Facebook’ta Başarılı Olmanın Sırları

Facebook’ta pazarlama yapmanın modası geçti diye düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz.

2018 yılında olduğu gibi 2019’da da Facebook markaların ve şirketlerin pazarlama stratejilerinin bel kemiği olmaya devam edecek.

State of Social Media 2019 raporuna göre şirketlerin %93.7’si Facebook’u aktif olarak kullanıyor ki bu da Facebook’u hala en popüler sosyal medya platformu yapıyor.

Şirketlerin en çok kullandığı sosyal medya platformları ise şöyle:

Instagram, Facebook ve Snapchat’in “Hikayeler” özelliği son derece popüler olsa bile alışık olduğumuz Facebook gönderileri de etkileşim yaratmak için hala güçlü bir araç.

BuzzSumo üzerinden yapılan bir araştırmada 777 milyon gönderi için en popüler 500 gönderiyi analiz ettik. Bu 500 gönderinin etkileşimi ise 1 milyardan fazla.

Bu açıdan Facebook’un geçtiğimiz yıl en başarılı olan 500 gönderisini inceleyerek Facebook pazarlama stratejisi hakkında şahane veriler topladık.

Yazımızda 2019 yılında Facebook’tan maksimum verim alabilmek için yapmanız gerekenlere ayrıntılarıyla değiniyoruz.

O halde başlayalım.

 

A. 777 Milyon Gönderiden Çıkarabileceğiniz 3 Ders

Buzzsumo, internette en çok paylaşılan içerikleri tespit eden ve en popüler fenomenleri bulmanızı sağlayan bir araç. Bu nedenle Facebook’taki içerikleri analiz ederken sağlam bir sisteme ve metodolojiye sahip olan Buzzsumo’dan yararlandık.

Şimdi 777 milyon gönderinin analiziyle oluşan üç temel trend’e bakalım.

 

1. Facebook’ta Video Diğer Formatlardan Çok Daha Üstün

Facebook pazarlama stratejinizi bir üst seviyeye çıkarmak istiyorsanız video içerik üretmekten başka çare yok.

Ortalama olarak Facebook’taki video gönderiler, diğer gönderi formatlarından en az %59 daha çok etkileşim alıyor.

2018’in en çok etkileşim alan 500 gönderisinin 81’i de video formatında!

Fotoğraflar en çok etkileşim alan gönderilerin %18’ini, linkler ise sadece %0.2’sini oluşturuyor.

Diğer yandan link paylaşımı yapılan gönderiler videolardan %76 oranında daha az etkileşim alıyor. Buna link içeren fotoğraflar da dahil. Diğer bir deyişle fotoğraf paylaşıp altına bir link eklemek işe yaramıyor.

Bu da Facebook pazarlama stratejisi bağlamında videonun ezici üstünlüğünü gözler önüne seriyor.

 

2. En Sık Kullanılan Reaksiyonlar LOVE ve HAHA

Facebook gönderilere insanlar tarafından verilen reaksiyon emojilerini neden analize dahil ettiğimizi  merak edebilirsiniz. Bu son derece doğal.

Reaksiyon emojileri bize insan psikoloji hakkında önemli veriler sunuyor ve ne tür içeriklerin daha çok ilgi gördüğünü gösteriyor.

LOVE(Muhteşem) ve HAHA reaksiyonları, Facebook’taki video reaksiyonlarının tam %81’ini teşkil ediyor.

Bu insanların ilham verici, komik içeriklerle daha çok etkileşime girdiğini gösteriyor. Yani, ilham veren ve komik içerikler üreten markalar, Facebook’ta daha başarılı bir pazarlama stratejisi gösterebilir.

 

3. İlham Verici, Komik ve Pratik İçerikler Çok Talep Görüyor

2018’in en popüler Facebook gönderilerini incelediğimiz zaman komik, ilham verici ve pratik bilgiler içeren içeriklerin en başarılı içerik türleri olduğunu görüyoruz.

Örneğin 2018’in en başarılı içeriklerinden biri konuşmacı ve hikaye anlatıcısı Jay Shetty’e ait ilham veren bir video. Buradan izleyebilirsiniz.

Shetty, ilk 500 listesine başka birkaç gönderisiyle daha giriyor, zira o insanlara ilham veriyor. İlham verici gönderiler devasa sayıda reaksiyon, yorum ve paylaşım alır ki bu da sonuç olarak şahane bir organik etkileşim sağlar.

Bu durumun en güzel yönü ise hemen her marka bu tür bir içerik üretebilir. Önemli olan insanların sosyal medyada nelere talep gösterdiğini iyi anlamak ve bu içerikleri onlara düzenli bir şekilde ulaştırmak.

 

 

B. 2018’in En Popüler İçeriklerinden 4 Örnek

Bu yazının size daha faydalı olabilmesi için 2018’in en popüler 10 gönderisi yerine, farklı özelliklere sahip 4 popüler gönderi seçtik. Böylece her örnekten farklı bir ders çıkarabilmeniz mümkün olacak.

Ancak yine de merak ediyorsanız 2018’in en popüler 10 gönderisini şöyle sıralayalım.

10. “An amazing moment in African enterprise history” – Strive Masiyiwa

9. “Hero Boy Saves Chicken” – Life Changing Videos

8. “When your dogs smells another dog on you” – Funny in Public

7. “Tianmen Mountain, China” – Inspire Uplift

6. “Common Dental Procedures” – Science Nature Page

5. “Wow” – Penoy Rap Radio

4. “Before You Take Someone For Granted Watch This” – Jay Shetty

3. “Scalloped Potato Roll” – BuzzFeed Tasty

2. “7 Super easy ways to keep your food fresher, longer!” – So Yummy

1. “Before You Feel Pressure Watch This” – Jay Shetty

 

Şimdi 4 farklı örneği inceleyelim.

1. Norfolk Polis Teşkilatı (Markayı mizahla bütünleştirme stratejisi)

Bir polis teşkilatının Facebook sayfasının milyonlarca etkileşim alması pek sık rastlanan bir durum değil.

Ancak Norfolk polis teşkilatının Facebook sayfası geçtiğimiz yıl 3.2 milyon etkileşim aldı ve 180.000’den fazla takipçiye ulaştı.

Bu örnekte kısıtlı bütçe ve kaynakla Facebook pazarlama stratejisinin nasıl gerçekleştirilebileceğini çok iyi görüyoruz.

Söz konusu videoyu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Peki bu video neden bu kadar başarılı oldu?

Norfolk polis teşkilatı, yerel halkı hedef alan birtakım komik ve ilginç içerikler üretiyor. Bu şekilde tabiri caizse “eğlence satışı” yapmıyorlar. Geniş ve sadık bir takipçi kitlesi ediniyorlar ve insanların zihninde oluşabilecek negatif “polis algısını” ortadan kaldırıyorlar.

Norfolk polis teşkilatı içeriklerini herkesin özdeşleşebileceği bir şekilde hazırlıyor. Her gönderinin kamera arkası izlenebiliyor ve bu da insanların sürecin tam olarak nasıl geliştiğini görmesini sağlıyor.

Kamera önüne geçmek kolay değildir. Hele ki böylesine deneysel içerikler üretmek her yiğidin harcı değildir. Ancak Norfolk polisleri eleştirilmekten korkmayarak deneysel içerikler üretiyorlar ve emeklerinin karşılığını misliyle alıyorlar.

 

2. Brainy Crafts (Hayat kolaylaştıran ipuçları)

Hayatı kolaylaştıran, pratik yemek tarifleri içeren, zahmetli bir işin kısayolunu gösteren videolar olmadan bir Facebook Top 500 listesi düşünülemez.

Buzzfeed Tasty, 5-Minute Crafts, Bright Side, DIY Crafts TV gibi Facebook sayfaları insanların bir şeyin kısayoldan nasıl yapılacağını öğrenme arzusundan sonuna dek istifade ediyorlar.

Brainy Crafts’ın şu videosunda mutfakta nasıl daha pratik olunabileceğine dair örnekler gösteriliyor.

“Nasıl Yapılır?” türündeki videolar 2018 yılında Facebook’ta çok izlendi, çok sevildi.

İzleyicileri eğitmek onlara yeni bir şeyler öğretmenin yanı sıra, onlara bu bilgilerle neler yapabileceklerini göstermeyi de içerir. Ayrıca insanlar öğrendikleri bu tür pratik bilgileri arkadaşlarıyla ve aileleriyle paylaşmaya daha hevesli olurlar.

https://www.facebook.com/BrainyCrafts/videos/1667543099951276/

Tasty projesinin başındaki Ashley McCollum bu tür içeriklerin neden popüler olduğunu şu sözlerle anlatıyor:

“Yemek kanalı açmak için yola çıkmadık. Hadi piyasa araştırması yapalım ve en popüler konular hakkında videolar yapalım demedik. Biz temel olarak insanların diğer insanlarla paylaşabilecekleri türden içerikler yapmak istedik. Yani temel mesele soğan, patates, balık değil. Temel mesele daha fazla insana ulaşabilmek…”

Bu noktada bizim sizlere tavsiyemiz, insanların hayatını kolaylaştıran, onların başka insanlarla paylaşmak için can atacağı türden içerikler üretmeniz. Bunu da video formatında yaparsanız pazarlama bağlamında çok daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Örneğin blogunuzda en çok okunan 5 içerikle alakalı birer dakikalık kısa videolar hazırlayın ve bu içeriği Facebook, Youtube gibi platformlarda paylaşın. Kısa süre içinde sıkı bir etkileşim oranına ulaşacağınızı şimdiden söyleyebiliriz.

 

3. Strive Masiyiwa (Sosyal medyayı aktif kullanan bir CEO)

2018 yılında Facebook’un en popüler 500 içeriğinin tam 33 tanesi bir markaya değil, bir kişiye ait. Econet Group CEO’su Strive Masiyiwa’nın sayfasını 3.5 milyon kişi takip ediyor ve bu da onu Facebook’taki en popüler 437. kişi yapıyor. Ayrıca sayfasında sırf 2018 yılında 109 milyon etkileşim meydana geldi.

Onun içeriklerinin tamamı bir fotoğraf ve açıklamadan ibaret. Masiyiwa video içerik paylaşmıyor. En popüler gönderilerinde bir fotoğraf ve 300 kelimelik bir yazı bulunuyor.

https://www.facebook.com/strivemasiyiwa/posts/2087331528007998

OktoPost verilerine göre CEO’Ların sadece %40’ı sosyal medyada aktif. %70’i ise sadece LinkedIn kullanıyor. Ancak bu oranın 2019’da artış göstermesi bekleniyor.

Geleneksel medyaya güvenin azaldığı günümüzde CEO’lar ve üst düzey yöneticiler sosyal medyayı aktif kullanarak daha çok kişiye ulaşabilir ki bu da temsl ettikleri markanın saygınlığını artırabilecek bir şeydir.

Strive Masiyiwa sosyal medyada ve Facebook’ta başarılı olmanın tek yolunun video içerik olmadığını tek başına ispatlayan bir kişi. Ancak onun gönderilerine bakınca her gönderinin son derece detaylı ve bilgilendirici olduğunu görmek mümkün.

 

4. Funniest Family Moments (Dünya genelinden komik videolar seçkisi)

The Funniest Family Moments sayfası ilk 500 içine 22 gönderisiyle girdi. 2018 yılı içinde toplam 51.5 milyon etkileşim sağladı.

Komik bebek ve hayvan videoları elbette herkesçe sevilen içerikler ama burada daha önemli bir olgu daha var: Seçki içerik.

Temel olarak internetteki komik videoların derlenmesinden ibaret. Ancak taze ve ilginç videolar bulup onları bir arada sunmak izleyenlere yeni bir değer katar.

Eğer siz de düzenli olarak ilham verici, şaşırtıcı, komik, tatmin edici videoları derleyip tek bir video halinde sunarsanız daha çok kişiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca derlenmiş içerikler markanızın kendi sektöründe trend yaratıcı konumuna getirir. Kendi markanızı övmek yerine insanların hayatına bir değer, bir gülümseme, bir eğlence katarak daha etkili bir pazarlama kampanyası yürütebilirsiniz.

 

C. Bu Stratejileri Nasıl Uygulayabilirsiniz?

2018’in en başarılı gönderilerinden bazılarını inceledik.

Peki bu stratejiler siz kendi markanıza nasıl uygulayacaksınız?

Facebook’ta milyonlarca kez etkileşim almayan bir sayfanız olsa bile yine de başarılı olma şansınız son derece yüksek.

Şimdi bu konuda size faydalı olabilecek bazı tavsiyeler sunuyoruz.

 

1. Sosyal Medya Kullanım Tutumunuzu Gözden Geçirin

Bu bölümü okumadan önce Facebook profilinizi bir gözden geçirin. Arkadaşlarınızın sayfalarına da bakın. Paylaşılan içerikleri eleştirel bir gözle inceleyin.

  • Herhangi bir trend gözlemliyor musunuz?
  • Ne tür içerikler paylaşılmış?

En temel düzeyde kendi Facebook profilimiz bize kişisel bir hikaye sunar. Hayatımızın, zevklerimizin, düşüncelerimizin bir göstergesidir.

Markalar ve pazarlamacılar olarak takipçilerin hikayelerini ve kişiliklerini yansıtan içerik üretimi konusunda kafa yormak gerekir. Bu da sürekli deney ve geliştirmeyle mümkün olur. Bir gün çalışan bir strateji diğer gün çalışmayabilir. Bunun için sürekli olarak içsel ve dışsal faktörleri gözetmek gerekir.

“Sosyal medyada başarılı olmanın temel şartı bir takipçi gibi hareket etmektir. Önce bir takipçi olarak, sonra da bir pazarlamacı olarak hareket etmelisiniz.” -Mari Smith

Kitlenizin kim olduğunu, nelerden hoşlandığını, yaş aralığını vs. öğrenmek için birçok metod bulunuyor.

Bunun için en pratik ve ücretsiz yöntemlerden biri Facebook sayfanızın analiz ve istatistik bölümünü incelemektir.

Ayrıca Buffer, Moz, Hootsuite, Marketo gibi araçlarla Facebook sayfanızın röntgenini çekebilirsiniz.

Buradan elde edeceğiniz bilgi şöyle olsun örneğin: 25-34 yaş aralığında %47 oranında kadın takipçiniz varsa ve bu kişilerin %60’ı İstanbul’da yaşıyorsa buna uygun bir içerik stratejisi geliştirebilirsiniz. Benzer sayfaları inceleyerek de farklı fikirler edinebilirsiniz.

Buna ek olarak;

  • Anket
  • Müşteri görüşleri
  • E-mail
  • Konferans
  • Sosyal medya postları
  • Canlı chat… gibi unsurlarla müşterilerinizi daha iyi tanıyabilirsiniz.

Araştırın, fikir geliştirin, yaratın, öğrenin ve bu süreci tekrar edin.

 

2. İnsani ve Hikaye Anlatan İçerikler Yaratın

Pazarlamacıların %84’ü pazarlama stratejilerinde güven inşa etmenin temel odak noktası olduğunu düşünüyor.

Zira müşteriler bir amacı olan markaları takip etmek ister. Bir misyonu ve vizyonu olan markalar, bir değeri temsil eden markalar daha revaçtadır.

Sığ pazarlama kampanyalarıyla 2019’da başarılı olmanız mümkün değil. Otantik, insani duygulara hitap eden içerikler sizi müşterilerinizle insani düzeyde buluşturur. Küçük markalar özellikle bu tür insani dokunuşlarla etkileşimlerini 3-4 kat artırabilirler.

Örneğin yerel bir kahveci olan Coffee Hub Xenia’yı ele alalım. Bu kısa video ile işin perde arkasına bakıyoruz. Markayı daha samimi bir şekilde tanıyoruz.

https://www.facebook.com/coffeehubxenia/videos/1785604978220504/

Bu videoya 408 emoji, 74 yorum ve 229 paylaşım gelmiş; video 15000 kez paylaşılmış. 2400 beğenisi olan bir sayfa için hiç de az bir oran değil bu. Yorumlara bakıldığında da insanlar üzerinde duygusal bir etki yarattığını görebiliyoruz zaten.

Bu gönderi, videonun çekim kalitesi nedeniyle ya da Facebook algoritması nedeniyle başarılı olmadı, kişisel bir hikaye anlattığı için, küçük bir şirketin hikayesini samimi bir biçimde anlattığı için başarılı oldu.

Unutmayın; etkili bir hikaye anlatımı insanların üzerinde derin etkiler bırakır. Onları belli bir şekilde hareket etmek için motive eder.

 

3. Takipçilerinizi Konsolide Edin

Sosyal medya gözlerimizin önünde değişiyor.

Mobil kullanımın artması, dikkat süresinin azalması, Z kuşağının internetteki etkisi sosyal medyayı kısa süreli ilgi gösterilen içeriklerin alanı yapmaya başlıyor. Buna ek olarak etkili bir sosyal medya pazarlama stratejisi olarak karşımıza “topluluk oluşturma” çıkıyor.

Sosyal medyada niche (niş) bir kitle oluşturma trendi mevcut. Özellikle Facebook’un temel mottosu da bunu direkt yansıtıyor: Facebook tanıdıklarınla iletişim kurmanı ve hayatında olup bitenleri paylaşmanı sağlar.

Burada önemli olan şey sosyal medyanın marka bilinirliği ve satışlar üzerindeki rolünü idrak edebilmektir.

Callie’s Hot Little Biscuit adlı bisküvi markasının pazarlamacısı Tarah Boyleston bu konuda şöye diyor:

“İnsanlar kendilerine bir şey satmaya çalışan bir markayı asla takip etmez. Hepimizin paylaştığı ortak hikayeler, değerler, yemek tarifleri vardır. Biz de bu değerleri yansıtan içerikler paylaşıyoruz. Bir pastanede olan biten olayları takipçilerimizle paylaşıyoruz, onları hayatımızın bir parçası haline getiriyoruz. Onlar da bizi kendi hayatlarının bir parçası haline getiriyor.”

 Bu yaklaşım Callie’s Hot Little Biscuit’in hem internette hem de reel hayatta başarılı olmasını sağlıyor.

İlk adım sosyal  medyada kendinize ait topluluk yaratmaktır. Burada satış ve trafik çekme amacını bir kenara bırakmalısınız. Böyle olunca içerikleriniz daha insani, daha eğlenceli bir hal olur. Zaten insanlar size sempati duymaya başladığında sizden alışveriş yapmaya istekli olurlar.

İkinci adım, bu toplulukla anlamlı ve kaliteli bir etkileşim kurmaktır. İnsanlar size sosyal medya veya gerçek hayatta ulaştıklarında onlara kaliteli ve güzel bir deneyim sunun. Bu da sizin kulaktan kulağa tavsiye edilmenizi, kulaktan kulağa pazarlanmanızı sağlar. Müşteriler sizin adınıza hiçbir ücret talep etmeksizin sizin marka elçiniz olur.

Son adım ise topluluk yaratmanın uzun bir süreç olduğunu bilmektir. Marka bilinirliğiniz bir gecede oluşmaz. Birkaç gönderiyle başarıya ulaşmazsınız. Gerçek ve kalıcı bir büyüme düzenli, tutarlı bir gönderi stratejisiyle olur.

 

İlginizi çekebilir

Reklam ve Pazarlama Yöntemleri
Influencer Marketing Nedir? Örnekleri Nelerdir?
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir