Sosyal Medyada Reklam Nasıl Yapılır?

Yüzlerce farklı pazarlama stratejisi olmasına rağmen daha ilk günden satışları artırmayı sağlayabilecek tek bir yöntem vardır: Sosyal medya reklamcılığı…

Sosyal medya reklamcılığı ya da sosyal medya üzerinden hedef kitleye ulaşma yöntemi sosyal medya üzerinden kullanıcılara yönelik hazırlanan ve paylaşılan reklamları ifade eder. Sosyal ağlar kullanıcı bilgilerini kullanarak onların ilgi alanlarına uygun reklamlar gösterme bakımından ideal mecralardır. Yani hedef piyasa bir sosyal platformdaki kullanıcı demografisi ile örtüştüğünde sosyal medya reklamı satış oranına doğrudan pozitif etki yapar. Bunu da klasik reklam ve pazarlama yöntemlerine göre daha düşük bir edinim maliyetiyle yapar.

Sosyal medya reklamlarının, yatırım getirisi en yüksek reklam türü olduğu söylenir.

Peki ama neden?

Çünkü…

İçerik pazarlama söz konusu olduğunda reklam maliyetinin kendini amorti edip kazanç sağlamaya başlaması için zaman gerekir. Backlink ve SEO çalışmalarının fayda sağlaması için belirli bir süre sabretmek gerekir.

Influencer pazarlama söz konusu olunca çabuk sonuç elde edilebilir ancak bu kalıcı bir yöntem değildir. Yani bir Instagram fenomeni sizin markanızı kendi hesabında paylaştığında kısa süreli de olsa satışlarınız artabilir. Yani bu kişinin sizin markanızı paylaşma sıklığı en önemli konudur. Düşük çaba ve yüksek maliyetle kısa vadeli sonuç alınabilir influencer pazarlama yöntemi ile.

Google Adwords gibi mecralar tutarlı sonuçlar verse bile epey zaman alır. Adwords konusunda doğru bir reklam kampanyası yürütmeyi öğrenmek zaman alan bir süreçtir.

FAKAT…

Sosyal medya reklamcılığı söz konusu olunca web sitenizi kurduğunuz ilk günden itibaren satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Modern e-ticaret siteleri için hemen ve düzenli bir biçimde trafiğe sahip olmak ve yeni müşterilerin siteye girmesini sağlamak çok önemli bir meseledir. İlk satışta pozitif bir kar elde edemeseniz bile; referral (arkadaş tavsiyesi), e-mail pazarlama ve mevcut müşterileri elde tutmak her bir müşteride size kazanç sağlamaya devam eder.

BU nedenle 2014 yılında 16 milyar dolar olarak sosyal medya reklam harcamaları bugün 50 milyar dolar düzeyine yükselmiş durumda.

Bu yazıda size web siteniz üzerinden düzenli olarak satış yapmanızı sağlayacak sosyal medya reklamcılığı meselesini derinlemesine ele alacağız.

En popüler sosyal medya platformlarına bakacağız. Bu mecralarda en etkili şekilde reklam kampanyası düzenlemek için faydalı taktikler sunacağız ve birden fazla mecrada en doğru şekilde nasıl reklam vermek gerektiğini anlatacağız.

  • Sosyal ağ siteleri: Facebook, Linkedin
  • Mikroblog siteleri: Twitter, Tumblr
  • Fotoğraf paylaşım siteleri: Instagram, Snapchat, Pinterest
  • Video paylaşım siteleri: Youtube, Facebook, Periscope, Vimeo

 

Sosyal Medyada Reklam İçin En İdeal 6 Platform

Hemen her gün yeni bir sosyal ağ kuruluyor ancak bunların hemen hiçbiri yeteri kadar ilgi görmüyor. Bu nedenle en popüler ve sağlam sosyal medya sitelerine odaklanmak en doğrusu olacaktır. Yani ilk başta kalitesini kanıtlamış mecralarda reklam vermek, daha sonra yeni mecralarda bütçenizin ufak bir kısmıyla reklam deneyleri yapmak daha iyi olur.

2019 yılı için 6 sosyal medya sitesine yönelmek gerektiğini düşünüyoruz. Zira bu siteler reklam maliyetinin üzerinde bir kazanç elde etmenizi, satışlarınızı sürekli ve düzenli bir hale getirmenizi sağlayacak kadar kendisini kanıtlamış platformlar. Yani yaptığınız yatırıma emeğinize ve zamanınıza değecek siteleri ve yöntemleri ele alacağız.

  1. Facebook
  2. Instagram
  3. Twitter
  4. Pinterest
  5. LinkedIn
  6. Snapchat

 

Sosyal Medya Üzerinden Reklam Vermenin Faydaları Nelerdir?

  • Satışları ve takipçi (müşteri) kitlesini artırmak
  • Reklam için kullanıcılar tarafından üretilen içerikleri kullanmak (user-generated content)
  • Yeni müşterilere ve mevcut müşterilere ulaşmak (Mevcut müşterilere ulaşmak için klasik yöntemlerden daha az para harcamak da cabası)
  • Sosyal medya sitelerinin analiz ve istatistik özelliklerini kullanarak en ideal yöntemi bulmak, A/B testi yapmak

Sosyal medya reklamcılığının belki en müthiş özelliği büyümek için belli bir sınırın olmayışıdır.

Yani insanların sizin SEO kurallarına göre ürettiğiniz içeriğe ulaşmak için anahtar kelimeleri Google’a yazmasını beklemezsiniz. Bir içeriğinizi klasik yollarla 30 günde 5000 kişi okuyorsa, sosyal medya reklamı ile 3 saat içinde 5000 kişiye ulaşabilirsiniz.

Hangi sosyal medya sitesini seçeceğinize karar vermek için çok önemli 3 temel faktör bulunuyor:

  • Hedef müşteri kitlenizin en yoğun olduğu site
  • Hedef müşteri kitlenize en kolay ulaşabileceğiniz site
  • Hedef müşteri kitlenizi vereceğiniz reklamlarla en aktif şekilde buluşturacak site

Yani sosyal medya reklamcılığında başarı için bir anlamda bir iğneden aynı anda birkaç iplik geçirmeniz gerekiyor.

En ideal platformda cazip bir teklif sunmanız ve hedeflediğiniz kişilerin de bu teklifi cazip bulması gerekiyor. Tabii bu kişilerin reklamınızı görmesi için kullanacağınız mecranın kullanıcı ile reklamı en ideal şekilde buluşturuyor olması gerek.

O halde gelin sırayla en ideal platformları inceleyelim.

 

1. Facebook Reklamı

Facebook sosyal ağların şahıdır diyebiliriz net bir şekilde.

2 milyar aylık kullanıcısıyla dünya nüfusunun 4’te birine ev sahipliği yapıyor. Bu da reklam verenlere daha önce görülmedik derecede enfes fırsatlar sunması anlamına geliyor.

Facebook Reklamı Neden Önemli?

Mesele ticaret olunca Facebook talep yaratma ve müşteri kazanma konusunda bir numaradır.

E-mail adreslerine ihtiyacınız olduğunda Facebook bakmanız gereken ilk yerdir. Pek çok reklamveren, müşteri edinme konusunda 1 dolardan daha düşük bir reklam bütçesine gerek olduğunu ifade ediyor. 1 dolara 1 müşteri… Şahane!

Facebook’ta en sık kullanılan model de popüler sayfalara ve gruplara reklam yerleştirmek şeklinde. Etkileyici bir içerik ve ücretsiz bir bilgi/hizmet karşılığında insanların reklama tıklaması da daha çok teşvik edilmiş oluyor.

Facebook reklam kampanyalarında en sık kullanılan içerikler şu şekilde:

  • E-kitap
  • İndirim kuponu
  • Sınırlı bir zaman diliminde geçerli teklifler
  • Eşantiyon ürünler
  • Ücretsiz kargo imkanı
  • Ürün inceleme yazıları

Bu tür içerikler otomatik cevaplandırıcı sistemlerle bütünleştirilince insanlar bir anda markanız, ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkında bilgi sahibi oluyor.

Expression Fiber Arts bu konuda oldukça iyi işler yapıyor. Ücretsiz ürünler sunuyor, indirilebilecek içerikler sunuyor, indirim sunuyor. Bu şekilde 2 yıl içinde satışlardan 1 milyon dolardan fazla gelir elde etti.

Pek çok e-ticaret markası da farklı ürünlerden bir paket yaparak bunun reklamını yapıyor ve aynı anda birden fazla ürünü tek alışverişte satıyor.

Facebook, şu anda tüm sosyal medya siteleri içinde en ileri düzey müşteri hedefleme yöntemlerini kullanmaya imkan sağlıyor. Bu sayede reklamlarınızı sizin belirlediğiniz kriterlere sahip kişiler görebiliyor.

Yani Facebook üzerinde “İstanbul’un Kadıköy ve Maltepe ilçelerinde yaşayan, 18-35 yaş aralığında, rock müzik seven ve üniversite mezunu kişileri” direkt olarak hedefleyebiliyor, reklamınızı bilhassa bu kişilerin görmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu sadece bir örnek, Facebook üzerinden daha pek çok müşteri hedefleme kriteri mevcut.

 

Facebook Reklamları Nasıl Ücretlendiriliyor?

Ücretlendirme çeşitli faktörlere göre değişiklik gösteriyor. Ulaşmak istediğiniz kitle ve reklamlara ayırdığınız bütçe de buna dahil tabii.

Genel olarak ne kadar çok para harcarsanız Facebook algoritmasından o kadar verim alırsınız diyebiliriz. Reklamınızın zaman içinde göstereceği performans, reklam bütçenizle yakından alakalı.

AdEspresso tarafından yapılan kapsamlı bir araştırmaya göre Facebook’ta tıklama başı maliyet (CPC) 2016 yılı için kabaca 28 cent düzeyinde. 1000 etkileşim başı maliyet (CPM) ise 7.2 dolar.

Çalışmada ayrıca yaş ve cinsiyet unsurları da ele alınmış durumda. 65 üstü yaş grubu en büyük tıklama başı maliyet performans gösteren kitle. Kadınları hedeflemek için tıklama başı maliyet ise erkeklere oranla 4 cent daha yüksek.

 

Facebook Reklam Kampanyası Nasıl Yapılır?

Başarılı bir Facebook reklam kampanyası yürütmek için 3 temel öge var.

  • Reklamı hazırlamak ve kurmak
  • Hedef kitleyi belirlemek
  • Tekrar hedef kitle belirlemek

 

İleri Düzey Facebook Reklam Taktikleri

Tüm kişilere birebir aynı reklamı göstermeyin. İlk reklamınız ve yeniden hedef belirleyerek yayınladığınız reklamlar özgün olmalı. Her farklı müşteri segmentine göre reklamınızda çeşitli düzeltmeler yapmalısınız.

Yani ilk sürdüğünüz reklamla marka bilinirliğini artırmalı, insanlara ürün ve hizmetlerinizi tanıtmalı; daha sonra hedef kitlesi daha da rafine hale gelen reklamda ise markanıza belli bir ilgi göstermiş kişileri hedef almalısınız. Bu ikinci reklamda, yani yeniden hedeflendirilmiş reklamda biraz daha agresif olup satış odaklı olmanız daha iyi olacaktır.

Reklamlarda emoji kullanımı devasa markalarda bile yaygın görülen bir durum günümüzde. Emoji kullanımı click-through-rate’i (reklamı gören kişiler ile reklama tıklayan kişiler arasındaki oran) artırmak için etkili bir yöntem olabilir. Ancak tüm stratejilerde olduğu gibi A/B testi yaparak en ideal üslubun ne olduğunu öğrenmelisiniz.

Yani reklamlarınız üzerinde düzenli olarak test yapın. Reklam yorgunluğu, sürekli aynı reklamlara maruz kalmak Facebook’ta bilinen bir durum. Bu nedenle her 2 haftada bir yeni reklamı yayına koymaya çalışın.

Birbirine çok benzeyen müşteri kitleleri birçok reklam veren için güvenceli bir şeydir. İlk reklam için oldukça ideal bir senaryodur bu. Bununla beraber mümkünse ekstra hedefleme katmanı eklememeye özen göstermeye çalışın. Potansiyel erişim ihtimalini düşürebilir ve değerli bir müşteri potansiyelini elinizden kaçırabilirsiniz.

 

5 Dakikada Gözle Görülür İyileştirmeler Nasıl Yapılır?

Ecommerce Insights kullanan BigCommerce kullanıcıları en yüksek AOV (ortalama sipariş tutarı) ve LTV (müşterinin şirkete ömür boyu katacağı değer) listesini elde edebilir ve sonra bu listeyi Facebook üzerinde bu profile uyan kişileri bulmak için kullanabilir.

Bu işlem maksimum 5 dakika sürer.

 

Örnek

Başarılı bir Facebook reklamını inceleyelim. ABD’nin Arizona eyaletinde faaliyet gösteren bebek giyim markası Spearmint LOVE markasının kurucusu John Lott tam bir yıl boyunca Facebook’ta yeniden hedeflendirme kampanyası üzerinde çalıştı. Çeşitli metrikleri ince ince analiz eden John Lott’un çabası sonuçsuz kalmadı tabii ki.

Başarının sırrı neydi?

Bu konuda şöyle diyor:

“Tam 3 yıl boyunca belli bir kitle oluşturmaya ve ürün partnerlerimizle sıkı bir ilişki geliştirmeye çalıştım. Bu süre sonunda artık işimizi büyütme zamanının geldiğini biliyordum. İlk dönem Facebook reklamlarımız bizim markamızın kaderini değiştirdi. 2016 yılında 2015’e kıyasla %1110 büyüdük. Facebook bugün de reklam stratejimizin belkemiğini oluşturmaya devam ediyor.”

Spearmint LOVE o kadar başarılı oldu ki Facebook’un Zuckerberg’den sonraki ikinci ismi Sheryl Sandberg 2017 yılının ikinci çeyrek raporunda Facebook reklam stratejisine değinirken Spearmint LOVE’dan söz etti.

 

2. Instagram Reklamı

Facebook’un devasa kullanıcı kitlesi onu sosyal medyanın kralı yaparken yine Facebook bünyesinde yer alan Instagram da yine fena halde revaçta. Hatta Instagram’ın Facebook’u geçmesi çok uzun sürmez bile denebilir.

Instagram’a şu an aylık 500 milyondan fazla kişi giriyor. Kullanıcı etkileşimi bakımından Facebook’tan %58, Twitter’dan da %2000 kat daha üstün bir performans gösteriyor.

 

Instagram Reklamı Neden Önemli?

Instagram fotoğraf ve video ağırlıklı bir mecra. Böyle olunca görsel açıdan çekici ürün satanlar ya da reklam kampanyalarını görsel şekilde yürütenler bu platformdan en çok verim elde edebilecek kişiler.

Ayrıca Instagram’ın temel kullanıcı kitlesinin 18-29 yaş aralığında olduğunu, kadınların ve azınlıkların biraz daha yoğun olduğunu söylemekte fayda var.

Eğer bu temel karakteristik özellikler sizin müşteri kitlenizle örtüşüyorsa reklam vermek için Instagram sizin için ideal olabilir.

Organik gönderilerin yanında Instagram reklamları aracılığıyla direkt olarak kendi web sitenize trafik çekebilir, insanların ürün ve hizmetlerinizle direkt etkileşime girmesini sağlayabilirsiniz.

 

Instagram Reklamları Nasıl Ücretlendiriliyor?

Genel olarak Instagram ile Facebook reklamlarının benzer bir maliyete sahip olacağını söylemek mümkün.

1000 etkileşim başına (CPM) 5 dolarlık bir maliyet söz konusu.

Maliyet hususu benzer olsa da Instagram reklamlarının Facebook reklamlarına göre daha çok etkileşim aldığı biliniyor.

Örneğin, Victoria’s Secret Facebook’ta gönderi başı 2078 beğeni alırken aynı gönderi Instagram’da 283.030 beğeni alıyor. Aynı durum Mercedes Benz, McDonalds ve Playstation markaları için de geçerli.

 

Instagram Reklam Kampanyası Nasıl Yapılır?

Instagram da Facebook’a ait olduğu için iki platformda da reklam verme yöntemi birbirine çok benziyor.

 

İleri Düzey Instagram Reklam Taktikleri

Önce hakkında veriye sahip olduğunuz kişilere odaklanın. Bu kişiler e-mail listenizdeki kişiler, piksel takibiyle (pixel tracking) bulduğunuz kişiler ya da takipçi listesi yoluyla bulduğunuz kişiler olabilir. Sizinle daha önce etkileşime girmiş kişilerden daha üstün bir performans elde edebilirsiniz.

Takipçi kitlenizi artırmak istediğinzde birbirine benzeyen kişilere odaklanmanız gerek. Facebook ve Instagram algoritması reklamlarınıza olumlu geri dönüş yapabilecek benzer kişileri bulma konusunda oldukça gelişmiş durumdadır.

Reklamlarınızda gerçek insanlarla çekilmiş gerçek fotoğraflar kullanın. Stok görseller Instagram’da İŞ YAPMAZ.

Cazip teklifler sunmaya çalışın. Instagram’ın görsel bir platform olması onu alışveriş yapmaya teşvik etme hususunda benzersiz konuma getiriyor.

Hashtag’leri ciddiye alın ve doğru kullanın. Zira Instagram hashtag’ler üzerinden yürüyen bir web sitesi. Niche (niş) bir grubu hedeflemek için hashtag’leri çok iyi kullanmalısınız.

 

Örnek

Yine Spearmint LOVE markasını ele alacağız. Yani hem Facebook’ta hem de Instagram’da başarılı olmak gayet mümkün. Kendinizi tek bir web sitesine mahkum etmemeniz için bu markanın iki mecradaki başarısı örnek alınası.

Spearmint LOVE Instagram’daki organik gönderilerle çok iyi bir başarıya sahipti lakin markanın büyümesi Instagram ve Facebook’a reklam vermesiyle başladı. Şirket büyümeyi sürdürmek için Ads Manager kullandı ve Facebook pikseli ile BigCommerce’ı entegre etti. Tüm bunlar tek satır kod yazmadan ya da düzeltmeden oldu.

Şükran Günü için yapılan yeniden hedefleme kampanyasında Spearmint LOVE ekibi reklamlarını optimize etti ve yeniden hedeflenecek bir kitle oluşturdu. Bu hedef listelerini elle teker teker oluşturma yöntemini benimseyen şirket, entegre piksel yöntemiyle bunu otomatik bir şekilde yapmaya başladı. Bu sayede Spearmint LOVE web sitesini son 60 gün içinde ziyaret eden ancak alışveriş yapmamış kişiler tespit edildi. Bu sistem her 60 günde bir tazeleniyor ve potansiyel müşteriler satın alma hunisine ekleniyor.

Spearmint LOVE aynı zamanda dinamik reklamlar da kullanıyor. Markanın web sitesindeki ürünler, Instagram’da gösteriliyor ve markanın sitesine linkle yönlendirme yapılıyor.

Piksel takibi (tracking pixel) yöntemiyle Spearmint LOVE Instagram’da harcadığı X dolarlık reklam maliyetine karşılık 34X satış yaptı. Aynı zamanda satış başı reklam harcaması da %47 azaldı.

Mutlaka okuyun: İnstagram’a Reklam Nasıl Verilir?

 

3. Twitter Reklamı

Twitter “son dakika haberi” meselesine devrim niteliğinde bir yenilik getirdi ve insanların ünlü kişilerle, siyasetçilerle, sanatçılarla ve daha genel konuşursak tüm dünyayla daha kolay iletişim kurmasının kapılarını araladı.

Bugün Twitter’ın aylık 328 milyon kullanıcısı var ve en popüler sosyal medya platformlarından biri Twitter.

 

Twitter Reklamı Neden Önemli?

Facebook’tan farklı olarak Twitter’da hala organik etkileşim kurmak daha kolay. Markalar takipçilerine ulaşmak için ödeme yapma zorunluluğunda değil. Bu da ücretli reklamların daha da etkili olmasını sağlıyor.

Ortalama bir şekilde konuşursak Twitter kullanıcıları aylık 6.9x kez online alışveriş yapıyor. Twitter kullanmayan kişiler içinse bu oran aylık 4.3x. Ayrıca küçük markalar için de iyi bir durum söz konusu. Twitter’ın açıklamasına göre kullanıcıların %60’ı küçük şirketlerden alışveriş yapıyor.

E-ticaret mağazaları bugün Twitter reklamlarını marka bilinirliğini artırmak ve spesifik bir ürünü tanıtıp satmak için kullanıyor. En yaygın görülen model ise Twitter web site kartının 100 karaktere izin vermesi ve zengin bir görsel sunması.

 

Twitter Reklamı Nasıl Ücretlendiriliyor?

Ortalama olarak 1000 etkileşim (CPM) için Twitter reklam maliyeti 9-11 dolar aralığında. Tıklama başı maliyet ise 25-30 cent arasında. Yani Twitter’da iyi optimize edilmiş iki farklı metriğe dayalı reklam kampanyaları hemen hemen aynı etkileşimi sağlıyor.

Twitter’da reklam maliyeti son 2 yıldır artış gösteriyor. Bunun nedeni de daha çok pazarlamacının yavaş da olsa platformdan daha fazla yararlanmaya başlamaları. Buna karşın Twitter reklam konusunda henüz tam anlamıyla faydanılan bir site değil. Yani bir Facebook ya da Instagram değil.

 

Twitter Reklam Kampanyası Nasıl Oluşturulur?

Twitter’da reklam kampanyası oluşturma için farklı yöntemler mevcut.

  • Sponsorlu hesap
  • Sponsorlu tweet
  • Sponsorlu trend
  • Site kartları

 

İleri Düzey Twitter Reklam Taktikleri

Reklamla alakalı, kaliteli ve etkileyici bir fotoğraf kullanın. Fotoğraf veya görsel markanızın imajını temsil etmeli ve dikkat çekmeli.

Tanıtacağınız ürünün ya da hizmetin hedef kitlenizle direkt alakalı olmasına özen gösterin. Twitter diğer platformlara nazaran daha spesifik olmayı gerektiren bir mecra.

“Şimdi satın al” ibaresi kullanarak insanların Twitter’dan web sitenize gitmelerine özen gösterin. Tıklama sonucu reklamda gösterilen ürün veya hizmetin satın alma sayfasına gidilmesine dikkat edin.

Reklamda kullanıcı etkileşimine izin verin. Twitter marka-kullanıcı etkileşimi konusunda çok ideal bir platformdur.

Söylemeye gerek yok ama belirtelim: Reklam metinlerinin kısa olmasına özen gösterin. Twitter kısa ve öz olmayı gerektiren bir mecra.

 

Örnek

Atletik ekipmanlar satan RockTape başarılı bir Twitter kampanyası yürütüyor.

“Web sitesi tıklamaları reklam verdiğiniz tweet ile site kartlarını kullanmanıza imkan sağlar. Site kartları eyleme çağrı butonu, görsel ve başlık içerir. Twitter üzerinden web sitesine trafik akışı sağlar.

Site kartı olan reklam tweet’leri, bir linki tweet olarak atmaktan %43 oranında daha çok etkileşim oluşturur.

Sadece web sitenize giden tıklamalar için ödeme yaparsınız ve online çevirim (conversion) takip sistemiyle harcadığınız her kuruşun nereye gittiğini görebilirsiniz. Ayrıca daha önce web sitenizi ziyaret eden kişileri de tekrar hedefleyebilir, reklamlarınızı bu kişilerin de görmesini sağlayabilirsiniz.”

RockTape bu strateji sayesinde etkileşim oranını yükseltti. ve web sitesine daha çok kullanıcıyı çekerek satışlarını artırdı.

 

4. Pinterest Reklamı

Pinterest özgün bir mecra. Instagram gibi görsel bir site olmasına karşın kullanıcıların %81’ini kadınlar oluşturuyor.

Aylık 175 milyon kullanıcının ziyaret ettiği site oldukça aktif bir yapıya sahip.

 

Pinterest Reklamı Neden Önemli?

Pinterest, e-ticaret konusunda oldukça önemli bir site olarak kabul ediliyor.

Çünkü…

  • Etkileşim yüksek.
  • Görseller genelde satışa hazır ürünlere ait.
  • Kullanıcılar platformu bilinçli bir şekilde ürün bulmak ve satın almak için kullanıyor.

Pinterest duvarına sponsorlu olarak yerleştirilecek pinler ise kullanıcıların dikkatini dağıtmayacak bir yapıda. Yani reklamlar göze batmayacak şekilde yerleştirilebilir.

Ayrıca Pinterest nüfus yapısı, özellikle genç kadınlara yönelik ürün reklamlarının oldukça etkili olduğunu gösteriyor.

E-ticaret işiyle uğraşan kişiler Pinterest’in spesifik aramalara müsaade eden arama motorunu oldukça beğeniyorlar. Ayrıca pin sistemi de yine gayet iyi çalışıyor. İyi performans gösteren bir pin (yani gönderi diyebiliriz) seçip bunu etkileşim istatistiklerine göre reklam olarak yayınlamak ve web sitesine trafik çekmek en yaygın kullanılan model. Sponsorlu reklam pinleri, Pinterest’te uygun yerlere yerleştirilliyor ve sattığınız ürünle alakalı aramalar yapan kişilerin dikkatine sunuluyor.

 

Pinterest Reklamları Nasıl Ücretlendiriliyor?

Birkaç yıl önce Pinterest üzerinden 1000 etkileşim için reklam verenin ödemesi gereken miktar 30-40 dolar arasıydı.

Günümüzde ise 1000 etkileşim için 5.30 dolar ve tıklama başı maliyet 1.5 dolar düzeyinde.

 

İleri Düzey Pinterest Reklam Taktikleri

Pinterest’te yaratıcılık esastır. Kullanıcılar binlerce gönderiye büyük bir hızla göz atar. Bu “tarama” esnasında göze çarpmak, ilgi çekmek için görsellerinizde ve gönderilerinizde yaratıcı olmanız şart.

Trendlere odaklanmak da yine yararınıza olur. Rakipleriniz ne tür şeyler paylaşıyor? Arama motorunda en çok neler aranıyor? En revaçta ürünler, konseptler neler?

Takipçilerinizle etkileşime girmek, onların gönderilerini paylaşmak takipçilerinizle ilişkilerinizi geliştirmek ve yeni takipçiler kazanmak için iyi bir yoldur.

Pinterest temel olarak bir arama motorudur diyebiliriz. Bu nedenle gönderilerinizde uzun ve detaylı açıklamalar yapmalı, anahtar kelimelere ve hashtag’lere özen göstermelisiniz.

Gönderilerinizde (pinlerinizde) hangi web sitesine link verdiğinize dikkat edin. Yani paylaşımlarınızda kendi web sitenize, satış sayfasına yönlendirme yapmak tabii ki yararınıza olacaktır.

 

Örnek

Cep telefonu aksesuarları satan Native Union, Pinterest reklamlarını etkili bir şekilde kullanıyor.

Marka kendi ürünleri kullanılarak çekilmiş şık ve belli bir yaşam tarzını temsil eden fotoğrafları kullanıyor. Hatta öyle ki 18-30 yaş aralığındaki kadınlar arasında oldukça popüler olan markanın Pinterest üzerindeki başarısı, markaya kendi fiziksel mağazasını açma konusunda büyük katkı sağladı.

 

5. LinkedIn Reklamı

LinkedIn de yine kendi özgü bir platform. Şirketler arası piyasaya yönelik olan LinkedIn’in aylık 227 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Kadın ve erkek kullanıcı oranının eşit olduğu sitenin %61’ini 30-64 yaş grubu oluşturuyor.

 

LinkedIn Reklamı Neden Önemli?

LinkedIn, aylık geliri görece yüksek kişilerin toplandığı bir mecra. Araştırmalara göre LinkedIn kullanıcılarının %75’i yıllık 50.000 dolardan daha fazla kazanıyor. Bu özelliğiyle bilhassa bazı sektörlerde gerçekten kaliteli satış imkanı sunuyor LinkedIn.

Diğer platformlardan farklı olarak LinkedIn, şirketler arası alışveriş için çok daha uygun bir ortam sunuyor. Diğer platformlarda ise şirketten son kullanıcıya yönelik bir satış modeli mevcut.

LinkedIn’de en büyük başarıyı yakalayanlar arasında ise insan kaynakları yönetimi departmanları ile şirketler arası satış yapan firmalar başı çekiyor.

 

LinkedIn Reklamları Nasıl Ücretlendiriliyor?

LinkedIn’de tıklama başı maliyet (CPC) 2 ila 7 dolar arasında seyrediyor. Bu maliyet 11-12 dolar düzeyine kadar çıkabiliyor.

 

LinkedIn Reklam Kampanyası Nasıl Yapılır?

LinkedIn’de reklam vermek için 3 temel yol bulunuyor:

  • Sponsorlu içerik
  • Sponsorlu e-mail
  • Metin reklamları

 

İleri Düzey LinkedIn Reklam Taktikleri

Reklam performanslarını büyük bir dikkatle takip edin ve %0.1 altındaki CTR’i olan (gösterim ve tıklama arasındaki oran) reklamları kaldırın. %1’in üstüne çıkmak iyi bir başarı sayılır.

Facebook’a nazaran LinkedIn’in reklam hedefleme sistemi biraz toy kalsa da şirket, şirket büyüklüğü, titr, lokasyon, mevki, yaş, eğitim gibi metrikleri kullanarak şirketler arası satış yapmak gayet mümkün.

LinkedIn kullanıcıları kısa ve net reklam metinlerini tercih eder.

LinkedIn’de dikkat çekmek için mesleki sorunlara yönelik çözümler sunmaya çalışın. Yani sorun çözümüne odaklanın.

LinkedIn’in esas gücü gruplardan gelir. Bu gruplara reklamlarınızla tesir etmeye çalışın.

 

Örnek

LinkedIn reklamı söz konusu olunca 180 yıldır faaliyet gösteren İsviçreli lüks saat üreticisi Baume & Mercier’i örnek gösterebiliriz.

Marka özellikle Avrupa’da yaşayan genç ve hırslı profesyonellere ulaşmaya çalışıyor ve mevcut müşteri sayısını artırmayı planlıyor. Bunun için de LinkedIn biçilmez kaftan.

Sponsorlu site için e-mail yoluyla İtalya, İspanya, İngiltere ve Fransa’daki genç profesyonelleri ve beyaz yakalıları hedefleyen marka, bu kişileri çeşitli etkinliklerine davet ediyor. Saatlere ilgi duyan, kariyerinde ilerleyen genç zenginleri hedefleyen marka bu stratejisinden büyük başarı elde etmiş durumda.

LinkedIn reklam kampanyasıyla ulaştığı kişilerin %50’sinden etkileşim aldı. Bu reklamlarla etkileşen 216 kişi, markanın etkinliklerine katıldı, 157 kişi iletişim bilgilerini verdi. Gösterim/tıklama oranı 4 kat arttı, LinkedIn içi e-mail alan kişilerin %15’i etkinliklere katıldı.

Buna ek olarak şirketnin müşteri ilişkileri veritabanına 1200 yeni kişi dahil oldu. 1200 potansiyel müşteri… Büyük başarı!

 

6. Snapchat Reklamı

Snapchat yukarıda bahsettiğimiz 5 platforma göre daha genç bir site. Aylık 301 milyon aktif kullanıcısı olan Snapchat, Instagram tarafından yavaşlatılsa da hala aktif kullanıcı kitlesiyle iyi bir reklam platformu.

 

Snapchat Reklamı Neden Önemli?

Snapchat’in değerini anlamak için tek bir istatistik yeterli. Bugün ABD’deki 18-34 yaş aralığındaki insanların %41’i Snapchat’te aktif. İşte Snapchat’in potansiyeli tam olarak bu istatistikte saklı.

 

LinkedIn Reklamları Nasıl Ücretlendiriliyor?

Snapchat’te birçok reklam opsiyonu mevcut. Bunların çoğu da oldukça maliyetli. Wallaroo Media’nın reklam kampanyası size bu konuda fikir verecektir.

Snapchat reklamları mobil bir yapıya sahip. İnteraktif video reklamlarında tıklanma oranı diğer platformlara göre 5 kat daha yüksek. Bu da aylık reklam maliyetinin 1000-3000 dolar arasında olması anlamına geliyor.

Yine video lensleri olarak bilinen özellik de Snapchat’in popüler olmasında büyük bir yere sahip. Eğlenceli ve bağımlılık yapan bu özellik sayesinde markalar, kendi lenslerini geliştirebiliyor ve kullanıcılara oynayabilecekleri bir şey sunuyor. Yani ön kamerayı açınca kişinin yüzünde bu markanın yarattığı görseller gerçek zamanlı olarak beliriyor.

Bu tür bir video lensinin maliyeti ise inanılmaz yüksek. Günlük 450.000 dolar – 700.000 dolar arasında bir maliyete sahip olan bu özellik sayesinde yukarıda görseli olan Taco Bell markası bir günde 224 milyon gösterime ulaştı ve kullanıcılar bu özellikle ortalama 20 saniye boyunca meşgul oldu.

Snapchat Discover özelliği de bir markanın hikayesini kullanıcının ana sayfasına sabitliyor. Bu tür bir reklamın maliyeti ise günlük 50.000 dolar.

Yerel coğrafi filtre özelliği de kullanıcıların hikayelerine ekleyebilecekleri yaratıcı bir görselden oluşuyor. Markalar için bu özelliği reklam olarak kullanmanın maliyeti 5 dolardan başlıyor ve 20.000 dolara kadar çıkabiliyor. Wallaroo Media 7 dolar karşılığında 23.000 gösterim elde edebilmiş örneğin.

 

Sosyal Medya Reklam Kampanyaları Nasıl Yürütülmeli?

6 popüler sosyal medya platformuna baktık. Şimdi reklam kampanyasını nasıl başlatmak gerektiğine bakalım.

Bu konuda üç temel yaklaşımdan söz edebiliriz:

  1. Bizzat
  2. Otomatik bir yazılımla
  3. Bir dijital reklam ajansıyla

Burada tek bir doğru cevap yoktur. Her yaklaşımın kendine göre artılar ve eksileri vardır.

 

1. Reklam Kampanyasını Bizzat Yürütmek

Reklam kampanyası yürütmenin en ekonomik yoludur ve herhangi bir ön şarta haiz olmanız gerekmez. Seçtiğiniz platforma girerek reklam kampanyasını bizzat başlatabilirsiniz.

 

Avantajlar

Reklam bütçenizin tamamını farklı reklamları denemek ve en idealini bulmak için harcayabilirsiniz. Yani harcadığınız tüm para reklama gider.

Dahası bizzat reklam kampanyası yürüterek bu alanda uzmanlık kazanırsınız. Bu da mevcut reklamlarınızı optimize etmenizi sağlar, size uzun vadede daha faydalı olur. Süreç boyunca taktik değiştirseniz bile bir platformda nasıl reklam verileceğini anlarsınız.

 

Dezavantajlar

Uzmanlık bir gecede kazanılmaz. Reklam vermeyi öğrenmek için harcadığınız her saatin belli bir maliyeti olur size.  Eğer şirketin sahibi iseniz ve pazarlamayı bizzat siz üstleniyorsanız epey bir fırsat maliyetiniz bu işe gömmüş olursunuz. Diğer bir ifadeyle size daha çok kazanç sağlayacak şeyleri yapmak yerine reklam kampanyasına zaman ayırmak size fırsat maliyeti olarak geri döner.

Buna ek olarak örneğin 100 saati bu işe ayırmak size başarılı olma garantisi vermez. Saatlik kazancınız x 100 muhtemelen bu işten elde edeceğiniz kazançtan daha yüksektir. Yani reklam kampanyası konusunda başarılı ve deneyimli bir kişiden, ajanstan yardım almak daha mantıklı olabilir.

 

Kimler İçin İdealdir?

Eğer dijital reklam ajanslarıyla çalışacak bütçeniz yoksa bu işi tek başınıza yapmanız gerek.

Hazırsanız, bu işe cidden emek ve zaman ayırabilecek durumdaysanız, reklam kampanyasını bizzat yürütmek size oldukça fayda sağlayabilir. Başarılı olursanız da artık o mecrada reklam vermenin sırlarına sahip olursunuz ve bu uzun soluklu kazanç anlamına gelir.

Ancak bu iş için yeterli paranız ve zamanınız yoksa yazılımlardan destek alabilirsiniz.

 

2. Reklam Kampanyasını Yazılımla Yürütmek

Sosyal medya reklamcılığı milyarlarca dolarlık bir endüstridir.

Bu da bu iş için özel olarak geliştirilmiş birçok yazılımın bulunduğunu gösterir.

Yıllar boyunca reklam kampanyası yönetmeye özgü çeşitli yazılımlar geliştirildi. Bu yazılımlar hem ajanslar, yalnız girişimciler, ekipler tarafından reklam kampanyası yönetmek için sıkça kullanılır.

 

Avantajları

Site içi reklam yöneticileri de belli bir yere kadar size yardım eder. Ancak bu iş için özel olarak geliştirilmiş Adespresso benzeri yazılımlar, Facebook reklam kampanyalarını optimize eder, sonuçları analiz eder. Bunları da Facebook’un kendi reklam yöneticisinden daha başarılı ve detaylı bir şekilde yapar.

Adext gibi yazılımlar da yapay zekadan yararlanır ve tüm süreci otomatik bir şekilde yürütür. Bu konuda size epey zaman ve para tasarruf ettirebilecek daha pek çok yazılım mevcut.

 

Dezavantajlar

Bu kadar tasarruf sağlayan yazılımların fiyatları da epey yüksektir. Sosyal medya reklam yönetim yazılımları görece makul fiyatlıdır ancak yine de dikkate alınması gereken bir masraf (ve yatırım) kalemidir.

Reklam kampanyasını bizzat yürütmekte olduğu gibi hiçbir yazılım size %100 başarı garantisi sunmaz. Dahası reklamlarınız başarılı olmazsa sorunun tam olarak nerede olduğunu görmeniz de pek kolay olmaz.

 

Kimler İçin İdealdir?

Yazılım yardımıyla yürütülen reklam kampanyaları bu işi bizzat yapmaya zamanı olmayan ve bu iş için bir dijital reklam ajansıyla çalışmaya bütçesi olmayan şirketler için idealdir.

Bu tür yazılımlarla gayet başarılı olan birçok şirket olmasına karşın gün sonunda bu yöntemle başarıya ulaşan şirketlerin büyük bir kısmının “şansı yaver gittiği için” başarıya ulaşılmıştır.

İnsan uzmanlığını etkili yazılımlarla birleştirerek yürütülen reklam kampanyalarının başarılı olma ihtimali y yüksektir. Bu da eğer bütçe varsa, reklam işini bu meselenin uzmanlarına bırakmayı gerektirir.

 

3. Dijital Reklam Ajansıyla Reklam Kampanyası Yürütmek

Üçüncü seçenek ise en kolay, en pahalı ve genelde en başarılı olanı…

Dijital reklam ve pazarlama işinde uzmanlaşmış bir ajanstan yardım alarak bizzat giriştiğiniz “deneme-yanılma” yöntemini by-pass edebilirsiniz. Bırakın, işin uzmanları yapsın tüm işi…

 

Avantajları

Reklam konusunda uzman bir ekipten yardım alırsanız büyük oranda başarılı sonuçlar elde edersiniz. Siz şirketinizi yönetmekle ve pazarlama yapmakla meşgul olurken onlar da tüm reklam sürecini izin adınıza yönetir.

Ajansa vereceğiniz para ve reklam maliyetleri size belli bir fatura çıkarır ancak reklamlarınız başarılı  olduğunda artış gösteren satışlar bu faturayı makul kılacaktır.

 

Dezavantajlar

Ajansla çalışmanın tek bir dezavantajı vardır: Eğer işini doğru ve başarılı bir şekilde yapan bir ajansla çalışmazsanız, verim alamazsınız. Kendini “uzman” olarak tanıtan kişilere ve ajanslara para kaptırabilir ve vasat reklam kampanyalarıyla zarar edebilirsiniz.

 

Kimler İçin İdealdir?

Ajansla çalışmak, daha ilk günden satış yapmak ve kazanç elde etmek isteyen şirketler için idealdir. Eğer sosyal medya reklam bütçeniz varsa ve hemen olumlu sonuçlar elde etmek istiyorsanız, kaliteli bir ajansla çalışmak sizin için tek seçenek olmalıdır.

Sosyal medya reklamlarının sonuçları en ince ayrıntısına kadar ölçülebilir. Yani kampanyanızın nasıl bir seyir izlediğini direkt olarak görebilirsiniz. Şayet kampanya, size harcadığınız paranın karşılığını vermiyorsa bu ajanstan yardım almayı kesebilir, sözleşmeyi feshebilirsiniz.

Dijital reklam ajansıyla çalışmanın maliyeti, hangi ajansla çalıştığınıza göre değişir.  Ajanslar ve bu işi freelance yapan kişiler, sizden genelde aylık reklam bütçenizin %5 ila %20’si gibi bir para talep ederler.

 

Son

E-ticaret alanında sosyal medya reklamcılığından daha iyi bir strateji yoktur. Başka hiçbir mecra, daha ilk günden sosyal medya reklamları kadar düzenli, büyümeye açık bir satış imkanı sunmaz.

Platformunuzu seçin.

Kampanya başlatın.

Sonuç alın.

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir