Cumartesi, Eylül 14, 2024
Ana SayfaReklam ve PazarlamaFacebook Pazarlama Hakkında A'dan Z'ye Her Şey

Facebook Pazarlama Hakkında A’dan Z’ye Her Şey

Facebook artık hayatımızın her yerine etki ediyor. Bu yüzden her şirketin Facebook hesabının olması gerektiğini söylemeye gerek dahi duymuyoruz.

Ancak yıllar içinde Facebook’ta pek çok yenilik meydana geldi. Dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook sayesinde, 10 yıl önce hayal dahi edemeyeceğimiz şeyler yapabiliyoruz: 360 derecelik videolar yükleyebiliyor, sohbet botu aracılığıyla satış yapabiliyor, tüm haber kaynaklarını tek bir noktadan takip edebiliyoruz.

Facebook’un günlük 1.18 milyar aktif kullanıcısı var. Bu rakam ABD nüfusunun tam 5 katına ya da dünya nüfusunun %15’ine tekabül ediyor.

Tabii sadece rakamlar değil önemli olan. Buraya zaman da harcıyoruz. Ortalama bir kişi Facebook’a günde 50 dakika harcıyor. Günde 8-9 saat uyumanın normal olduğunu kabul edersek uyanık kaldığımız zamanın önemli bir kısmını Facebook’a harcıyoruz. Hatta bazı kişiler için internet=Facebook gibi bir eşitlikten bile bahsedebiliriz.

Peki sizin markanız, şirketiniz, işletmeniz Facebook’tan ne kadar istifade edebiliyor?

Bir Facebook sayfası, sizin şahsi Facebook profilinize benzer ancak Facebook sayfası temel olarak insanların bir şirketi, organizasyonu, kişiyi beğenmeleriyle oluşan daha kapsamlı bir sayfadır. Bu sayfayı beğenen kişiler düzenli olan sayfadan haber alırlar, bu sayfadaki içerikleri daha yakından takip ederler. Yani Facebook sayfası, bir işletmenin bilinirliği artırması ve takipçilerine düzenli olarak ulaşması için şahane bir araçtır.

Bu yazımızda Facebook üzerinden pazarlama yapmak için bilmeniz gereken tüm bilgileri detaylı bir şekilde bulacaksınız. Yıllardır Facebook sayfanız olsa bile mevcut yenilikleri öğrenmek için bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz. Halihazırda Facebook sayfanız yoksa da bundan daha iyi bir fırsat bulamazsınız.

 

Facebook Pazarlama

Yazımıza başlamadan önce bir konuya açıklık getirelim. Facebook’ta birçok pazarlama yöntemi uygulayabilirsiniz ancak biz inbound marketing (gelen pazarlama) yönteminin en başarılı yöntem olduğunu düşünüyoruz.

Inbound marketing ne demek?

Gelen pazarlama olarak Türkçeye çevrilen “inbound marketing”; müşterileri içerik pazarlama, sosyal medya pazarlaması, arama motoru optimizasyonu ve markalaşma yoluyla ürün ve hizmetlere çekmek için kullanılan bir tekniktir.

Gelen pazarlama, temel olarak sizi takip eden kişilere yardım etmek ve onların sizle özdeşim kurabilmelerini sağlamak üzerinedir. Müşterilerin amaçlarını anlamak, onları hedeflerine ulaşmalarını için desteklemek gibi hususları içerir. Bu da onları çokça vakit geçirdiği platformlarda, örneğin Facebook’ta aktif olmanızla mümkün olur.

Facebook’un sahip olduğu araçlar sayesinde takipçilerinizle daha iyi ilişkiler kurabilir, onlara iyi içerikler sunabilirsiniz. Müşteri hizmetleri ve satış konularında da müşterilerinizle daha iyi iletişim kurmak için Facebook’tan yararlanmak çok önemlidir.

Bunu başarmak için de onları kandırmaya, gereksiz reklama boğmaya çalışırsanız kaş yaparken göz çıkarmış olursunuz.

Başarılı bir Facebook sayfasına ulaşmak uzun vadeli ve düzenli bir çalışma gerektirir. Ama bu kadar emeğin karşılığını fazlasıyla alacağınızı söyleyebiliriz.

O halde başlayalım…

 

1. Facebook Business Sayfası Nasıl Açılır?

Eğer işletmeniz için Facebook sayfası açmaya karar verdiyseniz tebrikler, çok doğru bir karar. Dünya genelinde 60 milyon şirketin Facebook sayfasına sahip olduğunu belirtelim.

İçerik ve diğer konulara girmeden önce Facebook sayfasının nasıl açılacağını anlatalım.

Önce netleştirmek gereken bir husus var. Facebook’un büyük çoğunluğu bireysel profillerden oluşur. Ancak bir işletme ve marka için Facebook sayfası açmanız gerekir. Profil ve sayfa arasındaki farka dikkat ediniz…

Sayfa da profil gibidir ancak bir şirketin, derneğin, kulübün ihtiyaçlarını karşılayacak daha çok araca sahiptir. Birinde profile arkadaşlık isteği gönderilirken diğerinde “like” (beğen) butonuna basılır ve o sayfanın takipçisi olunur. Eğer işletmenize bireysel bir profil açarsanız Facebook bu profili kapatabilir çünkü Facebook işletmelerin sayfaya sahip olmasını istemektedir.

Facebook sayfanızı açmak için şu linke tıklayarak işe koyulabilirsiniz.

Burada 6 farklı kategori çıkar karşınıza.

  • Yerel işletme veya mekan
  • Şirket, kuruluş ya da enstitü
  • Marka ya da ürün
  • Sanatçı, grup ya da ünlü kişi
  • Eğlence
  • Topluluk ve sosyal konular

Seçtiğiniz kategoriye göre sayfanızdaki özellikler değişim gösterir. Burada örnek olması için “şirket veya kuruluş” kategorisini seçiyoruz.

Boston Coat Company adında bir ceket ve mont şirketi kuralım örneğin. Hayali bir şirket kuruyoruz yani. Sayfanızın ismini doğru yazdığınızdan emin olun, çünkü isim değiştirmek sonradan biraz uzun bir süreç gerektiriyor.

Bu noktaya kadar Facebook’a giriş yapmanız gerekiyor. Yani bir şirket sayfası açmak için kişisel Facebook hesabınızla girmeniz gerekiyor. Ancak açtığınız şirket sayfasında sizin gerçek profilinizdeki bilgiler gözükmez.

Bilgileri girdikten sonra otomatik olarak yeni sayfanıza yönlendirilirsiniz. Yeni sayfanızı insanlarla paylaşmadan önce 4 temel konuyu halletmeniz gerekiyor.

 

a. Profil Fotoğrafı Ekleyin

Facebook sayfanıza kişilik kazandırmanın ilk adımı profil fotoğrafı eklemektir. Sayfanızın temel görseli bu fotoğraf olacaktır. İnsanların haber akışına düştüğünüzde insanlar sayfanızın adını ve profil fotoğrafınızı görecektir ilk olarak. 180×180 boyutlarında bir fotoğraf kullanmanız yeterli ancak biraz daha yüksek boyut kullanmanızın bir zararı yok. Fotoğrafınızı kare olarak hazırlamanızı da tavsiye ederiz, zira fotoğrafı yüklerken kare olarak kırpmanız istenecek sizden.

Profil fotoğrafını ilk izlenim olarak düşünün. Bu nedenle hemen tanınabilecek bir görsel, örneğin logo yüklemeye çalışın. Örneğin bir sanatçının Facebook sayfasına kendi portresini yüklemesi daha doğru olur. Bir restoranın sayfasında ise en popüler yemeğin fotoğrafının olması iyi olabilir.

Biz hayali bir ceket markası olduğumuz için profil fotoğrafı olarak ceket giyen bir kadın görseli yüklüyoruz.

 

b. Kapak Fotoğrafı Yükleyin

Daha sonra kapak fotoğrafı yüklemelisiniz. Kapak fotoğafı sayfanızın üst kısmında yer alan yatay ve geniş bir görseldir. Burada sayfanızın kimliğini anlatan bir görsel kullanabilirsiniz. Ya da özel indirim haberleri, kampanyalar vs. ile ilgili bir görsel de kullanabilirsiniz.

851×315 piksel çözünürlükte bir görsel yüklemenizi tavsiye ederiz, ancak daha büyük bir görseli de yine kaydırıp kırparak optimal hale getirebilirsiniz.

Bir süre sonra kapak fotoğrafınızı değiştirmek isterseniz mouse ile kapak fotoğrafının üstüne gelip “Kapak görselini değiştir”e tıklayarak farklı bir fotoğraf yükleyebilirsiniz. Kapak fotoğrafını dönemsel gelişmelere uygun olarak değiştirebilirsiniz.

Kapak fotoğrafının hem sade hem de görsel açıdan zengin olmasını sağlamak zor bir iştir. İnsanın dikkatini çeken soyut bir görsel ya da ürünlerinize işaret eden bir manzara fotoğrafı kullanmayı deneyebilirsiniz. Genelde en iyi kapak fotoğrafları, negatif alanı başarılı bir şekilde kullanan görsellerden oluşur.

Unsplash adlı şahane stok görsel sitesine göz atarak yüksek kaliteli görseller bulabilirsiniz. Üstelik tamamen ücretsiz.

 

c. Kısa Açıklama Yazın

Sayfanız gittikçe görsel bir hal almaya başlıyor. Şimdi sizin kim olduğunuzu belirten kısa bir açıklama yazma zamanı.

“Açıklama yaz” bölümüne tıkayarak 1-2 cümlelik (155 karakter) bir açıklama yazmalısınız. Bu açıklama hem sayfanızda hem de arama sonuçlarında gözükecek. O nedenle az ve öz bir şey yazın. Markanızın kimliğini ve üslubunu göstermeniz de çok iyi olur.

Ya da sol menüdeki “Hakkında” bölümüne tıklayarak da açıklamanızı girebilirsiniz. Burada telefon numarası, web sitesi, e-mail, lokasyon gibi bilgileri de gireceğiniz kısımlar bulunur.

 

d. Sayfanız İçin Kullanıcı Adı Oluşturun

Sayfanızın kurulumunu tamamlamak için yapmanız gereken şeylerden biri de sayfanıza bir kullanıcı adı atamak. Kullanıcı adınız Facebook URL’nizde gözükür ve insanların sayfanızı daha kolay hatırlamasını sağlar. Farklı kişi ya da sayfalar tarafından alınmamış maksimum 50 karakterli özgün bir isim bulmalısınız.

Bizim örneğimizde @bostoncoatcompany  ismini aldık.

Bu sayede insanlar fb.me/bostoncoatcompany adresinden sayfamızı ziyaret edebilir veya m.me/bostoncoatcompany adresinden mesaj gönderebilir. Sayfanızın URL’sini özgün ve kısa tutmaya çalışın. Zira farklı platformlarda sayfanızın reklamını yaparken bu URL’den yararlanacaksınız.

 

e. Kısayol Ekleyin

Sayfamızı özelleştirmek için yapabileceğimiz birkaç şey daha mevcut. Örneğin her Facebook kullanıcısının sol tarafta dikey bir gezinti çubuğu vardır. Şahsi hesabınıza bu sayfanın kısayolunu ekleyerek daha kolay erişim sağlayabilirsiniz. Haber kaynağı bölümüne giderek “tercihleri düzenle”ye tıklayabilir, buraya yaratmış olduğunuz  sayfayı ekleyebilirsiniz.

 

f. Rol Atayın

Sayfanın temel iskeletini oluşturduktan sonra sıra rol atamaya gelir. Kişisel bir hesap ile bir şirket sayfasını ayıran durumlardan biri şirketin Facebook hesabını birden fazla kişinin yönetebilmesidir. Bu da rol atayarak halledilebilen bir meseledir.

Yani bir sayfanın bir admini ve birkaç editörü olabilir. Admin’in yetkileri ise editörlerin yetkilerinden fazladır.

Görseldeki gibi kapağın sağ üst kısmından “ayarlar” bölümün tıklayın. Yeni açılan sayfanın solunda “sayfa görevleri” kısmına tıklayın.

Sayfanızın üzerinde çalışan herkesin ne üzerinde çalışmaları gerektiğine göre farklı bir görevi olabilir.

Yönetici/Admin: Admin sayfanın her şeyiyle ilgilenebilir. Mesaj gönderebilir, yorum silebilir, reklam yaratabilir, rol atayabilir. Sayfanın patronudur.

Editör: Editörler de adminle aynı görevlere sahiptir ancak editör rol atayamaz.

Moderatör: Moderatörler mesaj gönderip yorum silebilirler ancak sayfa adına bir şey yayınlayamazlar. Reklam yaratma yetkileri vardır.

Reklamveren: Reklamveren adından da anlaşıldığı üzere reklam yaratabilir ve reklam istatistiklerini görebilir:

Analist: Analist sayfa adına hiçbir şey yayınlayamaz ancak kimin ne yayınladığını ve istatistikleri görebilir.

Canlı Katılımcı: Canlı katılımcı sayfa adına canlı video yayını yapabilir, ancak yorum yapamaz, reklam yaratamaz, istatistik göremez. Tek vazifesi canlı video yayını yapabilmektir.

 

g. Bildirimleri Özelleştirin

Hazır, ayarlar menüsündeyken “bildirimler”i de halledin. Yani sayfadaki etkinlikler ile alakalı nasıl bildirim alacağınızı buradan ayarlayabilirsiniz. İster canlı bildirim almayı seçin, isterseniz de 24 saatte tek ve toplu bir bildirim almayı seçin.

 

h. Eylem Çağrısı Yapın

Facebook’ta şirket sayfası sahibi olmanın avantajlarından biri, klasik bir web sitesiyle dikkatini çekmeyi başaramayacağınız kişilerin dikkatini çekebilme ihtimalinizdir.

Aralık 2014’te Facebook, sayfalara bir eylem çağrı butonu özelliği ekledi. Buna göre kapak fotoğrafının üstünde “buton ekle” bölümüne tıklayarak sayfanızda gezinen kişileri belli eylemleri yapmaya yönlendirebilirsiniz.

  • Ara
  • Satın al
  • Bağış yap
  • Uygulamayı indir
  • Daha fazlasını öğren
  • Rezervasyon yap gibi eylemlerin yanı sıra ekleyeceğiniz butonla insanları belli bir linke de yönlendirebilirsiniz.

 

i. Sekmelerinizi Belirleyin

Sayfanızı bir ileri seviyeye taşımak istiyorsanız sol kısımdaki sekmeleri özelleştirmelisiniz. Örneğin Starbucks’ın sayfasında özel sekmeler var. Açık pozisyonlar, Starbucks’ın Pinterest sayfası, en yakın Starbucks şubesi gibi bilgileri sekmeye tıklayarak görebilirsiniz.

Bu bölümde yer alan sekmeleri değiştirmek için Ayarlar üzerinden “Şablonlar ve Sekmeler”e tıklamanız yeterli.

 

j. Sayfanızı Doğrulayın

Facebook sayfa isimlerinin yanında gri ya da mavi tik işareti görmüşsünüzdür.

Gerekli ve zorunlu bir şey değildir bu, ama yine de sayfanıza bir otorite katar. Özellikle e-ticaret ve online hizmet söz konusu ise insanların gözünde “Hmm, güvenilir bir şirket bu.” düşüncesinin oluşumunda etkili olabilir.

Ancak Facebook’un son düzenlemesine göre bu tiki sadece şu sayfalar elde edebiliyor:

  • Ünlü kişiler
  • Gazeteciler
  • Devlet görevlileri – Siyasetçiler
  • Popüler marka ve şirketler

 

2. Facebook’ta Beğeni ve Takipçi Nasıl Kazanılır?

Facebook sayfanızın başarıya ulaşması için öncelikle başarının tanımını yapmalı, önceliklerinizi belirlemelisiniz.

Satış yapmak, marka bilinirliğini artırmak veya yeni ürün tanıtmak gibi farklı öncelikleriniz olabilir.

Hedefiniz ne olursa olsun, beğeniye (like) ihtiyacınız var.

Beğeni, bir kullanıcının sizin sayfanızı beğenmesi ve sizden düzenli olarak haber almak istemesi anlamına gelir.

Bu bölümde Facebook sayfanıza beğeni almak için yapmanız gereken konulara değineceğiz.

 

a. Beğeni Satın Almayın!

Eğer “beğeni” sayısı Facebook pazarlama stratejisinin önemli bir parçası ise, neden “like” satın almayasınız ki?

Öyle değil mi ama? Google’a “Facebook’ta beğeni satın al” yazıp söz gelimi 100 liraya 5000 beğeni satın alabilirsiniz.

Ancak mesele hiç de öyle değil. Satın alınan beğeni ve takipçilerin büyük kısmı sahtedir ya da dünyanın bir ucunda yaşayan kişilerdir. Yani bu beğeniler size bir fayda sağlamaz, Bangladeşli takipçiler sizin şirketinize ve içeriklerinize sahici bir ilgi göstermez.

Şunu unutmayın: Her Facebook gönderisi, ana sayfada gözükecek diye bir kaide yok. Facebook algoritması, etkileşim oranına bakarak bir gönderinin, kullanıcıların haber akışında görünüp görünmemesine karar veriyor. Zamanla gönderilerinizdeki beğeni ve yorum oranı düştükçe bu gönderiler haber akışında gözükmez. Zira satın aldığınız sahte (fake) takipçi ve beğeniler zaman içinde düşer ve Facebook da bunu tespit etmekte çok başarılıdır. Ortalama bir gerçek kişi de sayfanın beğeni sayısı 100.000 iken gönderileri 5 kişinin beğenmesinden şüphelenir ve bu rakamın sahte olduğun anlar.

Üstelik siz buna razı olsanız bile Facebook, bu tür sahte takipçi ve beğeni satın alınmasına karşı bir politika izlemektedir. Yani hiç beklemediğiniz bir anda sayfanız kapatılabilir.

 

b. Sayfanızı Tanıtın

Şimdi nasıl “beğeni” elde edilmemesi gerektiğini ele aldık. Sırada ise nasıl beğeni almak gerektiği var.

Önceki bölümde bahsettiğimiz gibi “Hakkında” kısmını doğru bir şekilde doldurmak çok önemli. Açıklamalar ve bilgiler kısmını doğru bir biçimde doldurun ve abartıya kaçmayın. İşletmenizin sunduğu ürün ve hizmetlere yer verin, kategorinizi doğru seçin ve internet sitenizin linkini belirtin.

Eğer sıfırdan bir sayfa açıyorsanız sayfanızı arkadaşlarınıza gönderin. “Tanıtımını yapın” bölümüne tıklayıp “Arkadaşlarınla paylaş” ifadesine tıklayın.

Sayfanızı beğenmeye davet ettiğiniz arkadaşlarınızı da darlamayın. Spam tarzı bir mesaj, sayfanıza yarardan çok zarar verir.

Şirketinizin çalışanlarının da Facebook sayfasını paylaşmalarını sağlayın. Hatta satış, müşteri hizmetleri gibi departmanlardaki çalışanlarınız Facebook sayfanızı e-mail imzası olarak da kullanabilir.

Velhasıl, aktif olun. Facebook sayfasına beğeni kazanmak için aktif bir topluluk oluşturun. Faydalı ve eğlenceli içerikler paylaşın ki insanlar beğensin ve paylaşsın. Gelen mesajlara en kısa sürede cevap verin ve yorumlara karşılık vermeyi ihmal etmeyin.

Eğer mesajlara 15 dakikadan kısa sürede cevap veriyorsanız sayfanızın üstünde mesajlara ne sıklıkta geri dönüş yaptığınızı belirten bir rozet belirir. Bu da insanların sayfayla aktif olarak ilgilendiğinizi düşünmelerini sağlar, iyi bir şeydir bu.

Sayfanızı düzenli olarak büyütmek istiyorsanız düzenli ve sağlam bir içerik stratejisiyle takipçilere değerli bir şeyler sunmak gerektiğini ise aklınızdan bir an olsun çıkarmayın.

 

c. Web Sitenizde Facebook Sayfanızı Tanıtın

Facebook sayfanızı tanıtma işi Facebook ile sınırlı kalmamalıdır. İşletmenizin web sitesine ve bloguna sosyal medya hesaplarınızın linklerini de yerleştirmelisiniz.

Ayrıca Facebook’taki içeriklerinizin web sitenizden de görünebilmesi için ücretsiz eklentiler kullanabilirsiniz. Böylece Facebook sayfanızda olup biten her şey web sitenizde de gözükür.

 

 

d. Facebook Sayfanızı Müşterilerinize ve E-mail Listenizdeki Kişilere Tanıtın

Fiziki bir mağazanız var diyelim. Mağazaya gelen müşterilerin Facebook sayfanızdan haberdar olmalarını sağlamanın yolları da var. Örneğin Facebook sayfanızı mağazanın camekanına sticker şeklinde yapıştırabilirsiniz.

Mağazanızdaki ürünleri kataloguna ya da kartvizitinize Facebook sayfanızın linkini koyabilirsiniz.

E-ticaret için de aynı şey geçerli. Gönderdiğiniz pazarlama e-maillerine Facebook linkini de entegre etmeyi unutmayın.

 

e. Farklı Sosyal Medya Platformlarında Tanıtım Yapın

Facebook sayfanızı farklı sosyal medya platformlarında da paylaşın. Örneğin Instagram’ın biyografi kısmına Facebook sayfanızın linkini koyabilirsiniz. Ya da Facebook sayfanızda paylaştığınız içerikleri otomatik olarak Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda da paylaşabilirsiniz.

 

3. Facebook Gönderi Türleri

Facebook pazarlamanın iskeleti içerik yüklemektir. Düzenli bir içerik akışı olmazsa sayfanız markanızı halihazırda bilen kişilere hitap eder. Ancak sizin sayfanız yeni insanları çekmek üzerine kurgulanmalıdır.

Yani gönderisiz, boş bir Facebook sayfası, basit bir web sitesinden öteye gitmez.

Eğer Facebook’ta düzenli ve kaliteli içerik yayınlarsanız, Facebook okyanusunda binlerce kişiye ulaşma ihtimaliniz ortaya çıkar. Daha önce temas kuramadığınız ve sattığınız ürünlere ilgi duyan kişiler, paylaştığınız bir video sayesinde sayfanıza uğrayıp sizi tanıma fırsatı bulur. Bu tanışıklık da zaman içinde müşteri ilişkisine dönüşebilir.

Inboung marketing (gelen pazarlama) da tam olarak böyledir işte. İçerik pazarlaması da denebilir buna.

Bu bölümde Facebook’ta paylaşabileceğiniz gönderi türlerine ve dikkat etmeniz gereken önemli konulara yer veriyoruz.

a. Facebook’ta Nasıl Gönderi Paylaşılır?

Facebook’ta gönderi paylaşmanın nasıl yapıldığını anlatmaya dahi gerek yok. Sayfanın ortasındaki beyaz boşluğa bir gönderi yazıp “Şimdi paylaş” diyorsunuz ve paylaşıyorsunuz.

Facebook’ta görsel paylaşmak her zaman iyi fikirdir, zira görsellerin etkileşim oranı, görsel olmayan gönderilere göre  2.3 kat fazladır. Toplam etkileşimin %87’si görselli gönderilere aittir.

Görsel yüklemek için Fotoğraf/Video bölümüne tıklayıp görsel ya da video yüklemeniz yeterli.

 

b. Facebook Görsel Boyutu Nasıl Olmalı?

Görsel boyutu, önemli bir konu. Zira her platformun arayüzü farklı boyutlarda görsel kabul eder.

Facebook bazında konuşursak;

  • Profil fotoğrafı: 180×180
  • Kapak fotoğrafı: 820×312
  • Zaman tüneli görseli: 1200×630 (1.9:1 oranında olmalı)

En başarılı Facebook görsellerinin kaliteli ve zengin bir içeriğe sahip olduğunu unutmayın ve tüm görsellerinizde belli bir tarz yakalamaya çalışın. İşletmenizin kimliğini yansıtmaktan çekinmeyin.

 

c. Facebook’ta Link Nasıl Paylaşılır?

Facebook sayfanıza içerik yüklemek için en kolay çözümlerden biri link paylaşmaktır. Özellikle web sitenizdeki içeriklerin linkini paylaşmak akıllıca bir tutum olur. Yazdığınız tüm blog yazılarını paylaşmak zorunda değilsiniz, ancak en başarılı blog yazılarını mutlaka Facebook sayfanızda paylaşın.

Link paylaşmak da tıpkı gönderi paylaşmak gibidir. Birkaç cümle ile linkin içeriğini anlatın ve sonra linki yapıştırın.

Yayınlamadan önce linki silin. Linkin başlığı, görseli ve meta açıklama kısmı gönderinizin altında otomatik olarak belirir ve böylece açıklama kısmında link kalabalık yaratmaz…

Tabii blog yazılarınıza da çekici bir meta açıklama yazmanızın ne kadar önemli olduğunu burada görmek mümkün.

 

d. Facebook’ta Video Nasıl Paylaşılır?

Facebook’ta bir hikaye anlatmak istiyorsanız bunun en iyi yollarından biri videodur. Son birkaç yılda Facebook Video özelliği çok mesafe kat etti. Zaten Facebook algoritması da canlı videolara ve uzun videolara ana sayfada daha çok yer açmaya başladı. Facebook yöneticilerinden biri de 2021 yılına kadar Facebook’un tamamen video bazlı bir sosyal medya platformu olacağını tahmin ediyor!

Facebook’a video yüklemek için yine Fotoğraf/Video bölümüne tıklamanız ve video dosyasını bilgisayarınızdan/telefonunuzdan seçmeniz yeteri. MOV ya da MP4 uzantılı videolar yüklemenizi öneriyoruz.

Videoya açıklama yazmak, birkaç etiket eklemek de gerekli. Facebook link paylaşımında gördüğümüz gibi birkaç cümlelik yazıyla insanların dikkatini çekmeniz büyük önem taşımakta.

Buna ek olarak bazı kişiler videoları sessiz olarak izlemeyi tercih eder. Bulundukları ortam sesli videoya müsait değilse, sessiz video izlemeyi tercih edebilir bu kişiler. Bunun için videolarınıza .SRT uzantısında altyazı dosyası da eklemenizi öneriyoruz.

Facebook videoları otomatik olarak oynattığı için her videonun ilk 5-10 saniyesi çok önemli. Bu nedenle video üretimi için fikir geliştirirken videonun ilk 10 saniyesine büyük özen gösterin. Yapım kalitesi, görüntü ve ses kalitesi, videonun konusu ne kadar kaliteliyse insanların ilgisini o kadar kolay çekersiniz diyelim bir de tabii.

 

e. Facebook’ta Canlı Yayın Nasıl Yapılır?

Hazır video yerine canlı yayın formatında video da yükleyebilirsiniz tabii ki. Facebook Canlı, insanlara akıllı telefon üzerinden canlı yayın yapma imkanı sunuyor. Özellikle işletmeler ve şirketler için şahane bir şey bu çünkü şirket kültürünü yansıtmak, üretim sürecini göstermek için faydalı bir metod bu.

Akıllı telefonunuzda Facebook sayfanızı açın ve Canlı yayın bölümünü seçin. Videoya bir başlık yazarak da canlı videonun konusunu belirtmeniz iyi olacaktır.

Video başlamadan önce Facebook kameranıza ve mikrofonunuza erişim sağlamak isteyecektir. Bundan korkmanıza gerek yok, bu esnada video henüz başlamış değildir.

Tabii videoyu kimlerin izleyebileceğini de ayarlayabiliyorsunuz.

Herkes, sadece arkadaşlar ve sadece siz izleyebilirsiniz. Yani 3 farklı seçeneğiniz var.

Eğer deneme amaçlı bir canlı yayın yapıyorsanız sadece siz izleyin. Görüntü kalitesinden vs. memnun kalırsanız videoyu herkese ya da arkadaşlarınıza açık hale getirin.

Bir kere daha vurgulayalım: Canlı yayına girmeden önce videonun üstünde gözükecek bir açıklama girin. Daha sonra videonun alt kısmındaki ön kamera / arka kamera işaretine tıklayarak gerektiğinde kendinizi de gösterebilirsiniz. Son olarak telefonu dikey mi yatay mı tutacağınıza karar verin.

Canlı yayına başladıktan sonra izleyenleri videoda tutmak için onlara selam verin, onlara sorular sorun, yorum yapmalarını isteyin. Birkaç dakikada bir canlı yayına yeni katılan kişiler için videodaki olayı anlatın.

Yayını sonlandırmak istediğinizde “Bitir” kısmına tıklayıp yayını kesebilirsiniz. Video otomatik olarak sayfanızda belirecektir. Videoyu telefonunuza kaydetme seçeneğine tıklayarak tüm canlı yayını telefonunuza kaydedebilirsiniz.

 

f. Facebook Instant Articles (Hızlı Makaleler) Nedir?

Facebook Hızlı Makeleler özelliği yayıncılara metin ve görsel formatta içerik üretme imkanı sağlıyor. Bu özelliğin esas olayı ise içeriğe tıklandığında Facebook’tan çıkmıyor olunması. Yani akıllı telefonunuzda bir içeriğe tıkladığınız zaman açılan web sayfası Facebook’un içinde yer alıyor.

Bu özellik de sayfaların daha kolay açılmasını, Facebook’un yavaşlamamasını sağlıyor. Kısaca kullanıcı deneyimine katkı sağlayan bir şey bu.

Akıllı makaleler ilk başta birkaç gazeteye açıktı ancak bugün şu linke tıklayara siz de Hızlı Makaleler özelliğinden yararlanabilirsiniz. İlk örneğinizi gönderdikten sonra Facebook ekibi bu örneği inceliyor. Eğer örnek yazı, uygunsa Facebook size bu formatta içerik üretme imkanı tanıyor.

Hızlı Makaleler her işletme için uygundur diyemeyiz. Ancak büyük yayıncılar için faydalı olduğunu söylemek mümkün. Çünkü kullanıcılar %20 oranında Hızlı Makaleler formatında hazırlanmış içeriklere daha çok tıklıyor ve %70 oranında bu sayfayı kapatmıyor. Çünkü kullanıcı deneyimi iyi olunca insanlar “Aman beee” diyerek tıkladıkları linki kapatmıyorlar.

 

g. Facebook Sanal Gerçeklik Nedir?

Sanal gerçeklik de Facebook’ta kendine yer bulan yeniliklerden biri. Şu an için Facebook’ta 360 derece video özelliği bulunuyor. Facebook 360, kullanıcılara adından da anlaşılacağı üzere 360 derecelik videolarla şahane hikayeler anlatma imkanı tanıyor.

Özellikle akıllı telefonlarda daha iyi çalışan 360 derece videolar, bilgisayarda da maus ile tıklanmak suretiyle izlenebiliyor. Bu format aynı zamanda Oculus Rift ve Samsung Gear VR gibi cihazlarla da uyumlu.

Facebook’a 360 derece video yüklemek için tabii ki 360 derece çekim yapabilen bir kameraya ihtiyacınız var. Allie ve Ricoh Theta bu konuda iyi kameralar. Başlı başına ayrı bir konu olan 360 derece video işini biraz daha araştırıp şahane içerikler çıkarabilirsiniz.

 

h. Facebook’ta Bir Gönderi Nasıl Sabitlenir?

Tüm Facebook gönderi türlerini gördük. Şimdi bu içeriklerin sayfada nasıl gözükeceğine bakalım. Bir gönderiyi sayfanıza sabitlerseniz ne kadar içerik yüklerseniz yükleyin, sabitlenen içerik en üstte gözükür.

Önemli bir konuyu ele alan bir içeriği ya da daha çok okunması gereken bir blog yazısını sayfanın başına sabitlemeniz mantıklı bir hareket olur.

 

4. Facebook Pazarlama Stratejisi Nasıl Hazırlanır?

Facebook içerik formatlarını da ele aldığımıza göre şimdi esas meseleye geldik.

Başarılı bir Facebook pazarlama stratejisi geliştirmek için öncelikle takipçilerinizi iyi tanımanız gerekiyor. Bu bölümde içerik zamanlama, takipçi analizi ve Facebook’un yeni özelliklerine değineceğiz.

 

a. Facebook Takipçilerinizi Nasıl Tanıyabilirsiniz?

Facebook’ta takipçilerinizin kim olduğunu anlamak için bir adım geri gitmeli ve pazarlama stratejinizi hazırlarken kafanızdaki “hayali müşteri profili”ni tekrar gözden geçirmelisiniz.

Hayali müşteri profili (buyer personas), ideal müşterinizin kafanızdaki kurgulanmış halidir. Pazarlama, satış, ürün geliştirme; hangi alanda olursanız olun, bu tür ideal müşteri profilleri ile ürün ve hizmetlerinizi daha başarılı bir şekilde geliştirebilirsiniz.

Aynı şey Facebook için de geçerli. İdeal müşterinizin yaşadığı zorlukları ve amaçlarını anlayarak ne tür gönderiler paylaşacağınıza karar verebilirsiniz.

İdeal müşteri profilini yaratmak için farklı müşterilerinizle ve takipçilerinizle konuşun, onları tanımaya çalışın.

Daha sonra rakiplerinizin Facebook sayfasına bakın ve şu unsurları analiz edin:

  • Görsel kalite nasıl?
  • Gönderi sıklığı nasıl?
  • İçerikler ne türde?
  • Etkileşim (yorum, beğeni, paylaşım) ne durumda?
  • Sayfa yöneticisinin mesajlara cevap verme hızı nasıl?

 

b. Facebook Hedef Kitle İstatistikleri’nden Nasıl Yararlanabilirsiniz?

Eğer bu “ideal müşteri”yi daha yakından tanımak istiyorsanız Facebook size ücretsiz ve başarılı analiz araçları sunuyor.  “Hedef Kitle İstatistikleri” adlı bu bölüm temel olarak reklam veren sayfalar için tasarlanmış durumda ama siz reklam vermeden de kullanabiliyorsunuz.

Hedef Kitle İstatistikleri size takipçileriniz ve rakipleriniz hakkında veriler sunar. Takipçileriniz kaç yaş aralığında? Nerede yaşıyorlar? Günlük ne kadar Facebook’ta aktifler? Bu gibi bilgiler verilir. Esasında reklam verenlerin reklamlarını daha iyi hedefleyebilmeleri için sunulan bu araç, sosyal medya yöneticileri ve içerik yaratıcıları için de oldukça faydalı bir hizmettir.

Facebook Reklam Yöneticisi’ne tıkladıktan sonra sol kısımda yer alan Hedef Kitle İstatistikleri sayfasına ulaşırsınız.

Burada Facebook’taki tüm insanlarla alakalı istatistikler görürsünüz ancak siz kendi sayfanızın istatistikleri görmelisiniz.

Daha sonra “Hedef Kitle Yarat” diyerek analiz etmek istediğiniz kitleyi seçersiniz. Yaş, cinsiyet, ülke gibi bilgileri girerek daha net sonuçlar elde edebilirsiniz.

İlgi alanları bölümü ise sektörü ve herhangi bir rakip işletmenin istatistiklerini gözlemlemek için çok idealdir. Ancak her sayfa analize tabi olmayabilir. Bir sayfanın analiz edilebilmesi için ciddi oranda beğeni almış olması gerekir. Aşağıdaki örnekte ABD’de yaşayan, 18-35 yaş aralığında, yoga ile ilgilenen ve Lululemon Atletica adlı giyim şirketini beğenmiş kişileri seçtik.

Bu kişilerin hangi sektörlerde çalıştığını da yine görebiliyoruz.

Beğeniler sekmesine tıklayıp hedef kitlemizin en çok beğendiği ve etkileşime girdiği sayfaları da görebiliyoruz.

Hedef Kitle İstatistiklerinde ne kadar kadar araştırma yaparsanız, içerik geliştirme ve rakip analiz etme anlamında o kadar değerli veriye ulaşırsınız.

 

 

c. İçerik Takvimi Nasıl Oluşturulur?

Sosyal medya yöneticileri gün içinde pek çok şeyle uğraşır: Farklı platformlarda içerik paylaşımı, yorumlara cevap, marka hakkındaki online yazıları kontrol, trendleri takip gibi şeylerden bahsediyoruz. Böyle bir koşuşturmacada en son isteyeceğiniz şey sabah 9 toplantısından önce alelacele bir şeyler paylaşmaktır.

Peki düzenli olarak içerik paylaşımını sağlamanın yolu nedir?

Tabii ki içerik takvimi oluşturmaktır.

Sosyal medya içerik takvimi ne zaman hangi içeriği paylaşacağınızı yazdığınız bir excel sayfasıdır. Ayrıca içeriklerin etkililiği, konuları hakkında derli toplu bir fikir edinmek için de sosyal medya içerik takvimi son derece faydalıdır.

Her başarılı sosyal medya içerik takviminde şu bilgiler yer almalıdır:

  • Her platform için ayrı bir sayfa
  • Saatlere göre ayrılmış günlük içerikler
  • Mesaj, link, yorum, kampanya adı, görsel ve kelime sayısı içeren bir sütun
  • Daha büyük kampanyalar düzenlemek için aylık görünüm

 

d. Facebook Gönderileri Nasıl Zamanlanır?

Eğer Facebook pazarlama işini ciddiye almak istiyorsanız, sosyal medya içerik takvimi hazırlayıp içerikleri zamanlamadan tatile çıkmayın.

İçeriklerinizi sizin belirlediğiniz gün ve saatte otomatik olarak paylaşan pek çok araç var neyse ki.

Facebook’ta bir gönderiyi dilediğiniz zaman otomatik olarak yayınlanması üzere zamanlamak için “Şimdi paylaş” yerine “Planla”ya tıklayın.

Planlanan (zamanlanan) tüm içerikleri görmek için sayfanın üstündeki “Yayınlama araçları” bölümüne gelerek gönderilerinizi düzenleyebilir, silebilir, yayınlanma tarihini değiştirebilirsiniz. Bunu hem bilgisayar hem de akıllı telefondan yapabilirsiniz.

e. Facebook’ta Paylaşım İçin En İdeal Zaman Nedir?

Ne sıklıkta paylaşım yapmalısınız? Hangi saat aralığında içerik paylaşmalısınız? Bu soru inanılmaz derecede merak ediliyor.

Açıklayalım o halde.

Bu soruya net bir yanıt verilemez. Duruma göre değişir. Yaşadığınız ülke, hedefleriniz, takipçilerinizin sosyal medya alışkanlıkları en ideal paylaşım saati üzerinde direkt etkiye sahiptir.

Hafta içi öğle 1-4 arası güzel bir zaman dilimidir. En azından bunu söyleyebiliriz. Hafta sonları öğle 12-1 arası iyidir.

Ne sıklıkta içerik paylaşımı meselesine gelirsek de nitelik nicelikten üstündür dememiz gerekiyor. Sadece 10.000 ve üstü takipçili sayfalar sık paylaşım yapmaktan olumlu etkilenir. 30 günde 60’tan fazla paylaşım yapan 10.000’den az takipçili sayfaların tık sayısı, 50 paylaşım yapan sayfalar göre  %60 daha azdır.

Bu şu anlama gelir: Takipçilerinizi içeriğe boğmayın. Seçici olun.

 

f. İnsanlardan Nasıl Bilgi Toplayabilirsiniz? Lead Generation Nedir?

Facebook amacınızın işletmenize ve yayınladığınız içeriğe göre değişiklik gösterebildiğinden bahsettik. Ama içeriklerinizin büyük çoğunluğu marka bilinirliğini artırmak amaçlı olacaktır.

Peki Facebook’u “lead generation” için kullanmaya ne dersiniz?

Lead generation nedir? 

Lead generation: Yeni iş, anlaşma veya satış için potansiyel kişi ya da şirket bulma sürecidir. Çoğunlukla veritabanı oluşturup yeni müşteri kazanmak için yapılan çalışmaların bütününe verilen addır.

Bu noktada takipçilerinizi müşteriye dönüştürmek için şunları yapabilirsiniz:

  • İndirim içeren sayfaların linkini paylaşmak
  • Deneyimlerinize dayanarak “lead generation” sağlayan blog yazılarını paylaşmak
  • Canlı yayınla gelecekte yapılacak etkinlikler, kampanyalar, indirimler hakkında takipçileri haberdar etmek

Her gönderinizi bu amaçla yayınlamak zorunda değilsiniz, ancak potansiyel müşteri bulmak için içerikleriniz aracılığı ile deneyler yapabilirsiniz.

Facebook Lead Ads ile de potansiyel müşterilerin Facebook’tan ayrılmadan sizin tekliflerinizi ve sunduğunuz şeyleri görmelerini sağlayabilirsiniz.

 

g. Facebook Botları Ne İşe Yarar?

Yapay zeka çağında bot terimi, metin bazlı bir programı ifade eder. İnsanlarla çeşitli konularla iletişim kuran botlar, belirlediğiniz bir görevi yerine getirebilir, bir bilgiyi sizin yerinize araştırabilir. Ve bu teknoloji Facebook sayesinde tüm kullanıcıların emrine amade.

Nisan 2016’da Facebook Messenger’da bot uygulaması getirildi. Tüm işletmeler Messenger üzerinden bot kullanabiliyor. Örneğin bir şirketten ürün sipariş ettiniz ve kargo adresinizi değiştirmek istiyorsunuz. Messenger üzerinden şirkete durumu aktardığınızda bot sizle iletişime geçerek adres değişikliği talebinizi alır.

Örneğin 1-800 adlı çiçekçi, kullandığı bot aracılığı ile 1 dakika içinde sipariş vermenize olanak sağlıyor.

Peki Facebook botları pazarlama açısından ne anlama geliyor?

Messenger’ın aylık 1 milyon aktif kullanıcısı var. Ve botlar da bir tür yapay zeka ürünü olduğu için zamanla daha da akıllı ve yetenekli hale gelecekler. Müşteri perspektifinden meseleye baktığımızda botlar alışveriş sürecini daha kolay hale getirecek. Telefon üzerinden müşteri hizmetlerine ulaşıp derdinizi anlatmak yerine botlar üzerinden durumu anında şirkete bildirip sorununuzu halledebileceksiniz.

Yapay zeka, dijital pazarlama alanında büyük bir geleceğe sahip.

 

 

5. Sonuçları Nasıl Takip Edip Ölçebilirsiniz?

Şu ana kadar anlattıklarımızı uyguladıysanız Facebook sayfanıza epey emek verdiniz demektir. Sayfanızın bir kişiliği oldu, yaratıcı yöntemlerle içerik üretip beğeni sayınızı artırdınız, hedef kitlenizin hoşuna giden bir içerik stratejisi oluşturdunuz.

Şimdi sırada bu sonuçları ölçme ve analiz etme bölümü var. Eğer yaptığınız eylemlerin nasıl bir sonuç verdiğini analiz etmezseniz bu işi tahmin üzerinden yürütürsünüz. Halbuki Facebook’un istatistiksel veri sunan şahane analiz araçları var.

Bu bölümde de Facebook’un analiz araçlarını yakından tanıyacağız.

 

a. İstatistikler

Sayfanızın üst kısmında yer alan İstatistikler bölümüne tıkladığınızda karşınıza sayfanızda olup biten en önemli olayların grafikleri çıkar.

Soldaki dikey sütunda ise sayfanın farklı konulardaki istatistiklerini görebilirsiniz.

 

b. Beğenmeler

Beğenmeler kısmında her gün kaç “beğeni” (like) aldığınızı ya da kaybettiğinizi görebilirsiniz.

“Net beğenme sayısı” ise beğenme sayısından beğenmeme (unlike) sayısının çıkarılmasıyla elde edilir. Grafiğe tıklayarak bu özelliği günlük, haftalık, saatlik vs. olarak görebilirsiniz. Ayrıca belli zaman dilimlerini kıyaslama özelliğinden de yararlanabilirsiniz.

 

c. Erişim

Erişim sekmesi gönderilerinizin kaç kişiye ulaştığını, bunun kaçının organik kaçının reklamdan olduğunu gösterir. Ne kadar çok beğenmeniz varsa, ne kadar çok yorum ve paylaşım varsa, o kadar detaylı bir istatistik görürsünüz.

Eğer grafikte bir sıçrama tespit ederseniz o gün yüklediğiniz içerikleri analiz edin, zira o paylaşım muhtemelen büyük ilgi görmüştür ve size ne tür içerikler üretmeniz gerektiği konusunda iyi bir fikir verecektir.

 

d. Sayfa Görüntülemeleri

Sayfa görüntülemeleri ise kaç kişinin sayfanızı görüntülediğini gösterir. Başlıca kaynaklar bölümü bu kişilerin sayfanıza hangi siteden girdiklerini gösterir. Bu kişileri yaş, cinsiyet, konum gibi  metriklerle daha da yakından tanıyabilirsiniz.

 

e. Gönderiler

İstatistikler kısmının en önemli ve faydalı noktası ise Gönderiler sekmesidir. Takipçilerinizin ne zaman online olduğunu gösteren grafik, sosyal medya içerik takvimi hazırlarken hangi gün ve saat aralığına önem vermenizi gösterecektir.

Bunun altında ise yayınladığınız içerikler yeniden eskiye doğru sıralanır. Hangi gönderinin ne tür etkileşimlerle daha popüler olduğunu buradan net bir şekilde görebilirsiniz.

İfadeler, Yorumlar ve Paylaşımlar kısmında ise görmek istediğiniz metriği seçin. Burada ayrıca en iyi performans gösteren organik gönderileri de görebilirsiniz. Bu tür içerikleri paralı reklamla desteklemek de iyi bir fikir olabilir.

 

f. Gönderi Detayları

İstatistikler aylık durumu görmek için idealdir. Gönderilerinizin nasıl bir performans gösterdiğini görmeniz bakımından “gönderi detayları”na bakmak da yine öyledir.

“Beğen” butonunun üstündeki “erişilen kişi” kısmına tıkladığınıza anlık olarak gönderinizin kaç kişiye eriştiğini görebilirsiniz. Video içerik için de ortalama izlenme süresi de dahil olmak üzere daha detaylı bir istatistik görürsünüz.

 

g. Reaksiyon Emojileri

Şubat 2016’da reaksiyon emojileri sunuldu. Kullanıcılar hem şahsi profillerden hem de sayfalardan bu reaksiyon emojilerini kullanabiliyorlar. Şu anda gülme, sinirlenme, ağlama gibi reaksiyon emojiler mevcut.

Şimdilik bu emojiler, “beğenme” olarak değerlendiriliyor. Ancak gönderi detayları kısmında hangi emojilerin kaç adet kullanıldığını görmeniz de mümkün.

Markanıza “kalp” emojisi yollayan kişilerin markanıza aşık olduğunu söylemek mümkündür ancak size sinirli bir emoji yollayanların da içeriği beğenmedikleri ya da içerikteki olaya sinirlendikleri çıkarımını yapmak mümkündür.

 

h. Yatırımın Karşılığı Nasıl Ölçülür?

Facebook sayfanızı kurup geliştirmek için harcadığınız süre bir yatırımdır ve bu yatırımın karşılığını almak istersiniz. İşte bu nedenle yatırımınızın size ne derecede fayda getirdiğini ölçmeniz gerekir. (Return on investment=ROI)

Yatırımın karşılığını ölçmeden önce kendinize hedef belirlemelisiniz. Örneğin izlenme sayısı, etkileşim, “lead generation” gibi unsurlardan birkaçını baz almalısınız.

Daha sonra UTM takip kodu ile her paylaşımınızı takip etmelisiniz. UTM takip kodu dijital kampanyaların karşılığını ve verimliliğini ölçmenize yarayan,  linklerin ardına eklenen ufak kod parçalarıdır.

Eğer pazarlama otomasyon platformlarından yararlanıyorsanız bu linkleri yazılımla üretmeli, linkleri pazarlama kampanyanıza atamalı ve bir anlamda bu linkler aracılığı ile içeriğinizi adım adım takip etmelisiniz.

Sonuç olarak pazarlama otomasyon yazılımı size hangi linkin ne derecede fayda sağladığını net bir şekilde gösterir. Bu şekilde üreteceğiniz içerikler hakkında daha net bilgi sahibi olursunuz.

Facebook’ta reklam verme meselesine geldiğimizde ise bütçe, hedef kitle gibi konular karşımıza çıkar.

Ancak maalesef Facebook reklam verme sayfası biraz karmaşıktır ve insanlar bu nedenle Facebook’ta reklam vermekten biraz çekinmektedir.

Lakin Facebook sahip olduğu devasa kullanıcı kitlesi ve sunduğu fırsatlarla kaçırılmayacak bir dijital pazarlama mecrasıdır.

Aşağıdaki maddelerde Facebook’ta reklam vermenin inceliklerini adım adım anlatıyoruz.

 

j. Facebook Reklam Kampanyası Nasıl Oluşturulur?

Facebook’ta reklam vermeden önce terminolojiye hakim olmak gerekir. Bu terimleri 3 başlık altında toplayabiliriz:

Kampanya: Reklamın tüm unsurları

Reklam seti: Reklam setleri, spesifik kişileri hedef alan reklamlardır. Eğer 2 farklı hedef kitleniz varsa 2 farklı reklam setiniz olmalıdır.

Reklam: Facebook’ta insanların göreceği tekil reklamdır.

İlk reklamınızı oluşturduğunuzda Facebook iki tür editörlük sunar: Reklam yöneticisi ya da Power Editör.

Reklam yöneticisi birçok işletme için yeterli iken Power Editor daha büyük reklam kampanyalarında sürece tam hakimiyet kurulması gereken zamanlarda seçilmelidir. Yazımızda reklam yöneticisini seçerek devam edeceğiz. Sayfanızın sol sütunundaki “tanıtımını yap” bölümünü seçerek reklam sürecini başlatabilirsiniz.

 

 

k. Facebook Reklamı Nasıl Optimize Edilir?

Reklam kampanyanızın temel hedefini belirledikten sonra Facebook hedef kitlenizi belirlemeniz için size adım adım yardımcı olur. Reklam setiniz için bütçenizi ve zamanlamanızı seçersiniz. Yine lokasyon, yaş aralığı, cinsiyet ve dil gibi unsurları da seçmeniz gerekir.

Hedefleme işlemini daha detaylı da yapabilirsiniz. Örneğin kadın giyim şirketleri ve Zara’yı Facebook’ta beğenen kadınları hedef alabilirsiniz.

Ya da Fenerbahçe ve Volkswagen markalarının Facebook sayfasının beğenmiş 35-65 yaş aralığındaki erkekleri de hedefleyebilirsiniz.

Yerleştirmeler kısmında “Otomatik yerleştirme” kısmını seçmenizi öneririz.

Daha sonra bütçe ve zaman kısmına gelirsek günlük ve toplam bütçe olmak üzere iki kategori karşımıza çıkar:

Günlük bütçe: Eğer reklamlarınızı sürekli yayınlamak istiyorsanız günlük bütçeyi seçin. Daha sonra günlük harcamak istediğiniz miktarı girin.

Toplam  bütçe: Eğer reklamınızı spesifik bir süre yayınlamak istiyorsanız bu bütçe türünü seçin. Facebook otomatik olarak bu zaman periyodunda harcayacağınız miktarı kendiliğinden dağıtacaktır.

Daha sonra ise reklamınızı ne zaman yayınlayacağınıza karar verirsiniz. Dilerseniz reklamı hemen devreye sokabilir, dilerseniz de spesifik bir zamanda yayınlanmak üzere ayarlayabilirsiniz. Sevgililer günü, anneler günü gibi özel zamanlarda yayınlanmak üzere reklamınızı önceden hazırlamanız çok iyi olur tabii ki.

Optimizasyon konusunda ise reklamınızın hangi takipçi kitlesine göre optimize edileceğini anlamalısınız. Örneğin “marka bilinirliği” kategorisini seçerseniz reklamınız, reklama en çok dikkat edecek kitleye gösterilir.

Optimizasyon seçeneklerine bağlı olarak Facebook sizin adınıza optimal bir teklif seçer ya da bunu siz de seçebilirsiniz. Eğer manuel opsiyonu seçerseniz Facebook size diğer reklamverenlerin davranışlarına bağlı olarak tavsiye edilen bir teklif sunar ve sizin daha doğru bir tercih yapmanıza katkı sağlar.

 

 

m. Facebook Reklam Formatları Nelerdir?

Reklam kampanyanızı ve reklam setlerini hazırladıktan sonra sırada reklamı bizzat yaratmaya gelir.

Facebook size aşağıdaki reklam formatlarını sunar.

Reklamın nasıl görünmesine karar verdikten sonra reklamda görünecek fotoğraf, video gibi içerikleri yüklemeniz ve reklama tıklanabilir bir başlık yazmanız gerekir. Her format için Facebook size metin uzunluğu, görsel boyutu gibi konularda tavsiyeler sunar.

Bundan önceki süreçte reklamın %20’den fazlası yazıdan oluştuğunda Facebook bu reklamı otomatik reddederdi. Artık Facebook yeni bir sisteme sahip ve minimal yazıya sahip görsel reklamları destekliyor. Yine de uzun yazı içeren reklamların erişimi oldukça az.

Facebook bunun için bir deneme sayfası oluşturmuş durumda.

Görselde Yazı İçeriği Kontrolü

“Reklam görselinizdeki yazı miktarını belirlemek için bir görsel yükleyin. Yazılar görselde çok fazla yer kaplıyorsa, reklamınız hedef kitlesinin tamamına erişemeyebilir.

Reklamı yapılan belirli ürün türlerini istisna kapsamında değerlendiriyoruz. İstisnalar hakkında bilgi almak, üzerinde yazı bulunan görsel örneklerini görmek ve daha fazla rehberlik için Yardım Merkezimizi ziyaret edin.”

Buraya tıklayarak bu sayfaya erişebilirsiniz.

Son olarak yazınızı ve reklamın görünümünü kontrol ederek reklamı onay sürecine yollayabilirsiniz.

 

n. Facebook Reklam Sonuçlarını Nasıl Ölçebilirsiniz?

Reklamınız yayınlandıktan sonra nasıl göründüğünü ve nasıl performans gösterdiğini takip etmelisiniz. Facebook reklam yöneticisi bölümüne girerek mevcut durumu gözlemleyebilirsiniz.

En üstte günlük reklam harcamanız gözükür. Daha sonra ise sonuçlar, erişim ve harcama bölümleri yer alır.

Bir reklamın başarılı olup olmadığını ölçmek için birçok değişken vardır. Etkileşim, görüntüleme, tıklama gibi şeyler… Ama 3 tanesine daha dikkatli bakmanız gerek.

Eylemler: Reklam yaratırken bir amacınız olmalı demiştik. Reklam yayınlandıktan sonra bu amacınıza katkı sağlanıp sağlanmadığına dikkat edin.

Tık başı maliyet: Her eylemin size kaç liraya (kuruşa) mal olduğuna bakın ve farklı reklam setleri arasındaki tık başı maliyeti karşılaştırın.

Sıklık: Sıklık ise birinin reklamınızı hangi sıklıkla gördüğünü ifade eder. İdeal sıklık, reklamın türüne göre değişir. Örneğin içerik bazlı bir reklamı, insanların bir kere görmesi yeterli olabilir. Ama sayfanızı beğenmeye yönelik bir reklam yayınladıysanız insanların bu reklamı birkaç kez görmesi gerekir. Eğer reklamınızın görülme sıklığı yüksek olmasına karşın düşük performans gösteriyorsa bu reklamı durdurmanın zamanı gelmiş demektir.

 

Sonuç

Günlük 1.18 milyar aktif kullanıcısı ve 60 milyondan fazla şirket sayfasıyla Facebook pazarlama inanılmaz önemli bir konu gördüğünüz üzere.

İnsanlara bilinçli bir şekilde fayda sağlamak, sayfanıza giren kişilere bir şeyler sunmak durumundasınız. Ancak o zaman insanları ziyaretçiden müşteriye çevirebilirsiniz.

Neyse ki Facebook’un araçları sayesinde pazarlama konusunda uzmanlaşabilir ve insanlarla anlamlı ilişkiler kurabilirsiniz. Facebook’un harikulade analiz araçlarıyla gönderi paylaşmadan önce takipçilerinizin ne istediğini öğrenebilir, farklı içerik formatlarıyla yaratıcılığınızı konuşturabilirsiniz.

Bu yazıdan sonuna dek yararlandığınızı umuyor, Facebook pazarlama sürecinde sizlere kolaylıklar diliyoruz!

 

İlginizi çekebilir

Sosyal Medyada Reklam Nasıl Yapılır?
Sosyal Medyada Organik Olarak Takipçi Artırma Yöntemleri
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar