İş Hayatında Daha Yaratıcı ve Motive Olmanın Yolları

Harvard Üniversitesi işletme bölümü profesörlerinden Teresa Amabile, yaptığı bir akademik çalışma kapsamında ofis çalışanlarına defter veriyor ve onlardan günlük tutmalarını istiyor. Daha sonra bu günlükleri topluyor ve iş hayatında daha yaratıcı ve daha mutlu olmanın yollarına dair temel hususları tespit ediyor.

Biz de bu yazıda söz konusu araştırmadan elde edilen bulguları sizlerle paylaşıyoruz. Bakalım iş hayatında daha mutlu, daha yaratıcı ve daha motive olmanın yolları neymiş…

 

1. İlerleme Kat Etmek Motive Eder

Bir insanı ilerleme kat etme hissi kadar motive eden başka bir şey yoktur. Buna ilerleme prensibi de deniyor. Yine bu kişiye en büyük negatif etki yapan şey ise iş hayatındaki engellerdir. Bu nedenle çalışanlara kariyerlerinde ilerleme gösterme imkanı tanımak, bu kişilerin başarıları ve motivasyonları için olmazsa olmazdır.  Ufak tefek gelişmeler bile bir iş gününü harika kılabilir.

Teresa Amabile araştırması için incelediği günlüklerde insanların üzerinde çalıştıkları projenin durumuna göre duygusal durumlarının değiştiğini tespit ediyor. Yani projelerde ufak bir ilerleme gösterildiğinde çalışanlar o gün mutlu ve motive hissediyor. Küçük kazanımlar genelde duygusal olarak büyük sonuçlar doğuruyor. Keza küçük engeller de yine çalışanların gün içinde motivasyonunu kaybetmesine neden oluyor.

Bir personel mesai sonunda kendini mutlu hissediyorsa, o gün büyük ya da küçük fark etmeksizin, mutlaka bir şey başarmıştır. Aynı personel mesai sonunda halsiz ve moralsiz ise o gün üzerinde çalıştığı proje mutlaka akamete uğramıştır.

Mutlaka okuyun: Nasıl Motive Olunur?

 

2. Orta Karar Stres İyidir

Aşırı stres ve zaman baskısı ne moral bırakır ne de yaratıcılık. Diğer yandan tamamen stressiz bir ortam ve zaman baskısının olmayışı da çalışanların sıkılmasına ve vasatlaşmasına neden olur. Bu nedenle orta karar stres, verimlilik ve psikoloji açısından idealdir.

Teresa Amabile yaptığı araştırmada bu konuyla ilgili şunları ifade ediyor:

“Zaman baskısı oldukça ilginç bir konu. Kısa süreli zaman baskısı ve teslim telaşı çalışanları kısa süreliğine motive edebilir. Fakat bu baskının haftalar ve aylar sürmesi adeta ateşle oynamaktır.

Yaptığımız çalışmada zaman baskısının çok yüksek olduğu günlerde çalışanların yaratıcı fikir geliştirme ve çözüm bulma konusunda %45 daha kötü bir performans sergilediklerini tespit ettik. Üstelik bu performans düşüklüğünün birkaç gün sürmesi gibi bir durum da söz konusu.

Eğer yöneticiler, çok kısa sürede yapılması için çalışanlara kaldıramayacak kadar ağır iş yükü verirse, sonunda çalışanlarının moralsiz, halsiz ve mutsuz olduğunu görecektir. Bununla beraber insanlar iş yerinde sıkılmaktan da nefret eder. Yani iş ortamında orta karar bir stres ve zaman baskısı çalışanların duygu ve düşüncelerini pozitif etkiler. Onların sıkılmasını ve bunalmasını önler.”

Mutlaka okuyun: En Verimli Çalışmanın Formülü

 

3. Para Her Zaman Temel Amaç Olmak Zorunda Değildir

Teresa Amabile yaratıcılık üzerine çalışan bir akademisyen. Özellikle sanat eserlerinin üretim sürecini yakından inceleyen Amabile ve ekibi, bir ressamın kendi için yaptığı resimlerin, sipariş için yaptığı resimlerden daha yaratıcı olarak değerlendirildiğini tespit etmiş çalışmalarında. Sipariş için yapılan resimlerde sanatçılar, kendileri için yaptıkları resimlere göre daha kısıtlanmış hissettiklerini ifade ediyorlar.

Yine aynı çalışma kapsamında elde edilen bir bulgu daha var: İnsanlar çalışmalarında “bonus” olarak verilen ödüller nedeniyle çok daha mutlu oluyor. Yani şirketinizin web sitesini hazırlayan bilgi işlem personeline tasarımı nedeniyle güzel bir öğle yemeği ısmarladığınız zaman bu kişinin yaratıcılığını kutlamış ve onu daha da motive etmiş olursunuz.

Daha direkt mükafatlar da yine oldukça iyi iş görebilir. Bir personeli diğer çalışanların içinde tebrik ve takdir etmek, ona kariyerine dair faydalı ipuçları vermek, kendi fikirlerinin peşinden koşması için imkan tanımak çok faydalıdır. Ancak Amabile her şeye rağmen içsel motivasyonun daha kritik olduğunu, dışsal motivasyonun yaratıcılığa zarar verme potansiyeli olduğunu işaret ediyor. Ancak dışsal motivasyonun içsel motivasyona olumlu katkılar sağlayabileceğini de reddetmiyor.

Mutlaka okuyun: Çalışanlar, Anlamlı Bir İş İçin Daha Düşük Maaşa Razılar!

 

4. Mutsuz İnsanın Yaratıcı Olması Zordur

Çalışanların günlükleri incelendiğinde pozitif duygular ve yaratıcılık arasında direkt bir bağ tespit ediliyor. Bir çalışan gün içinde ne kadar pozitif duygular yaşıyorsa o denli verimli ve üretken bir iş günü geçiriyor. Bir çalışan gün içinde mutlu ise o gün yaratıcı bir fikir bulma ihtimali, mutsuz geçen bir güne nazaran %50 daha fazla oluyor.

Aynı durum ertesi güne de yansıyor. Yani bugünü mutlu geçen bir personel yarın da yaratıcılığını koruyor. Buna psikolojide “kuluçka etkisi” de deniyor. Pozitif duygular zihinde daha uzun süre yer ediyor ve birkaç gün boyunca kişinin hayatını olumlu etkiliyor.

Mutlaka okuyun: İş Yerinde Mutlu Olmanın Yolları

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir