İşinizden istifa edip kendi işinizi kurma vaktinin geldiğini nasıl anlarsınız?

Şimdiki girişimcilik hızına bakılırsa herkes bir gecede milyoner olma peşinde. Patronunuz sırf canınızı sıkıyor diye bir iş kurmayı düşünmemelisiniz. Gerçekten sevdiğiniz bir iş kurmalısınız. Yoksa çok zor geçecek olan ilk 2 seneyi atlatamayabilirsiniz.

Toshniwal, altı yıl kadar önce, 26 yaşındayken Dell’de mühendisti ve işinden hiç memnun değildi. O ve Yahoo’da mühendis olan arkadaşı Sumit Mehra, boş vakitlerinde Facebook için uygulamalar geliştiriyorlardı. Akıllı telefon teknolojisi ortaya çıktıktan sonra ikili işlerinden istifa edip Y Media Lab’ı kurdular. Şu anda PayPal, eBay, Amerikan Bankası, Symantec ve birçokları için mobil uygulamalar geliştiriyorlar. Şirketteki çalışan sayısı 2’yle başlayıp 141’e kadar yükseldi. Toshniwal yıl sonuna kadar şirkete 80 çalışan daha almayı planlıyor.

Başarılı girişimci: “Bu teknoloji konusunda çok umutluyduk. Bu bizim için bir dönüm noktasıydı ve sonunda büyüyecektik.İstifa amacımız sıkıcı iş ya da patronlarımızdan kurtulmak değildi.” demektedir.

İşinizden istifa etmeden önce aşağıdaki dört soruya vereceğiniz cevapları dikkate alın:

 

1- Fikrinizin tutacağına dair elinizde bir delil var mı?

Birçok girişimci, ürün ya da hizmetlerinin, insanların isteklerine ve ihtiyaçlarına yönelik olup olmadığını tartacak yeterli araştırmayı yapmadan ya da yeterli miktarda soruyu sormadan şirket kurmaktadır. Test edilmemiş bir fikre büyük paralar yatırmak kumardan farklı değildir.

Ayrıca, işinizden istifa etmeden de kendi işinizi kurabilirisiniz. Boş vakitlerinizi şirketinizi kurmaya ayırın, küçük başlayın ve piyasada tutunup tutunamayacağınıza bakın.

 

2- Birkaç yıl boyunca beş parasız olmaya hazır mısınız?

Toshniwal ve Mehra, Y Media Lab’ı kendi birikimleriyle ve banka kredisiyle kurdular. İki yıl boyunca, müşteri kazanana ve mobil uygulama teknolojilerini ortaya koyana kadar beş para kazanmadılar. “Kıt kanaat geçiniyorduk.” demektedir Toshniwal. “Aslında maddi olarak, o denli dibe vurmuştuk ki, neredeyse vazgeçecektik. Bu herkesin harcı değildir.” diye vurgulamaktadır.

Başkaları için çalıştığınızda, işler nasıl giderse gitsin, maaşınızı alırsınız. Kendi işinizi kurduğunuzda, işin rengi değişir. 2 yıl boyunca para kazanmamaya ve kıt kanat geçinmeye hazırlıklı olmalısınız.

 

3- Problem çözmede iyi misiniz ve zorlukların üstesinden tek başınıza gelebilme kabiliyetiniz var mı?

Toshniwali’nin, Dell’den istifa ettikten sonra özlemini çektiği bir şey vardı, o da her zaman kendisini imtiyazlı hissetmesini sağlayan şirketin devasa kurumsal destek sistemiydi.

Şirket çalışanı olarak şirket kaynaklarına ulaşma yetkiniz vardır. Ayrıca bazı detaylar ya da önünüze çıkan bazı problemlerle ilgilenecek bir yönetici ya da çalışan her zaman bulunabilir. Yeni kurulmuş bir şirkette her şeyi siz yaparsınız, üstelik sonuç almak için yoğun baskı altında çalışırsınız. Bu nedenle, aşırı yorgun iş sahiplerinin yeniden birilerinin yanında çalışmaya başlamaları hiç de nadir rastlanır bir olay değildir.

 

4- İşinize gömülüp dış dünyayı arkanızda bırakmaya hazır mısınız?

Bir aileniz varsa onlar bu konuda ne düşünüyorlar? Bir girişimci olarak her zaman çalışıyor olacaksınız. Geceleri, hafta sonları ve tatillerde. Ben çok sayıda, doğum günü ve kutlamayı kaçırdım ve bu yüzden çok sayıda arkadaşımı kaybettim, ailemle aram açıldı. Sonra birden fark etim ki, 14 yıldır hiç tatil yapmamışım. Bu benim için yılın itirafı niteliğindeydi.

Aileleri ve arkadaşları olmalarına rağmen, çok sayıda girişimci işleriyle evli olduklarını ileri sürmektedir.

Yukarıdaki 4 soruya verdiğiniz yanıtlar evetse, işinizi kurun fakat yukarıdaki sorulardan bazılarına hayır dediyseniz ya da tereddüt ettiyseniz iş kurmak yerine, kendinize başka bir iş arayın. Hatta şirket değiştirmek yerine, kendinizi başka bir bölüme naklettirin. İyi şanslar.

İş kurmak üzere işinizden istifa ettiyseniz sizin yaşadığınız en büyük zorluk neydi?

 

İlginizi çekebilir

Tutkunuzu Kara Dönüştürmenin 5 Yolu
İşten Ayrılıp Kendi İşini Kurmak İsteyenlere

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir