Girişimciler İçin Walt Disney’den Alınabilecek 6 Önemli Ders

Walt Disney’in ne kadar çok başarısızlık yaşadığını öğrendiğinizde başarısını çok daha etkileyici bulacaksınız.

Sanırım insanlar az çok Disney karakterlerini tanıyor fakat bu karakterlerin yaratıcısı Bay Disney’i tanıyan pek insan yok. Disney markasının perde arkasındaki adam Walt Disney hakkında fazla bilgi sahibi değiliz. Ünlü girişimcinin 1966 yılında vefat ettiğini düşünecek olursak bu pek de şaşılacak bir durum değildir. Walt, vizyon sahibi bir girişimci ve dahi bir yaratıcıydı. Hayatı boyunca başardıklarından girişimcilerin alabileceği bazı çok değerli dersler vardır.

 

1-  Asla pes etmeyin.

Pek çok girişimci gibi Walt Disney de başarıyı bir gecede yakalamamıştır. İlk açtığı şirketler iflas etmiştir. Bir sanat stüdyosu kurmuştur ve borçları nedeniyle kapanmıştır. Reklam çizimleri yapmayı denemiş ve fazla bir getirisi olmadığından bırakmıştır. Pes etmek ya da kaçmak yerine hep yeniden denemeyi seçmiştir. “Hayatımda ters giden şeyler, önüme çıkan engeller, başıma gelen belalar bana güç kazandırdı. Başınızda türlü türlü dert varken bunu fark edemeyebilirsiniz ama suratınıza inen bir yumruk, hayatta başınıza gelen en iyi şey olabilir.” demiştir.

Mutlaka okuyun: İlham Veren Meşhur Başarısızlık Hikayeleri

 

2- Sorun çözücü olun.

Walt Disney eşsiz bir sorun çözücüydü. Çok iyi bir gözlemciydi ve bir sorunla karşılaştığında hemen çeşitli çözüm senaryoları oluşturur ve o durumu fırsata dönüştürmenin yollarını arardı.

Bir gün kızını at binmeye bir çiftliğe götürür ve çiftliğin kötü ve kirli hali ile çalışanların kaba oluşu dikkatini çeker. Walt bu soruna eğilir ve orayı Disneyland’a dönüştürür. Orası artık ailelerin çocuklarını gönül rahatlığıyla götürebileceği güvenli ve temiz bir yer olmuştur.

Jason Kilar bir gün şöyle demiştir: “10 yaşındayken Disney Land’a gitmiştik. Orada en çok dikkatimi çeken şey detaylara verilen aşırı önem olmuştu. Nereye baksam bir Disney karakteri ile karşılaşıyordum.”

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Problemleri Çözmenin Yolları

 

3- Kendinizi yeniden keşfetmeye istekli olun.

Çoğu insan Disney’in ilk büyük çizgi film karakterinin Mickey Mouse olmadığını bilir. Yarattığı ilk karakteri Şanslı Tavşan Oswald’dı. Kısa bölümler halinde yarattığı çizgi filmler için bir dağıtıcı firmayla anlaşmış ve büyük başarı kazanmıştı fakat sözleşmesini yenilemek üzere firmaya gittiğinde Walt’ı kovdular. Dağıtım firması yetkilisi Oswald’ın yasal olarak kendilerine ait bir karakter olduğunu söyleyince Walt Disney hiçbir hak iddia edemedi. En kötüsü de Walt’ın yanında çalışan tüm animatörler istifa ederek başka bir şirkete geçtiler. Walt, en büyük başarısının fiyaskoyla sonuçlanmasının ardından memleketine geri döndü.

“Mickey Mouse karakteri ilk olarak Manhattan’dan Hollywood’a yaptığım bir tren yolculuğu sırasında ortaya çıktı. Kardeşim Roy’la iyiden iyiye batmış durumdaydık ve dibe vurmamız an meselesiydi.”

Mutlaka okuyun: İflas Eden Girişimciler İçin Sıfırdan Başlama Tavsiyeleri

 

4- Çevrenize yetenekli insanları toplayın.

Walt Disney çizim ya da animasyon işlerinde en yetenekli kişinin kendisi olmadığını itiraf etmektedir.

“İlk çizgi filmimi 1920 yılında yaptım. Tabii o zamanki karakterler sonrakilere göre oldukça basitti.”

En iyi olduğu konunun dışına çıkmayacak kadar akıllıydı. Bu nedenle dünyadaki en iyi ressamlarla animatörleri işe almıştır.  İlk zamanlar Mickey’nin animatörü Walt değil, Ub Iwerks isimli bir animatördü. Walt’un pek fazla çizim yeteneği yoktu belki fakat vizyon sahibiydi. Tıpkı müteahhitlikteki gibi yani genel yüklenici olup da bir mimarla anlaşmak gibi. Tek ihtiyacınız olan iş bittiğinde nasıl göründüğünü kontrol etmektir.

Mutlaka okuyun: Harika Bir Ekip Kurmak ve Yönetmek

 

5- Meraklı olun.

Walt meraklı bir tipti ve her zaman yeni şeyler öğrenmeyi severdi. Bu sayede animasyon dünyasının ilk zamanlarında çarpıcı gelişmelere imza atmıştır. İlk uzun metrajlı, sesli profesyonel çizgi filmi yapmasıyla ünlüdür. Ondan önce Walt’un çizgi filmleri kısa, sessiz ve amatörceydi.

Burada asıl önemli noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Başlangıçta tüm bunların nasıl yapılacağı hakkında en ufak bir fikri bile yoktu. Merakı sayesinde nasıl yapılması gerektiğini araştırdı ve işlerin tamamlanması için nasıl bir yol takip etmesi gerektiğini hesapladı.

“Merakımız sayesinde çeşitli yeniliklere imza atarak yeni kapıların açılmasını sağladık ve bu şekilde yolumuzda ilerledik. Merak halen, yeni yollar keşfetmemizde bize yardımcı olmaktadır.” demiştir.

Mutlaka okuyun: Girişimciler, Değişimlere Karşı Nasıl Dayanıklı Olabilir?

 

6- Çeşit yaratın.

Walt başarılı bir animasyon stüdyosu kurduktan sonra aksiyonlu çizgi filmler, belgeseller, televizyon kanalı, eğlence parkı ve piyasaya çıkardığı tonla ürünle dehasını ispatlamıştır. Yalnız çizgi film yaratmakla yetinseydi, şirketi bu denli büyük bir başarıyı yakalayamazdı.

Bence Walt’un şu sözü çok anlamlıdır: “Zamanla şartlar o denli hızlı değişmektedir ki, eğer sürekli olarak geleceğe odaklanmazsak geride kalırız.”

Büyümek için çeşitlilik oluşturmak her iş kolu için geçerlidir.

Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Uygulayabileceğiniz Çeşitlendirme Stratejileri

Avatar

Yazar : İpek Külah

Çevirmen

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir