İşletmeler Neden Başarısız Olur?

Yeni bir iş kurarken, odaklanmak isteyeceğiniz son şey başarısızlık olur. Ancak başarısızlığa neden olan yaygın sebepleri çözerseniz başarısız olma ihtimalinizi de düşürürsünüz.

Bazı istatistiklere göre yeni kurulan işletmelerin yarısı en az 5 sene ve üçte biri 10 yıl veya daha fazla süreyle ayakta kalıyor. Bu istatistik, yeni kurulan işletmelerin %50’si ilk yıllarında batar ve %95’i beş yıl içinde batar inanışından çok farklı.

Başarı oranı yaygın inanışa göre yüksek olsa da, yeni kurulan işletmelerin önemli bir yüzdesi başarısız oluyor. İşinizi ayakta tutmak için neler yapmanız ve neler yapmamanız gerektiğine dair bir sürü uzman görüşü var.  Ancak başarılı olma şansınızı düşüren ve engellemeniz gereken temel etkenler de var. İşte ticari başarısızlığa neden olan 7 gizli tuzak ve bu tuzakları nasıl engelleyebileceğiniz.

 

1 – Yanlış nedenlerle iş kurmak

Sadece para kazanmak için mi kendi işinizi kurmak istiyorsunuz? Kendi işinizin patronu olursanız, ailenizle daha fazla vakit geçirebileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Veya kimseye hesap vermeyeceğiniz için mi kendi işinizi kurmak istiyorsunuz? Bu sorulardan birine evet cevabını verdiyseniz, bir kere daha düşünün.

Bununla birlikte, işinizi aşağıda yer alan nedenlerle kurarsanız başarı şansınızı artırırsınız:

Tutkulusunuz ve yapacağınız şeyi seviyorsunuz ve ürününüzün veya hizmetinizin gerçek bir ihtiyacı karşılayacağına inanıyorsunuz.

Potansiyel zorluklara karşı koyacak fiziksel yeterliliğe ve mental dayanıklılığa sahipsiniz. Direnci az olan insanların iflas etme oranı daha yüksektir.

Gayretli, kararlı, sabırlı ve pozitif bir insansınız. Diğerleri havlu attığında, siz hiç olmadığınız kadar kararlı oluyorsunuz.

Başarısızlıklar sizi alt edemiyor. Hatalarınızdan dersler çıkarıyorsunuz ve bu dersleri bir daha ki sefere başarılı olmak için kullanıyorsunuz. Başarılı insanlarla yapılan bir çalışmaya göre başarılı insanlar başarılarını “erken başarısızlıklarına” bağlıyorlar ve başarısızlıklarını “öğrenme süreci” olarak kullanıyorlar.

Özgürlüğünüze düşkünsünüz ve yaratıcı veya mantıklı çözümler bulmak gerektiğinde sorumluluk alabiliyorsunuz. Bu özellikle zaman kısıtlamaları olduğunda hayati önem taşır.

İnsanları seviyorsunuz ve insanlara dürüst, namuslu ve vicdanlı davranıyorsunuz. Farklı türdeki insanlarla iyi anlaşıyorsunuz ve farklı türdeki insanları iyi idare ediyorsunuz.

 

2 – Kötü yönetim

İşletmelerin başarısız olmasının en büyük nedenlerinden biri de kötü yönetimdir. Yeni işletme sahiplerinin birçoğu finans, satın alma, satış, üretim, insan kaynakları ve yönetim gibi alanlarda yetkin değiller. Hangi alanda iyi olmadıklarını bilmeyen ve yardım istemeyen işletme sahiplerinin sonu felaket oluyor. İşletme sahiplerinin kendilerini eğitmeleri ve sahtekarlara karşı alarmda olmaları gerekiyor.

İşinizi ihmal ederseniz başarısız olursunuz. Faaliyetlerinizi düzenli olarak organize etmeniz, planlamanız ve kontrol etmeniz gerekiyor. Pazar araştırması ve müşteri verisi çalışmalarına düzenli olarak devam etmeniz gerekiyor.

Başarılı bir yönetici verimliliği teşvik eden bir çalışma ortamı yaratmalıdır. Doğru insanları işe alma, eğitim verme ve yetki verme konularında yetenekli olmalıdır. İyi bir lider stratejik düşünme, vizyonu gerçeğe dönüştürme, değişime adapte olma, geçişler yapma ve yeni fırsatlar yaratma konularında da becerikli olmalıdır.

 

3 – Yetersiz sermaye

İşletmelerin başarısız olmasının en önemli nedenlerinden biri yetersiz sermayedir. Birçok işletme sahibi sermayeyi önemsemiyor. Satışlar konusunda da gerçekçi olmayan tahminler yapıyorlar.

Sadece başlangıç maliyetlerini değil, aynı zamanda işletmenin ayakta kalması için ne kadar paraya ihtiyacınızın olduğunu da bilmek zorundasınız. Çoğu işletmenin faaliyete geçmek için bir veya iki yıl beklediğini hesaba katmanız önemlidir. Yani satışlar maliyetleri karşılayana kadar bütün masrafları karşılamaya yetecek kadar paranız olmalıdır.

 

4 – Lokasyon, lokasyon,lokasyon

Lokasyon işletme başarısında hayati önem taşır. İyi bir lokasyon işletmenin hayatta kalmasını ve büyümesini sağlarken, kötü bir lokasyon en iyi yönetilen işletmenin bile başarısız olmasına neden olur.

Dikkate almanız gereken bazı faktörler:

Müşterileriniz neredeler?

Trafik, erişilebilirlik, park ve ışıklandırma

Rakiplerin yerleri

Bina durumu ve güvenliği

Belirli bölgelerde kurulan işletmeler için verilen yerel teşvik programları

 

5 – Planlama eksikliği

Başarılı işletme sahipleri özenli, sistemli ve stratejik planlama olmadan bir işin yönetilemeyeceğini bilirler.

İş planı bütün işletmeler için hayati önem taşır. İş planındaki temel eksikler nedeniyle başarısız olan bir sürü küçük ölçekli işletme var. İş planı gerçekçi olmalıdır ve doğru, güncel bilgilere ve mantıklı tahminlere göre hazırlanmalıdır.

İş planına dahil edilebilecek bileşenler:

İş tanımı, vizyon, hedefler ve başarının anahtarları

İş gücü ihtiyacı

Potansiyel problemler ve çözümler

Finansal: Sermaye teçhizatı ve tedarik listesi, bilanço tablosu, gelir tablosu ve nakit akışı analizleri, satışlar ve gider tahminleri

Rekabet analizi

Pazarlama, reklam ve promosyon faaliyetleri

Bütçeleme ve şirketi büyütme yönetimi

 

6 – Aşırı genişleme

Aşırı genişleme, işletme sahiplerinin iş genişletmeyle başarıyı birbirine karıştırdıklarında başarısızlık nedenlerinden biri olur. En doğru yöntem yavaş ve istikrarlı büyümeye odaklanmaktır. Hızla büyüyen şirketlerin birçoğu iflas ederler.

Ancak büyümeyi de engellemek istemezsiniz. Sağlam bir müşteri tabanı ve iyi bir nakit akışı oluşturduktan sonra, başarınızın temponuzu belirlemesine izin verin.

Dikkatli gözlemler, araştırmalar ve analizlerden sonra, büyüme için işletmenizin neye ve kimlere ihtiyacını olduğunu tanımlayın. Daha sonra doğru sistemlerle ve doğru insanlarla işinizi büyütmeye odaklanın.

 

7 – İnternet sitesinin olmaması

Basitçe söylemek gerekirse bir işletmeniz varsa internet siteniz de olmalıdır.

İnternet kullanıcılarının ve e-ticaret satışlarının sayısı artmaya devam ediyor ve önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor.

Her işletmenin, kullanıcıların işletme hakkında bilgi sahibi olabilecekleri ve ürünlere veya hizmetlere ulaşabilecekleri en az bir tane profesyonel ve iyi tasarlanmış bir internet sitesi olmalıdır. İsterseniz daha sonra internet siteniz üzerinden ek gelir sağlayabilirsiniz: reklam alanı satma,  drop-shipping ürünler veya affiliate ürünler.

Unutmayın ki, internet siteniz olmazsa iş kaybedersiniz. Ve gelirinizi düşürmek yerine gelirinizi arttırmak istiyorsanız, internet sitenizin iyi göründüğünden de emin olmanız gerekiyor.

Olay başarı olduğunda, işletme sahibi olarak başarınızı belirleyecek olan en önemli kişi sizsiniz. Başarılı işletme sahiplerinin birçoğu için başarısızlık asla bir seçenek değildir. Kararlı, odaklı ve doğru zihniyete sahip olanlar engelleri öğrenme ve büyüme fırsatı olarak görürler. Kendi kendine milyoner olanların birçoğu ortalama zekadadırlar. Onları diğerlerinden ayıran şey yeni bilgilere açık olmalarıdır ve başarılı olmak için öğrenmeye devam etmeleridir.

 

İlginizi çekebilir

İflastan Kurtulmanın Yolları
Başarılı bir girişimci olmak için bu 50 şeyi düzenli olarak yapın!
Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir