“Eğer başarı oranınızı artırmak istiyorsanız, başarısızlık oranınızı iki katına çıkarın”— Thomas Watson, IBM eski CEO’su
Başarısızlık öğrenme için gereklidir.
Başarısızlık öğrenmenin ve büyümenin gerekli bir basamağıdır. Başarısızlığı nasıl gördüğümüz ve onunla geniş bir eksende nasıl başa çıktığımız hayatta nasıl başarılı olacağımızı belirler.
Daha önce başarısız olmuş başarılı insanları bulmak zor değildir, bazıları başarıya ulaşana kadar birçok kere bunu deneyimlemişlerdir.
Thomas Edison, Thedore Roosevelt, Sir Edmunt Hillary, Abraham Lincoln, J.K.Rowling and Sir Winston Churchill bu kategoriye girenlerin sadece birkaçıdır. Gerçekten birkaç başarısızlık yaşamadan başarıya ulaşabilmiş çok az kişi vardır.
İşte size başarı yolunuzda başarısızlıklardan alabileceğiniz 5 ders:
1- Egoyu bırakın
Başarısız olduğumuzda egomuz ağır bir darbe alır. Bu tamamen kötü bir şey olmasa da egomuz devrede olduğu zaman, hatalarımızdan ders çıkarmamız mümkün olmaz. Olayları açık bir şekilde görün ve farklı bakış açılarıyla ele alın. Başarılı olmak adına ihtiyacımız olan gerekli değişiklikleri yapmak için bu anlayış bizim için gereklidir.
Ego haklı olmak ister. Başarılı olmak için şunu kabul etmeliyiz ki, yanıldığımızı kabul etmeli, bundan ders çıkarmalı ve yolumuza devam etmeliyiz.
2- Esneklik ve dayanıklılık inşa edin
Yenilgiden sonra kendini toparlamak nihayi başarı için çok önemli olduğundan, başarısızlık bizi esnek olmaya davet eder.
Başarısızlık, amaçlarımıza ulaşmamız için bizi yeniden düşünmeye, muhakeme etmeye ve yeni kaynaklar ve araçlar bulmaya zorlar.
3- Başarısızlık bizi başarıya ulaştırır
Başarılı olan kişiler herkesten çok başarısızlıkla yüz yüze geldiler.
Thomas Edison ampulü icat etmeyi 1000 kez denedi. Bu denemelerini başarısızlık olarak değil, işe yaramayan yöntemlerin keşfi olarak gördü. İşe yaramayan yöntemleri atmak onu istediği yönteme daha çabuk yaklaştırdı.
Aynı şey Sir Edmund Hillary için de geçerliydi. 1951 ve 1952 yıllarında Everest Dağı’na başarısız tırmanma girişimi ile işe yaramayan rotaları keşfetti. 1953 yılında Sherpa rehber Tenzing Norgay ile birlikte zirveye tırmanmayı başardı.
4- Kendinizi motive edin
Başarısız olduğumuzda duygusal olarak kendimizi dipte hissederiz. Bu doğal ve kaçınılmaz bir şeydir. Başarılı insanlar için bu geçici bir süreçtir. Başarısızlıklarını kişisel hale getirmezler ve bunu kısa süreli bir aksilik olarak görürler.
Pes eden kişiler, bunu kişiselleştirir ve başarısızlıklarını kalıcı olarak görürler. Kendini motive etme ve yaşanan aksilikten sonra yola devam etmenin harika bir yolu, güçlüklerle ve başarısızlıkla savaşan tüm insanların sonunda hayallerine kavuştuğunu hatırlamaktır.
5- Başarısızlıklar nihayi başarıya tatlılık katar
Başarılı insanlar gittikleri yolda başarısızlıklarını belirtmekten çekinmezler. Çünkü onları zaferlerinin bir kanıtı ve bir onur madalyası olarak görürler.
Hedeflerimizi gerçekleştirdikten sonra başarısızlıklarımıza dönüp bakmakaşantımıza bir memnuniyet ve tatlılık katar.
“Asıl saygıya değeɾ olan, eleştiɾen kişi değildiɾ. Güçlü adamın nasıl tökezlediğine ya da işi yapanın eksik olduğu noktaya dikkat çeken kişi değildiɾ. Saygınlık, geɾçekten meydanda olan, yüzü toza topɾağa, teɾe ve kana bulanmış, cesuɾca çaɾpışan, düşen ve heɾ sefeɾinde ayağa kalkan, büyük coşkulaɾı, geɾçek bağlılıklaɾı bilen ve kendini değeɾli biɾ amaca adayan, en iyi duɾumda zafeɾi elde edeceğini, en kötü duɾumda, başaɾısız oluɾsa, büyük biɾ cesaɾetle savaşaɾak başaɾısız olduğunu bilen, böylece ne zafeɾi ne de yenilgiyi bilmeyen üɾkek ɾuhlaɾın aɾasına katılmayan kişiye aittiɾ.”– Theodore Roosevelt