Kendi İşinizi Kurma Vaktinin Geldiğini Gösteren 15 İşaret

Yeni bir iş kurmayı mı düşünüyorsunuz? Kendi şirketinizi yönetmek tamamen maceralarla dolu ve sıradan işinizin aksine kendinizi güvenceye almanıza yardımcı olabilir. Kendi işinizin patronu olmak çöldeki bir serap gibi hissettirebilir size ancak unutmamanız gereken bir şey vardır ki, o da çok çalışmanız gerekeceğidir.

Gerçekten hazır olmadığınız bir zamanda kendinizi hazır hissedebilir veya işinizi kurmanız gerekirken bir süre boyunca aklınızdaki korkulardan ötürü işinizi çok geç kurabilirsiniz. İşte kendi işinizi kurma vaktinin geldiğini gösteren 15 işaret:

 

1. Yeterince tutkulu musunuz?

Yeni bir girişim için tutkunuzun olması
Tutku, büyük bir itici etkendir. Kendi işinizi kurma konusunda içinizde güçlü bir tutku olduğundan emin olun.

 

2. İş fikrinize gerçekten inanıyor musunuz?

Fikrinize gerçekten inanmalısınız
Yeni girişiminizi hayata geçirirken yüzünüze kapanacak birçok kapı ve hayırlarla dolu konuşmalar ile karşılaşacaksınız. Bu yüzden, akıntının yönünü değiştirmeye yetecek kadar kendi ürün veya hizmetinize inatla inanmanız gerekmektedir.

 

3. İyi bir pazarı olan ürün veya hizmetiniz var mı?

İyi bir pazarı olan ürün veya hizmetiniz olmalı
İyi bir işletme, insanların seve seve ödeme yaptığı veya yapmaya razı olduğu ürün veya hizmetler sunan işletmedir. Yeni bir iş kurmak için mevcut işinizden ayrılmadan önce ürün veya hizmetinizin iyi bir pazarı olduğundan emin olmalısınız.

 

4. Ekibiniz kimlerden oluşacak?

Ekibinizi bilin
Ekibinizde kimlerin olması gerektiğini biliyor musunuz? Ya da başlangıçta yalnız mı olacaksınız?

Mutlaka okuyun: Şirketinizde Bulunması Gereken 5 Personel

 

5. Bir planınız var mı?

Planınız olmalı


Binlerce lira yatırım yapıp kısa sürede çok popüler olacağınızı düşünmek bir hata olacaktır. Şu an çalıştığınız işinizden ayrılmadan önce yeni işletmeniz için bir plan yaptığınızdan emin olun. Bu plan tam ve detaylı bir iş planı olabileceği gibi işinizin ana hatlarını içeren bir eskiz de olabilir.

Mutlaka okuyun: 10 adımda milyar dolarlık bir iş planı hazırlamak

 

6. Marka algınızı nasıl oluşturacaksınız?

İyi bir marka fikriniz varsa
Markanız, şirketinizin dünya ile iletişime geçme yoludur. Komik, profesyonel veya klasik bir marka mı olacaksınız? Yeni işinizi kurmadan önce markanızı bildiğinizden ve onun müşterileriniz ile nasıl iletişime geçeceğinden emin olun.

 

7. Öğrenmeye hazır mısınız?

Öğrenmeye hazır olmalısınız. Hem de fazlasıyla
Yeni bir iş kurma deneyimi, kendiniz ve pazar hakkında hayal edebileceğinizden çok daha fazla şey öğrenmenize sebep olacaktır. O yüzden egonuzu bir kenara bırakıp öğrenmeye aç olmalısınız.

Mutlaka okuyun: Her Girişimcinin Öğrenmesi Gereken 21 Şey

 

8. Başarısızlık korkusu ile yüzleşmeye hazır mısınız?

Başarısızlık korkusu ile yüzleşmelisiniz
Başarısız olma düşüncesi, işletmenizin başına bir hayli dert açabilir. Bunu hepimiz belirli bir ölçüde yaşarız ancak eğer bunu kaldıramayacak iseniz bu durumda yeni bir iş kurmak için hazır değilsiniz demektir.

Mutlaka okuyun: Başarısızlık Korkusunun Üstesinden Nasıl Gelinir?

 

9. Başarı korkusu ile yüzleşmeye hazır mısınız?

Başarı korkusu ile yüzleşebilmelisiniz
Evet, kulağa biraz garip geliyor ancak birçok insan başarı korkusu yaşamaktadır. Başarı, yüksek beklentileri, daha çok çalışmayı ve daha fazla görünülürlüğü de beraberinde getirir. Eğer bu gibi şeylerle başa çıkmaya hazır değilseniz işinizi kurmak için de hazır değilsiniz demektir.

 

10. Yeterli nakitiniz var mı?

Biraz nakitiniz olmalı


Her ne kadar çok az sermaye ile başlatabileceğiniz işler olsa da, başarılı olabilmek için belirli bir zamana ihtiyacınız olacak. En azından para kazanmaya başlayana kadar ortaya çıkacak giderler için kullanacağınız belirli bir nakitinizin olması gerekiyor.

 

11. Değişikliklere açık mısınız?

Değişikliklere açık olmalısınız
Maaşlı bir çalışan iseniz yeni iş kurmak hayatınızda büyük değişikliklere yol açacaktır. Bu değişime adapte olmanız için kendinize bir geçiş süreci belirleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra girişimcilik dünyası sürekli değişken ve yenilikçidir. O yüzden değişikliklere adapte olmayı şimdiden öğrenmeniz gerekiyor.

 

12. Yeni sektörünüzde tecrübeniz var mı?

Yeni sektörünüzde tecrübeniz var mı?
Eğer girişeceğiniz sektörde daha önceden tecrübeniz var ise girişimcilik macerasına atılmak için hazırsınızdır. Eğer tecrübeniz yok ise günlük işinizden çıkmadan önce, o sektörde biraz deneyim kazanmayı düşünebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Sektörünüzde Lider Olmanın Yolları

 

13. İş yönetimi hakkında yeterli bilginiz var mı?

İş hakkında hali hazırda epey bilginiz varsa
Yemek yapmayı seven veya bu işte iyi olan herkes bir restorant açarak başarılı olabilir mi sizce? Elbette olamaz. İşin kendisini yapmanın da ötesinde işletme sahiplerinin karşılaması gereken birçok ekstra ihtiyaç olmaktadır. En lezzetli yemekleri yapıyor da olsanız, işinizin başarıya ulaşması için işletme yönetimi (işe alım, pazarlama, insan kaynakları gibi) hakkında yeterli bilgilere sahip olmalısınız.

 

14. Vaktinizi yönetmekte başarılı mısınız?

Vaktinizi yönetmekte iyi olmalısınız
Çoğu kez, insanlar mevcut patronlarını sevmediklerinden ötürü kendi işlerini kurmayı düşünürler. Peki, kendi patronunuz olabilecek kadar yetenekli misiniz? Kendi işinizi kurmak büyük bir disiplin gerektirir ve eğer kendi vaktinizi yönetmekte başarılı iseniz, diğer insanların motivasyonuna ihtiyaç duyan birine kıyasla kendi işinizi kurmak için daha hazırsınızdır.

Mutlaka okuyun: Zaman Yönetimiyle İlgili 10 İpucu

 

15. Kendi işinize sahip olmanın risklerini bilmelisiniz.

Kendi işinize sahip olmanın risklerini bilmelisiniz


İşletme sahipleri, girişimcilik macerasına atılırken aldıkları risklerin farkında olmalılar. Hiçbir zaman kar yapamama ve hatta bir gün iflas etme ihtimalinizin olduğunu bilmelisiniz. Bu riskleri kavrayabilmek ve yönetmek için hazır hissetmek, kendi işinizi kurmak için gayet başarılı bir göstergedir.

Mutlaka okuyun: Her Girişimcinin Alması Gereken Riskler

Kesinlikle bu liste tam kapsamlı bir liste değil ancak kendi işinizi kurma vaktinin gelip gelmediğini anlamanız için iyi bir başlangıç. Eğer henüz hazır değilseniz bu listeyi kendinizi geliştirebilecek bir rehber gibi düşünebilirsiniz.

Bu listede olması gereken ve “iş kurma sinyali” olduğunu düşündüğünüz başka şeyler de var mı? Önerilerinizi bizimle aşağıdaki yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir