İş Yerinde Lider Olmak İçin 7 İpucu

İş yerinde başarılı bir lider olmaya giden yol zorluklarla dolu bir yoldur. Çalışma ekibinin sizin rehberliğinize ve desteğinize ihtiyaç duyduğunu bir pozisyonu düşlüyorsunuz ama böylesi bir liderlik rolü için henüz hazır olmayabilirsiniz.

Bu noktada, iş yerinde kendinizi liderlik konumuna getirebilecek ve iyi bir liderin sahip olması gereken özelliklere sahip misiniz?

Elbette başarılı bir lider olmanın pek çok yolu var fakat aşağıda listelenenler bugünden itibaren uygulamaya başlayabileceğiniz özellikler arasındadır. Bu başlıklar altında belirtilenleri uygulayarak liderlik konusunda beslediğiniz hırsı çok fazla ön plana çıkarmadan kendinizi iş yerinde liderlik pozisyonuna taşıyabilirsiniz.

Liderlik yetkinliklerinizi geliştirmeyi ve iş yerinde liderlik alabilmeyi hedefliyorsanız, aşağıda listelenen ipuçlarını günlük rutinlerinizin arasına almayı ihmal etmemelisiniz.

 

1- İş Yerinde Daha Fazla Sorumluluk Alın

İş yerinde lider olmak istiyorsanız ilgi duyduğunuz her şeyin sorumluluğunu üstlenmek ve sahiplenmek için her zaman hazır durumda olmalısınız. Unutmayın, bu şey bir proje ise bu projede etkin rol oynamanız projenin başarı ya da başarısızlık durumunu belirleyecektir.

Sadece iyi şeyler için değil, aynı zamanda kötü şeyler için de sorumluluk almayı bilmeniz gerekmektedir. Kendi hatalarınızı sahiplenin ve hata yapmanın yanlış bir şey olmadığını kabullenin. Çünkü hata yapmaktan çekinirseniz yeni şeyler öğrenmek sizin için çok daha zor olacaktır.

Mutlaka okuyun: Hesap Verebilir ve Sorumlu Biri Olmak İsteyenlere

 

2- İş Yerinde Kazan-Kazan Prensibinin Gücüne İnanın

Kazan-kazan yaklaşımından asla uzaklaşmayın.

Çünkü bu yaklaşım her yerde geçerliliğini sürdürür. Birileri iş hayatının kirli olduğuna ve kazanmak için manipülatif olmak gerektiğine inanıyor olsa da, bu sizin de aynı fikirde olmanızı gerektirmemelidir. Aksine, yapmanız gereken negatif ve manipülatif bir lider olmamaya çalışmak olmalıdır.

İş yerinde başarılı bir lider olmak istiyorsanız olumlu liderlik özelliklerine sahip olmalısınız. Unutmayın, çevrenizdeki kişiler üzerinde sahip olduğunuz olumlu etki ve çalışma ekibinize verdiğiniz ilham size avantaj olarak geri dönecektir.

Mutlaka okuyun: Başarıya Giden Yolda Başkalarına Yardım Etmenin Rolü

 

3- Sınırları Zorlayın

Yeni şeyler deneyin. Risk alın. Kendi konfor alanınızdan çıkın. Sizi çevrenize şapşal biriymiş gibi gösterecek şeyler yapmaktan çekinmeyin. Hem kaybedecek neyiniz olabilir ki?

Liderler risk alabilen kişilerdir. Doğru olduklarına inandıkları şeyler yapmaktan çekinmezler. Peki siz, neyin uğruna risk alabilirsiniz? İş yerinde gerçek bir lider olabilmek için, küçük riskler alabilmek kaçınılmazdır. Örneğin, siz de kimsenin dahil olmak istemediği bir projeyi sahiplenerek kendi sınırlarınızı zorlayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Narsist Liderlerin Ortak Özellikleri

 

4- Bir Fikriniz Varsa Bunu Not Edin

Dünya, sürekli konuşan fakat yeteri kadar aksiyon almayan birçok insan ile dolu.

Oysa iş yerinde lider olmayı hedefliyorsanız aksiyona açık biri olmak en önemli özelliklerden biridir. Bir plan üzerinde çalışın. Aklınızda fikirler varsa bu fikirleri bir yere not alın.

Aklınızdaki fikre dair henüz bir plan oluşturmamış olsanız bile mutlaka bu fikri not alın. Not almadığınız durumda, fikrinizin herhangi bir izi olmayacak ve siz ortaya sunabilecek elle tutulabilir herhangi bir şeye sahip olmuyor olacaksınız.

Unutmayın, iş yerinde lider olmak istiyorsanız her şeyi not etme pratiğini mutlaka geliştirmelisiniz.

Mutlaka okuyun: Su Geçirmez Defterle Duştayken Not Almak Artık Mümkün!

 

5- Her Yerde Olası Fırsatları Görmeye Çalışın

İş yerinde liderlik fırsatları yaratmanıza gerek bulunmamaktadır. Çünkü liderlik etmeniz gereken fırsatlar her yerde olabilir.

Bu fırsatlara karşı algınızın her zaman açık olması oldukça önemlidir. Örneğin, kimsenin dahil olmak istemediği bir projenin sorumluluğunu alabilirsiniz. Eğer her yerde bunun gibi fırsatları görmüyorsanız, bir şeyler kaçırıyor olabilirsiniz.

 

6- Geri Bildirim Almaya Açık Olun

Eleştirilmeye açık olun. Diğer türlü sadece kendi fikirleriniz ve düşüncelerinizle kalacağınız yalnız bir yaşama mahkum olursunuz.

Eleştirilere açık olmak ne anlama geliyor? Geri bildirimlere açık olduğunuzda, karşılığında herhangi bir şey vermek zorunda kalmadan diğer insanlardan fikir ve önerilerini almak anlamına gelmektedir. Hatta bazen, bu fikirler sizden çok daha zeki olan kişilerden geliyor olabilir. Bu kişilere kulak verin, çünkü nasıl gelişim salayacağınıza dair önemli ipuçları yakalayabilirsiniz.

Bir liderin ihtiyaç duyduğu şeylerden en önemlisi de kesintisiz olarak geri bildirim almaktır. Dolayısıyla, iş yerinizde bir lidere dönüşebilmek için, kendi fikirleriniz ile beraber başkalarının geri bildirimlerinden oluşturabileceğiniz yeni fikirlere de algılarınızı açabiliyor olmanız gerekmektedir.

Mutlaka okuyun: Olumsuz Eleştirileri Nasıl Değerlendirmek Gerekir?

 

7- İşinize Sahip Olduğunuz Her Şeyi Kanalize Edin

Kendinizden bir şeyler vermek iş yerinde kendinizi ne kadar açabildiğiniz ile ilgilidir. Sahip olduğunuz ne varsa ortaya koyun. Fikirlerinizi ve planlarınızı paylaşın. Hassasiyetlerinizi hissedin ve hassas olduğunuz noktaları sevmeye çalışın.

Tüm fikirlerinizi dışa vurduğunuzda, yeni fikirlere de ihtiyacınız olacaktır. Yeni fikirler nereden gelecek? Eleştirilerden, destekçilerinizden, çevrenizdeki insanlardan. Günün sonunda, verdiğinizden çok daha fazla fikrin size geri dönüş yaptığını göreceksiniz. Böylelikle zenginleşerek iyi bir lider olmanın yolunda önemli adımlar atıyor olacaksınız.

Yukarıda bugünden itibaren başlayarak uygulamaya alabileceğiniz 7 madde ile iş yerinde liderlik pozisyonuna kolayca ve hızlı şekilde kavuşma ihtimalini arttıracaksınız.

Unutmayın, etkili bir lider olmak istiyorsanız risk almaktan kaçınmayın. Kendinizi risklere açtığınız zaman kaybedeceğinizden daha fazlasını kazanmaya başladığınızı göreceksiniz.

 

İlginizi çekebilir

Liderlerin Sahip Olması Gereken Özellikler
Liderlik ve İş Hayatında Duygusal Zekanın Önemi
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir