İstifa Edip Girişimci Olmaya Hazır Olduğunuzu Gösteren 6 Nitelik

Zamanınızı başkası için çalışarak boşa mı harcıyorsunuz? İçinizdeki girişimciyi uyandırmak için kendinize aşağıdaki 6 özelliğe sahip olup olmadığınızı sorun.

Elon Musk Mars’a doğru yola çıktı. Richard Branson neye dokunursa altına dönüşüyor.

Neden bazı insanlar başarılı girişimciler olurlarken diğerleri 9-5 mesailerinde takılı kalıyor?

Bir girişimci olmak için ne gerektiğini gerçekten biliyor musunuz?

Size bir iyi, bir de kötü haberimiz var.

İyi haber: Girişimci olabilirsiniz.

Kötü haber: Girişimci olmak hiç bu kadar kolay olmamıştı ancak bu herkesin olabileceği anlamına gelmiyor.

Bir girişimci olarak başarıyı yakalamak istiyorsanız aşağıdaki 6 temel özelliğe sahip olmalısınız:

 

Günümüzde Girişimcilik

Girişimcilik hala yükselişte ve yavaşlayacak gibi de durmuyor. Yeni bir işletme kurmanın maliyeti hiç olmadığı kadar düşük ve girişimcilik sermayesine erişim de  bir o kadar kolay olduğu için bilgili profesyonellerin çoğu kendi işini kurmak ve markasını yaratmak istiyor.

Ancak gerçek şu ki kimse, herkesin girişimci olmaması gerektiğini konuşmak istemiyor. Yapabilmek ile mutlaka yapmak arasındaki fark kırk yılda bir konuşuluyor ancak biz bu konuşmanın bir işletme kurmayı düşünen herkes için son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.

Mutlaka okuyun: Girişimcilik Dışarıdan Nasıl Görünür ve Aslında Nasıldır?

Her girişimcide bulunması gereken 6 özellik vardır. Eğer bunlara sahipseniz mevcut işinizden ayrılmanız kariyeriniz açısından iyi bir adım olabilir.

İşte bu özellikler:

 

1. İyimser olmalısınız

Her girişimci, öyle ya da böyle işletmelerini tehlikeye sokacak sorunlarla karşılaşır. Fakat başarılı bir kurucu olmak kaç defa yenildiğinizle değil her başarısızlıktan sonra sıradaki sorunla baş etme konusunda nasıl hissettiğinizle alakalıdır.

Kısa vadede karamsar bir sonuç getirecek gibi görünen durumların uzun vadede çözüleceğine olan inancınızdan vazgeçmemelisiniz. Biz buna uzun vadede ihtiraslı olmak diyoruz. 2007 yılında son derece sürdürülebilir bir içecek firmamızı kurarken takındığımız tutum da tam olarak buydu.

İşe koyulduktan sonra bazı zor kararlar vermek zorunda kaldık ancak hedefimize giden yolda olup bize sunulan yolu takip etmediğimizden emindik. Uzun vadede kazanç sağlamak için kısa vadede zarara sebep olacak sapmalara da hazırdık.

Yurtdışından ilk siparişimizi verdiğimizde, içecekleri getiren geminin bir buzdağına çarpması sonucu karaya oturduğunu öğrendik. Evet gerçek bir buzdağı!

Maruz kaldığımız stresi tahmin edebiliyor musunuz?

Eğer yüklememizi planlandığı gibi zamanında alamasaydık bayilerimiz yaptığımız anlaşmaları iptal edecek ve ürünlerimize yaptığımız yatırım okyanusun derinliklerine gömülecekti.

Böyle zamanlarda kolayca korkuya kapılabilir ve panik yapabilirsiniz ama biz iyimserliğimizi koruduk. Umutlarımızı yitirmedik ve bayilerimizle iletişime geçip gecikmeler olabileceğini onlara bildirdik. Bunu yapmak hiç de kolay değildi. Fakat biz iyimserdik ve bayilerimizi arayıp onlara gerçeği söyleyecek cesarete sahiptik.

Girişimcilik dünyasında başarılı olabilmek için bir şeylerin mutlaka yanlış gideceğini anlamalısınız. Fakat iyimserseniz bu size zor zamanları atlatma konusunda yardımcı olacaktır.

Geri dönüp yaşadığınız son trajik olaya bir bakın. Size nasıl hissettirdi? Şartlar sizi kaçıp saklanmaya ittiyse o zaman girişimcilik sizin için doğru bir seçim olmayabilir. Böyle durumlarda cesaretli davranıp enseyi karartmadıysanız o zaman başarılı bir girişimci olmak için gerekli iyimserliğe sahip olabilirsiniz.

 

2. Enerjik olmalısınız

Başarılı olmak için yüksek seviyede bir iyimserlik seviyesinin yanında bazı şeyleri gerçekleştirebilmek için eşdeğer seviyede bir tahammüle sahip olmalısınız. İşletme kurmak maraton koşmak gibidir. Hızınızı yolun uzunluğuna göre ayarlamalısınız. Bazı zamanlarda kendinizi zorlayıp hızınızı artıracak enerjiye de sahip olmalısınız. Bazı acemi girişimciler başarılı olmak için sağlıklı ve dayanıklı kalmanın ne kadar önemli olduğunu tam anlamıyla kavrayamayabilirler.

Çoğu şirket kurucusunun sağlık konusunda bilinçli, düzenli egzersiz yapan, yediklerine dikkat eden ve yeterince uyuyan insanlar olmaları tesadüf değildir. Neden? Çünkü bu tutum, ihtiyaç duyacağınız enerjiyi en yüksek seviyeye çeker.

Firmanızı öne çıkaran sadece üretkenliğiniz değildir. Üzerine koymadığınız her saniye rakiplerinize sizi yakalamak hatta sizi yarıştan düşürmek için zaman kazandırmak demektir.

Diyelim ki bir haftada deneyebileceğiniz yeni bir fikri denemeniz bir ay sürdü. 15-20 yıl önce bu durum işletmeleri pek etkilemiyordu ancak günümüzün hızlı dünyasında işler değişti? Günümüzde bir hafta yerine dört hafta uğraşmanız firmanızı un ufak edebilir.

Bir girişimci olarak her gün zamanınızı %110 verimlilikle değerlendirmelisiniz ve bu çok enerji gerektirir. Girişiminize yüksek enerji getirmeniz onu yararlı bir döngüye sokar. Enerjiniz ne kadar yüksek olursa takım arkadaşlarınızı da enerjik olmak konusunda o kadar cesaretlendirirsiniz.

Sağlıklı bir hayat tarzını uygulamada zorluk yaşıyor ve günümüz dünyasında girişimci olmanın gerektirdiği enerjiyi kendinizde bulamıyorsanız kendi şirketinizi kurma konusunda bir daha düşünmeniz sizin için iyi olabilir.

Mutlaka okuyun: Girişimcilik Hayatında Tutarlılığın Gücü

 

3. Akıllıca riskler almalısınız

Yeni bir girişimin kurumsal şirketlerin sunduğu görece istikrarlı kariyer imkanlarıyla karşılaştırıldığında risklerle dolu olduğu herkesçe bilinen su götürmez bir gerçektir. Bir girişimci olarak risk almak konusunda rahat olmalı ve aldığınız her kararın riskini hesaplayabilmelisiniz.

Bu düşündüğünüzden daha sık yaşanan bir durum olabilir. Yeni bir geliştirici mi işe alacaksınız? Satışları artırmak için yeni bir yöntem mi deneyeceksiniz? Neredeyse her gün risklerle karşılaşacaksınız ve bunların işinize etkisini hızlı bir şekilde değerlendirebiliyor olmanız gerekiyor.

En son ne zaman risk aldınız? Nasıl bir histi? Korktunuz mu? Normalde karşılaşılması mümkün olmayan harika imkanlar, genelde risk alındığında karşımıza çıkar.

Risk alabilen bir kişi olup olmadığınızı anlamak için kendinize şu basit soruyu sorabilirsiniz: Geri dönüp baktığınızda yapmalıydım, yapabilirdim ve keşke yapsaydım dediğiniz şeyler var mı yoksa sadece harekete geçip yapıyor musunuz?

Eğer durmadan yapabilecek olup da yapmadığınız şeyleri düşünüyorsanız o zaman girişimcilik sizin için doğru karar olmayabilir.

Mutlaka okuyun: Girişimciliğin Olmazsa Olmazı: Cesaret

 

4. Kendinizi çabuk toparlayabilmelisiniz

Bir girişimci olarak iyimser ve enerjik olmanın yanında, şirket yönetmenin getirdiği düzenli aksaklıklardan sonra hızla toparlayabilecek esnekliğe sahip olmanız gerekir.

İlk içecek firmamızı kurduğumuzda, içeceğimizin rengi normalden farklıydı. Başlarda küçük bir sürprizden biraz fazlası olan bu durum zamanla ciddileşti. Ürünümüzün mükemmelden çok uzak olduğunu kabul etmek için gerekli olan esnekliği göstermek gerçekten zordu. Ama sonunda bu sorunu çözmeyi başardık ve yükselmeye devam ettik.

Başarılı girişimciler hayal kırıklığından sonra hızlı bir şekilde tekrar toparlanma yetisine sahiptirler.

Yeterince dayanıklı olup olmadığınızı bilmiyor musunuz? İşte size anlamak için bir test:

Geriye dönüp son yaşadığınız ve başarısızlık olarak adlandırdığınız bir tecrübenize bakın. Bu geçemediğiniz bir sınav olabilir. İyi gitmemiş olan bir ilişki ya da arkadaşlarınızla ettiğiniz bir kavga olabilir. Bu başarısızlıktan sonra toparlamak için ne kadar zamana ihtiyaç duyduğunuzu kendinize sorun. Eğer kendinize gelmeniz iki haftadan fazla sürdüyse bu demektir ki siz, bir girişimcinin kaçınılmaz bir şekilde sıklıkla yapmak zorunda kalacağı hızlıca toparlanmanın gerektirdiği dayanıklılığa ve esnekliğe sahip değilsiniz.

Mutlaka okuyun: İflas Eden Girişimciler İçin Sıfırdan Başlama Tavsiyeleri

 

5. Vizyon sahibi olmalısınız

Evet, şimdi sırada başka bir test var. Elinize bir kağıt parçası ve kalem alın. Kendinize rol model olarak alabileceğiniz bir girişimci düşünün. Şimdi de o kişiyi düşündüğünüze aklınıza gelen beş kelimeyi yazın.

Şüphesiz ilham ve vizyon kelimeleri listenizde ilk sırada yer alacaktır. Çünkü en iyi şirket kurucuları başka kimsenin göremediğini görürler, takımlarını bu öngörünün etrafında toplarlar ve kimsenin mümkün olabileceğini düşünmediği bir yolculuğa çıkarırlar.

Her zaman başarılı olan şirket kurucularını ve yatırımcıları, vasat ya da şanslı olanlardan ayıran özellik, onların piyasa hareketlerini  tanımaları ve geleceğe dair canlı bir resim çizebiliyor olmalarıdır.

İster herkesin eşit olmasını hayal eden Martin Luther King’i, istersek de insanı gezegenler arası bir tür yapmaya çalışan Elon Musk’ı ele alalım, her başarılı girişimci gelecek için inşa etmek istediği bir vizyona sahip olmalıdır. Siz de dünyaya kendi pencerenizden bakıp onu güzelleştirebilmelisiniz.

Size göre gelecekte nasıl bir tablo var olacak? Açık bir şekilde geleceğin resmini çizebiliyor musunuz?  Geleceği nasıl görmek istediğinizi biliyor musunuz?

Cevabınız evetse girişimci olmak sizin için doğru yol olabilir.

Mutlaka okuyun: Milyar Dolarlık Büyük Bir Şirket Kurmak

 

6. İkna edici olmalısınız

Mutlaka girişimci olmanın aynı zamanda yarı-zamanlı satış personeli olmak demek olduğunu duymuşsunuzdur. Dürüst olmak gerekirse kurucu olmak yarı-zamanlı bir işten öte firmanızı temsil etmenizi, sürekli onun hakkında konuşmanızı ve en önemlisi de onu satmanızı gerektirir. Tabiri caizse kendi markanızın misyoneri olmalısınız. Başarılı şirket kurucuları sadece kendi ürünlerine inanmakla kalmaz, onu hayatlarına da entegre ederler. Başlarda hikayenizi, tutkunuzu ve vizyonunuzu her gün satmak zorundasınız.

Satış aslında tek bir şeyden ibarettir: İkna kabiliyeti. Eğer bir kimseyi kendi fikrinize ikna edebilir, teklifinizi kabul ettirebilirseniz girişimci olma yolunda doğru yerdesiniz demektir.

Arkadaşlarınızla sinemaya gideceğiniz zaman, hangi filmi izleyeceğinize kim karar verir? Yemeğe çıktığınızda, tatlı menüsü önünüze geldiğinde harekete geçip karar verilmesine yardım eden siz mi olursunuz yoksa başkalarının ne karar verdiğini görmek için bekler misiniz?

Eğer çevrenizde siz karar verilmesine yardımcı olan kişi olarak biliniyorsanız girişimci olmak için gerekli olan bu altıncı bileşene sahip olmaya bir adım daha yakınsınız demektir.

Mutlaka okuyun: Satış Stratejileri

Bütün bunları okuduktan sonra belki de girişimciliğin zor olduğunu ve size göre olmadığını düşünüyorsunuz. Ya da bütün bu özelliklere sahip olduğunuzu gördünüz ve içinizdeki girişimciyi uyandırmaya hazırsınız. Öyleyse girişimcilik dünyasına hoş geldiniz.

Sizce bu listeye eklenmesi gereken başka bir nitelik var mı? Sizin de fikirlerinizi aşağıdaki yorum kısmında görmek isteriz.

Avatar

Yazar : Rıdvan

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir