Hatalardan Ders Almak ve Başarmak İsteyenlere

Hayatta herkes hata yapabilir. Bu doğanın kanunudur. İnsan hata yapmaya yazgılı bir varlıktır. Eğer halihazırda hayatınızda büyük hatalar yaptıysanız biraz sabretmelisiniz.

İnsanların çoğu hata yapmayı, yenilgi olarak görür. Evlilikle, işle, okulla ilgili hatalı kararlarımızdan ötürü kendimizi yenilmiş, mağlup olmuş hissederiz. Kendimizi dünyanın en bedbaht insanı olarak görmeye başlarız.

Ancak yaptığımız yanlışlar sonrası çektiğimiz acı ve endişe bize çok önemli dersler verir. Hatalar, başarısızlıklar, iflaslar acı verir; ancak hata yaptıkça yeni şeyler öğreniriz. Belki hata yapmasak asla öğrenemeyeceğimiz şeyleri öğreniriz bu süreçte. Hayata, aşka, işe, aileye karşı bakış açımız değişir. Kendi sınırlarımızı aşmaya ve konfor çemberinden çıkmaya çalışırız böyle durumlarda.

Yani sözün özü, hatalarımızdan ders çıkarabildiğimiz müddetçe hiçbir şeyden korkmamıza gerek yoktur. Atalarımızın dediği gibi “Bir musibet, bin nasihattan iyidir.”

Şimdi gelin isterseniz hayatta yaptığımız hataların bizlere neler öğretebileceğine bakalım:

 

Hatalardan Nasıl Ders Çıkarılır?

1. Başarısızlık, yolun sonu değildir.

Başarısız olduğunuzda yolun sonuna geldiğinizi hissedersiniz. Hayalini kurduğunuz her şey paramparça olmuştur ve böyle durumlarda kendinizi değersiz, çaresiz hissedersiniz. Bedenen ve zihnen çöküş yaşarsınız.

Ancak başarısızlık hiç de yolun sonu değildir. Evet başarısızlık can yakar, ancak size küllerinizden doğmak için tertemiz bir sayfa da sunar.

Çoğu kez başarısızlık korkusu, başarısızlığın kendisinden daha çok meşgul eder zihnimizi. Başkaları ne düşünür? El alem ne der? Ya milletin ağzına sakız olursam? Ailemin yüzüne nasıl bakarım?

Bu tür sorular enerjimizi ciddi oranda emse bile başarısızlık yolun sonu değildir. Steve Jobs, başarısızlığa boyun eğseydi bugün Apple diye bir marka ve iPhone diye bir şey olmazdı.

 

2. Hayattaki önceliklerinizi belirlemenize yardım eder.

Hiç kimse tabiri caizse çuvallamadan başarıyı doya doya tadamaz. Bazı insanlar başarıya ulaşmadan önce birkaç hata yaparken bazıları da yüzlerce hata yapar.

Ancak şöyle bir durum var: Başarısız olduğunuz zaman tuhaf şeyler olmaya başlar. Hayattaki önceliklerinizi gözden geçirmeye başlarsınız. Sizin için önemli olan şeylerin kıymetini anlarsınız. İç dünyanıza döner, hayal ve hedeflerinizi gözden geçirirsiniz.

Yani önceliklerinizi iyi belirlemek, başarısızlıkla mücadele etmenin temel adımlarından biridir. Eğer başarı sizin için gerçekten olmazsa olmaz bir şeyse, başarı odaklı ayarlamalar yapmanız gerekir hayatta.

 

3. İnandığınız değerleri belirler.

Yanlış şeylere değer verirseniz, başarıya ulaşmanız çok zor olur. Eğer inandığınız değerlere gerçekten inanıyorsanız laf olsun diye kendinize değerler uydurmadıysanız başarıya mutlaka ulaşırsınız.

Eğer dünyayı düzeltmek, insanların hayatını güzelleştirmek gibi değerleriniz varsa başarısızlıklar ve hatalar sizi yolunuzdan asla alıkoyamaz.

 

4.  Sizi daha şefkatli bir insan yapar.

Egonun gücünü bilirsiniz. İflas etmeden önce kendinizden ziyade başkalarının ne düşüneceğiyle ilgilenirsiniz.

Ancak iflas ettiğiniz zaman, egonuz da paramparça olur. Sonuç olarak daha şefkatli ve mütevazı bir insan oluverirsiniz. İnsani duygularınızı tekrar keşfedersiniz. Yani büyük bir başarısızlık sonrası “küçük dağları sizin yaratmadığınız” gerçeği ile yüzleşir ve daha iyi bir insan olursunuz.

 

5. Finans konusundaki bakış açınız değişir.

İş hayatındaki, evlilikteki ya da insani ilişkilerdeki başarısızlık, parasal konulara bakışınızı değiştirir. Hayattaki tüm kararlarımızın maddi bir geri dönüşümü vardır. Eğer para mevzularında hesap-kitap bilmeden hareket ederseniz kısa zaman içinde maddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun içine alkol, kumar gibi kötü alışkanlıklar da girerse işiniz çok daha zorlaşır.

Bu nedenle hayattaki başarısızlıklar, parasal meselelerde çözülmenize neden olmasın. Parasal konulara önem verirseniz yeniden ayağa kalkmanız daha kolay olur. Yani bu konuyla ilgili abartılı bir tabir vardır: “Şahin’de üzgün olmaktansa BMW 520’de üzgün olmayı tercih ederim.” Bu sözün bir miktar karikatüristik bir yanı olsa da oldukça gerçekçi ve doğru bir söz olduğunu unutmayın.

 

6. Kendinize çeki düzen vermenizi sağlar.

Başarılı olmanın yolu planlı olmaktan geçer. Ancak planlarınızı da muntazam bir şekilde revize etmek gerekir. Yani hayattaki planlarınız değişse bile hedefiniz hep aynı kalmalıdır.

Nasıl İstanbul-Ankara uçağı türbülans, hava koşulları, arıza gibi nedenlerle ne kadar rötar yaparsa yapsın, mutlaka İstanbul’dan kalkar, Ankara’ya varır. Plan değişse de hedef sabittir.  Bu nedenle başarısızlık sonrası planlarınızı tekrar gözden geçirip gereken düzenlemeleri yapmanız çok faydalı olacaktır.

 

7. Gerçek dostlarınızı öğrenirsiniz.

Özellikle iş hayatındaki başarısızlıklarınız sonrası gerçek dostlarınızı görme ihtimaliniz çok yüksektir. Başarısızlık, bir filtre işlevi görür. Başarılıyken herkes size karşı iyidir, ancak iflas edip beş parasız kaldığınızda kimse telefonlarınıza cevap vermez.

Ancak gerçek dostlarınız bu süreçte yanınızda olmaya devam eder, sizi motive ederler ve tekrar ayağa kalkmanıza maddi manevi yardım ederler. Bu kişilere ömrünüz boyunca sırtınızı verebileceğiniz gerçek dostlarınızdır.

 

8. Duygularınızı kontrol etmeyi öğrenirsiniz.

Büyük başarılar ve büyük başarısızlıklar duygu dünyanızın kimyasını değiştirebilir. Özellikle iş hayatında iflas ettiğinizi düşündüğümüzde moral olarak çöküş yaşamanız çok olasıdır. Tüm emekleriniz heba olmuş hissi yaşarsınız.

Ancak hayat yas tutarak geçmez. Büyük başarısızlıklar sonrası ayağa kalkmak için duygu dünyanızı yeniden inşa ederek hayata daha olumlu ve yapıcı bir açıdan yaklaşabilirsiniz.

Zihnimiz, fotoğraf makinesi gibidir. Nereye odaklarsanız orayı net görürsünüz. Eğer zihninizi doğru şeylere odaklarsanız zihnen daha yapıcı ve daha üretken olmayı başarabilirsiniz.

 

9. İçsel dünyanız zenginleşir.

Dini inancınız ne olursa olsun, manevi dünyamız bizi biz yapan temel değerlerdendir. Başarısızlıklar genelde iç dünyamıza dönmemizi sağlayan faktörlerden biridir.

İçsel dünyanızla başbaşa kalıp bir süre düşününce aslında yaşadığınız zorlukları sizden önce yaşayan kişilerin olduğunu, sizden daha kötü durumda insanların da olduğunu fark edersiniz.

Bu açıdan her şerde bir hayır vardır sözünü düstur edinmeniz ayağa kalkmanız açısından çok faydalı olabilir.

 

10. Başarının abartılmaması gereken bir şey olduğunu görürsünüz.

“Başarı her şey değildir” iddialı bir laf, kabul. Ancak büyük bir başarısızlık sonrası başarının her şey demek olmadığını fark edersiniz.

Evlilikte, işte, hayatta başarısız olduğunuz zaman başarı tanımınızı değiştirirsiniz, zira bir adım geri çekilip kendinize objektif bir gözle bakar, kim olduğunuzu, hayattaki varlık sebebinizi sorgularsınız.

Eğer başarıyı her şeyden üstün tutarsanız, başarısızlığın şiddetini de o denli yoğun hissedersiniz. Ancak mutluluğa, paylaşmaya değer verirseniz, başarı elde etmenin daha kolay olduğunu görürsünüz.

 

11. Hedeflerinizi gözden geçirirsiniz.

Başarısız olduğunuzda hedeflerinizi gözden geçirirsiniz. Bu illa hedeflerinizden, hayallerinizden caymak anlamına gelmez. Sağlam ve gerçekçi hedeflere sahip olmak, başarıya giden yolu büyük oranda aralar.

Bu nedenle zaman zaman hayallerinizi ve hedeflerinizi tekrar gözden geçirmeli, mevcut şartlara uygun olarak ne tür stratejiler izleyebileceğinizi düşünmelisiniz. Pes etmediğiniz sürece zaman zaman yere düşmeniz, nakavt olacağınız anlamına gelmez.

Mutlaka okuyun: Hedefler koymayı bırakın sistemlere odaklanın

 

12. Başkalarından ilham alırsınız.

Başarısızlık, nerede yanlış yaptığınızı düşünmenize ve başarılı kişilerin neyi doğru yaptığını öğrenmenize yol açar genelde. Zira bugün hayatımızı değiştiren ne kadar büyük mucit, girişimci, iş adamı vs. varsa, hepsi zamanında feleğin çemberinden geçmiş kişilerdir.

Bu yüzden başarılı insanların, yenilgileri nasıl göğüslediği, nasıl hamleler yaparak başarıya ulaştığını öğrenmenize neden olabilir başarısızlığı tatmak. İşler iyi giderken bu tür şeylere pek aldırış etmezsiniz, ancak bir girişimci mutlaka tarihe yön veren insanların hayatını okumalı ve gereken dersleri çıkarmalıdır.

 

13. Zaman yönetimini öğrenirsiniz.

Zaman en adil şeydir belki de. Herkesin bir günde 24 saati vardır. Ancak bu 24 saat içinde neler yaptığınız sizi diğer insanların önüne de geçirebilir, arkalara da itebilir. Başarısız olduktan sonra gününüzü verimli geçirmenin önemini daha iyi anlar ve boşa vakit kaybetmekten nefret eder hale gelirsiniz. Bu yüzden “vakit öldürmek” tabirini lügatinizden atar ve faydalı şeylerle meşgul olursanız zamanınızı çok daha iyi yönetebilirsiniz. Bu gerçeği maalesef genelde yere çakılınca öğreniriz.

Mutlaka okuyun: Zaman yönetimiyle ilgili 10 ipucu

 

14. Zorluklardan korkmamaya başlarsınız.

Mark Twain’in bir hikayesi vardır: “Eğer gün içinde kurbağa yemeniz gerekiyorsa, sabah ilk olarak bu işi halledin. Eğer gün içinde iki adet kurbağa yemeniz gerekiyorsa, önce büyük olanı yiyin.”

Yani burada yazar, hayatınızda ilk önce en önemli zorlukları aşmaya çalışmalısınız diyor. Bir kere başarısızlıktan diliniz yandıysa artık size en çok fayda sağlayan işlere daha çok öncelik vermeniz gerektiğini anlarsınız.

Mutlaka okuyun: Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey

 

15. Engellere farklı bir gözle bakarsınız.

Anında doymak isteyen bir toplum haline geldik. Hemen karnımız doysun, hemen ihtiyacımız giderilsin istiyoruz. Çocuklar gibiyiz tıpkı.

Fakat işler yolunda gitmediği zaman bazı şeylerin çabucak gerçekleşmediğini fark ederiz. Başarılı olmak için sıkı çalışmak ve epey terlemek gerektiği gerçeğiyle yüzleşiriz.

Bu açıdan değerli her şeyin engellerle çevrili olduğunu ve bu değerli şeye ulaşmak için engelleri aşmaktan başka çare olmadığını fark etmek, zihinsel enerjinizin boşa gitmesini önleyecektir.

Mutlaka okuyun: İşte ve yaşamda başarılı olmak için 4 mücadele içgüdüsü

 

16. Yılmamayı öğrenirsiniz.

KFC’nin kurucusu Colonel Sanders’ın franchising modeli tam 1009 kez reddedildi. Ancak o bu modelin gelecek vadettiğini iyi biliyordu. Bu nedenle asla vazgeçmedi. Yüzüne kapanan kapılar onu yıldırmadı ve sonunda başardı.

Bu nedenle sunduğunuz projeye, ürettiğiniz ürüne inanıyorsanız defalarca denemekten asla vazgeçmeyin. Bir gün sizin fikrinizin değerini anlayan biri çıkacaktır.

Mutlaka okuyun: Başarısızlığı Kabul Etmenin ve İlerlemenin 6 Yolu

 

17. Hedeflerinize daha tutkulu sarılırsınız.

Ford’un kurucusu Henry Ford’un ilk iki şirketi battı. Biri iflas etti, diğerinden de o istifa etti. Ancak üçüncü seferde turnayı gözünde vurdu.

Burada şunu demek istiyoruz: Başarısız oldukça aslında neyi istediğinizi, neyi yanlış yaptığınızı, neyi yanlış yapmamanız gerektiğini öğrenirsiniz.

Her yenilgi, yepyeni bir sayfa açar hayatınızda. Bu yenilgi esnasında yaptığınız yanlışları ekrar etmezseniz yapabileceğiniz yanlış sayısı azalmış, başarılı olma ihtimaliniz artmış demektir. Bu nedenle başarısızlıklardan sonra yeni hedeflerinize daha tutkulu bir şekilde girişmeniz, son derece olumlu bir harekettir.

Mutlaka okuyun: Bazen Başarısızlık Başarıya Giden Yolu Açar

 

18. Arkadaşlarınıza ve ailenize daha sıkı sarılırsınız.

Başarısızlık, iflas, boşanma, sınıfta kalma… Adına her ne derseniz deyin, bunlar zor şeylerdir. Kişinin böyle zamanlarda yalnız kalması işleri daha da zor hale getirir.

Başarısızlık zamanlarında bizi olduğumuz gibi kabul eden ailemize, arkadaşlarımıza karşı hislerimiz yoğunlaşır. Bağlarımız kuvvetlenir ve sevdiklerimizin desteğiyle tekrar kendimizi toparlarız.

 

19. Kötü alışkanlıklardan kurtulmaya çalışırsınız.

Başarısız olduğunuzda egonuz zedelenir. Egonuzun zedelenmesiyle de zararlı alışkanlıklarınızı fark eder hale gelirsiniz. Başarısızlığa giden yolu büyük oranda kötü alışkanlıklar hazırlar.

Başarısız olduğunuzda bu alışkanlıkların aslında ne kadar zarar verici olduğunu fark eder ve yavaş yavaş bu alışkanlıklardan kurtulmaya çalışırsınız. Bu bağlamda başarısızlığın “kafaya dank etmesi” gibi bir etkisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

20. Asla pes etmemeyi öğrenirsiniz.

Her ne kadar klişeleşse de doğru bir sözdür bu. Eğer yaptığınız işi seviyor ve bu işe inanıyorsanız asla pes etmezsiniz. Başarısız olsanız bile tekrar ayağa kalkıp mücadele etmeyi öğrenirsiniz.

İnsanlar sizle alay etse bile doğru bildiğinizi konuşmaktan çekinmeyin. Sadece pes etmeyenlerin şahane işler başardığını aklınızdan çıkarmayın.

Mutlaka okuyun: Asla Pes Etmemeniz İçin 20 Neden

 

Bonus:

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Yorum

Bir Yorum da Sen Bırak
  1. Harika bir yazı, teşekkürler. Karar verirken egomuzla ya da çaresizlikten sadece güven unsuruna yaslandığımızda biraz da bahtın cilvesi olsa gerek gelişen kötü sonuçlar zihinde büyük hatalara yol açar. Bu, kişinin kendinden nefret etmesine kadar gider ki; bu da bir çeşit kibir göstergesidir. Doğru karar; bilgi, tecrübe, sabit değerler, araştırma, pro ve kontra bazında düşünme, kontrol, vs vs gibi verilerle daha sağlıklı olur kanımca…Sağlıcakla….

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir