İş Yerinde Mutlu Olmanın Yolları

Ne kadar sıklıkla istifa etmeyi ve şirketinize verdiğiniz hizmet ve özveri karşılığında hak ettiğinizden çok daha düşük maaş aldığınızı düşünüyorsunuz?

Mutluluk ve tatminin tanımı herkese göre değişir. Bazılarımız parasal yardımları iş tatminine eş değer görürken, bazılarımız çabalarının karşılığını almak ister ve alamadığında da motivasyonunu kaybeder.

Bazıları için iş yerinde samimi bir ortam mutluluğun olmazsa olmazıdır. Standartlar ne olursa olsun, kariyerimizden memnun olmak ‘iş- yaşam’ dengesini sağlayabilmenin birinci adımıdır.

İngiltere’deki Warwick Üniversitesinde yapılan bir araştırmada mutlu çalışanların mutlu olmayanlara göre %12 daha verimli çalıştığı keşfedildi. Bu insanlar, daha sağlıklı bir yaşam sürüyor, hem mesleki hem de kişisel hayatlarında oldukça güçlü ilişkilere sahip ve kuruma da daha fazla katkıda bulunuyor.

Bu makalede işte mutlu olmayı her açıdan inceleyeceğiz, iş motivasyonunun neden önemli olduğunu anlamaya çalışacağız ve işte mutlu olabilmek için etkisi kanıtlanmış yöntemleri tartışacağız.

“İnsanların gerçekleştirmek istediği hedeflerin başında mutluluk gelir.”

Tom Miles

 

1. İş Yeri Mutluluğu Nedir?

Daha önce “Arbedjsglæde” diye bir kelime duydunuz mu?

Arbedjsglæde, bir şeyler ‘yaparak’ elde ettiğimiz mutluluk anlamına geliyor. Bu bir duygu aslında, işimizi yaparken kendimizi iyi hissettiğimizde ortaya çıkan bir duygu. Arbedjsglæde, Danimarka’da sıklıkla kullanılan ve iş yerinde mutlu olmak anlamına gelen bir kelimedir. İş yerinde mutluluğu:

  • Bize veriken görevleri yerine getirmekten zevk aldığımızda
  • Birlikte çalıştığımız insanların yanında kendimizi rahat hissettiğimizde
  • Işimizden elde ettiğimiz mali yardımlardan memnun olduğumuzda
  • Mevcut becerilerimizi geliştirebilme fırsatını yakaladığımızda
  • Saygı gördüğümüzde ve yaptıklarımız takdir edildiğinde elde ederiz.

İş yerinde mutlu olmak bazı yatırımların yapılması ve bunun karşılığında bir şeyler elde etmekten çok daha fazlasıdır. Kişisel özellikler, algı seviyesi, strese sebebiyet verebilecek psikolojik etmenler ve duygusal zeka gibi bireysel faktörlerin hepsi iş ortamında kendimizi rahat hissetmemizi etkiler.

“Mutluluk Avantajı” adlı kitabında Shawn Achor, çalışanlarının mutlu olduğu bir şirketin satışlarını %37 oranında, verimliliğini %31 oranında artırabileceğini; bunun da yüksek performans gösteren bir iş ortamının oluşturulmasını sağladığını ve dolayısıyla da çalışan herkesin hayat kalitesinin iyileşebileceğini söylüyor.

 

2. İş Yerinde Mutlu Olmanın Önemi

 

İş yerinde mutlu olmaktan birkaç yıl öncesine kadar kimse bahsetmiyordu ve haklı sebepleri vardı. Son birkaç yıldaiş hayatında çok önemli değişimler yaşadık ve artık yirmi yıl önce var olmayan pozisyonlarda çalışıyoruz.

Sosyal Medya Uzmanı, SEO Uzmanı, Mutluluktan Sorumlu Müdür, Motivasyon Koçu, Kariyer Danışmanı ve Proje Yöneticisi gibi pozisyonlar 1940’larda ve 50’lerde kimin aklına gelirdi ki?

Pozisyon çeşitliliğinin böylesine bol olduğu günümüzde kendimizi gerçekten işimize verdiğimizde gerçek mutluluğa erişebiliyoruz.

Kurumsal başarı üzerine yaptıkları bir araştırmada iOpener Enstitüsü, iş yerinde mutlu olan çalışanların kendilerini mutlu olmayanlara göre %65 daha enerjik hissettiğini ortaya koydu. Bu çalışanlar mutlu olmayanlara göre 2 kat daha verimliler ve uzun süre çalışabiliyorlar.

 

3. İş Yerinde Mutlu Olmanın Getirileri:

Sadece işe gidip sorumluluklarınızı yerine getirmek sizi mutlu yapmaz. Günün geri kalanını kendinizi eve  atabilmek için iple çekiyorsanız ve eve geldiğinizde koltuğa yayılıp televizyon izliyorsanız bunlar mutsuz bir hayatın belirtileridir.

İşte sizlere iş yerinde mutlu olmanın hayatınıza katacağı faydalar:

 

Mutluluk Başarıyı Perçinler

İş yerinde mutlu olmak ateş gibi yayılır. Zevkle çalışan çalışanlar motivasyonu düşük olanlara örnek teşkil eder.

Örneğin, bir ekip lideri pozisyonundan ve işinden memnunsa mutluluğunu ekibine de aşılar ve birlikte çok daha verimli bir şekilde çalışırlar. İş yerinde mutlu olmak artan verim ve daha iyi grup performansıyla doğru orantılıdır.

 

Mutluluk Olumlu Düşünmenizi Sağlar

Bulanık bir zihin olumsuz duyguların kaynağıdır. Zorunluluktan çalıştığımızda kurumun başarısına yaptığımız katkıdan mutluluk duymayız ve zihnimiz yıpranmaya başlar.

Stres yapar, konsantrasyonumuzu kaybederiz ve “Bırakmam lazım”, “Dayanamıyorum”, “Buna değmiyorum” gibi düşüncelerle kendi kendimizi yiyip bitiririz. Ama işinden gayet memnun olan çalışanlar ise kendini geliştirmeye daha istekli olacaklardır. Bu çalışanlar problemlere takılıp kalmak yerine çözümlere odaklanırlar.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Problemleri Çözmenin Yolları

 

Mutluluk Stresi Azaltır

Liderlik danışmanı Annie Mckee, çalışanların mutsuz olduğunda beyinlerinin olumlu duyguları bir kenara attığını, yaratıcı düşünme ve muhakeme gücünü zedelediğini söylüyor.

Mckee’ye göre düşüncelerimiz, duygularımız ve eylemlerimiz birbirine sıkı sıkıya bağlı. Bu bağlardan birinin kopması diğerlerini de etkileyebiliyor. İşte geçirdiğimiz 8 saat boyunca kendimizi mutsuz hisseder ve moralimizi yükseltecek olumlu düşüncelerin akışına izin verebilirsek strese olan tepkimiz önemli biçimde normalleşir ve iş yaşamımızla ilgili olumlu şeyler düşünmeye odaklanabiliriz.

 

İş Yerinde Mutlu Olmak Sağlıklı Bir Hayat Sürmenizi Sağlar

İş stresini ve hayal kırıklıklarını özel hayatımıza taşırsak mümkünatı yok onlardan kurtulamayız.

İşle ilgili sıkıntılarını işte bırakabilen başarılı çalışanların yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, madde bağımlılığı ve stresle ilgili diğer rahatsızlıkları yaşama ihtimali daha düşüktür.

Kendimizi mutlu hissedersek hastalıklarla savaşmak ve iyileşip sahalara geri dönme gücünü kendimizde bulabiliriz.

Fiziksel ya da ruhsal hastalıkları atlatamamak işte bile tahmin edemeyeceğimiz şeylere yol açabilir. Elimizden gelenin en iyisini yapamayız, işimize olan ilgimizi kaybederiz ve sonuç olarak da bütün verimliliğimiz düşer.

Mutlaka okuyun: İşteki Başarınızda Sağlıklı Olmanın Önemi

 

İş Yerinde Mutlu Olmak Sevgi ve Saygınlığı Artırır

Doğal olarak olumlu düşünen ve kendilerinden memnun olan insanlarla arkadaş olmak isteriz. Mutlu olduğunda insanlar iş yerinde eğlenceli ve yaratıcı bir ortam yaratmaya daha hevesli olurlar.

İş yerinde mutlu olmak insan ilişkilerinin güçlenmesini sağlamasının yanı sıra insanları hizmet ettikleri kurumun refahı için de birlikte çalışmaya teşvik eder.

Mutlu çalışanlar iş yerinde herkesin dahil olacağı bir ortam yaratır ve ne kadar çok çalışan buna katılırsa ekip o kadar iyi gelişir.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Doğru Arkadaş Nasıl Bulunur?

 

4. İş Yerinde Mutlu Olmanın Bilimsel Yönü:

Mutluluk, güçlü ve olumlu bir duygudur ve insan yaşamının temelidir (Diener ve Diener, 1996). Mutluluk, yüzyıllardır araştırmaların merak uyandıran bir yönü olmuştur ama psikoloji alanı mutlulukla kısa bir süre önce ilgilenmeye başlamıştır (McMahon, 2006).

Son 10 yıldır gündemde olan pozitif psikoloji ya da diğer adıyla mutluluğun bilimi, ruhsal sağlıkla ilgilenen kişilerin mutluluğun hayatın farklı alanlarındaki önemini ölçmede ilk başvurdukları yöntemdi (Seligman, 2000).

Mutluluğun araştırılması, düzenli olarak beyinle ilgili yapılan araştırmaların daha kapsamlı bir parçası ve kısmen yeni ortaya atılmış bir şeydir. Birkaç yıl öncesine kadar psikolojik araştırmalar ruhsal sorunların çözülmesi ve hayatın tekrar normale dönmesiyle sınırlıydı.

Ancak pozitif psikoloji sadece tedavi etmez, yanlış olan şeyi düzeltmektense doğru olan şeyi artırmayı hedefler. Pozitif Psikoloji, 1998 yılında Dr. Martin Seligman ve Dr. Mihaly Csikszentmihalyi’nin çığır açıcı çalışmasından sonra tanındı. Bu araştırmacılar, pozitif psikolojiyi hepimizin hayattan almayı amaçladığı tatmine giden yol olarak ortaya atmıştı.

“Güzellik bakanın gözlerindedir.” sözünde olduğu gibi pozitif psikoloji de, “Hayatı nasıl görüyorsak onu yaşarız.” felsefesini savunuyor. Psikoloji yazarı Dr. Tal Ben- Shahar’a göre hayatta dört bakış açısı bulunuyor:

  1. Hedonik Bakış Açısı: İnsanlar tamamen aldıkları hazdan ve onları elde edeceği araçlarla meşguldür. Benmerkezci bir bakış açısıyla Hedonik yaşam biçimini benimseyen insanlar, kendilerine verdikleri zararın bilincinde olsalar bile yapılmaması gereken ama yapmaktan haz aldıkları eylemleri (örn.; aşırı yemek yeme ya da çok fazla uyuma) yapmaktan geri durmazlar.
  2. Sürekli Birbiriyle Yarış İçinde Olma: Sadece bizim için iyi olana önem verir ve kendi hedeflerimize odaklanırız. Benmerkezci ve rekabetçi bir yaklaşımdır, bu yaşam tarzını benimseyen insanlar kendilerine yardımı dokunduğu sürece diğerlerinin hayrına olan şeyleri göz ardı ederler.
  3. Nihilist Bakış Açısı: Genellikle depresif ve stresli insanların benimsediği bir yaşam tarzıdır, tamamen olumsuz düşünceler hüküm sürer ve insanları olumsuz düşünmeye sevk ederler. Olumsuz düşünen bir kişi endişelerden ve tersliklerden yakasını kurtaramaz ve bunları def edecek motivasyonu da yoktur.
  4. Pozitif Yaklaşım: Bu yaklaşımın mutluluğa ve tatmine götüren yol olduğuna inanılıyor. Pozitif bakış açısını benimseyen insanlar ‘Yapmak istiyorum’ ve ‘Yapmak zorundayım’ arasındaki doğru dengeyi bulabilir. Bu bakış açısı tamamen çözüm ve hedef odaklıdır ve daha önce bahsettiğimiz ‘Arbedjsglæde’ ye ulaşmanın en direkt yoludur.

İş Yaşamı Anketinde (Morgenson ve Humphrey, 2006) aşağıdaki etmenlerin iş yerindeki mutlulukla ilişkili olduğu saptandı:

  1. İş yerinde otonomi ve karar verme özgürlüğü
  2. Görev çeşitliliği ve yaratıcı fikirler içi fırsat yaratılması
  3. Görev önemi
  4. Yapılan işin takdir edilmesi
  5. Görevin zorluğu
  6. Mesleki beceriler ve uzmanlaşma
  7. İş yerinde sosyal destek
  8. Yöneticilerden alınan geri bildirim
  9. İş yerindeki çevresel faktörler
  10. İş yönetimi ve network bağlantıları

 

5. Araştırmalara Bakış

Mutluluğu şirket kültürünün bir parçası haline getirebilmek için Google ve McDonalds gibi ünlü şirketlerin bünyesinde Mutluluktan Sorumlu Yöneticiler bulunuyor. Görevleri ise iş yerinde mutluluğu yaymak ve çalışanların motivasyonunu yüksek tutmak.

1999 yılında Google bu pozisyonun ilk yöneticisi olarak Chade- Meng Tan’ı getirmeden önce Fransız giyim markası Kiabi’nin Mutluluktan Sorumlu Yöneticisini işe almıştı. Bunlar sektörde çığır açan şeylerdi. Muazzam başarılar elde edildikten sonra farklı sektörlerden Mutluluktan Sorumlu Yöneticilerin işe alınması Google’da bir gelenek haline geldi.

Kaliforniya Üniversitesinden araştırmacı Dr. Christine Carter, bir araştırmasında ister işte olsun ister özel hayatta, mutluluğun sadece tatmin olmakla ilgili olmadığını söylüyor. Carter’a göre mutluluk yaptığımız ya da yapmak istediğimiz işten elde ettiğimiz bir şey değil; iyimserlik, şükran, vb. çeşitli pozitif duyguları hissedebilmenin ve bunları bilinçli bir şekilde hayatta uygulama becerisidir.

Mutlu olmak herkes tarafından kabul görmek ya da stresin tamamen ortadan kaldırılması demek değil; aksine perspektifimizi genişletebileceğimiz ve negatif duyguları bir kenara atabilme gücüne sahip olmak demektir.

Mutlu çalışanlar başarılı şirketler için harika bir yatırımdır. Araştırmalara göre olumlu düşünen bireylerin şirket yönetmesi durumunda uzun vadede finansal anlamda kazanç elde etmesi ve zenginleşmesi daha muhtemel.

Warwick Üniversitesinde yapılan bir araştırmada iş yerindeki mutluluğun verimliliği %12 oranında artırdığını yazımızın başında da söylemiştik. Daha fazla verimliliğin, daha fazla yenilikçiliğin ve daha az çatışmanın anahtarı mutlu çalışanlardır.

 

6. İş Yeri Mutluluğu ve Kişilik Özellikleri

Yapılan bir araştırmaya göre, bir çalışanın kendini iyi hissetmesi ve işinden tatmin olması tamamen kendi karakterine bağlı.

Bu araştırma çeşitli kurumlardan yaklaşık 3200 çalışandan oluşan geniş çaplı bir örneklem üzerinde yürütüldü ve şu sonuçlar elde edildi:

  1. İşinden memnun olan ve çalışırken kendini iyi hisseden çalışanlar olumlu duyguları daha çok sergilerken yalnızlık, çaresizlik, depresyon ve güvensizlik gibi olumsuz duyguları daha az sergiledi.
  2. Olumlu duyguları daha çok sergileyen çalışanların daha verimli olduğu, işlerinden daha çok tatmin olduğu ve diğerlerinden daha sağlıklı olduğu gözlendi.
  3. Olumlu duyguları daha çok sergileyen çalışanların daha şefkatli olduğu, iş arkadaşlarına ve kendisinden daha alt kademelerdeki çalışanlara karşı daha anlayışlı davrandığı gözlendi.
  4. Depresyon, stres ve duygusal hassaslıklar gözlenen çalışanların ise motivasyonlarının düşük olduğu, becerilerini geliştirmeye daha az istekli olduğu ve iş yerinde sağlıksız ilişkiler kurduğu gözlendi.

Bu kişisel eğilimin iş yerindeki mutluluğu belirlemede önemli bir etken olduğu düşüncesi bu araştırmanın en önemli teziydi ve bulgular da bunu destekliyor.

 

7. İş Yerinde Mutluluk Tablosu

Avustralya’daki Bond Üniversitesinden Profesör Cynthia Fisher, iş yerinde mutlulukla ilgili yaptığı kapsamlı araştırmasında elde ettiği bulguları paylaştığı bir rapor yayınladı. Fisher, bizim iş yerinde mutluluk olarak tanımladığımız şeyin toplumda kabul edilen yargı ve sonuçlarla ilişkili yapılara bağlı olduğunu belirtiyor.İş yerindeki mutluluğu bu yapıların var olduğu seviyeyi, varlıklarının dayanıklılığı ve her yapının kendi niteliğinin kombinasyonu olarak tanımlıyor.

Profesör Fisher’ın araştırmalarına göre şu yapılar bir bireyin işinden elde ettiği mutluluğun seviyesini belirliyor:

Anlık Yapılar Kişisel Yapılar Kolektif Yapılar
1. Duyguları harekete geçiren ani olaylar 1. Bireylerin karakteristik özellikleri 1. Ekibin görevi ciddiye alıp almaması
2. Ruh hali 2. Kuruma bağlılık seviyesi ve çalışanların kurumda oynadığı rol 2. Ekip morali ve teşviki
3. Akış durumu 3. Kişinin zihnini işine vermesi ve verilen görevleri yerine getirmek için sorumluluk hissetmek 3. Grubun ruh hali ve grup üyelerinin birbirine karşı duyduğu bağlılık
4. Duyguları bastırma 4. İş tatmini 4. İnsan ilişkileri ve ekip yönetimi
5. Grubun göreve karşı mevcut ilgisi 5. İşte etkili denetim 5. Performansın takdir edilmesi ve ekip liderlerinden/ amirlerden etkili geri bildirim almak.

 

8. İş Yerinde Mutlu Olmanın Yolları

“Mutluluk ulaşılması gereken bir hedef değil, gidilmesi gereken bir yoldur.”

Syndey J. Harris

İş yeri mutluluğu her gün yaşanan anlık haz, takdir ve teşviklerle çoğaltıldığında elde edilen mutluluk çok uzun sürmeyebilir.

İş yerinde mutlu olmak öznel bir deneyimden çok daha fazlasıdır. Takdir ya da teşvik gibi dış faktörlerin ürünü değildir; düşüncelerimizi, eylemlerimizi ve tepkilerimizi yönetmeyi tercih etme biçimimizden gelir.

 

– Kişinin kendi kendini ödüllendirmesi

Her zaman ekip liderlerimizin bizi ödüllendirmesini beklememize gerek yok. Eğer üzerinize düşeni ve elinizden gelenin en iyisini yaptığınıza inanıyorsanız hiç durmayın, gidin kendinizi ödüllendirin. Kendinize verdiğiniz küçük hediyeler işinize olan bağlılığınızı artırır, bunun da devamlılık, enerji, heves ve gurur gibi faktörlerle doğrudan ilgisi vardır.

 

– Sorumluluk

Herkesten önce kendimize karşı sorumluyuz. Mutlu bir çalışan her zaman kendi eylemlerinin sorumluluğunu almak ve mesleki becerilerini geliştirmek isteyecektir.

Mutlaka okuyun: Daha Sorumlu Bir Kişi Olmak İsteyenlere

 

– İş tatmini

İş tatmini çoğu zaman iş yeri mutluluğuyla karıştırılır ama ikisi tamamen farklı iki yapıdır.

İş tatmini hem bilişsel hem de duygusal bileşeni olan ruh halidir ama iş yeri mutluluğu düşüncelerden çok duygulardan elde edilen duygusal bir durumdur.

Çalışanların mutluluğunu geniş çapta ölçerken iş tatminin iş yerindeki mutluluğun algılanmasında önemli bir rol oynadığı bulundu.

Kurumlar tarafından sıklıkla kullanılan Minnesota Tatmin Anketi , İş Tanımı İndeksi, İş Ölçeği  gibi kullanılan iş tatmini ölçekleri, işinden tatmin olan çalışanların aynı zamanda da işinde daha mutlu olduğu gözlendi.

Mutlaka okuyun: Çalışanlar, Anlamlı Bir İş İçin Daha Düşük Maaşa Razılar!

 

– Bilişsel Farkındalık ve Akış

İş yerinde mutlu olmak olumsuz düşüncelere, dedikodulara ve gereksiz yorumlara kulaklarını kapatmak anlamına geliyor.

Mutlu insanlar eylemlerine odaklandığında mutluluklarını perçinleyebilir ve olumsuz düşüncelerin duygularını ele geçirmesine izin vermez. ‘Akış’ ya da ‘akış hali’, Abraham Maslow ve Carl Rogers tarafından İnsancıl Yaklaşım adlı teorilerinde kullanıldı ve daha sonra da iş yeri mutluluğu teorilerinde yer almaya başladı.

Akış, bütün duyularımızı açtığımızda ve bize verilen görevi yerine getirirken bütün dikkatimizi göreve verdiğimizde gerçekleşir. Beceriler ve içsel motivasyon gerektirir, heyecan verici, öforik ve yoğun bir zevk duygusu vermek olarak tanımlanabilir.

Akış, uzun süreli odak ve pozitif etki ile gerçekleşir ve öğrenme ve becerilerde ustalaşmayı gerektirir.

Mutlaka okuyun: 10 Dakikada Hayat Amacınızı Bulun!

 

9. İş Yerinde Gerçek Mutluluğu Yakalamanın 10 Yolu

Mutluluk herkese göre değişen bir kavramdır. Fowler ve Christakis (2008) tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, bireyler etrafında mutlu insanlar olduğunda daha mutlu oluyor.

İş yerinde mutlu olmak her zaman işin kendisiyle ilişkili değildir. İş ortamı, kişisel özellikler, insan ilişkileri, stres yönetim becerileri ve diğer pek çok faktörle ilişkilidir.

Biz de sizler için iş yerinde mutluluğu tekrar keşfetmenizi ve bu mutluluğun uzun sürmesini sağlayabileceğiniz 10 basit yöntem sıraladık.

 

9.1. İş yerinizi toparlayın.

“Darmadağın bir masa darmadağın bir zihin demektir” sözünün büyük ihtimalle doğruluk payı vardır. Çalıştığınız ortamda yaratıcılığınızı konuşturmak neşenizi kaybetmemenizi ve zihninizin canlanmasını sağlar. Böyle bir ortamda daha iyi konsantre olur ve çalışırken kendinizi mutlu hissedersiniz.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcilerin Çalışma Masaları

 

9.2. Farkındalık

“İnsanlar mutlu olmak için bütün hafta cuma gününü, bütün yıl boyunca yaz mevsimini ve kısaca bütün hayatı boyunca bekler.”

Farkındalık, son zamanlarda moda olmuş bir sözcük de değil, abartılan bir kavram da. Bilinçli bir zihinle yapılmış meditasyonun etkileri bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Harvard Tıp Faküktesi ve Almanya’daki Bender Nörogörüntüleme Enstitütüsünde yapılan araştırmalarda, farkındalık üzerine yoğunlaşan ve işten önce ve işten geldikten sonra meditasyon yapan insanların işlerine daha bağlı olduğu ve duygusal olarak kendilerini daha iyi hissettiği gözlemlendi.

Mutlaka okuyun: Meditasyon Nasıl Yapılır?

 

9.3. Spor yapın

Her gün 15 dakika spor yapmayı rutin haline getirmek enerjik hissetmenizi ve vücudunuzu yorgun hissetmenize neden olacak toksinlerden arındırmanızı sağlar.

Yürümek, koşmak, bisiklet sürmek, yüzmek ya da herhangi bir egzersiz, hepsi işinizde daha verimli olmanızı, elinizden gelenin en iyisini yapmak için daha fazla enerji ve gün boyunca daha çok iş halletmenizi sağlar.

Mutlaka okuyun:Egzersiz Yapmak Sizi Paradan Daha Çok Mutlu Ediyor!

 

9.4. Geri bildirimi alışkanlık haline getirin

Kararlı ve doğrudan geri bildirim iş yerinde mutlu olduğunuzun ve işinizin sizi tatmin ettiğinin en önemli göstergeleridir. Araştırmalar, düzenli olarak geri bildirim veren ve çabaları karşılıksız bırakmayan çalışanlar ya da müdürlerin daha mutlu ekiplerle çalıştığını söylüyor.

İş Yerinde Geri Bildirim
İşveren olarak Çalışan olarak
1. Her sabah işe başlamadan ekibinizle bir araya gelip günlük görevleri konuşun 1. Geri bildirim isteyin
2. Çalışanlarınıza çabaları için teşekkür edin ve övgü dolu sözcükler kullanın 2. Eleştirileri kabul edin ve becerilerinizi geliştirmeye odaklanın
3. İşiniz bittikten hemen sonra geri bildirim verin. Daha sonra verdiğiniz ger bildirimlerin kimseye faydası yoktur 3. Toplantılar ve müdürleriniz/ ekip liderlerinizle yaptığınız muhabbetler sırasında herkese kulak verin
4. Eleştiri yaparken eksiklerden bahsetmeyi ve bu eksiklerin neden düzeltilmesi gerektiğinden bahsetmeyi unutmayın. Mümkünde tavsiyelerde bulunun ve ekibinize yol gösterin. Onlara iyi örnek olun 4. Görevin yerine getirilmesinde emeği geçen diğer çalışanlara da geri bildirim verin

Mutlaka okuyun: Etkili Geri Bildirimler Vermek

 

9.5. Bir kere de bir görevden bahsedin

Stanford Üniversitesinden psikoloji profesörü Clifford Nass, multitasking‘in ‘boşa zaman harcamaya’ neden olduğunu ve çalışanların mutsuzluğunun sebebi olabileceğini söylüyor.

Aynı anda birden fazla işle uğraştığınızda her göreve aynı dikkati ve özeni vermeniz pek mümkün değildir ve dikkatinizin dağılmasına neden olur.

Bunları engelleyebilmek için yapılacaklar listesinde önceliklerimizi belirleyebilir ve ilk olarak daha çok önem teşkil eden görevlere odaklanabiliriz. AnyDo, Wunderlist ve Evernote gibi uygulamalarla bunu kolayca yapabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Multitasking Nedir?

 

9.6. İş arkadaşlarınıza yardım edin

Araştırmalara göre, iş yerinde başkalarını düşünen insanların tatmin olması ve iş yerinde mutlu olması daha muhtemeldir.

Başkalarına yardım ederek edindiğimiz mutluluğu dünyada başka hiçbir şeye değişmeyiz. Kendimizi güçlü hissetmemizi, ufkumuzu genişletmemizi ve çalıştığımız kuruma bağlılığımızın artmasını sağlar.

Kibar davranmak, teşekkür etmek ve ihtiyaç duydukları zaman iş arkadaşlarımıza yardım etmek kendimizi daha iyi hissetmemizi ve iş yerinde daha mutlu olmamızı sağlar.

 

9.7. Düşünmeden tepki vermeyin

Bireylerin işte kendilerini mutlu edebilecek tepkileri kendilerinin seçebileceği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Farkındalığı, teşekkürü ve etkili iletişimi hayatının bir parçası haline getirerek çalışanlar, stresi ortadan kaldırabilir ve hedeflerine doğru emin adımlarla yürüyebilir.

 

9.8. Kendinize değer verin

“Hiçbir şey huzuru getiremez, onu siz kendiniz bulmalısınız.”

Ralp Waldo Emerson

Cosmopolitan dergisinin eski editörü Kate White, iş stresinin kendi değerimizi unutturduğunu söylüyor. Kendinize bunu hatırlatmanız, geçmişte başardıklarınızı hatırlamanız iş yer mutluluğunu yeniden sağlamanın en kolay yoludur.

Biraz soluklanıp kendimizi takdir ettiğimizde mutluluğumuzu perçinleyebiliriz.

Öz saygı
1. Gurur duyduğum beş başarı:
*
*
*
*
*
2. En güçlü yanlarım:
*
*
*
*
*
3. En zayıf yönlerim:
*
*
*
*
*
4. Kendime etmek istediğim iltifatlar:
*
*
*
*
*

 

9.9. Güne güzel başlayın

Her sabah kendinize zaman yaratın ve o gün neler yapacağınızı planlayın. Yürüyüşe çıkın, kahvenizi için ve günlük hedeflerinizi belirleyin. Güne iyi başlarsanız daha verimli çalışır ve daha çok şey başarırsınız.

Mutlaka okuyun: Güne Mükemmel Bir Şekilde Başlamak İçin Sabah Rutini Oluşturma

 

9.10. Programınızı ayarlayın

Mutlu çalışanlar, daha esnek bir programa uyma konusunda diğerlerine göre her zaman bir adım öndedir.

Mola vermeden uzun süre çalışmak beyninize zarar verebilir ve sizi güçsüz duruma düşürebilir, bu da verimliliğinizi düşürür ve sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olur.

 

10. Mutluluk ve Verimlilik Arasındaki İlişki (İstatistiklerle Birlikte)

Verimliliğin iş yeri mutluluğunu artırmasındaki oynadığı role birkaç araştırmada yer verilmiştir. Mutluluk Avantajı adlı kitabında Shawn Achor, kendimize güvendiğimizde ve mutlu olduğumuzda tüm düşünsel gücümüzü sonuna kadar kullanabileceğimizi söylüyor.

Mutlu olduğumuzda zihnimiz yaratıcı fikirlerle dolup taşar ve problemleri daha iyi çözer ve daha iyi kararlar alırız.

Yapılan araştırmala iş yeri mutluluğunun verimlilik ve yaratıcılıkla nasıl ilişkili olduğunu ve perçinlendiğini güzel bir şekilde özetliyor. İstatistikler şu şekilde:

  • Mutlu insanlar diğerlerine göre %31 daha verimli ve üç kat yaratıcı
  • Mutluluk şirketlerin kar oranını %147 artırıyor
  • Çalışanların %75’i işinden istifa ediyor çünkü işlerinden değil de patronlarından şikayetçi
  • Çalışanların verimliliğini kaybetmesi şirketlere 1 trilyon $’a mal oluyor, bu da dünya ekonomisine büyük bir darbe vuruyor.
  • İnsanların iş yerinde mutsuz olması motivasyonlarının olmaması ve stresle başa çıkamamalarından kaynaklanıyor.

 

İlginizi çekebilir

Mutlu Olmanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 10 Yolu
Nasıl Mutlu Olunur?
Avatar

Yazar : Sinem AYAN

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir