Çarşamba, Aralık 11, 2024
Ana SayfaGirişimcilikGirişimci Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Girişimci Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Girişimciler her ülke ekonomisinin can damarıdır.

Küçük bakkallardan dijital alanda yapılan girişimlere kadar her türlü işletmeyi ve şirketi onlar yönetiyor. Büyüklüğü ve sektörü fark etmeksizin ülke çapındaki bütün işletmelerin ve özel şirketlerin arkasında girişimciler vardır.

Girişimcilere her yerde rastlayabilirsiniz. McDonald’s örneğin, bir girişimci tarafından kuruldu. Facebook’un arkasında bir girişimci vardı. Coca Cola piyasaya bir girişimci tarafından sürüldü. Kısaca, ünlü şirketlerin temelinde girişimcilerin çabaları vardır.

Ama başarılı olan her bir girişimci için başarısız olan bir sürü girişimci vardır. Gallup araştırmasına göre her yıl kurulan işlerin yarısı 5. yılı görmüyor. Fortune dergisine göre 10 girişim şirketinden 9’u eninde sonunda başarısızlığı tadıyor. Bu rakamlar iç karartıcı olabilir ama girişimciliği kariyer hedeflerinizden çıkarmanız gerektiği anlamına da gelmiyor.

Gönülden isteyerek, çok çalışarak, güzel fikirler üreterek, her zaman yeni bir şeyler öğrenerek herkes kendi işini kurup başarılı olabilir.

Yine de girişimci olmadan önce girişimciliğin ne olduğunu, ne olmadığını ve bir girişimci olmak için neleri yapmanız gerektiğini doğru bir şekilde anlamanız gerekiyor. Ayrıca hangi bölümde ne eğitimi almanızın size yardımınının dokunacağını ve hangi tuzaklardan kaçınmanız gerektiğini de iyi öğrenmelisiniz.

Kendi kendinizin patronu olabileceğinize ve bir girişimci olarak insanlara önderlik edebileceğinize inanıyor musunuz? O zaman gelin girişimcilik dünyasının heyecan verici ve tahmin edilemeyen yönlerini keşfedelim.

 

Girişimci Kimdir?

Girişimci kelimesini günlük hayatta çok duyuyoruz ama ne olduğunu gerçekten biliyor muyuz? Girişimci deyince kafamızda çeşitli patron tipleri canlanıyor. Restaurant sahipleri, tamirhane sahipleri, dijital girişim şirketleri, bağımsız fotoğrafçılar… Bunların hepsini girişimci olarak sayabiliriz.

Peki burada tanımlayıcı nokta nedir?

Girişimci kelimesi, “girişmek” anlamındaki Fransızca entrepreneur (girişimci) kelimesinden gelir.  Ekonomik kar elde etmek amacıyla riskleri hesaplayıp iş kuran kişidir girişimci.

Başka bir deyişle girişimciler, ekonomik kar elde etme hedefiyle risk alan kişilerdir.

Tabii ki para kazanmak girişimcilerin tek amacı değildir, ama genellikle ekonomik yatırımlar yaparak risk almak bütün girişimcilerin temel özelliğidir.

Girişimciler aynı zamanda uzun soluklu bir şey üretmek için de çaba harcarlar. Onları tanımlayan özelliklerden biri de düzgün yönetildiğinde, çalışmadıklarında bile onlara para kazandırmaya devam edecek bir iş kurmak için gerekli adımları atmaktır. Örneğin, bir kahve dükkanı sahibi çocuklarını okuldan almaya gittiğinde bile para kazanmaya devam edecektir.

 

Serbest Çalışanlar vs. Girişimciler

Yaşadığımız çağda hepimiz birbirimize dijital olarak bağlıyız. Böyle bir dünyada milyonlarca insan, yeteneğini internete taşıyarak serbest çalışan olmayı seçiyor. İş geldiği zaman çalışıyorlar ve kendi kurallarını belirliyorlar. Bu insanlar genellikle yazı veya tasarım alanında ya da bir tür danışman olarak çalışıyorlar. Peki serbest çalışan insanlar girişimci olarak sayılabilir mi?

Serbest çalışan insanların ve girişimcilerin pek çok ortak özelliği vardır ama serbest çalışanlar, uyurken, tatildeyken ya da izindeyken onlara paza kazandırmaya devam edecek bir şey üretmezler. Bu iki kavram çok net olmasa da birbirinden oldukça farklıdır. Pek çok bakımdan serbest çalışan bir kişi girişimci değildir.

 

 Girişimciliğin Sizin İçin Uygun Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Girişimcilik hayatının sizin için uygun olup olmadığının nasıl farkına varırsınız? En başarılı girişimcilerin belli başlı özellikleri, kalite standartları ve değer sistemleri vardır. Başarıyı garanti edemeseler de belli girişimcilik özelliklerini taşımaları, risk almayla ve karşılığında ödül kazanmayla geçen bir hayatın temelini oluşturur.

İlk ve en önemli olarak girişimciler bağımsızlığa önem verir. Kendilerinin patronu olmak, kendi programlarını yapmak ve kendi hayatlarını yaşamak isterler. Yaptıkları işi gözlemleyen patron düşüncesinden ölesiye korkarlar ama aslında yüzlerce, hatta milyonlarca patronları vardır: Müşterileri.

Girişimciler kendilerine güvenir. Kendi başarılarından sorumlu olmaktan hoşlanırlar ve kendilerinden daha büyük işler başarmakla övünürler.

Onların ayrıca riskle başa çıkabilmeleri gerekir. Düzenli olarak maaş almamak, ürününüzü satamamak ya da çuvallamak ödünüzü patlatıyorsa girişimciliğin inişli çıkışlı doğasıyla başa çıkmada zorluk yaşayabilirsiniz.

Hayatlarında riskin fazla olması sebebiyle girişimciler aynı zamanda oldukça tutumludurlar. Yapılan bir araştırmaya göre, pek çok milyoner küçük işletme sahibi olup tasarruflu yaşamayı hayatlarının tüm safhalarında ilke edinmiştir.

 

Girişimci Olmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Peki, girişimci olmak için neler yapabilirsiniz? Girişimci olmanın adımları nelerdir? Pek çok farklı girişimcilik türü olduğu için ilerleyebileceğiniz yolların sayısı da bir o kadar çeşitlidir. Örneğin, bir kargo şirketinin sahibi ile bir iç mimar birebir aynı yoldan ilerlemez ama hepsinin atması gereken bazı benzer adımlar vardır.

Genel olarak sizi girişimciliğe götürecek adımlar şunlardır:

Adım 1: Sektörünüzü ya da Kendinize Uygun Alanı Bulun

Adım 2: Pazarınızı İyi Araştırın

Adım 3: Kendinizi Eğitin

Adım 4: İşletmenizi Yavaş Yavaş Kurun

 

Adım 1: Sektörünüzü ya da Kendinize Uygun Alanı Bulun

Kendinize uygun alanı bulmanız, atmanız gereken ilk adımdır. Pek çok kişi girişimci olmak ister ama yoğunlaşmak istedikleri sektöre karar veremez.

Çoğu kez bu yıllarca emek harcadığınz sektör olur. Yerel bir inşaat şirketinde marangoz olarak çalışıyorsanız, ev tasarımı ve yenileme sizin sektörünüz olabilir. Yıllarca rastaurantta çalıştıysanız yemek hizmeti sektörünün nasıl işlediğiyle ilgili bilginiz vardır. Kazandığınız tecrübeler, kendinize uygun alanı bulmak konusunda size yardımcı olabilir.

Seçtiğiniz alanı sevmek de işinize yarayacaktır. Uzun soluklu başarı sağlamak için öncelikle yaptığınız işi sevmelisiniz. Sonuçta işinizi devam ettirebilmek için para sizi haftada altmış- yetmiş saat çalışmaya motive etmeye yetmeyecek. Kendinizi motive etmek için paradan daha fazlasına, yani bir amaca ihtiyacınız olacak.

Mutlaka okuyun: Küçük ve Karlı Ne İş Yapabilirim?

 

Adım 2: Pazarınızı Araştırın

Talep ve ihtiyaç bölgelerini analiz ederek mevcut pazarı da araştırmalısınız.

Lüks bir İtalyan restaurantı açmak istiyor olabilirsiniz. Civardaki diğer restaurantlar başarılı mı? Etrafta başka lüks İtalyan restaurantı var mı? Bu bölgede yaşayan insanlar pahalı bir restaurantta yemek yemeyi karşılayabiliyor mu yoksa daha uygun yerleri mi tercih ediyor? İtalyan yemeklerini seviyorlar mı?

Bu sorulara ve daha fazlasına bulacağınız cevaplar size uzun soluklu başarı getirecektir.

Mutlaka okuyun: Pazar Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Adım 3: Kendinizi Eğitin

Başarılı ve kendi kendini yetiştirmiş girişimcilerin üniversiteden mezun olmadığı söylenir. Ancak rakamlar bunu desteklemez. Duke, Akron ve Southern California Üniversitelerinden bir grup araştırmacı, büyüme oranının yüksek olduğu sektörlerdeki girişimcilerin %95’inden fazlası en azından üniversite mezunu.

Girişimcilik Eğitimi

Hayata bir girişimci gözünden bakarken dikkate almanız gereken üç çeşit eğitim bulunur. Bunlar işiniz için çok önemli olmasa da uzun soluklu başarı elde etme ihtimalinizi artırır.

1-Sektör Eğitimi: İlki, doğrudan seçtiğiniz alanla ilgili eğitimdir. Bir tamirhane açmak istiyorsanız araba tamiriyle ilgili belli bir eğitime ve belli başlı sertifikalara ihtiyacanız olacaktır. Bağımsız çalışan bir elektrikçi olmak istiyorsanız kablo ve devrelerle ilgili en güncel bilgilere sahip olmalısınız. Restaurant mı işletmek istiyorsunuz, yemek hizmeti sektöründe eğitim almak işinize yarayacaktır.

2- Girişimcilik Sertfikası Almak: Sektörle ilgili eğitiminizi aldıktan sonra pek çok girişimci, girişimcilik ile ilgili bir diploma ya da sertifika almayı düşünür. Yeni bir kariyer seçtiğinizde gereken temel becerileri ucuz yoldan öğrenmek için sertifika programları güzel bir başlangıç olabilir. Bu alanda diploma aldığınızda işin temeli hakkında bilgi ve girişimcilik odaklı dersler almış olursunuz. Girişimcilik alanında daha kısa süren programlar da yeni bir işe başarılı bir şekilde atılmanızı sağlayabilir.

3- İşletme ve Finans ile İlgili Eğitimler: Küçük bir kahve dükkanının sahibinden küresel devlere kadar her girişimci, işletme, vergi, mali durum ve işletmeyle ilgili diğer konularda uzmanlaşmak ister. Ekonomide master yapmış olmanıza gerek yok ama işletme alanında temel bir eğitime sahip olmanız sizin için iyi olacaktır. Girişimcilik eğitimi aldığınızda girişimcilik konusunda diploma almış olabilirsiniz ya da bir girişimcinin günlük yaşamında karşılaştığı sorunlara sizi hazırlayacak daha genel bir işletme eğitiminden geçmiş olabilirsiniz.

İşletmeyle ilgili alabileceğiniz diplomalar:

  • İşletme
  • İşletme Yönetimi
  • İş Analizi
  • Ekonomi
  • Muhasebe
  • Reklam
  • Pazarlama
  • İletişim
  • Uluslararası İşletme
  • Otel İşletmeciliği
  • Proje Yönetimi

 

Adım 4: İşinizi Yavaş Yavaş Kurun

Pek çok gelecek vaat eden girişimci, hızlı büyümenin başarılı bir iş yönetiminin sonucu olduğuna inanır. Ancak çoğu işletme yavaş yavaş kurulur, bazen işlerin rayına oturması yıllar alır. Girişimciler mümkün olduğunca yavaş hareket eder ve ilk satışını yaptıktan sonra ileriye doğru yavaş yavaş ilerler. Bu, işe balıklama atlamadan önce yapmanız gereken değişikliklerin farkına varmanızı sağlar. Karşılaştığınız sorunlarla başa çıkmak hiçbir girişimcilik eğitiminin kazandıramayacağı şeyleri öğretir. Pek çok durumda girişimciler boş zamanlarında işlerini geliştirirken tam zamanlı işlerinde çalışmaya da devam eder.

 

Girişimcilerin Tahmini Geliri

Girişimcilerin ne kadar kazandığını tahmin etmek zor ama 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre girişimcilerin %15’inin ikinci bir işi olduğunu dolayısıyla bu girişimcilerin kar elde etmek için bir hayli uğraş verdiği ortaya çıkarıldı.

Bir girişimcinin gelirini hesaplamaya çalışmak istatistikçiler için büyük bir sorundur. Yatırımlar, vergiler, sertifikalar, ürün satın alma ve maaş bordrosu gibi birçok değişken işin içine girer ve bunlardan herhangi birisi girişimcinin maaşını kolaylıkla tüketebilir. Yani, 2 milyon liralık bir satış yapmanız 2 milyon lira kazanacağınız anlamına gelmez.

 

 

Başarılı Bir Girişimci Olmanın İpuçları

Bir girişimci olarak daha büyük başarılar elde etmek için yapabileceğiniz pek çok şey bulunyor:

 

1- Girişimciler işlerini ayakta tutabilmek için pek çok araca, beceriye ve niteliğe ihtiyaç duyar. Yapabilecekleri en önemli şeylerden birisi de olumlu düşünmeye devam etmektir.

Elbette, bu iyi şeyler düşünerek işinizde başarılı olacağınız anlamına gelmez. Kötü zamanlarınızda bile olumlu düşünmeyi elden bırakmamayı alışkanlık haline getirmek anlamına gelir. Bir şey ters gittiğinde olumsuz düşünen biri sürekli başarısızlıklara odaklanır ve belki de pes eder ama olumlu düşünen biri ise başarısızlığı, neyin yanlış gittiğini ve onu nasıl düzeltebileceğini anlamak için kullanır.

 

2- İyi bir girişimci hem kendini hem de mesleki bilgisini geliştirmeye ve hep daha fazla şey öğrenmeye odaklanır.

İyi bir girişimci, ilgili sertifikaları alır, gerektiğinde iletişim becerilerini geliştirmek için eğitime katılır ya da gelecekte alacağı kararları etkileyecek bilgileri edinebileceği sektörle ilgili yayımlara abone olur. Aktif bir şekilde ve bir amaç doğrultusunda sürekli kendini geliştirmeye çalışmak ve daha çok çaba sarf etmek başarılı girişimcilerin ortak özelliğidir.

 

3- Girişimciler aynı zamanda kişisel ve iş ile ilgili harcamalarını ayrı tutar.

Bütçe oluşturabilmek ve kendinize doğru bir şekilde ödeme yapabilmek için girişimcilere işten kazandıkları para için ayrı, kendilerine ait olan para için ayrı bir banka hesabı açmaları tavsiye edilir. Önemsiz gibi görünen bu fark, çalışma ve para harcama şeklinizi büyük ölçüde etkiler.

 

4- Her girişimcinin desteğe ihtiyacı vardır

Girişimcilerin düşünmesi gereken pek çok şey vardır ve bu yükün birazından kurtulmak işinize odaklanmanızı sağlar. Pek çok girişimcinin muhasebecisi, pazarlama danışmanı ve hem tavsiyede bulunacak hem de yol gösterecek bir akıl hocası vardır.

Mutlaka okuyun: Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmaktan Vazgeçmeniz İçin 5 Neden

 

 Kaçınılması Gereken Tuzaklar

Girişimcilerin kaçınması gereken pek çok tuzak vardır. Bazıları kendini hemen belli etse de bazıları sinsice size çelme takıp başarınızı mahvedebilir. Bu tuzaklarla daha ilk satışınızı yapmadan önce de karşılaşabilirsiniz başarı elde etmeye başladıktan sonra da.

Başarılı girişimciler herkese mümkün olabildiğince borçtan kaçınmayı öğütler. Mark Cuban gibiler ise borçtan tamamen uzak durmanızı söyleyecektir. Cuban’a göre borç alarak bir işe girişiyorsanız  başarısız olmaya mahkumsunuzdur. Diğer girişimciler ise borç konusunda bu kadar ileri gitmez, sadece borcunuzu minimum seviyede tutmanızı tavsiye eder. Para olmadan girişimci olmak zordur ama çok fazla miktarda alınan borç da girişimciler için tuzaktır.

Bu, kulağa mantıksız gelebilir ama hızlı büyüme doğru bir şekilde yönetilmediği sürece girişimciler için bir tuzak haline gelebilir. İşler yoğunlaştığında bütün siparişlerle ilgilenemeyebilirler, yönetimde eksiklikler meydana gelmeye başlayabilir ve iletişim kopuklukları yaşanabilir. Peki bunların sonucunda ne olur? Gelir düzenli olarak düşmeye başlar bu da dibe vurmayı beraberinde getirir. Geliştirilebilir yönetim modelleri ve kalite kontrolüyle birlikte başarmaya hazır olmak çok önemlidir.

Kaçınılması gereken bir başka tuzak da tek gelir kaynağına gereğinden fazla bel bağlamaktır. İşin ehli bir girişimci, tek bir müşterisinin gelirlerinin %25’inden fazlasını oluşturmasına izin vermez. Tek bir müşteriniz gelirinizin büyük bir bölümünü oluşturduğunda sizinle iş yapmaktan vazgeçerse ne olur? Gelirinizin çok önemli bir bölümünü kaybedersiniz.

2008 ekonomik krizinde dünya bu durumla karşı karşıya kaldı. American Axle genellikle General Motors için parça üretiyordu ve GM, şirketin gelirinin yaklaşık %76’sını oluşturuyordu. Otomobil imalatçısı siparişlerini büyük oranda azaltınca American Axle iflas etmenin eşiğinden döndü. Çeşitli müşteri tabanına sahip olmak bu tuzaktan kaçınmanızı sağlar.

Kendi aranızdaki çatışmalar ve çalışan değişim oranının yüksek olması gibi kaçınmanız gereken başka tuzaklar da vardır ama iyi yönetimle, iyi bir iş planıyla ve kalite desteğiyle iyi bir girişimci yolunda ilerlemeye devam edebilir.

 

Girişimci Olmak Sanıldığı Kadar Riskli Midir?

Girişimci olmak hiçbir zaman kolay değildir ama pek çok insanın düşündüğü kadar riskli de olmayabilir. Girişimci olmak uzun saatler boyunca ve hafta sonları çalışmayı, çoğu insanın hiç denemeden en başta pes ettiği çeşitli bilinmeyenlerle uğraşmayı gerektirir.

Çoğu insan risk alma ihtimali yüzünden girişimci olmaktan vazgeçiyor ama şunu da göz önünde bulundurmakta fayda var. Herhangi bir şirket için çalışan kişilerin tek bir gelir kaynağı vardır ve her an işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Girişimcilerin ise farklı bir sürü kaynağı bulunur. Bir girişimci müşteri kaybettiğinde sırtını dayayacağı başka müşterilere sahiptir. İyi yönetildiğinde girişimcilik en güvenli kariyer alanlarından biri olabilir.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar