İş Fikri Nedir? Nasıl Hayata Geçirilir?

Her girişim yeni bir iş fikrine sahip olmakla başlar. Hem günümüzün hem de geleceğin girişimcileri için bir iş fikrine sahip olmak son derece önemlidir, çünkü iş fikrinizle atılacağınız bu yeni dünya aynı zamanda yeni bir yaşamın başlangıcını da temsil eder: Girişimcilik hayatınız işte tam da bu noktada başlar.

 

İş Fikri Nedir?

Peki, iş fikri ne anlama geliyor ve onu girişimciler için bu denli önemli kılan şey nedir?

İş fikri ticari amaçlar için kullanılan bir kavramdır. İş fikirleri genel olarak eşsiz bir model baz alınarak hazırlanmış, para kazanma amacıyla satılan bir mal veya hizmeti merkezlerine alırlar.

Bir iş fikri geliştirmek veya hali hazırdaki fikrinizi test etmek için kullanabileceğiniz çeşitli yöntemler mevcuttur. Hatta bir iş fikrinin ortaya çıkma sürecini dahi başlı başına uygulanabilir bir işe dönüştürebilmeniz mümkündür. Bu iş alanında  esas olan söz konusu iş fikrinin bir fizibilite raporu ve iş planı ile desteklenmesi, sonrasında ise işle ilgilenen yatırımcılara, firmalara veya ilgili diğer taraflara üzerinde uzlaşılmış bir toptan satış miktarı veya yönetim sözleşmesi aracılığıyla satılmasıdır.

İş fikirleri doğru zamanda tanıtıldığında söz konusu hizmete veya fikre bağlı olarak ortaya çıkacak ürüne olan talebin artması beklenir, bu da son derece karlı bir işe giriştiğiniz anlamına gelir. İş fikirleri her daim farklı kaynaklardan edinilebilir; ancak asıl önemli olan fikirlerin nasıl uygulanacağıdır. Zamanlamanın da bir iş fikrinin başarısını belirleyebileceği unutulmamalıdır.

İş fikirleri en çok startup şirketinizin kuruluş aşaması için önemlidir. İyi bir iş fikrinden elde edilen sonuçların bir şirketin gelişiminin tüm aşamalarında kendisini hissettireceği bir gerçektir, ancak asıl gelişim büyük ölçüde diğer girişimcilik faaliyetlerine bağlı olacaktır.Yani girişiminizin başarısında aslan payına sahip olan parlak iş fikriniz değil bu fikri hayata geçirme sürecinde yaptıklarınızdır .

İnsan hayatı fikirlerle doludur, çünkü daha iyi bir yaşam, daha iyi bir çevre, daha iyi bir dünyaya ilişkin hayaller kurmak hepimizin doğasında vardır. Yine de çoğu zaman fikirler aklımıza gelir ve  bir anda silinip gider. Fikirlerinizi hatırlamak ya da hatırlatmak ve size özgü bu iş fikrini hayata geçirmek adına bir şeyler yapmak istiyorsanız, yazımızı okumaya devam etmenizi öneririz.

Mutlaka okuyun: İyi İş Fikirleri Nasıl Üretilir?

Şimdi gelelim en önemli soruya: Bir iş fikriniz var, peki bu fikri ne şekilde hayata geçireceksiniz? Yazımızda yapılması elzem tüm girişimcilik görevlerini listeleyemesek de iyi bir fikirle karşı karşıya geldiğinizde bir girişimci olarak neler yapıp nelere ihtiyaç duyacağınızı basitçe özetlemeye çalışacağız.

 

İş Fikirlerini Hayata Geçirme Yöntemleri

1. Ürün ve Hizmetlerinizi Tanımlayın.

Her işletme müşterilere satacağı şeye güvenir. Bu şey bir ürün de hizmet de olabilir. Gelecekte kuracağınız veya hali hazırda sahibi olduğunuz şirketiniz bünyesinde satmayı planladığınız bir ürün veya hizmeti kapsayacak net bir iş fikrine sahip olduğunuzdan şüphemiz yok. O halde bir sonraki adımınız başlangıç fikrinizin neticesinde açığa çıkmış bu ürün veya hizmetleri net ve doğru bir şekilde tanımlamak olmalıdır.

Nasıl mı?

Aşağıdaki soruları cevaplamanız gerekecek:

  • Hangi ürün veya hizmeti sunacaksınız?
  • Sunacağınız ürün veya hizmetin özellikleri nelerdir?
  • Ürün veya hizmetinizin potansiyel müşterilere ne gibi bir katkısı olacak?
  • Bu ürün veya hizmetin yanı sıra ne tür ek hizmetler sunmayı planlıyorsunuz?

 

2. Pazarınızı Tanımlayın.

Bir iş fikrine sahipsiniz, hatta piyasada sunacağınız ürün veya hizmetleri dahi tanımladınız. Yapmanız gereken bir sonraki iş, bu ürün veya hizmetlerden yararlanarak hizmet sunmayı planladığınız pazarı açık, kesin ve net bir şekilde tanımlamak olmalıdır. Bir girişimci olarak şu soruların cevabını bulmuş olmanız gerekir:

  • Bu ürün ya da hizmeti ne tür bir pazarda sunacaksınız (şehir, bölge, ülke, kıta…)?
  • Müşteri kitleniz kimlerden oluşuyor?
  • Ürün veya hizmetinizi tüketecek olan müşteriler ne gibi niteliklere sahip olmalıdır(cinsiyet, yaş, gelir, etnik köken vb.)?

Mutlaka okuyun: Pazar Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

 

3. Rakiplerinizi Belirleyin.

Bir iş fikri edindikten sonra yapılacaklar listesinin üçüncü maddesini rakipleriniz oluşturur yani ürün ve pazar araştırmalarınızın hemen ardından rakiplerinizi incelemeniz gerekir.

Siz siz olun rakiplerinizi küçümsemek gibi bir hataya düşmeyin, çünkü girişiminizin başarısı sizin olduğu kadar rakiplerinizin performansına da bağlı olacaktır. Önceki maddelerde bahsi geçen pazar araştırmasını yaparken siz devreye girmeden çok daha önce bu sektörde kendine yer edinmiş başlıca rakiplerinizi de net bir biçimde belirlemeniz gerekir. Bir girişimci olarak şu soruların cevabını bulmanız şarttır:

  • İş fikrinizin bir parçası olduğu bu sektörün öncüsü sayılacak beş firma hangileridir?
  • Bu beş büyük piyasa oyuncusu ürün ve hizmetlerini ne zaman, nerede ve nasıl sunmaktadır?
  • Sunulmakta olan ürün veya hizmetlerin temel özellikleri nelerdir?
  • Rakipleriniz sundukları ürün veya hizmetlerle sektörünüze ne gibi bir katkı sağlıyorlar?
  • Pazarınız rekabete karşı güçlü bir direnç gösteriyor mu, cevabınız evetse bu direnci kırmak ne denli zor olabilir?

Mutlaka okuyun: Rekabet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

4. Kaynaklarınızı Tanımlayın.

Zaten bir fikriniz vardı, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi de tanımladınız, bu ürün ve hizmetleri sunacağınız pazarı, başlıca rakiplerinizi ve mevcut durumları da incelediniz. Sırada ne mi var? Fikrinizi hayata geçirmek istiyorsanız ihtiyaç duyacağınız kaynakları tanımlamalısınız. Nasıl mı? Listeleyeceğimiz şu soruların cevabını vermekle işe başlamaya ne dersiniz?

  • Kaç adet çalışana ihtiyacınız olacak?
  • Ne kadar paraya ihtiyacınız olacak?
  • Bu parayı nereden ve nasıl temin edeceksiniz?
  • Ne tür bilgi kaynaklarına ihtiyacınız olacak?
  • Bu bilgi kaynaklarını hangi kanalla edinmeyi planlıyorsunuz?

 

Sırada Ne Var?

Söz konusu olan bir iş fikrini hayata geçirmek olduğunda her zaman bir sonraki adım olacaktır, unutmayın siz sıfırdan bir işletme yaratacak ya da mevcut işletmenizin büyümesi için uğraşacak hevesli bir girişimcisiniz.

Yazımızda geçen öğelerin her birini ayrı ayrı tanımladıktan sonra ilk iş ürün, hizmet veya pazar düzenlemelerini halletmeye koyulun. Neden mi? Rakipleriniz ve ihtiyaç duyacağınız tüm kaynakların tanımlanması ve anlaşılması ile sizi başarıya adım adım yaklaştıracak ek bilgilere sahip olabilirsiniz .Üstelik bu bilgileri sunacağınız pazar tekliflerine dahil etmeniz de mümkündür.

Örneğin, rakiplerinizi tanımladığınızda söz konusu firmaların ürün veya hizmetlerini satmak için neler yaptıkları hakkında da pek çok bilgiye ulaşabileceksiniz. Bu işletmelerin tecrübelerinden yararlanabilir veya rekabet avantajı elde etmek istiyorsanız bu tecrübeleri daha da geliştirmeyi deneyebilirsiniz. İlk iki maddemizi yani ürün veya pazar tanımını en iyi şekilde yapmanız şart.

Tüm bu bilgilerin yanı sıra bir iş modeli geliştirmeniz ve söz konusu modeli uygulamaya koyup bir an evvel test etmeye başlamanız da gerekiyor. (Elbette ki müşterilerinizin de yardımıyla)

O halde vakit kaybetmeden çalışmalara başlayın.

Unutmayın, en sık kullanılan girişimci etkinliği “harekete geçmek”tir.

 

İlginizi çekebilir

10 Adımda İş Fikrini Geliştirmek ve Hayata Geçirmek
Yeni İş Fikirleri
Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir