Harika bir iş fikriniz var ve bir iş planı yapmaya başladınız. Ancak şunu merak ediyorsunuz: yeni iş modeliniz gerçekten de başarılı mı? İşte, iş fikriniz ile başarılı olup olamayacağınızı öğrenmenize yardımcı olacak 8 adımlık bir test.
1. Benzersizlik
Maddiyat, pazarlama ve iş yerinizin konumu konusunda endişelenmeye başlamadan önce bir fikir ile başlamalısınız. Bu fikir herhangi bir fikir değil ancak benzersiz bir fikir olmalıdır. İşletmenizi diğerlerinden ayıran şey nedir?
Benzersizlik, bir şey icat etmeniz gerektiği anlamına gelmemektedir. Bu sadece kendinizi rekabetten ayrı tutmanız gerektiğini ifade eder. Bir ikram hizmeti sunacaksanız, sizin ikram hizmetlerinizi diğerlerinden ayıran şey ne olacaktır? Bunlar zor ancak önemli sorulardır. En başarılı işletmelerin güçlü, benzersiz konseptleri vardır ve açıkça tanımlanmıştırlar. Siz de, kendinizinkini tanımlamak için biraz vakit ayırın.
2. Başlangıç Kaynakları
İşletmenizi kurmanın maliyeti ne olacak? Her işletme ekipman, kira ya da sadece temel pazarlama giderleri olsun, başlangıçta belirli bir masraf ile kurulur. Gerçekçi bir tahminde bulunun; kredi kullanmak veya giderleri kendi cebinizden ödüyorsanız bütçeyi belirleyebilmeniz için bu rakamlara ihtiyacınız olacak.
3. Müşteri
Müşteriniz kim? Ürün veya hizmetinizi kimin satın alacağını bilmek işletmenizin başarısı için hayati öneme sahiptir. Müşterilerinizin kim olduklarını bilmezseniz onları nasıl bulabilirsiniz? Çalışanlara, ev kadınlarına, üniversite öğrencilerine veya emeklilere ikram hizmeti sağlayan bir firma mısınız? İlk satışınızı yapacak bile olsanız müşterilerinizi tanımlayın. Eğer bir alan kiralayacaksanız etrafında müşterilerinizin yaşadığından emin olun; bunun gibi verileri bir emlak danışmanı size sağlayabilir.
4. Rekabet
Pazarda bir açık bulacak kadar şanslı bile olsanız, işletmenizin rakipleri olacaktır. Yeni başlayan bir firma olarak rakipleriniz size harika bir kaynak sağlayabilirler, ne kadar ücret aldıklarını, hangi pazarlama stratejilerini kullandıklarını ve hangi konumda yer aldıklarını kontrol edin.
Kendinize şunu sorun: rekabet içerisinde nasıl daha iyi olabilirim? Rakiplerinizi alt edebilmek için birinci aşamada önerdiğimiz benzersizlik kozunuzu kullanın.
Mutlaka okuyun: Rekabet Etmek İçin 5 Strateji
5. Ekonominin Durumu
İşletmenizin başarısı ekonomik duruma oldukça bağlıdır: bir ekonomik kriz sırasında lüks emlak işine başladığınızı düşünün. Bu çok da mantıklı olmayacaktır. Ekonominin durumunu kontrol edin ve işletmenizi nasıl etkileyeceğini düşünün: müşterilerinizin aklı şu an nerede? Birikim mi yapıyorlar, evde daha fazla mı vakit geçiriyorlar, gelecek ile ilgili endişeleri mi var?
Eğer müşterilerinizin durumlarını anlayabilirseniz, ekonomik krizi bile fırsata çevirebilirsiniz. Eğer iş fikriniz mevcut harcama eğilimleri ile uyuşmuyorsa, günümüz ihtiyaçlarına göre bunu nasıl uyarlayabileceğinizi bulmaya çalışın.
Mutlaka okuyun: Her Tip Ekonomide Ayakta Kalan 10 İş Fikri
6. Zamanlama
Zamanlama özellikle yeni faaliyete geçen bir işletme için oldukça önemlidir. Ocak ayında bir dondurma dükkanı açmak oldukça kötü bir fikirdir; Temmuz ayında açılacak bir dükkan ise o yazın gözdesi olabilir. İşinizin mevsimsel olacağını mı tahmin ediyorsunuz? Eğer öyleyse işinizi müşteri talebinin en yüksek olduğu dönemde başlatın. Kapınızda tonla yeni müşteri ile karşılaşacaksınız ve aynı müşteriler daha fazlası için geri geleceklerdir.
7. Pazarlama
Müşterinizi tanımladığınız üçüncü aşamayı hatırlıyor musunuz? Şimdi potansiyel alıcılarınızın yeni ve harika işletmeniz hakkında bilgi sahibi olabileceği bir pazarlama stratejisi geliştirmelisiniz. Günümüzdeki internetin yaygınlığı sayesinde pazarlama giderleri, çevrimiçi kuponlar ve mail listeleri kullanılarak nispeten daha az olacaktır. Arkadaşlarınız ve aileniz ile fikir alışverişinde bulunun ve yeni bir işletme açmak için rakiplerinizin neler yaptığını kontrol edin.
Devletin ilgili kurumları ile görüşerek yeni işletmeleri için sunulan ücretsiz kaynaklar, dersler ve iş ağı fırsatlarından da yararlanabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Reklam ve Pazarlamayla İlgili Bilmeniz Gereken Konular
8. Sürekli Nakit Akışı
Şunu hayal edin: işletmeniz patladı, çok popülersiniz ve hayal ettiğinizden çok daha fazla sipariş alıyorsunuz. Ancak malzeme temin etmek ve diğer giderler için para ödemek zorundasınız ve tüm nakdiniz bitti. Tam da bu sebepten ötürü talebi karşılayamadığınızdan için işletmeniz zorlu bir döneme girecektir. Bu, birçok işletmenin yüzleşmek zorunda kaldığı klasik nakit akışı sorunudur ve uygun bir mali planlama olmadan da bu sorun engellenemez.
Bir dükkan açmadan önce detaylı bir finansal plan hazırlayın; yine devlet aracılığıyla birçok yardım alabilirsiniz. Artık başta mali olanlar olmak üzere karşılaşabileceğiniz tüm sorunlardan kurtulabilmek için işletmenizin ilk yılını planlama zamanıdır.
Son Olarak
İşletme kurma fikriniz testi geçti mi? Eğer geçemediyse, fikrinizi bu testi geçecek şekilde ayarlayın. Yasal konular ve izinler ile ilgili yapmanız gereken bir çok şey var. Bu yüzden vaktinizin çoğunu planlama ve araştırma yapmak için ayırın. İşinizin geleceğini planlamak için elinizin altındaki tüm kaynakları kullanın. Bu sayede zaman içerisinde başarılı bir girişimci olabilirsiniz.