İşinizi Kurmadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken Faktörler

Bir süre önce bir arkadaşım, beni arayarak büyük bir heyecanla, aklına gelen yeni iş fikrinden bahsetmiş ve benden değerlendirmemi istemişti. Yemek tarifleri üzerine farklı bir web sitesi açmak istiyordu. Siteyi ziyaret edenler, o gün evlerinde bulunan malzemeler neyse onlarla yapabilecekleri yemek tariflerine ulaşabileceklerdi. Bu konuda arkadaşım bana: “Sen ne dersin?” diye sordu.

Herkesin bildiği üzere, harika bir iş fikri bulmak ile harika bir iş kurmak aynı şey değildir. İkisi arasında kateldimesi gereken uzun bir mesafe vardır. Ancak birçok insan aradaki bu mesafeyi katetmek için nasıl bir köprü inşa edebileceğini bilmiyor. Bu nedenle ben de arkadaşıma, tüm birikimini harcamadan ya da kredi çekip borçlanmadan önce bazı konulara dikkatini çekmek için şu tavsiyelerde bulundum:

 

1. Kendi İşinin Sahibi Olmanın Getireceği Yaşam Tarzına Hazır Mısınız?

1-kendi-isinin-getirecegi-yasam-tarzina-hazir-misin

Halihazırda maaşlı bir çalışansanız, bir girişimci olarak kendi işinizi kurmanın yaşam tarzınızda birtakım değişikliklere sebep olacağını bilmelisiniz. Girişimciliği, kısa yoldan zengin olabileceğiniz veya tüm sorunlarınızdan kaçabileceğiniz bir yöntem olarak düşünmeyin. Kendi işinizi kurduğunuzda daha çok çalışacak, daha çok önemli kararlar alacak ve daha çok araştırıp yeni şeyler öğrenmek zorunda kalacaksınız. Üstelik emeklerinizin karşılığını ancak uzun vadede alabileceksiniz. Bu yüzden hayatınızı değiştirmeden önce kendinizi bu konuda sorgulamalı, bunu isteyip istediğinizden emin olmalısınnız.

Mutlaka okuyun: İstifa Edip Girişimci Olmaya Hazır Olduğunuzu Gösteren 6 Nitelik

 

2. Sunmuş olduğunuz çözüme ödeme yapmaya razı olan insanlar var mı?

Kendinizin beğendiği bir iş fikrini başkalarının da beğeneceğini düşünebilirsiniz. Müşteriler bir ürünü “sevebilir” ancak sadece fiziksel veya duygusal açıdan “ihtiyaçları olan şeylere” ödeme yapmayı tercih ederler. Ya da belki de ürüne ihtiyacı olan insanların parası olmayabilir. -İşe girişmeden önce bu alandaki uzmanlar ile konuşun ve gizli gereksinimler ile zorlukları öğrenin. İşe girişmeden önce konunun uzmanları ve  hedef müşteri kitlenizle konuşun ve gereksinimleri saptayarak analiz edin. (Şefler ve evde yemek yapmayı isteyenlerle konuşmak gibi.)

 

3. Pazar Yeterince Büyük mü ve Gelecek Vadediyor mu?

3-pazardaki-firsatlar-fazla-ve-giderek-artiyor-mu

Hangi sektörde iş kurarsanız kurun öncelikle girmeyi düşündüğünüz pazar hakkında ciddi bir araştırma yapmanız gerekir. TÜİK gibi güvenilir kurumların araştırma raporlarını ve pazar hakkında daha önce yapılmış analizleri inceleyebilirsiniz. En basit olarak internet ortamında yapacağınız araştırmalar bile potansiyel müşterileriniz ve pazar hakkında daha çok şey öğrenmenizi sağlayacaktır.

Mutlaka okuyun: Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?

 

4. Pazarda Yeterli Boşluk Var mı?

4-buyuk-bir-kitle-var-mi

Herhangi bir işe adım atmadan önce o sektördeki rekabeti iyi analiz etmeniz işinizin başarısı için hayati önem taşımaktadır. “Muhtemel rakipleriniz kimler? Onlarla nasıl rekabet etmeyi düşünüyorsunuz?  Sizi onlardan farklılaştıran özellikleriniz neler?”  gibi sorulara gerçekçi ve doyurucu cevaplar vermelisiniz.

Bu sorun için var olan mevcut çözümleri Google’ı kullanarak araştırın. “Malzemeye göre yemek tarifi” gibi bir sorgu, iyi bir başlangıç olabilir. Sizin düşündüğünüz işi yapan 10 tane rakip site olduğunu görmeniz bile bu işe girmenizin pek de mantıklı olmayacağını gösterir.

Mutlaka okuyun: Rekabeti Kullanarak İşinizi Geliştirmenin Yolları

 

5. Gizli Masrafları ve Eski Alışkanlıkları Dikkate Aldınız mı?

5-cozumunuzun-bagimliliklari-veya-gizli-masraflari-var-mi

Piyasaya yeni çıkan birçok ürün “eski alışkanlıklar” ve gizli masraflar yüzünden başarısız olmakta ve yaygınlaşamamaktadır. Örneğin, hidrojen yakan araç motorları çevre sağlığı ve temizliği için çok güzel bir seçenektir. Fakat tüm dünya çapında servis istasyonlarının kurulması ve yeni güvenlik yasalarının çıkması uzun yılları gerektiren, masraflı bir iştir. Bu nedenle yapacağınız işin bütün harcamalarını, satış kanallarını, pazarlama gereksinimlerini ve kültürel alt yapısını iyice analiz etmeniz gerekir.

 

6.Yeni İş Fikrinizi Rakiplerinize Karşı Koruma Altına Aldınız Mı?

6-rakiplerinize-karsi-korumaniz-gereken-bir-fikri-mulkiyetiniz-var-mi

Öncelikle iş fikrinizin başkaları tarafından kullanılmadığından ve patentinin alınmadığından emin olmalısınız. İş henüz ticari boyuta taşınmamış olsa da patent hakları alınmış olabilir. Bu konuyu, Google patentleri, ücretsiz çevrimiçi patentler ve ülkemizdeki Patent Kurumu’nda yapacağınız bir çalışmayla araştırabilirsiniz.Ya da yetkili bir avukata bir miktar ödeme yaparak bu işi sizin adınıza yapmasını da sağlayabilirsiniz.

 

7. Kalifiye Bir Ekip Kurup Ekibinizi Motive Edebilir misiniz?

7-motive-ve-kalifiye-bir-ekip-kurabilir-misiniz

Bir girişimci olarak tek başınıza iş kurmanız ve büyük başarılar kazanmanız oldukça zordur. Geliştirme, satış, pazarlama ve müşteriler gibi konularla ilgilenecek bir çalışma takımı kurmalı, onları motive etmeli ve yönetmelisiniz. Kendini işine adamış girişimciler tarafından yeni kurulan birçok işin ne yazık ki başarısız olduğu bir gerçektir. Bunun en büyük sebebi de, girişimcilerin her şeyi tek başına yapmaya çalışmalarıdır. Çok iyi bir iş fikriniz olsa da, her türlü araştırmayı yapmış olsanız da, iyi bir çalışma ekibiniz yoksa ancak belli bir noktaya kadar ilerleyebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Harika Bir Ekip Kurmak ve Yönetmek

 

8. Maliyetleri Gerçekçi Bir Şekilde Değerlendirdiniz Mi?

8-maliyetleri-gercekci-bir-sekilde-degerlendirdiniz-mi

Tutkulu girişimcilerin toz pembe planları, abartılmış ön satışları ve hafife alınmış maliyetleri vardır. Tutkunuzu somut bir iş değerine dönüştürebilmek için işletmenizin gelecekteki ihtiyaçları ve hedefleri için, bir uzman tarafından kontrol edilmiş, mali açıdan mantıklı bir iş planı hazırlamalısınız.

Mutlaka okuyun: İşletme Maliyetlerini Düşürme Yöntemleri

 

9. Yeterince Dayanıklı, Yetenekli ve Sabırlı Mısınız? 

sabirli-olmayi-ogrenmek

Yeni bir iş kuran biri olarak paranın her zaman sizinle ilgili olduğunu unutmayın. Birilerini suçlamanız tamamen boşa olacaktır.  Kendi direncinize, öğrenme isteğinize ve kendinizi geliştirmeye odaklanın. Eğer birkaç şirket ile sorun yaşadıysanız, bunun sebebi büyük ihtimalle sizsinizdir.

Bir işte başarılı olmanın en önemli kriteri sabırlı ve dayanıklı olmaktır. Yeni faaliyete geçen birçok işletme, yeterli para veya zaman bulamadığı için değil, pes ettikleri için başarısız olmaktadır. Girişimci işletmeci olarak, direnme ve sabır gücünüze, öğrenme isteğinize ve kendinizi geliştirmeye odaklanmanız şarttır. Sorunlar yaşıyorsanız bunun nedenini kendinizde aramalısınız, başkalarında değil.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcilerin 25 Özelliği

 

10. Nereden Geldiğinize Değil, Nereye Gittiğinize Odaklanın

10-nereden-geldiginize-degil-nereye-gittiginize-odaklanin

Mevcut işinizde sizi üzen bazı olaylar varsa ve bunlardan kurtulmak için kendinize bir iş kurmak istiyorsanız çok dikkatli olmalısınız. İş kurmak çok fazla çalışmayı gerektiren ve daha fazla sorumluluk isteyen bir iştir. Girişimciliğe adım atmanız sizde daha çok strese ve tatmin olamama duygusuna sebebiyet verebilir. Yapılan bir araştırmaya göre işinde mutsuz olanlar, yeterince takdir edilmeyenler, stresli ve saldırgan olanlar kendi işlerini kurduklarında da başarısız olabilmektedirler. İşinde başarılı olup işinden sıkılmış ve tatmin olmayan kişilerin ise kurdukları işlerde daha başarılı oldukları belirtilmektedir. Unutmayın ki, davulun sesi uzaktan hoş gelir. Yeni girişimcilere, yeni işlerinden gerçek bir gelir elde edene kadar “günlük işlerinden” çıkmamalarını tavsiye ediyorum.

Mutlaka okuyun: Köprüleri yakmadan nasıl istifa edebilirsiniz?

Pek çok kişi, yaşadığı deneyimler ve yaptığı araştırmalar sayesinde yeni iş fikirleri geliştirebilmektedir. Fakat o buluşları hakkıyla hayata geçirmek farklı bir konudur. İş fikrinizi gerçeğe dönüştürürken bazı kısıtlamalar yapacaksanız ( ekip kurmamak, kaynakları kullanmamak gibi) o zaman fikrinizi kendinize saklamanız daha iyidir. Ya da onu hayata geçirecek başka birilerine vermeniz akıllıca olacaktır.  Aksi durumda, kimse o fikirden bir kazanç sağlayamayacaktır.

Arkadaşımın bana danıştığı yemek tarifleri sitesi işinin ne olduğunu merak ediyorsanız sonucu söyleyeyim. Ona yaptığım uyarılar gereği küçük bir internet araştırması yaptı ve fikrinin pek çok sitede uygulandığını gördü. İsterseniz siz de konuyla ilgili bir araştırma yapabilirsiniz. Ama yakında yeni iş fikirleriyle tekrar arayacağından eminim. Onun hep yeni bir fikri vardır çünkü ve eminim bir gün işine gerçekten yarayacak bir fikir bulacaktır.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir