Evde mum yaparak para kazanmanın mümkün olduğunu biliyor muydunuz?
Son yıllarda kokulu mumlar pek moda oldu. İnsanlar evde daha çok zaman geçirmeye başladığı için ev dekorasyon ürünlerine ciddi bir talep söz konusu. Kokulu mum ise hem ev dekorasyonu hem de evin havasını tazeleme açısından gözde ürünlerden biri.
Daha da iyi bir şey söyleyelim: Kokulu mum yapmak çok basit bir iş. Evinizde oturduğunuz yerde mum üretimi yapabilir ve internetten satabilirsiniz. 100-150 liraya malzeme alıp birkaç saat içinde mum yapımına başlayabilirsiniz!
Bu yazımızda sizlere kokulu mum yapım tekniklerini, en popüler kokulu mum türlerini, evde mum yapıp satarak para kazanmanın yollarını anlatacağız.
Evinizde mum üretip satarak belki zengin olamazsınız ancak doğru pazarlama teknikleriyle iyi bir ek gelir elde edebilirsiniz.
Buyrun başlayalım yazıya!
En Popüler Mum Türleri Nelerdir?
Çok çeşitli mum türleri olsa da popüler iki tür bulunuyor: Soya bazlı mumu ve parafin mumu.
İkisi arasındaki farkları inceleyerek size en uygun olanı seçerek mum yapmaya başlayabilirsiniz.
Soya Mumu
Soya mumu son dönemlerde ciddi bir popülarite kazandı. Bunun haklı gerekçeleri var tabii.
Soya mumu;
- Uzun süre yanar.
- Daha az duman çıkarır, daha az is bırakır.
- Soya fasulyesi gibi organik ürünlerden imal edilir.
- Lüks ve birinci kalite mumlar soya mumundan yapılır.
Buna karşın soya mumu üretmek diğer yöntemlere göre biraz daha pahalıdır. Ayrıca soya mumu diğer mum türlerine göre daha az koku yayar.
Eğer organik ürünlere ilgi duyan bir müşteri kitleniz varsa veya siz bu konuda hassasiyet sahibi iseniz, soya mumunu tercih edebilirsiniz.
Parafin Mumu
Parafin bazlı mumlar uygun fiyatları ve güçlü kokuları nedeniyle tercih edilir.
Parafin mumu adı verilen malzeme ile kokulu mum üretmek cebi daha az yakar. Zira malzemeler pahalı değildir. Ayrıca yakıldığı ortamı kokuyla kapladığı için etkili bir mum türüdür. Kokulu mum konusunda esas mesele ortama güzel koku vermek olduğu için parafin mumu yine ideal bir mum türüdür çünkü güçlü kokular yayar.
Buna karşın parafin mumu, kimyasal bir maddeden yapılır ve soya mumuna göre daha çok is bırakır. Yanma süresi ise kısadır.
Eğer uygun fiyatlı ancak kokusu güçlü mum üretip satmak istiyorsanız parafin opsiyonuna yönelmeniz daha iyi olacaktır.
Dekoratif Mum
Evde mum yapıp satma amacı taşıyorsanız dekoratif mumları da dikkate almalısınız. Çeşitli balmumu türlerinden imal edilen dekoratif mumlar, adından da anlaşılacağı üzerine “koku” yerine “dekorasyon” amaçlı üretilir. Yani kokudan ziyade görünümü daha önemlidir. Dekoratif mum yapımında kullanabileceğiniz çok farklı tarzlarda kalıplar bulunmaktadır. Bu kalıpları yaratıcılığınızla buluşturarak özgün parçalar üretebilirsiniz.
Aromaterapi Mumu
Yoga ve meditasyon yaparken mum yakma alışkanlığı yaygındır. Bu mumların aromaterapi amaçlı olduğunu belirtmekte yarar var. Yani içinde çeşitli şifalı bitki yağları (essential oils) bulunduran bu mumların ruha ve bedene yararlı olduğuna inanılır. Okaliptüs, lavanta, papatya gibi pek çok bitkinin yağı ilave edilerek yapılan arometerapi mumlarını da ister soyadan ister parafinden yapabilirsiniz.
Evde Kokulu Mum Nasıl Yapılır?
Mum yapımı için gereken malzemeleri oldukça ucuzdur. Yani 100-150 liraya alacağınız malzemelerle mum yapmayı ve zaman içinde deneyim kazanarak malzemeleri çok daha verimli kullanmayı öğrenebilirsiniz.
İnternette mum yapmak için hazır kitler satılıyor. İster onlardan alırsınız, isterseniz de malzemeleri tek tek sipariş edip satın alabilirsiniz.
Mum yapımı için hangi malzemelere ihtiyaç var peki?
- Minik kavanozlar
- Mum fitili (Mumu yaktığımız ip yani.)
- Fitili oturtma aparatı
- Kaynatma işlemi için tencere benzeri kap
- Ölçek
- Mumun ana materyali (Soya mumu veya parafin mumu)
- Kokulu yağ
- Boya
- Etiket
Şimdi adım adım mum yapımına geçelim.
a. Mum miktarını ölçün
Paket halinde, parçacıklı yapıda satılan mumu kaynatma kabına koymadan önce ölçmeniz gerek. Kabın içine kokulu yağ da ilave edeceğiniz için kabı silme mumla doldurmamanızı öneririz.
Örneğin 1 litrelik bir kaynatma kabınız varsa kabı ağzına kadar doldurmayın. Aksi halde kaynatma esnasında kaynayan mum ocağınızın üstüne taşabilir.
b. Mumu eritin
Kullandığınız mum türüne bağlı olarak kaynatma süreniz değişim gösterebilir. Kabın direkt ateşle temas etmesini önlemek için iki kap üst üste konarak da kaynatma işlemi yapılabilir.
Mesela parafin mumunu 85 dereceye kadar ısıtmalı ve koku yağını daha sonra ilave etmelisiniz.
Soya mumu için ısı değişebilir. Satın aldığınız mum paketinin üzerinde yazan açıklamalara uymanız daha doğru olur.
c. Esans ekleyin
Mum kaynadıktan sonra muma koku verecek olan esansı veya bitki yağını ilave edin ve kabı iyice karıştırın. Mumu “kokulu mum” yapacak olan aşama budur!
d. Boya ekleyin
Boyanızın renkli olmasını istiyorsanız koku ekledikten sonra boya da ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz boyayı da yine iyice karıştırmalısınız. İşin en keyifli kısmı diyebiliriz. Eklediğiniz kokuya uygun renk seçimi şık olur. Örneğin lavanta kokulu bir mum yapıyorsanız muma mor boya katmanız güzel olacaktır.
e. Fitili yerleştirin
Kaptaki erimiş mumu kavanozlara dökmeden önce kavanozlara fitil yerleştirmelisiniz. Görselde size iki farklı fitil yerleştirme taktiği gösteriyoruz.
f. Mumu soğumaya bırakın
Kaptaki sıcak mumun bir süre soğuması gerek. 55-60 derece civarı mumun kavanoza dökülmesi için ideal bir sıcaklıktır.
g. Mumu kavanozlara dökün
Bunu yapmanın spesifik bir yöntemi yok. Ancak kavanozun tam ortasını hedef alarak döküm yapmanız taşma riskini azaltır.
Kavanozlara dökülen mumun birkaç saat (bazen sabaha kadar bırakmak gerekebilir) kendiliğinden soğumasını bekleyin.
h. Fitili kırpın
Kavanozlara döktüğünüz mumların fazla ipini kırpın.
Ve mumunuzu yakın!
İlk mum yapma maceranız bitti!
Mumu yakın ve odanıza dolan enfes koku eşliğinde eserinizi izleyin.
Mum yapmak işte bu kadar kolay.
Yeni ve yaratıcı fikirler buldukça hem daha güzel görünen hem daha güzel kokan mumlar üreteceksiniz.
Peki bu mumları nasıl, nerede, kime, ne şekilde satabilirsiniz?
Kokulu Mum Satış ve Pazarlama Tavsiyeleri
Mum yapmanın mantığını anladınız…
Şimdi bu işten para kazanmanın mantığına gelelim.
Mum yapıp satarak para kazanmanın yollarını özetle izah edebiliriz.
1. Hedef müşteri profilinizi tespit edin.
Çeşitli tarzda mum var. Her mumun alıcı da farklı.
- Çevre dostu mumlar
- Lüks mumlar
- Bütçe dostu mumlar
- Güçlü kokulu mumlar
- Dekoratif mumlar
Dekoratif mum almak isteyen birine lüks mum satamazsınız mesela.
2. Markalaşın
Mumlarınızı kendi markanızın adı altında satmanız, yani markalaşmanız, markanızın belli bir logosunun olması önemli konular.
Her şeyden önce markanıza bir ad bulmanız gerekecek.
Ayşe’nin Mumları, Mum Dünyası… Sizin yaratıcılığınıza kalmış bir mesele.
Mutlaka okuyun: 7 Adımda Marka Oluşturma
3. Ekipman ve malzeme satın alın
Hedef müşteri kitlenizi belirledikten sonra buna uygun malzeme alabilirsiniz. Yani lüks mumlar üretecekseniz buna uygun ekipmanlar ve malzemeler almanız şart.
Toptancılardan alışveriş yaparsanız daha uygun fiyattan alım yapabilirsiniz. Bunu da unutmamanızı tavsiye ederiz.
4. Fiyat aralığını belirleyin
Hedef müşteri kitlesi belirlemek bunun için önemli. Hangi fiyat aralığında mum üreteceğinizi ancak bu şekilde belirleyebilirsiniz.
Bir adet kokulu lüks mum 100 liraya satılabilirken bütçe dostu bir kokulu mumun fiyatı 15 lira olabilir.
Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?
5. Nerelerde satış yapacağınızı kararlaştırın
Marka kimliği, müşteri profili, fiyat aralığı, mum türü… Bunları belirledikten sonra nerelerde satış yapacağınıza karar verin.
- Kendi web siteniz üzerinden satış yapabilirsiniz.
- Instagram, Facebook üzerinden satış yapabilirsiniz.
- Dolap, Zebramo, Letgo, Etsy, Shopier üzerinden satış yapabilirsiniz.
- Çeşitli mağazalara ve marketlere ürün verebilirsiniz.
Başlangıç aşamasında bu işi birazcık para kazanabileceğiniz bir hobi olarak görmeniz iyi olur. Yani hemen şirketleşmeniz gerekmez. Markalaşmak, belli bir marka imajına sahip olmak şarttır ancak hemen gidip şahıs şirketi açmanız başlangıçta şart değildir.
6. Müşteri ilişkilerine önem verin
Müşterilerinizle sosyal medya üzerinde irtibat halinde olun. Mutlaka bir Instagram sayfanız olsun örneğin. Dm’den bilgi almak veya fiyat sormak isteyenlere cevap verin. Müşterilerin çeşitli istekleri olabilir. Örneğin annesine doğum günü hediyesi almak isteyen bir kişi, sizden Ş (Annesinin adı Şerife olsun) biçiminde mum yapmanızı isteyebilir. Bu tür özel isteklere cevap vermeye çalışın.
Mutlaka okuyun: Müşteri Memnuniyeti Nedir? Neden Önemlidir?
7. Kaliteden taviz vermeyin
Bütçe dostu uygun yollu mum yapsanız bile kaliteden ve özenden taviz vermeyin. Küçük ölçekli bir üretici olarak her partinin aynı standartta olması zordur. Ev ortamında mum yapmak ile fabrika ortamında seri üretim yapmak arasında ciddi farklar vardır.
Takdir edersiniz ki mum kalıcı bir şey değildir. Kısa süre içinde yanıp biter. Bu aslında ciddi bir fırsat demek. Sizden bir kere mum alıp memnun kalan bir müşteri, ikinci defa da alışveriş yapmak ister. İlk seferde müşterinin kalbini ve güvenini kazanırsanız uzun soluklu bir müşteri edinmiş olursunuz ki bu tekrar eden alışveriş, başka bir ifadeyle “kemik müşteri” demektir.
8. Çevrenize haber verin
Kokulu mum, yaydığı güzel kokular nedeniyle -nasıl derler- sempatik bir üründür. Müdavimi olduğunuz kafenin sahibine mum işi yaptığınızı bildirdiğinizde büyük ihtimalle “Birkaç tane bıraksana kasanın üstüne. Müşterilerden almak isteyen olabilir.” diyecektir. İnsanlar kendi şehirlerinde yaşayan ve el emeğiyle bir şeyler üreten kişileri desteklemeyi sever. Çevrenize, arkadaşlarınıza ve ailenize mum konusunda bilinç kazandırabilir, onları size müşteriler bulmasını sağlayabilirsiniz! Şahane…
9. Sosyal medyayı aktif olarak kullanın
Günümüzde her şey online ortamda. Her şey görselliğe tahvil edilmiş durumda. Bu ise mum satışı için internetin bir numaralı yer olması anlamına geliyor. Bilhassa Facebook ve Instagram, mum satışı yapmak için en önemli iki platform.
Facebook’ta bir işletme sayfası açmalı, Instagram hesabınızı da bu hesapla eşleştirmelisiniz. Böylece Instagram’da da işletme sayfasına sahip olursunuz.
Instagram’da ve Facebook’a her gün en az birkaç fotoğraf yüklemelisiniz. Kaliteli ve profesyonel çekilmiş mum fotoğrafları gerçekten çok hoş gözüküyor. İnsanlara ilham veriyor böyle fotoğraflar.
Mum görsellerine ek olarak üretim süreciniz, mum yapımı konusunda taktik ve tavsiyeler, mum üretimine dair kısa videolar, reels videoları, canlı yayınlar takipçi kazanmak ve mevcut takipçilerinizle etkileşim kurmanız açısından büyük önem arz ediyor.
Örneğin Instagram’da ve Shopier’de satış yapan Atölye Mum, marka imajı, ürün çeşitliliği gibi konularda ilham alınası bir örnek.
Bu sayfa Instagram’ı pazarlama, Shopier’i ise satış amaçlı kullanıyor.
Sunduğu mumları türlerine, tarzlarına ve kokularına göre izah ediyor. Doğru #hashtag kullanımı yapıyor. Gayet şık ve sade bir dil benimsiyor.
Görsel olarak da yine tatmin edici ve tutarlı bir yaklaşım söz konusu.
Shopier üzerinden e-mail adresi ve telefon numarası veriliyor. Ürünler organik ve kokulu olmak üzere kategorilendiriliyor.
Yine her bütçeye ve zevke göre mum çeşitleri bulunuyor Mum Atölyesi’nde.
Siz de bu sayfayı inceleyerek “evde kokulu mum yapıp satarak para kazanmak” konusunda ilham alabilirsiniz.
Sonuç
Evde kendinize uğraş arıyorsanız, boş vaktiniz varsa ve ek gelire ihtiyacınız varsa mum yapımını ciddi bir şekilde düşünmenizi tavsiye ederiz.
Daha önce bu konuda deneyiminizin olmaması da büyük bir engel değil. Yaptığınız mumların şekli hoşunuza gitmeyebilir, kokusunu tutturamayabilirsiniz. Bunlar ilk aşamada olağan şeylerdir.
Ancak özellikle Instagram, Pinterest, Youtube gibi mecralarda gezerek insanların ne tür mumlar ürettiğini inceleyerek siz de bilginizi artırabilir, daha başarılı, daha şık mumlar üretebilirsiniz.
İşin ilmini kaptığınız zaman ise gerisi yaratıcılığınıza kalmış demektir. Shopier, Letgo, Dolap, Sahibinden, Facebook Marketplace, Instagram, Facebook gibi pek çok mecra üzerinden satış yapabilirsiniz.
Eğer bu konu hakkında merak ettiğiniz başka şeyler varsa lütfen bize yorum olarak yazın. Biz de araştırıp sizlere detaylı olarak anlatalım.
Bunun dışında eğer mum yapma deneyiminiz varsa siz de bildiklerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Şimdiden güzel kokulu, bol kazançlı ve her şeyden önemlisi sağlıklı günler diliyoruz!
Bende evde mum yapmak istiyorum fakat satışını nasil yapacağım
Mrb evde mum yaparak ticaret başlayacaklar için 0dan herhangi bir eğitim varmi acaba yada herkes yapabilirmi. 0dan mum yapimi başlayacaklar için en önemli tavsiyeniz nelerdir. Önceden teşekkür ederim