kat edilebilirse geleceği olan meslekler arasında havayı kontrol etmek önemli bir yer edinebilir.

 

Geleceğin meslekleri 35- Kullanıcı Deneyim Tasarımcısı

Kullanıcı deneyim tasarımcısının görevi, bir ürün ya da İnternet sitesinin kullanıcıya neler hissettireceğini belirlemek. Bu tasarımcılar elde ettikleri verilerle kullanıcının hislerini ve ihtiyaçlarını belirleyip eğlenceli dijital bir deneyim geliştirerek hizmete sunacak. Kullanıcı deneyimi tasarımcıları kendileri de ürün ve siteleri test edip müşterinin istekleri doğrultusunda hareket edecek. Mobil teknolojilerin ve İnternet’in durmaksızın gelişmesi, bu meslek dalına talebi arttıracaktır. Günümüzde bu alanda çalışanların ortalama maaşı 93,500 Dolar civarında ve artmaya devam ediyor.

 

Geleceğin meslekleri 36- Müşteri Hizmetleri Yöneticisi

Bu meslek dalındaki kişiler, müşteri hizmetlerinden sorumlu uzmanlardan oluşan bir ekibi yöneterek büyüyen ve müşteriler tarafından şikayet edilen problemlere çözüm bulmada yardımcı oluyor. Ekip performansını denetleyen bu yöneticiler, diğer departman yöneticileri ile de sıkı ilişki içerisinde çalışıyor. Telefonla yardım hattı başta olmak üzere müşteri hizmetlere her geçen gün daha fazla önem kazandığı için, bu alandaki uzmanlara talep artacaktır. 2026 yılına kadar bu sektörün yüzde 5 büyümesi beklenirken yönetici ihtiyacı da artacaktır. İyi insan ilişkilerinin olmazsa olmaz olduğu bu meslekte, ortalama yıllık maaş 45,250 Dolar seviyelerinde.

 

2030 Yılına Kadar Ortaya Çıkacak Meslekler

Daha da geleceğe göz atmak ister misiniz? Dünya hızla değişiyor. Her geçen gün yeni bir olasılık gün yüzüne çıkıyor. Bu nedenle daha fütüristik meslek seçenekleri hakkında bilgi sahibi olmak iyi bir fikir olabilir. Gelecekteki en iyi kariyer seçimlerinden bazıları aşağıda sıraladığımız örnekler arasından çıkabilir.

 

Geleceğin meslekleri 37- İş Kategorize Uzmanı

Köklü firmalar ve diğer organizasyonlar büyümelerini sürdürdükçe, yenilikçi bazı becerilerini de kaybetmeye başlar. Bu kayıplar, çevik bir şekilde iş hayatına giren yeni işletmeler karşısında zor duruma düşmelerine neden olur. Fütüristler geleceğin daha küçük ölçekli ve kolay adapte olabilen girişimlere ait olacağını öngördüğünden, büyük firmalar da bu ufak ama etkili rakipleri karşısında gerekli adımları atmak zorunda kalacak. Bahsettiğimiz uzmanların görevi ise, karmaşık görünen değişimlerle, firmalar için daha fazla yaratıcılık, işbirliği ve yenilik sunmasına yardımcı olmak olacaktır.

 

Geleceğin meslekleri 38- Kişisel Eğitim Kılavuzu

Eğitim almak ve alınan eğitimi göstermek için halen okula gitmek etkin bir yöntem. Fakat uzak geleceğe baktığımızda, eğitimin daha fazla kişiselleşeceğini ve bugünün çevrimiçi programlarından daha ulaşılabilir olacağını öngörmek mümkün. Kişisel eğitim kılavuzu, insanların istedikleri şekilde uyarlayabileceği eğitimleri, serbest çalışan eğitimciler aracılığı ile sunabilecek bir danışman gibi çalışabilir. Ayrıca bu kılavuzlar, gittikçe daha fazla işverenin kabul edeceği eğitimler için, eğitime katılıp başarı ile tamamladıklarına şahitlik edebilir.

 

Geleceğin meslekleri 39- Özel Tasarım Vücut Parçaları Üreticisi

Bir gün, organ bağışı çin uzun listelerde yıllarca beklemek tarih olacak. Doktorlar, hastanın hücreleri kullanılarak 3 boyutlu yazıcı ile üretilen organların siparişini verbilecek. Üstelik halihazırda, bilim insanları laboratuvar ortamında başarılı bir şekilde kalp, karaciğer ve böbrek üretebildiler. Dahası, deri, kulak ve diğer dış organlar bile laboratuvarda üretilebildi.

 

Geleceğin meslekleri 40- Beyin İmplant Uzmanı

İnsan beyni inanılmaz bir şekilde karmaşık fakat, insanoğlu beynin nasıl çalıştığını anlama konusunda çoğumuzun bildiğinden daha hızlı bir şekilde aşama kaydediyor. Nörobilimin hızla gelişmesi ve bilgisayar teknolojilerindeki inanılmaz yenilikler bir araya geldiğinde, tahmin bile edemeyeceğimiz olasılıklar karşımıza çıkabilir. Bir gün insan beynine takılabilecek özel bilgisayar çipleri sayesinde, sanal telepati, hafıza güçlendirme, hastalık kontrolü, duygu durumu düzenleme ve felç tedavisi gibi daha birçok fayda sağlanabilir.

 

Geleceğin meslekleri 41- Kişisel Mikrobiyom Yöneticisi

Konu Biyoloji diploması ile neler yapabileceğinize geldiğinde, bu meslek henüz bir seçenek olarak karşınıza çıkmayacaktır, fakat önümüzdeki on yıl içerisinde, iyi bir kariyer haline gelebilir. Bilim insanları vücudumuzun içerisinde ve derimizin üzerinde yaşayan çeşitli bakteriler ile ilgili daha fazla şey öğrendikçe, bu bakterilerin hayatımız ve sağlığımız için ne kadar değerli olduğu ortaya çıkıyor. Hatta, doğru oranda bakteriye sahip olmak obezite, kalp rahatsızlıkları, kronik yorgunluk ve akıl sağlığı ile ilgili problemleri önlemede hayati rol oynayabilir. Yani kişisel mikrobiyota düzenlemesini yapabilecek uzmanlar, gelecekte doktorlar kadar önemli hale gelebilir.

 

Geleceğin meslekleri 42- İlaç Ustası

Eczacılık kariyeri muhtemelen uzun bir süre daha devam edecek. Fakat 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile, toplu üretim ilaçlardan ziyade kişiye özel, talep üzerine üretilen ilaçlar kullanılacak. Ustalar, kişinin eşsiz genetik yapısı, alışkanlıkları ve tıbbi geçmişini göz önünde tutarak ilaçları üretecek. Bazı ilaç ustaları, kişinin kendi kök hücrelerini kullanarak özel ilaçlar dahi üretebilir.

 

Geleceğin meslekleri 43- Kentsel Güvenlik Koordinatörü

Hızla değişen dünyada ve gittikçe kalabalıklaşan şehirlerde, insanların güvenliğini sağlamak, her geçen gün daha zor hale geliyor. Hukuk sistemi ve güvenlik güçleri, gelişen teknolojinin avantajlarından yararlanırken, bunu insanların haklarını ihlal etmeden yapmanın bir yolunu bulmak zorunda. Bu nedenle yeni bir mesleğin ortaya çıkması olası görünüyor. Bu mesleği icra edenler insanları, robotları, yapay zekayı ve diğer gelişmiş teknolojileri kent ortamında idare edebilmeli.

Mutlaka okuyun: Geleceğin Teknolojileri: Yüz Tanıma ve Ödeme Sistemleri

 

Geleceğin meslekleri 44- Cenaze Yöneticisi

Kültürümüz ve ekonomimiz kişisel markalar üzerine kurulduğundan, birçok insan ölümlerinden önce, kendilerine has ve normalde yapılmayacak kadar abartılı cenaze törenleri tertip etmek isteyebilir. Buna ek olarak, yasalar insanlara ötenazi hakkını verecek şekilde değişerek düğünlere benzer cenaze törenleri düzenlenmesine yol açabilir. Bu şu anda düşünüldüğünde korkutucu ve etik olarak tartışmalı olarak görünse de, cenaze planlaması gelecekte etkinlik düzenleme alanının büyük bir parçası olabilir. Eğer durum bu şekilde gelişirse, kişilerin ölümlerini ve hatıralarını en iyi şekilde kutlamayı sağlayacak profesyonellere ihtiyaç duyulacaktır.

 

Geleceğin meslekleri 45- Yüksek Zekaya Sahip Ulaşım Mühendisleri

İnsanların taşımacılıkta doğrudan rollerinin kalmayacağı bir geleceğe doğru hızla ilerliyoruz. Otonom araçlar sadece bir başlangıç. Daha fazla akıllı makine ve halihazırda geliştirilmekte olan ileri teknolojiler, tamamen otomatik taşımacılık ağını gerçeğe dönüştürebilir. Akıllı yolların, vakum tünellerin ve manyetik trenlerin, günümüzdeki taşımacılık sisteminin yerini alması olası görünüyor.

Mutlaka okuyun: Geleceğin Teknolojileri: Sürücüsüz Kamyonlar

 

Geleceğin meslekleri 46- Sayborg Tasarımcısı

Doğal organizmaların ve gelişmiş teknolojik robotların en iyi yanlarını bir araya getirmek, iki dünyadan daha üstün yeni bir varlığın doğmasına neden olabilir. Bu nedenle gelecekte, insanoğlu doğal sınırlarını aşabilmek adına kendilerinin makineler ile birleştirmek isteyecek ve bunun için de yaratıcı sayborg tasarımcılarına ihtiyaç duyacak. Diğer insan dışı sibernetik organizmalar ise, sağlık sektörü, eğlence sektörü, spor dünyası, uzay araştırmaları ve diğer endüstrilerin kullanımına uygun şekilde geliştirilebilir.

 

Geleceğin meslekleri 47- Robotik ya da Holografik Avatar Tasarımcısı

Zamanlarının çoğunu sanal dünyalarda harcayan insanlar, gerçek dünya karşısında biraz hayal kırıklığına uğrayabilir. Bu insanlar sanal dünyadaki arkadaşları ile, herhangi bir sanal gerçeklik ekipmanı kullanmadan iletişime geçmek isteyebilir. Bu nedenle eninde sonunda, teknoloji bahsi geçen sanal karakterleri gerçek dünyaya getirecek robotik vücut ya da 3 boyutlu hologramlar üretecektir. Bu avatarlar gerçek dünya da, etten kemikten insanlar kadar yaygın olabilir. Fakat hayvanlar ya da ilginç dünya dışı canlılar gibi birçok farklı şekilde olabilecek bu avatarlar için, bu hayal ürünü tasarımları gerçek hayata getirebilecek özel tasarımcılara ihtiyaç duyulacaktır.

 

Geleceğin meslekleri 48- Uzay Turizm Rehberi

SpaceX ve Virgin Galactic gibi firmalar şimdiden uzay gezilerine ticari bir boyut kazandırıp insanların uzayı ziyaret etmesi için adımlar atıyor. Nispeten yakın bir gelecekte tatil için, heyecan yaşamak adına ya da iş görüşmeleri düzenlemek amacı ile yörüngeye çıkan insanlar görebiliriz. Eğer Ay üzerinde istasyonlar kurulabilir ise, bu geziler uydumuzu da kapsayabilir. Hepimiz astronot olmadığımız için, uzaydaki ortama ayak uydurmamız için bize yardımcı olacak rehberler ihtiyaç duyabiliriz.

 

Geleceğin meslekleri 49- Uzay Doktoru ya da Uzay Hemşiresi

Dış uzaya seyahat, çeşitli tıbbi sorunlara neden olabilir. İnsan vücudu yerçekimsiz ortam için evrimleşmedi ve muhtemelen pratik bir şekilde kullanılabilecek yapay yerçekimini geliştirmemiz uzun zaman alacak. Bu nedenle uzay turistlerinin sürekli takip edilmesi ve kas kaybı ya da uzay radyasyonuna maruz kalma gibi nedenler için tedavi edilmesi gerekebilir. Yani uzaya çıkan ve uzun süre orada vakit geçirecek olan sıradan insanlara göz kulak olmaları için uzman doktor ve hemşirelere ihtiyaç duyulacaktır.

 

Geleceğin meslekleri 50- Dolgu Solucanı Operatörü

Dünyanın sınırsız doğal kaynağı yok. Hızlı endüstrileşme, maden kaynaklarının azalmasına neden oluyor. Geçtiğimiz dönemlerde yerküreden çıkarılan kaynakların bir kısmı, tekrar toprağın içerisinde gömüldü. Çöpe atılan ürünlerin birçoğunda, endüstrilerin üretime devam etmesini sağlayacak değerli elementler bulunuyor. Çözüm ise, toprak altına atılan bu elementleri tekrar çıkarmanın bir yolunu bulmak. Bazı fütüristler robotik solucanların değerli kaynakları çıkarmak için kullanılacağını, bunu yaparken de oluşan boşluklara kaliteli toprak dolduracağını öngörüyor. Bu solucanların ise, kısmen de olsa insanlar tarafından kontrol edileceği düşünülüyor.

 

Geleceğin meslekleri 51- Nesli Tükenen Türleri Hayata Döndürme

İnsanların yaptıkları nedeni ile birçok bitki, hayvan ve mikroorganizma türünün nesli tükenmeye devam ediyor. Çoğu zaman bu türlerin dünyanın ekosistemi için ne kadar değerli olduğunu, çok geç olmadan fark edemiyoruz. Zoologlar ve diğer bilim insanları her geçen gün, türlerin yok olmasının, insanlar için hayati olan çevrenin dengesini nasıl bozduğunu daha iyi bir şekilde anlıyor. Bu nedenle risk altındaki türleri korumak büyük önem kazanıyor. Fakat bilimin gelişmesi, çoktan yok olmuş türleri bir gün geri getirebileceğimiz ve doğal hayata kazandırabileceğimiz ihtimalini de ortaya çıkarıyor.

 

Geleceğin meslekleri 52- Android İlişkileri Danışmanı

Henüz insan zekasına sahip robotlarla ilişki kurmaya çok uzağız fakat bilim insanları yapay zekanın bir gün bu seviyeye ulaşacağına emin. Eğer bu olursa sosyal yansımaları devasa boyutlarda olacaktır. Yapay zeka ile duygusal bir ilişki içerisine girmek isteyecek olan insanlar, karmaşık kültürel beklentileri idare etmek ve olası tehlikeleri bertaraf etmek için uzmanlardan çokça destek almak zorunda kalacaktır. Bu durum özellikle de “Tekillik” olarak tanımlanan ve otonom makinelerin insanlardan daha zeki olacağı, gelecekteki teorik noktada daha da önemli hale gelecektir.

 

Geleceğin meslekleri 53- Zihin Aktarma Uzmanı

Bu meslek dalı çok uzak bir gelecekte olabilecek gibi görünüyor olabilir. Fakat bazı uzmanlar bu konuda daha iyimser. Bu yüzyıl bitmeden, insan zihni bir bilgisayara aktarılıp aynı insanın ya da başka bir insanın beynine tekrar aktarılmadan önce burada bekletilebilir. Bazı insanlar zihinlerini kendi klonlarına, yapay beyinlere sahip sentetik organizmalara ya da kendi bilinçlerini genişletmek için özel sibernetik robotlara dahi aktarabilir.

 

Geleceğin meslekleri 54- Çöp Mühendisi

Bu muhtemelen gelecekteki en garip mesleklerden biri ama gerçekten ihtiyaç duyulacak. İnsanlar yılda 18,5 milyar tona yakın çöp üretiyorlar ve bu çöpleri toprağa gömüyorlar. Bu sorunu çözmenin Geleceğin meslekleri pratik ve sürdürülebilir bir yolu henüz yok. Bu nedenler gelecekte mühendisler, atılan çöplerden temiz enerji üretmenin ya da sağlam binalar inşa etmenin yolunu geliştirmek zorunda kalacak.

 

55- Alternatif Enerji Danışmanı

İnsanlar sonsuza kadar fosil kaynaklı yakıtları kullanamayacağı için, eninde sonunda alternatif kaynaklara yönelmeleri gerekecek. Güneş enerjisi ya da rüzgar enerjisi gibi temiz enerji kaynaklarından haberdarsınızdır. Peki bu enerji kaynaklarından hangileri eviniz ya da yaşadığınız şehir/bölge için daha uygun bir seçenek? Tam bu noktada, alternatif enerji danışmanları devreye girecek. Gerekli bilgiye sahip olduktan sonra, şehirlerde kullanılması en uygun enerji kaynağını tespit ederek kariyer oluşturabilirsiniz.

 

Geleceğin meslekleri 56- Deprem Tahmincisi

Bu işi yapmak günümüzde tam anlamıyla imkansız, fakat bundan yüz yıl kadar önce hava durumu tahmini için de aynı şey söyleniyordu. Büyük depremler yaşandıkça bu konu üzerindeki çalışmalar da artacak ve günün birinde Dünya çekirdeğinin haritası çıkarılarak, depremleri öngörmek mümkün hale gelecek.

 

Geleceğin meslekleri 57- Tıbbi Akıl Hocası

Hastalara tanı konulması ve ameliyatlarının yapılması işi tamamen robotların görevi haline geleceği için, bu alanda yeni bir yol açılacaktır. Tıbbi danışmanlar, müdahalelerden ve muayenelerden sonra hastalardan sorumlu olacak kişilerdir. Bu kişiler, hastaların robot doktorlar tarafından verilen tavsiyeleri uygulayıp uygulamadığını kontrol edecek ve onların sağlıklı kalması için yol haritası çıkaracak.

 

Geleceğin meslekleri 58- Hafıza Cerrahı

Kötü anıları, zihinsel hastalıkları ve zararlı alışkanlıkları cerrahi bir yolla yok etmenin yolu olsa güzel olmaz mıydı? Bu yapılabilir mi? Etik mi? Dünyadaki sorunları çözmeye yardımcı olabilir mi? Bu sorular ancak gelecekte cevaplanabilecek ama olasılıklar ve yapılan çalışmalar, bir gün bu tür cerrahlara kavuşacağımız yönünde.

 

Geleceğin meslekleri 59- Kişisel Verimlilik Yardımcısı

İş gücü otonom hale geldikçe, insanlar mümkün olduğunca verimli çalışmanın farklı yollarını arayacaklar. Fakat sosyal medya, İnternet ve benzeri dikkat dağıtıcı binlerce şey arasında bunu yapmak oldukça zor. Bu nedenle ihtiyaç duyulabilecek ve sizin günlük hayatınızı analiz edip dikkat dağıtan faktörleri en aza indirmenize yardım edecek profesyoneller sayesinde daha fazla ve daha verimli çalışabilirsiniz.

 

Geleceğin meslekleri 60- Uçuş Eğitmeni

Uçuş eğitmeni adlı bir mesleğin olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Fakat bahsettiğimiz eğitmen biraz daha farklı bir iş yapıyor. Uçan arabalara ne kadar yaklaştığımızı fark etmişsinizdir. Bir adım daha ileri gidersek, uçan insanlardan da bahsedebiliriz. Yakın gelecekte olmasa da, bir gün birileri bunu başarıp insanların uçmasını sağlayacaktır. Bu inanılmaz şey gerçekleştiğinde, hemen herkes uçmak isteyecek ve bunun eğitimini almak zorunda kalacaktır.

 

Geleceğin meslekleri 61- Ticari Uzay Pilotu

Yukarıda bahsettiğimiz uzay hemşiresi ve uzay doktoru gibi, bir gün uzaya yapılacak gezilerde, sizi oraya götürmesi için pilotlara da ihtiyaç olacak. Bu nedenle gelecekte talep edilmeye başlanacak bu pilotlardan sayıca fazla olmasa da, önemli ve büyük bir kariyer olacağı ortada.

Sonuç olarak; önümüzdeki on yıl içerisinde, insanlar tarafından yapılan birçok iş otonom hale gelecek. Fakat bu durumun sizi korkutmasına gerek yok. Zira bu işleri devrettikten sonra, boş vaktimizi yeni ve daha yaratıcı işler ortaya çıkarmak için kullanacağımız kesin. Yukarıdaki liste de bunun bir kanıtı. Öte yandan kendinizi bu liste ile sınırlandırmanız çok da doğru bir hareket olmaz. Gelecek halen şekillenmedi ve sizde ona etki edecek güç bulunuyor. Gerekli beceri ve bilgiye sahip olmak için çalışırsanız, belki de bir sonraki çığır açıcı fikir sizden çıkar.

Mutlaka okuyun: Astronot Olmak İsteyenler İçin İpuçları

 

Gelecekte Ortaya Çıkacak İlginç Meslekler

Robotlar mesleklerimizi elimizden almak için geliyor. Uzun zamandır bahsi geçen bu konunun birçok açıdan doğruluk payı var.  “Her şeyi makineler yapmaya başladığında bize ne kalacak?” adıyla yapılan bir araştırmada, önümüzdeki 10 ile 15 yıl içinde insanların yaptığı işlerin yüzde 12’sinin makineler tarafından yapılmaya başlayacağı öngörülüyor.

Öte yandan, gelişen teknoloji ile birlikte 21 milyon yeni iş alanının da açılacağını düşünülüyor. Robotların her şeyi ele geçirecekleri korkusuyla baş etmek ve geleceğe hazırlanmak adına, önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacağına inanılan 21 yeni mesleği sizler için derledik.

Öngörülen yeni mesleklerin bir kısmı güçlü bir hayal gücü sayesinde ortaya çıkarken, çoğu şimdiki durumdan çok uzak olmayan işler. Aşağıdaki listeye göz atarak robotlardan sonraki kariyerinize şimdiden başlayabilirsiniz:

 

62- Veri Dedektifi

Nesnelerin İnterneti olarak bilinen ve farklı cihazların birbiri ile ya da daha büyük bir ağ ile iletişim kurmalarını sağlayan sistem üzerindeki veriyi inceleyecek ve analiz edecek yeni bir profesyonel meslek öne çıkacak. Bunu öngörmek çok zor değil, zira birçok firma halihazırda müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek adına bu verileri incelemek için büyük miktarlarda zaman ve para harcıyor. Geleceğin veri dedektifleri ise bir adım ileri giderek, insanların evlerinde kullandıkları birbirleri ile iletişim kurabilen, yani IoT cihazların içindeki verileri de analiz etmeye başlayacaklar.

 

63- Yoldaş

Tıp ve biyoteknoloji ilerledikçe insan ömrünün de uzaması bekleniyor. Bu da demek oluyor ki; gelecekte yaşlı nüfusu hiç olmadığı kadar kalabalık olacak. Tüm bu yaşlı insanlar da birileriyle sohbet etmek isteyecek. Bu iş adından da anlaşılacağı gibi, yaşlı insanlarla yürüyüşe çıkıp, onlarla istedikleri konularda sohbet etmeniz anlamına geliyor.

 

64- Siber Şehir Analisti

Gelecekteki siber şehirlerin güvenli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için verilerin hızlı bir şekilde dolaşımda olması gerekecek. Şehirde enerji, atık yönetimi gibi sistemlerin çalışabilmesi için milyonlarca sensörden alınan veriler işlenecek. Şehirlerde ayrıca, biyolojik, kişisel ve mülk verileri de depolanacak. Eğer şehir geneline yayılan sensörlerden biri arızalanacak olursa analistin tamir etmesi gerekecek.

 

65- Arttırılmış Sanal Gerçeklik Macerası Yapımcısı

Shakespeare’in onlarca yıl önce yaptığı gibi macera yapımcıları da geleceğin eğlence anlayışını yaratacak. Bu sanatçılar, insanların artırılmış gerçeklikte yaşayacakları maceraları yazacak, dizayn edecek ve sanal hayata geçirecek.

Mutlaka okuyun: Artırılmış Gerçeklikle İlgili Yenilikler

 

66- Yapay Zeka İş Geliştirme Uzmanı

Cognizant firmasına göre yapay zekanın henüz yapamadığı ve öngörülebilir gelecekte de yapamayacağı bir şey var: Kendini satmak! Bu uzman, yapay zekayı pazarlamaktan sorumlu olacak.

 

67- Spor Denetmeni

Halihazırda obezite dünyanın sorunlarından biriyken gelecekte işlerin daha iyiye gideceğini düşünmeyi gerektirecek bir durum söz konusu değil. Şu anda çeşitli uygulamalar spor rutininizi takip etse de sizi rutininizin dışına çıkmamanız konusunda zorlayamıyor. Gelecekte müşterilerini spor takip cihazları ile her an kontrol eden ve onları sağlıklı olmaları konusunda motive eden denetmenler olacak.

 

68- Sağlık Teknisyeni

Yapay zeka destekli robotların sağlık hizmeti verebileceği bir gelecekte, hastaların doktora gitmesine gerek kalmayacak. Sağlık teknisyenleri ise bu robotlardan sorumlu olacak. Hastanın ayağına giderek gerekli tanıyı koyabilecek bu robotlar, ihtiyaç halinde ameliyat dahi yapabilecek. Üstelik tüm bu uygulamalardan sorumlu bir sağlık teknisyeni olmak için herhangi bir tıp eğitimi almak zorunda olmayacaksınız.

Mutlaka okuyun: Sağlık Sektörünün Geleceği Nasıl Olacak?

 

69- Kişisel Veri Komisyoncusu

Gelecekte insanlar kişisel verileri sayesinde para kazanabilecek. Artık Facebook gibi siteler değil, verilerin asıl sahibi olanlar onları satabilecek. Kişisel veri komisyoncuları da bu verilerin değerinde alınıp satılmasını sağlayacak.

 

70- Otoyol Denetmeni

Kendi kendine giden arabalar ve kargo dronları gelecekteki yol ve hava trafiğini değiştirecek. Otoyol denetmenleri ise, bu trafiği yönlendirip kontrol ederek etkili bir şekilde kullanılabilmesini sağlayacak.

 

71- Dijital Terzi

Müşteriler vücut ölçülerini kesin bir şekilde belirleyecek bir teknoloji sayesinde, tam üzerine uyacak kıyafetleri satın alabilecek. Dijital terzinin yapması gereken ise bu teknolojiyi doğru şekilde müşterinin etrafına kurmak olacak. Bu sayede insanlar istedikleri kıyafetin tam bedenini alabilecek ve böylece iade oranları da düşecek.

 

72- Genetik Çeşitlilik Görevlisi

Fırsat eşitliği için çalışmak yeni bir anlam kazanacak. Gelecekte işverenler çeşitli etnik gruplardan ya da cinsiyetten eleman çalıştırmak yerine genetik olarak tasarlanmış insanlarla, tasarlanmamış olanlar arasında denge kurmak zorunda kalacak.

 

73- Bilişim Teknolojileri Yardımcısı

Bu potansiyel pozisyondaki kişi günümüzdekinden daha ileri düzey bilgiye sahip bir bilişim elemanı olacak. Bu kişinin hedefi, şirketin geri plandaki bilişim operasyonları ile otomatik hizmet verebilen bilişim teknolojisi platformu arasında bağ kurmak olacak. BT yardımcısının bir diğer sorumluluğu ise geri plandaki bilişim operasyonları, yani gölge bilişim operasyonlarından sorumlu ekibi yönetmek, yenilikleri ve yeni teknolojileri desteklemek ve çalışanları eğitmek olacak.

 

74- Finans Danışmanı

Basılı paranın yok olduğu ve Bitcoin gibi kripto para birimlerinin yükseldiği bir dünyada parayı kontrol etmek zorlaşacak. Bu yeni sistemdeki kesinti ve komisyon yapısını sıradan birinin anlayabilmesi pek mümkün görünmüyor. Finans danışmanı bu noktada devreye girerek insanlara paralarının hesabını tutmaları konusunda yardım edecek.

 

75- Kişisel Hafıza Sorumlusu

İnsanlar gelecekte hiç olmadığı kadar uzun bir ömür sürecek fakat bu tıbbi gelişmeye hafıza üzerine yapılan çalışmalar yetişebilecek gibi görünmüyor. Hafıza sorumluları, aynı bir müze müdürü gibi, hastaların hafızaları için oluşturduğu sanal dünyaları kontrol edecek, bu anılardan oluşturulan gerçekçi simülasyonlardan sorumlu olacak.Hafıza sorumluları ayrıca, hafızaları zarar gören hastalar için onların en önemli anılarını da koruyacak.

 

76- Sanal Mağaza Rehberi

Gelecekte alışveriş yalnızca internet üzerinden yapılacak ve bir müşteri örneğin koltuk almak istediğinde, sadece çevrimiçi olması yetecek. Sanal Mağaza Rehberi, müşterinin aradığını bulabilmesi için devasa depolarda ona yol gösterecek.

 

77- Genom Portföy Yöneticisi

DNA analizi ve CRISPR gen düzenlemesi yenilikleri sayesinde, insanlar farklı sağlık gereksinimleri edindi. Biyoteknoloji firmaları da bu yeni ihtiyaçları karşılayabilecek potansiyele sahip. Büyük miktarlarda ilaç üretebilecek firmalar için çalışacak olan genom portföy yöneticisi, bu ilaçları pazarlamak için strateji oluşturmakla görevlendirilecek.

 

78- İnsan-Makine İş Birliği Müdürü

Gelecekteki işlerin başarısı, insanlarla makineler arasındaki iş birliğinin ne kadar iyi olduğuna bağlı olacak. İş birliği müdürünün görevi ise; makinelerin ve insanların en güçlü yönlerini gözlemleyip birlikte mümkün olduğunca verimli çalışmalarını sağlamak olacak.

 

79- Güven Görevlisi

Her ne kadar kripto para birimleri ile para transferi yapılsa da, gelecekte yatırımcılar çok daha fazla iletişim halinde olacak. Bunun bir sonucu olarak da, organizasyonların ve şirketlerin mümkün olduğunca şeffaf olması gerekecek. Güven görevlisi, yatırımcıların paralarını koyduğu şirketlerin daha şeffaf hale gelmesini ve güvenilir bir şekilde çalışmalarını sağlayacak.

 

80- Kuantum Makinesi Öğrenme Analisti

Bu potansiyel meslek günümüz analistlerinin yaptığından tamamen farklı bir iş tanımına sahip. Bu görevdeki kişi, iş dünyasındaki problemleri daha iyi ve daha kesin bir şekilde çözüme ulaştırmak için kuantum bilgi işlemi ile makine öğrenimini bir araya getirecek. Buradaki asıl amaç ise verilerden yeni sonuçlar çıkarabilen yani öğrenebilen akıllı sistemler oluşturmak olacak.

 

81- Sınır Bilişim Uzmanı

Bu iş, geleceğin en değerli firmalarında istihdam edilecek. İlerleyen yıllarda nesnelerin interneti daha yaygın bir hal aldığında oluşacak veri yoğunluğu ile başa çıkmak güçleşecek. Bunun farkına varacak firmalar, sınır bilişim (Edge-Computing) seçeneğine yönelecek. Bu firmalarda görev yapacak olan sınır bilişim uzmanı, eski yöntemlerle depolanan veriyi merkezi olmayan sınır bilişim sistemine aktarılmasından sorumlu olacak. Sınır bilişim ile toplanan veri, bulutta depolanan veriye kıyasla çok daha hızlı işlenebiliyor ve gelecekte kurulabilecek akıllı şehirler, trafik ışıkları gibi sistemlerin kullanılabilmesine olanak sağlayacak.

 

82- Etik Görevlisi

Şirketlerin kâr odaklı değil de ahlaki temellere dayalı karar almak istedikleri zaman ortaya çıkacak bu meslek, şirketlerin etik değerlerini takip edecek. Örneğin bir firma insan emeğini önceliği haline getirirse etik görevlisi o firmaya ait tüm fabrika ve iş yerlerini gezerek insanların çalışma şartlarını gözlemleyecek.

 

Madde Madde Dünyada ve Türkiye’de Geleceğin Sektörleri:

İlaç endüstrisi

ilac-firmasi-nasil-acilir

Dünyadaki insan sayısının giderek artması ve insanların daha uzun yaşamasına olanak sağlayan tibbi gelişimler sayesinde ilaç endustrisinde daha çok insanın çalışması kaçınılmazdır. Yaşlılıkla ve bunama ile mücadele konusunda araştırmalar yapmak bu endüstrinin gelecekte daha çok insan gücüne ihtiyaç duymasına neden olacaktır. Gelecekte insanların daha uzun yaşayacağını varsayarsak, yaşlılara evde bakım ve hemşirelik hizmetleri de sunmak gerekecektir.

Yaşlı insanların evlerinde rahat yaşayabilmeleri için terapistlere de ihtiyaç olacaktır. Fiziksel sorunlara çözüm bulmak için fizyoterapistlere ihtiyaç duyulacaktır.

Gelecekte robotik yardım alma oranımız da artacaktır. Şu anda bile robotik yardım alıyoruz fakat eninde sonunda daha sofistike robotlar günlük hayatımızı girecektir. Bu robotlar yalnızlığımızı paylaşıp bize arkadaş bile olabilecektir. Mimarlar, yaşlı insanların rahat edebilmesi için akıllı evler tasarlamak zorunda kalabilirler.

Genetik biliminde klinik çalışmalar daha fazla olacaktır ve insanlar genetik danışmanlardan tavsiye alacaktır. Genetik danışmanlar, insanların ileride başlarına gelebilecek hastalıkları ( kanser gibi ) önceden tespit edecekler ve bu hastalıklara yakalanma riskini düşürmek için gerekli tavsiylerde bulunacaklardır.

Biyomedikal mühendisler, insan vucuduna ait uzuvların yapay olarak yetiştirilmesi ve geliştirilmesi konusunda aşama kaydedeceklerdir. Bu durumda bu yapay uzuvlar konusunda eğitilmiş karbon fiber ve titanyum ile çalışma yapabilecek doktor ihtiyacı doğacaktır. Biyolojik mekanizmalar ile döküm ve eritme sanayisi birleşecek ve böylece birçok engelli insan engelinden kurtulacaktır.

İnsanların beslenme biçimi değişecek ve hızla artan dünya nufusunu besleyebilmek için genetik olarak geliştirilmiş gıdalar üretilecektir. Bu durumda da diyetisyen, beslenme uzmanı ve gıda bilimi konularında çok daha fazla iş gücüne ihtiyaç olacaktır.

Nanoteknoloji mühendisleri, grafen ve carbon nanotüpleri geliştirerek ilaç üretiminde, yüksek güçlü piller, güneş panelleri ve bilgisayarlarda devrim niteleğinde ilerlemeler yapacaklardır.

 

Uzay

Uzay turizmi, Virgin Galactic ve benzeri firmalar önderliğinde yavaş yavaş gelişiyor. Neodimyum gibi dünyada çok nadir bulunan ve rüzgar türbinleri, endüstriyel mıknatıs, uçak makineleri, optik ve görsel meteryaller için çok önemli olan elementlerin dünyamızda çok fazla bulunmamasından dolayı bu elementlerin ay veya göktaşlarından elde edilebilmesi için uzay madencilerine ihtiyaç olacaktır.

Eğer ayda koloniler oluşturulacaksa Marsexobiyolojistler, bu kolonilerde yaşayacak insanlar için radyasyon, sıcaklık, soğuk ve tuzlu su ile başa çıkabilecek bitkiler tasarlamak zorunda kalacaktır. Radyasyon ve düşük seviyedeki yer çekimi yüzünden oluşabilecek kas hastalıklarına karşı uzmanlaşmış uzay sağlıkçılarına ihtiyaç duyulacaktır.

Dünya etrafında oluşan sahte yörüngeler, uydular ile iletişimi ciddi şekilde tehdit ediyor. Sahte yörüngeleri tespit edecek ve bu durumu önleyecek uzay bilimcilerine ihtiyaç duyulacaktır.

 

Sosyal ağlar

sosyal-medyadan-para-kazanmak

Sosyal ağ uzmanları ve geliştirmecileri günümüzde yeni ortaya çıkmıştır. Kişisel imaj ve markalaşma, batı toplumunda giderek önem kazanmaktadır. Toplumun ticarileşme konusundaki eğilimi, şahış ve şirketlerin sanal imaj geliştiriclerine verdiği önemi daha da arttırmaktadır. Birçok insan kendini marka olarak görmeye başlamış ve özellikle ünlüler, sanal ortamda var olabilmek için kendi takvimlerini ve stratejilerini yönetecek insanlara ihtiyaç duymaktadır.

İnsanlar kendileri için en iyi uygun imajı yaratabilmek ve aynı zamanda kişisel mahremiyetlerini de koruyabilmek adına sosyal medya yöneticileriyle çalışmak isteyeceklerdir. Birçok firma işçi alımı yaparken adayların özgeçmişlerini sanal ortam üzerinden araştıracaktır. Profesyoneller, online kayıtlarının olumlu olması ve istenmeyen bilgilerin silinmesi ya da saklanması için bu sosyal medya yöneticilerini kullanacaktır.

İnsanlar en son moda ve markaları kullanarak kendi imajlarını geliştirmek için kişisel marka danışmanları ile çalışacaklardır. Kişisel fitness, eğitimci, diyetisyen, beslenme uzmanı ve imaj danışmanları, insanları sağlıklı tutmak ve iyi görünümlü göstermek için çalışacaklardır. İnsanlar boş vakitlerini değerlendirmek ve diğer yaşamsal problemler ile başetmek için yaşam koçları ve danışmanlar kullanacaktır. İnsanlar dış görünümlerini güzelleştirmek için daha çok plastik cerrahi kullanacaktır.

Bilginin paylaşılması için Wikipedia harika bir ortamdır fakat buna rağmen burdan paylaşılan bilgilerin büyük bir bölümü sosyal medya ortamındaki linkler sayesinde insanlara ulaşıyor. Wiki yazarları müşterilerinin ve kullanıcılarının ihtiyaçlarını gidermek için daha çok fırsata sahip olacaklar. Her zaman geliştirme ve bilgi güncelleme işi olacaktır. Bu yüzden bu işleri yapacak insanlara ihtiyaç duyulacaktır. Blogcular genelde ödeme almazlar, fakat son zamanlarda, firmalar profesyonel blogculara ödeme yapmaya başladılar.

 

Bilgisayar ve Web

online-para-kazanma

Web sisteminin gelişmesi ve yaygınlaşması ile daha çok web tasarımcısı ve aplikasyon geliştiricilerine ihtiyaç olacaktır. Akıllı telefon ve tabletler için aplikasyonlar giderek yaygınlaşmaktadır. Başarılı aplikasyon geliştiricileri yüksek miktarlarda para kazanabilirler. Bunun yanında, başarılı bir aplikasyon dizatn etmek için yüksek miktarlarda sermayeye ihtiyacınız yoktur. Sadece orjinal bir fikir yeterli olacaktır. Küçük şirketler için iyi bir başlangıç olabilir.

Daha çok bulut bilgiyasar profesyonellerine ihtiyaç olacaktır. Bu alanda, 2015 yılında yaklaşık 14 milyon yeni meslek üretilmiştir.

IT güvenlik danışmanlarına olan ihtiyaç artacaktır. Siber saldırılara karşı korunmak çok önemli hale gelecektir. Belki de yasadışı dosya indirimi ve cinsel taciz durumlarıyla mücadele etmek için sanal polis hizmeti olabilir. Günümüzde ve çağımızda, internet kullanımındaki büyük artış ile dığru orantılı olarak anti-virüs programları da önem kazanıyor. Kişiler, şirketler ve devletler web sitelerinin ve gizli bilgilerinin geleceğini garanti altına almak ve hacker faaliyetlerini önlemek için internet güvenliğine çok önem vereceklerdir. Bulunduğumuz çağda, herkes ve herşeyin internet üzerinden izlenme ve takip edilme imkanı olduğundan dolayı herkes kendini güvenli alanda tutmak isteyecektir.

Günümüzde, internet üzerinden reklam yapmak, geleneksel reklam yöntemlerinin yerini almıştır. Bu yüzden, arama motoru optimizerleri (seocu) gibi dijital piyasa uzmanlarına ihtiyaç duyulacaktır.

İnternet alışverişi ve online perakendecilik hızla gelişmekte ve popüler olmaktadır. Bu yüzden, dağıtım kuryelerine daha çok ihtiyaç olacaktır. Birçok insan geçimini internet üzerinden alım satım yaparak sağlamaktadır.

Oyun ve filmler için 3D dizaynerları, özel efekt dizaynerları ve dijital mimari uzmanlarına ihtiyaç olacaktır. Dijital imaj uzmanlarına olan ihtiyaç da artacaktır.

Dijital ağların hızının artması gerekeceği için fiber optik teknisyenlerine ve ağ mühendislerine ihtiyaç olacaktır.

Google Gözlüğü gibi yeni teknolojilerin gelişmesiyle, bilgisayar şirketleri daha çok alanda ve herkesin kullanabileceği insan- bilgisayar entegrasyonu konusunda daha çok araştırmaya başladılar. Google Gözlüğü bir çift digital lens kullanarak ses komutlarınızla internete ve sosyal medyaya bağlanmanızı sağlıyor. 21.yüzyılda bu tür teknolojilerinin, teknolojik aksesuarların ve bunların insan vucuduyla entegre olması konusunda geliştirmeler olcaktır. Bu durum, her yerde bululunan teknoloji geliştiricelerine ihtiyaç doğuracaktır.

Bilgisayar Dilbilimi ile ilgili meslekler daha yaygınlaşacaktır ve Google Translate gibi ürünler yıllar içinde çok daha fazla kullanılacaktır.

 

Robot Teknolojisi

Endüstriyel, askeri, ilaç sanayisi ve diğer alanlarda daha çok robotsal yardıma ihtiyaç olacaktır. Çünkü; robotlar kimsenin yapmak istemediği tehlikeli görevler için çok etkilidir. Daha çok yetenekli Robot Mühendislerine ihtiyaç olacaktır.

Günümüzde robotlar, otomobil ve nükleer alanlarda başarı ile kullanılmaktadır fakat yakın zamanda robotların evimize kadar girmesi muhtemeldir. Bu yüzden Robot bakım teknisyenlerine de çok ihtiyaç duyulmaya başlanacaktır. Uzaktan kumandalı robotlar, askeri alanda kullanılıyor, gelecekte sivil kullanım imkanı da olabilir. Akıllı arabalar ve akıllı yolların tasarımı ile gelecekte, bir yerden bir yere giderken arabayı kontrol etmek zorunda olmayacağız.

Peki hangi meslekler robotlar tarafından yapılıp yok olacak? Bu sorunun cevabı aşağıdaki yazımızda saklı.

Mutlaka okuyun: Yakın Gelecekte Yok Olacak Meslekler

 

Eğlence sektörü

eglenceli-isler

İnsanlarin eğlence anlayışı ve çeşitliliği günden güne değişiyor. Böylece eğlence sektörüne olan ihtiyaç da doğru orantılı olarak artıyor. Tablet bilgisayarlar sayesinde, insanlar işe giderken, otobüs durağında ya da trenlerde televizyon izleyebiliyor. İnsanların daha çok boş zamanları olacağını düşünürsek eğlence sektörüne olan ihtiyaç aynı oranda fazla olacaktır. İnsanlar, yazmak yerine video imkanını kullanarak daha kısa zamanda para kazanmaya başlayacak.

Online yayıncılık alanında büyük gelişmeler yaşanacaktır. E- kitaplar daha çok talep görecektir. Gazetecelik yavaş yavaş online olmaya başladı fakat ilerde multiformat muhabirler sayesinde baskı işleri de web üzerinden olacaktır.

Profesyonel bilgisayar oyuncuları şu anda bile varlıklarını online olarak kanıtlamışlardır. Video oyunlarında yüksek seviyelere çıkmak herkesin yapabileceği bir iş değildir. İlerde, bu kişiler oyunları zengin insanların yerine oynayarak para kazanacaklardır.

 

Enerji ve çevre

yesil-enerji

Küresel ısınmanın olumsuz etkisiyle birlikte, yenilenebilir enerji kaynakları önem kazanacaktır. Rüzgar değirmenlerinin dizaynı ve bakımı, deniz dalgalarından ve med-cezirden enerji elde etme ve güneş panellerinin yerleştirilmesi gibi işler ön plana çıkacaktır. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bile güneş panellerinin fiyatlarında ciddi düşüş olması ve güneş ışığından elde edilen elektrik oranında ciddi artış olması muhtemeldir. Güneş ısığından elektrik elde edilmesi ile ilgili birçok anlaşma yapılması da kaçınılmazdır. Elektrikli arabalar, muhtemelen benzin ve mazot ile çalışan arabaların yerini alacaktır.

Data merkezleri: İnternetteki bilgiyi barındıran serverlar yüksek miktarda elektrik tüketirler. Greenpeace’e göre, bu harcama dünya elektrik ihtiyacının % 2 sine tekabül etmektedir. Bu durum ilerde daha artış gösterecektir ve data saklama alanları “bulut” sistemi üzerinden yapılandırılmak zorunda kalınacaktır. Bu da daha çok daha çok data merkezi teknisyeni ve dizaynerine ihtiyaç olacak demektir.

Mevcut arabalardaki CO2 emisyonunun çok fazla olması, daha çevreci alternatif araç geliştericilerine olan ihtiyacı da aynı oranda arttırmaktadır. Bu konuyla ilgili teknoloji üretmek ve bu araçların yaygınlaşmasını sağlamak çevremizi korumak adına atılan büyük adımlardan biri olacaktır.

Doğal kaynakların bitmesiyle birlikte çöp yönetimi ve geri dönüşüm konularında gelişmeler yaşanacaktır. Hidrolog ve jeologlar tarafından daha büyük kaynakların keşfedilmesi gerekebilir.

Türlerin kaybolmaması ve DNA depolarının oluşturulabilmesi için Genetik Bilimcilerine gelecekte daha çok ihtiyaç duyulacaktır.

Doğal alanların daha çok insanlar tarafından kullanılması, iklim değişiklikleri ve küresel ısınmanın olumsuz etkilerinden dolayı daha çok ürün hasat edebilmek ve hidroponik gibi daha modern tarım tekniklerini geliştirebilmek için Ziraat Mühendisleri ve Tarım Öperatörlerine ihtiyaç duyulacaktır.

Yeşil kariyer koçları sayesinde, işveren ve işçiler yaptıkları işin doğaya etkileri konusunda tavsiyeler alacaklar ve bu sayede; yaptıkları işi doğaya ve çevreye zarar vermeyecek şekilde organize edecekler ve geliştireceklerdir.

 

İş Hayatı ve Kanunlar

işten ayrılmak

Finansal giderleri düşürmek gelecek yıllarda çok daha önemli hale gelecektir. Yatırımcılar, yatırım yaparken riski düşürmek için ellerinden geleni yapacaklardır. Bu yüzden, yatırımcılar için analiz ve eğitim verecek ve onları risk yönetimi konusunda yönlendirecek finansal teknolojistlere ihtiyaç olacaktır.

Geleceğin finansal pazarında bilinmezlik ve değişimler çok fazla olacaktır böylece birçok insan piyasa araştırması yapmayı ve ilerisini görebilmeyi isteyecektir. Bunu yapabilen insanlara çok yüksek miktarda ödeme yapılacak ve bu insanlar yatırımcıların çok yüksek kar etmelerini sağlayacaklardır.

Günümüzde şirketler bir sürü kural ve yasayla başa çıkmak zorundadır. Operasyonlarında şeffaf olmalı ve her an denetime hazır olmalıdırlar. Şirketler yaslara ve kurallara uygunluk için uyum profesyonelleri ile çalışmak zorundadırlar. Yakında, sosyal medya avukatlarında büyük bir artış olacağını göreceğiz. Bu avukatlar online olarak anlaşmazlıkların ve elektronik yayın işlerinin düzenlenmesinde görev alacaklardır.

Yerel uzmanlar, ürün ve hizmetlerin dünya üzerindeki farklı kültürlere tam olarak uyum sağlaması için önemli bir görev üstlenecekler. Örnek olarak; bir Avrupa ülkesinde içki tanıtımı serbestçe yapılabilirken müslüman bir ülkede bu tanıtımları yapmak yasaktır. Buna pararel olarak;  reklam ve tanıtımlar daha yerel ve hedeflenmiş olacaktır. Yerli reklam müdürlerine, yeni fikirler üretmek, kampanyalar yapmak ve bunları takip etmek için ihtiyaç duyulacaktır.

 

Eğitim

egitim-sektoru-yenilik

İnsan nufusu ile orantılı olarak yaşlı insan sayısı artarken, yaşlı insanların yeni yetenekler geliştirmesi gerekecektir. Gelecekte; eğitim okuldan ziyade daha çok online olarak verilecektir. Bu yüzden, daha çok online öğretmene ve online eğitim ürünleri geliştiricilerine ihtiyaç duyulacaktır. Bu bağlamda, birçok açık üniversite kurulacak ve bu universitelerden online eğitim alınarak mezun olunabilinecektir.

 

İlginizi çekebilir

Gelecekte En Çok İhtiyaç Duyulacak Meslekler

Yakın Gelecekte Yok Olacak Meslekler

En Çok Kazandıran Meslekler

Dünyanın En İlginç Meslekleri

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir