İş Hayatında Başarılı Olmanın Yolları

  • İşinizde anında başarı yakalamanız için atabileceğiniz pek çok adım vardır.

  • Toplantılarda söz alarak veya öğle yemeğinizi çalışma arkadaşlarınızla yiyerek ilk adımı atabilirsiniz.

  • Patronunuzu etkileyebilmek ve üretkenliğinizi artırabilmek için kullanabileceğiniz en basit yöntemleri sizler için sıraladık.

Mesleki başarıya giden yol uzun ve genellikle çetrefillidir. Çok çalışmanız, tutkularınızın peşinden koşmanız ve doğru insanlarla tanışmanız gerekir.

Yine de hedeflerinize bir adım daha yaklaşmak için hemen atabileceğiniz küçük adımlar da yok değil. İşinizde daha başarılı olmanız için araştırmalar ve uzmanlar tarafından kanıtlanmış birkaç tane strateji ele aldık. Patronunuzu etkilemenin (ve çalışma arkadaşlarınızı kıskandırmanın) ve hiç havanızda olmasanız bile yeni bir şeyler üretmenin yollarını sizler için araştırdık.

Gelin bu tavsiyelere beraber bakalım.

 

İş Hayatında Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?

1- İşe zamanında hatta erken gidin.

Bunu yaptığınızda patronunuz sizi daha çok sevecektir.

Washington Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre yöneticilerin ofise erken gelen çalışanların işine daha bağlı olduğunu düşünüyor ve bu çalışanlar performans değerlendirmelerinde işe onlardan sonra gelen çalışanlardan daha yüksek puan alıyor.

Ayrıca daha sonra gelenler geç kalsa da bir şey fark etmiyor.

Harvard Business Review dergisinde yayınlanan makalede şu sonuçlar alındı:

“Üç farklı çalışmada iş yerinde karşılaşabileceğiniz üç tipik karakter olduğunu bulduk: İşe diğerlerine göre daha erken gelmeyi seçen insanlarla karşılaştırdığınızda işe daha sonra gelenlerin işine çok bağlı olmadığı ve işinde verimli olmadığı düşünülüyor.”

Mutlaka okuyun: Sabah 5’te Kalkmak Hayatımı Nasıl Değiştirdi?

 

2- Giyiminize önem verin

Araştırmalar, daha resmi giyinmenin hem daha güçlü hissetmenizi hem de daha güçlü görünmenizi sağladığını gösteriyor.

Journal of Experimental Psychology dergisinde yayınlanan 2014 yılında yapılan bir araştırma için, takım elbise ve eşofman giymiş erkekler iş görüşmeleri yaptı. Araştırmanın sonucunda takım elbise giyen erkeklerin görüşmeler sırasında daha başarılı olduğu sonucu çıktı.

Mutlaka okuyun: Giydiklerimiz Kariyerimizi Nasıl Etkiliyor?

 

3- Kahvenizi beklerken CEO’nuzla havadan sudan konuşun

Beklenmedik bir anda CEO’yla karşılaşmak kulağa çok korkutucu gelebilir. Ancak korkmanızı gerektirecek bir şey yok.

Görgü kuralları uzmanı Rosalinda Oropeza Randall, “bunun kendinizi gösterme fırsatı” olduğunu söylüyor. Karşılaştığınız kişiyi çok iyi tanımıyorsanız önce kendinizi tanıtın ve hangi departmanda çalıştığınızı söyleyin. Zaten karşınızdaki kişinin vücut dilinden sizinle muhabbet etmeye istekli olup olmadığını anlayacaksınız.

 

4- Enerji toplama saati

Zaman yönetimi uzmanı ve yazar Laura Vanderkam gününüzün ilk saatini önemli bir projeye ayırmanızı tavsiye ediyor. Zaten bütün gün maillerle, telefonlarla ya da bir şey sormaya gelenlerle rahatsız edileceksiniz.

Vanderkam, bunu “enerji toplama saati” olarak adlandırıyor ve ekliyor:

“Maillerimize daha az zaman ayırmayı ve bizim için önemli olan görevler üzerinde çalışmak için zaman yaratmayı öğrenmeliyiz.”

Mutlaka okuyun: Zamanı Etkili Kullanabilmek İçin “Ye O Kurbağayı!”

Mutlaka okuyun: E-maillerinize Daha Az Zaman Harcamanızın Yolları

 

5- İşe başlamadan önce müzik dinleyin

İşinizi daha hızlı halletmenizi sağlayacak müzikleri dinlemeyi tercih edebilirsiniz ama araştırmalar bunun üretkenliğinizi düşürdüğünü gösteriyor. Örneğin, 2010 yılında yapılan bir araştırmada çalışırken müzik dinleyen kişilerin müzik dinlemeden çalıştıkları zamana göre bir şeyleri hatırlamakta daha çok zorlandığı bulundu.

Nörolog ve müzisyen Daniel Levitin, rahatlamanız ve motive olmanız için işe başlamadan 10- 15 dakika önce müzik dinlemenin daha iyi olduğunu söylüyor.

Mutlaka okuyun: Çalışırken Dinleyebileceğiniz Üretkenliğinizi Artıracak Müzikler

 

6- Öğle yemeğinizi çalışma arkadaşlarınızla yiyin

Yapılan bir araştırmaya göre çalışanların %80’i öğle yemeklerini tek başına masalarında yiyor.

Ancak öğle yemeğiniz sırasında 15- 30 dakikalığına bile olsa masanızdan ayrılmak, dışarı çıkıp hava almak size çok iyi gelecek. “İnsanlar içinde bulunduğu ortamı değiştirdiğinde ve özellikle de kendilerini daha rahat hissetikleri bir ortam oluşturduklarında yaratıcılık ve yenilikçilik de kendiliğinden ortaya çıkıyor.”

2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre de öğle yemeğini çalışma arkadaşlarıyla yemenin ekip performansını arttırdığı görüldü. Örneğin, yemeklerini birlikte hazırlayıp yiyen itfaiyecilerin alanda daha çok işbirliği yaptığı gözlendi.

 

7- Çalışma arkadaşlarınızdan size mentörlük yapmasını isteyin

İşinizle ilgili geri dönüt veren tek kişi yöneticiniz olmamalı.

“Olabileceğiniz Liderler” (All The Leaders You Can Be) kitabının yazarı Suzanne Bates, başarılı yöneticilerin diğer çalışma arkadaşlarından onlara mentörlük yapmasını istediğini ya da çalışma arkadaşlarıyla düzenli olarak fikir alışverişinde bulunduğunu söylüyor. Bates ayrıca çalışma arkadaşlarınız size mentörlük yaptığında kurumunuzda yükselme olanağının da artacağını söylüyor.

Bates, kendinize mentör olarak kurumunuzun farklı bir departmanında çalışan birini seçmenizi öneriyor. Hatta, daha önceden birlikte çalıştığınız ya da departmanlar arası projeler yürüttüğünüz birisini seçerseniz çok daha iyi sonuçlar alırsınız.

Çok satan yazar Simon Sinek de çok başarılı yöneticilerin hep güvendikleri ya da yönetici olmak isteyen biriyle gezdiklerini ve ondan destek aldıklarını söylüyor. Yöneticiler birbirlerini zenginliğin ve şöhretin pençesinden kurtarmak için bu kişilerle fikir alışverişinde bulunuyor.

 

8- Ekibinizden geri bildirim isteyin

Sizin altınızda çalışan kişilerden de geri bildirim almayı unutmayın.

Daha önce Google ve Apple şirketlerinde yöneticilik yapmış ve “İnsanlığınızı Kaybetmeden Muhteşem Bir Patron Olun (Radical Condor: Be A Kick- Ass Boss Without Losing Your Humanity)” adlı kitabın yazarı Kim Scott: “Yapabileceğim bir şey ya da benimle çalışmanızı kolaylaştırmak için vazgeçmem gereken bir alışkanlığım var mı? ” gibi sorular sormanızı tavsiye ediyor.

Daha sonra da altı saniye boyunca sessizce beklemenizi öneriyor. Bu sürede çalışanlarınız ortamı yumuşatmak için birkaç yapıcı eleştiri yapmak zorunda kalacaktır.

Mutlaka okuyun: Olumsuz Eleştirileri Nasıl Değerlendirmek Gerekir?

 

9- Toplantılarda söz alın

Evet biliyorum bu çok korkutucu ama bana inanın size çok faydalı olacak.

Patronlar, söz alan ve fikirlerini herkesle paylaşan çalışanlardan çok etkilenmektedir. “Bir kişi konuşmaya dahil olmadığında ne yapması gerektiği tam olarak anlaşılmayabiliyor. Fikirler bir köşede oturup bir şeyler olmasını bekleyen kişiler için değildir. Siz de söz alın ve aklınızdaki fikirleri düzgün bir şekilde anlatın. Bunu yaparken diğerlerine iltifat etmeyi ve aynı zamanda da yapıcı eleştiriler yapmayı unutmayın. Hiçbir zaman ortaya bir fikir atmaktan korkmayın. Hepimizin iyi- kötü bir sürü fikri var.”

Mutlaka okuyun: İş Yerinde Sağlıklı Fikir Alışverişi Nasıl Yapılır?

 

10- Günün sonunda başardığınız şeyleri oturup düşünün

Bu sandığınızdan daha kolay bir şey.

2014 yılında Harvard Business School’da hazırladıkları bir makalede araştırmacılar, 15 dakika boyunca gün içinde yaşanan olayları yazmanın işinizde daha başarılı olmanızı sağladığını buldu.

Başka bir araştırmada da taşeron bir firmayla çalışan bir Hindistan şirketinde çalışanlar her gün 15 dakikalarını başka eğitimler alarak ya da o gün ne öğrendiklerini düşünüp yazıya dökerek geçirdi. Araştırmanın sonuçlarına göre ikinci grup son değerlendirmede %23 daha iyi performans sergiledi.

Çalışmadan yer alan kişilerden birisi Business Insider’a şunları söyledi: “Alan çalışmalarında insanlara daha az çalışmalarını söylüyorduk.” “Ancak bu mantığa aykırı çünkü bu 15 dakikayı çalışmaya devam etmek için kullandığınızı düşünüyorsunuz ama bu aslında performansınızı etkiliyor.”

 

11- Bir sonraki günde yapacaklarınızı planlayın

Ne üzerinde çalışacağınızı düşünmek için yarın sabahı beklemeyin. Bir sonraki günün en önemli hedeflerini oturup bir kağıda yazmanız çok önemli.

“Aklınıza iki üç tanesi gelebilir ama bunları kağıda dökerseniz bir sonraki sabah ne üzerinde çalışacağınızı önceden planlamış olursunuz.”

Aynı zamanda sorumluluklarınıza kafayı takmış da olmazsınız ve biraz da olsa rahatlarsınız. 2015 yılında yapılan bir araştırmada bir sonraki gün yapılacak işlerin nasıl yapılacağını önceden planlandığında ve bu stratejiler yazıya döküldüğünde birçok kişinin rahatladığı gözlendi.

Avatar

Yazar : Sinem AYAN

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir