Profesyonelce Nasıl İstifa Edilir?

İstifa etmek her zaman sinir bozucudur. Patronunuz ve meslektaşlarınızla güzel ilişkiler kurduktan ve onlar da gelişiminize oldukça zaman harcadıktan sonra, kararınıza verecekleri potansiyel tepkiler doğal olarak sizde endişe yaratabilir: “Haberi nasıl ele alacaklar? Peki ya patronunuz sinirlenirse ya da hayal kırıklığına uğramış hissederse? Size sundukları fırsatları teptiğiniz için nankör görünecek misiniz?” Tüm bu korkutucu düşüncelere rağmen, şirketten ayrılan ilk kişi olmadığınızı ve kesinlikle de son olmayacağınızı hatırlamanız gerekir.

İstifa etmek, çalışma dünyasının standart bir parçasıdır. Ancak istifanın normal olması, işten ayrılma sürecinde bazı durumların zorlaşmayacağı anlamına gelmez. Ve haberler profesyonel ağlarda hızlı yayılır; bu yüzden eski ofisinizde her şeyi yakıp yıkmak, yeni işinizde itibarınızı lekeleyebilir. İş yerinizden ayrılırken köprüleri yakmak istemezsiniz; bu nedenle nezaket ile istifa etmek, profesyonel ilişkilerinizin sağlığını korumak ve nihayetinde bir sonraki kariyerinizi ilerletmek için çok önemlidir.

 

İşinizden Profesyonelce Ayrılmanın İpuçları

  1. Yöneticinize söylemeden önce meslektaşlarınıza planlarınızdan bahsetmeyin.
  2. İstifanızı şahsen verin.
  3. En az iki hafta önceden haber verin.
  4. İki hafta önceden bir bildirim mektubu yazın.
  5. Güçlü bitirin.
  6. Yerinize geçecek kişiyi eğitin.
  7. Takım arkadaşlarınıza bir elveda e-postası yazın.
  8. Danışmanlarınıza karşı minnettarlığınızı ifade edin.
  9. Yöneticinize, ekibinize veya şirketinize öfkelenmeyin.

 

1- Yöneticinize söylemeden önce meslektaşlarınıza planlarınızdan bahsetmeyin.

Meslektaşlarınızla yakın bir ilişkiniz olsa bile iş değiştireceğinizi yöneticinize söylemeden onlarla paylaşırsanız; yöneticinizin duyabileceği bir dedikodu üretebilecek ve onunla bir toplantı yapmadan önce geleceğe yönelik planlarınızla ilgili haberleri öğrenecektir.

Yöneticinizin kararınızı dolaylı olarak öğrenmesi, kendisine saygı duyulmadığını hissettirebilir ve garip bir yüzleşmeye yol açabilir. Eğer yöneticiniz istifa düşüncenizi söylenti yoluyla duyarsa şirketinizden zarar görmüş bir itibara sahip olarak ayrılabilirsiniz; bu da eski meslektaşlarınızın gelecekte sizin için vereceği referansları ve önerileri zedeleyebilir.

 

2- İstifanızı şahsen verin.

Bir e-postayla işten ayrılma isteğinizi bildirmek, istifa mektubunuzu yöneticinizin masasına bırakmak ya da istifanızı yöneticiniz yerine insan kaynaklarına vermek, özellikle müdürünüz gelişmenize çok zaman ve çaba harcadıysa; sizi nankör biri olarak gösterebilir.

Yöneticinizle şahsen görüşmek, işten ayrılmanın en saygılı yoludur. Ancak bir istifanın üretebileceği sürpriz unsurunu da ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. İnsanlar günlük iş akışlarında yaşanacak büyük değişiklikleri tetikleyen sürprizlerden hoşlanmazlar; bu nedenle rastgele bir toplantı yapmadan ve aniden yöneticinize kötü haberi söylemeden önce, ona sadece geleceğiniz hakkında konuşmak istediğinizi belirten bir e-posta gönderin.

Bu şekilde, şirketten ayrılacağınız düşüncesini hazmetmeye vakti olacak ve gerçekten görüştüğünüzde haberlere daha az tepki gösterecektir.

 

3- En az iki hafta önceden haber verin.

Çoğu kişi, işten ayrılmadan iki hafta önce işvereninize bildirimde bulunmanın standart bir uygulama olduğunu söyleyecektir. Fakat bu aslında onlara haber vermeniz gereken asgari ihbar süresidir. Resmi olarak ayrılmadan üç ila dört hafta önceki bir bildirim, işvereninizin sizin yerinize gelecek en uygun adayı bulmak için daha fazla zamana sahip olmasını sağlar.

Eğer eski işvereniniz, sizin iş yükünüzü karşılamak için yetersiz bir personel ekibine güvenlik araştırması sürecinde yardım eder ve sizin yerinize gelecek kişi konusunda yanlış bir seçim yaparsa; işe alımdaki talihsizlikleri için sizin yaptığınız geç bildirimi suçlayabilirler ve profesyonel cesaretinizin az olduğunu düşünebilirler.

Bildirim yapmanız gereken en ideal süreyi bilmiyorsanız, şirketinizin işten ayrılmaya yönelik politikasını izleyin veya diğer çalışanların ayrılmadan önce verdiği ihbar süresini not edin. Eğer bir yönetici iseniz, sizin yerinize birisini bulabilmesi için işvereninize daha fazla zaman vermeniz gerekir; yönetim muhtemelen herhangi bir ekibin en önemli kısmı ve yerine yenisini bulmanın en zor olduğu rollerden biridir. Yöneticiler istifa mektubunu ayrılmadan dört ila altı hafta önce vermelidir.

 

4- İki hafta önceden bir bildirim mektubu yazın.

İki haftalık bildirim mektubu bir formalitedir, ancak istifa bilgilerinizi hem insan kaynaklarına hem de yöneticinize göndermek; şirketten ayrıldığınızı kesinleştirir, son çalışma tarihinizi netleştirir ve şirketin sizi amaçladığınızdan daha uzun süre çalıştırmasını önler.

İki haftalık bir bildirim mektubu yazmak, bir şirketteki çalışma sürenizi karşı tarafında değil de, sizin bitirdiğinizi resmen ifade etmenin tek yoludur. Gelecekteki işvereniniz gerçekten kendi isteğinizle mi ayrıldığınızı yoksa işten mi atıldığınızı öğrenmek için hizmet dökümlerinizi isteyecektir, bu yüzden bu bilgiyi yazılı olarak bildirmek önemlidir.

İki haftalık bildirim mektubunu yazarken kısa ve tadında tutun. Neden ayrıldığınızı ya da şirkette kalmanızı hangi değişikliklerin sağlayacağını açıklamanıza gerek yok. Yapmanız gereken tek şey, şu üç ana unsuru istifa mektubunuza dâhil etmektir: istifa ettiğiniz gerçeği, son çalışacağınız günün tarihi ve verilen fırsatlar için kısa bir teşekkür notu. İstifa tarihinizi de ekleyebilirsiniz, böylece işvereninize ayrılmadan önce yeterli bir süre zarfında bildirimde bulunduğunuzu ve yerinize gelecek kişiyi eğitmek için teklifte bulunduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.

İşte örnek alabileceğiniz bir istifa mektubu örneği:

24 Temmuz 2018

İlgili Bay / Bayan Yönetici

Bu dilekçeyi pazarlama koordinatörü olarak görev yaptığım X şirketinden istifa ettiğimi bildirmek için yazıyorum. Son iş günüm 24 Ağustos 2018 olacaktır.

Bu benim için zor bir karardı; çünkü X kariyerime harika şeyler kattı. Profesyonel gelişimime harcadığınız zaman ve emek için, ayrıca bana verdiğiniz tüm fırsatlar için size minnettarım. Sizin rehberliğiniz olmadan, bugün olduğum yerde olamazdım.

Yerime gelecek kişiye nasıl yardımcı olabileceğimi bildirmenizi rica ederim. Onu eğitmekten ve geçiş sürelerini hızlandırmaktan mutluluk duyarım. Size ve X’e başarılar dilerim.

Saygılarımla

İmza

Adı-Soyadı

 

5- Güçlü bitirin.

Verimliliğinizi ve motivasyonunuzu korumak; yöneticinize ve meslektaşlarınıza, sorumlu ve güvenilir bir profesyonel olduğunuzu kanıtlayacaktır. Bu, meslektaşlarınız üzerinde güçlü bir etki bırakacak ve gelecekteki işler için sizi yönlendirmelerini veya önermelerini daha muhtemel hale getirecektir. Çünkü insanlar, diğer kişiler hakkında yakın veya uzak geçmişte yapılan gözlemlerden çok; en güncel olanları hatırlama ve vurgulama eğilimine sahiptir.

Meslektaşlarınızın sizinle ilgili en son gözlemlediği şey, birkaç hafta içinde yeni bir rol üstleneceğinizi bilmenize rağmen işinize adanmışlığınız ve bağlılığınız olursa; sizi başladığını bitirmeye adayan biri olarak hatırlayacaklardır.

Son haftalarınızda, özellikle ekibiniz büyük bir proje üzerinde çalışırken ya da bitirmeniz gereken birkaç önemli işiniz olduğunda tembellik ederseniz;  ekibinizi bitmemiş iş yığınınızı tamamlama yükünün altında bırakacaksınız ve karakteriniz hakkındaki son izlenimlerini olumsuz etkileyeceksiniz.

 

6- Yerinize geçecek kişiyi eğitin.

Sizin yerinize gelecek kişiye, eski rolünüzün inceliklerini öğrenmesinde yardımcı olmanız ve geçiş sürecini hızlandırmanız; eski ekibinizin bazı kayıp üretkenliklerini geri kazanmasında yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda eski işvereninize size verdiği fırsatlar için ne kadar minnettar olduğunuzu gösterir.

Yerinize gelecek kişiyi eğitmek, her zaman atmanız gerekmeyen ek bir adımdır (çoğu zaman bunun için fırsat olmayabilir). Ancak cömertliğiniz meslektaşlarınız üzerinde bir iz bırakacak ve gelecekte sizin yararınıza olacaktır.

Eğer sizin yerinize gelecek kişiye, eski rolünüzü öğrenme sürecini atlatmasında doğrudan yardımcı olamıyorsanız; ona temel süreçleri, kişileri ve tavsiyeleri içeren kapsamlı bir rehber yazın.

 

7- Takım arkadaşlarınıza bir elveda e-postası yazın.

Tüm meslektaşlarınızın içinde, genellikle ekip arkadaşlarınızla daha yakın olacaksınız. Bu yüzden gelecek planlarınızı doğrudan sizden duymayı hak ediyorlar. Boş masanızı görüp ve ayrılmış olduğunuzu kendi kendilerine anlamaları, ilişkinizin sizin için hiçbir önemi olmadığını düşünmelerine neden olur.

Veda e-postanız, ekip arkadaşlarınızla paylaştığınız olumlu anların bir yansımasıdır; bu nedenle geçirdiğiniz iyi zamanlar hakkında yazın, kötü olanlar hakkında konuşmaktan kaçının ve onlarla birlikte çalışma fırsatı ve ayrıcalığı için şükran duyduğunuzu gösterin.

Ayrıca onlara kişisel e-posta adresinizi verebilirsiniz, böylece bağlantıda kalabilirsiniz.

 

8- Danışmanlarınıza karşı minnettarlığınızı ifade edin.

Kariyerinizi en çok etkileyen kişiler, kişisel olarak teşekkürü en çok hak edenlerdir. Yöneticinizle en iyi ilişkiye sahip olmasanız bile, onun görevi sizin gelişiminizi denetlemekti; bu yüzden muhtemelen size bir sürü zaman ve çaba harcadı. Onun rehberliği olmadan muhtemelen bugün bulunduğunuz yerde olamazdınız.

Minnettarlığınızı ifade etmek için ona sözlü olarak teşekkür edin, ondan çok şey öğrendiğinizi söyleyin ve çıkış görüşmeniz sırasında geri bildirimde bulunun. Ayrıca, tüm bu noktaları kapsayan kişisel bir teşekkür notu yazabilirsiniz.

 

8- Yöneticinize, ekibinize veya şirketinize öfkelenmeyin.

Yöneticinize veya insan kaynaklarına karşı duygusal bir eleştiri patlamasının ortaya çıkması, özellikle de yöneticinizle zor bir ilişkiniz varsa; bir süreliğine size iyi hissettirebilir. Ancak patlamanız onun öz saygısını yaralayabilir ve onu kızdırabilir; bu da sizin hakkınızdaki fikrini değiştirebilir ve gelecekte size vereceği referansları mahvedebilir.

Çıkış görüşmeniz sırasında, deneyiminizin pozitif yönlerine odaklanmaya çalışın ve şirket, takım veya yöneticinizle ilgili endişelerinizi yapıcı bir şekilde dile getirin. Herhangi bir geri tepmeye neden olmak istemezsiniz, çünkü kazanabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Kuruluştan zaten ayrılıyorsunuz.

 

9- İşten ayrılmak bir bilim ve sanattır.

İşten ayrılmak çok fazla cesaret ve beceri gerektiriyor. İşinizden ayrılma konusunda kendinizi suçlu hissedebilirsiniz; özellikle yöneticiniz gelişiminize çok zaman ve çaba harcadıysa, ama nihayetinde kariyeriniz için en iyisini yapmalısınız.

İstifa etmenin hassas bir süreç olduğu söylenir. Bu yüzden kariyeriniz için en iyisini yapmak istiyorsanız şirketinizden en sorunsuz şekilde çıkış yapmanız gerekir.

Ortalığı karıştırmadan, yöneticinize saygı göstererek ve eski şirketinizde çalışma fırsatını takdir ederek; ağınız ve itibarınız bozulmadan şirketten ayrılabilir ve yenisine katılabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

İstifa Etmenin Yolları
Maaşınızı Artırmanın En Kolay Yolu
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir