İşteyken Uyumanızı Teşvik Eden Şirketler

Doyurucu bir öğle yemeğinden sonra kestirme isteğinize karşı koymak çok zor değil mi? Hepimiz iş saatleri içerisinde kestirmeyi isteriz, ama bunu çok azımız yapabilir.

Çoğu kişi iş sırasında öğleden sonra üç sularında gelen performansı ve verimliliği düşüren çökkünlük hissini bilir. Gün ortasında gelen bu kırılma noktasında sabahki durdurulamaz motivasyonunuz yerini şekeriniz düşmesiyle ortaya çıkan melankoliye bırakır. Bu an geldiğinde yapmak istediğiniz tek şey bilgisayarınızı kapatmak, başınızı masaya koymak ve kötü sonuçlarla karşılaşmak zorunda kalmadan biraz kestirmektir.

Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Araştırmalara göre çalışanların yüzde ellisi yetersiz uykunun günlük aktivitelerini olumsuz yönde etkilediğini söylüyor.

Üstelik uyku eksikliğinin etkileri düşündüğümüzden daha fazla. Hesaplamalara göre uyku eksikliğinin sadece ABD şirketlerine yıllık maliyeti 411 milyar dolar.

Ofiste kestirme trendi hız kesecek gibi görünmüyor. Ofislerine uyku kapsülleri yerleştiren patronların da sayısı giderek artıyor. Startup’lardan teknoloji devlerine kadar ofislerinde kestirebileceğiniz 7 şirket.

 

1.Huffington Post

Adını taşıyan medya sitesinin kurucusu olan Arianna Huffington iş saatleri içerisinde uyumanın ateşli savunucularından biri.

Bir gece yorgunluktan masasına yığıldığında yanak kemiğini kıran Arianna Huffington iş yeri sağlığını önceliği haline getirmiş. Kendi sözleriyle ifade etmek gerekirse “çalışanların sağlığı bir şirketin sağlığının en önemli göstergelerinden biridir” diyor.

Olası kazaları engellemek ve çalışanlarının sağlığını korumak için şirket New York City ofislerinde iki odayı çalışanların uyuması için ayırmış.

 

2. Uber

Şirketin San Francisco’daki genel müdürlüğündeki uyku odaları Denise Cherry’nin denetiminde iç mimarlık firması Studio O+A tarafından tasarlanmış.

“Yönetmeliklerle ilgili mücadele veren Uber gibi bir şirket için verimliliği maksimuma çıkaracak bir oda tasarlamakla görevlendirildik. Çalışmaya o kadar uygun bir oda olacaktı ki kimsenin odadan çıkmasına gerek kalmayacaktı,”  diyor Cherry. “Odanın içerisinde oturma alanı, küçük bir mutfak ve tabi ki uyku kapsülleri olarak da işlev gören küçük odaklanma alanları olması gerekiyordu.”

 

3. Google

Google çalışanları şirket içerisinde bir sürü avantaja sahip. Google’ın California Mountain View’deki genel merkezinde tamamen ücretsiz yiyecek ve içecek ikramlarının yanında (buna tam zamanlı çalışan bir servis elemanın olduğu kahve barı da dahil) şirket içi bir spor salonu, kuaför ve yüzme havuzuna erişim gibi haklar da bulunuyor. Tüm bunların yanı sıra çalışanlar ayaklı uyku bölmelerinde kestirebiliyorlar.

 

4. Samsung

Teknoloji devinin Silikon Vadisi’ndeki genel merkezinin sunduğu imkanlar çok çeşitli. Bunların arasında uyku kapsülleri ve insanların mutlu olmasını ve enerji toplaması için renkli ışıklarla bezenmiş müzik dinleme odaları bulunuyor. Chill Zone adını verdikleri bu alan aynı zamanda langırt masaları, oyunlar, plazma televizyonlar ve rahat koltuklar bulunuyor. Tüm bunların amacı Samsung çalışanlarına ev rahatlığını sağlamak.

 

5. Zappos

Zappos CEO’su Tony Hsieh de uykunun gücüne inananlardan. Şirketin ilk zamanlarında bile çalışanların dinlenmesi için karyolalar ve koltuklar bulunuyordu. Bugün ise 250 bin dolarlık bir akvaryumdaki egzotik balıkları seyrederken uykuya dalma imkanına sahipler.

Sadece bununla da sınır değil. Zappos’un Las Vegas’daki genel merkezinde çalışanlar masaj koltukları, sağlık kermesleri ve şirket içi sağlık taramalarından da faydalanabiliyor.

 

6. Ben & Jerry’s

ABD’nin Vermont eyaletinde kurulan dondurma şirketi mesai saatleri içerisinde uyku programını hayata geçiren ilk şirketlerden. Ofiste on yıldan fazladır bir uyku odası bulunuyor. Şirketin ‘mutlu eleman üretken elemandır’ felsefesi sayesinde Zappos çalışanları keyifli bir çok imtiyaza sahip. Çalışanlar sponsorlu spor salonu üyeliklerinden, şirket içi yoga ve pilates derslerinden ve kişisel eğitmenlerin verdiği derslerden faydalanabiliyorlar. Bedavaya litrelerce dondurma alabildiklerinden bahsetmemize gerek bile yok.

 

7. NASA

Gündüz uykularının 1990’larda tarih yazmaya başladığı yer burası. NASA’nın çığır açan ‘mesai saatleri içerisinde uyuma’ araştırması 26 dakika uykunun bilişsel performansı yüzde 34, dikkati ise yüzde 54 oranında artırdığını gösterdi. Astronotlarının ve yoğun stres altında çalışan diğer elemanlarının uyku yoksunluğuyla savaşmak için NASA uykularını uygulamaya geçirdiler. Bu pratik daha sonra tüm dünyaya yayıldı. Şimdi sayıları giderek artan havayolu pilotları uzun uluslararası uçuşlarda performanslarını yüksek tutmak için bu yolu kullanıyor.

 

Uykunun Önemi

Uykusuzluğun hayatımızda bıraktığı derin etkileri görmezden gelmek mümkün değil. Uykuyu “enerjimizi yenileyen, günlük olaylarla başa çıkmamızı sağlayan ve öğrendiğimiz bilgileri pekiştiren bir mekanizma” olarak tanımlayabiliriz.

Bilgiye dayalı bir ekonomide üretkenliğin en büyük düşmanı uyku yoksunluğu oluyor.

İnsanlar artık gece geç saatlere kadar daha fazla uyanık kalıyor ve uyku için en önemli olan saatleri yani akşam saatlerini feda ediyorlar. Araştırmalara göre gece yarısından önce uyumak sonraki saatlere göre iki kat daha etkili oluyor.

Yeterince uyumak ayrıca kalp hastalıkları, bunama, diyabet diğer yaygın sağlık sorunlarının riskini azaltıyor. Şiddetli vakalarda ise iyi dinlenmemiş beyin kendi kendini yok etmeye başlayabiliyor.

 

Kestirmek Sadece Çocuklar İçin Değildir

Sağlığınızı ve iş ahlakınızı korumanın en iyi yolu her gece yeterince uyku çekmektir. Uzmanlar 7 ile 9 saat arası uyku çekmemiz gerektiğini söylüyor. Ama eğer bundan daha az uyuyorsanız ne yapmalı?

En mantıklı çözüm gün içerisinde 20 dakikalık şekerlemeler yapmak olacaktır. Ayrıca artık patronlar da dahil olmak üzere daha fazla kişi mesai saatleri içerisinde kestirmenin işyerindeki olumlu etkilerini fark ediyor. Özellikle iş gününün ikinci yarısında rehavet çöktüğü sırada yapılan bir şekerlemenin üretkenliği artırma potansiyelinin farkındalar.

Başlamadan önce bilimin şekerlemeler hakkında ne söylediğine bir bakalım. Öğleden sonra siesta yaparak;

  • Konsantrasyonunuzu geri kazanabilir ve enerji toplayabilirsiniz
  • Depresyon ve anksiyeteyi azaltabilirsiniz. Uyku çekmek kan şekerinizi düzenlemekten sorumlu bir hormon olan kortizol seviyelerinizi azaltır
  • Gece yeterince uyumamış olmanın üretkenliğiniz üzerinde bıraktığı olumsuz etkileri tersine çevirebilirsiniz.
  • Hafızanızı güçlendirebilir aklınızda kalan bilgileri beş katına çıkarabilirsiniz
  • Fevri davranışlarınızı kontrol altına alabilir ve tahammül seviyenizi artırabilirsiniz.

Bunun yanı sıra mesai saatleri içerisinde şekerleme yapmak motor ve sözlü beceri performansınızı artırma konusunda kahveden daha etkilidir.

Kısacası şekerleme yapmayı bir şişeye sokabilseydik harika bir ilaç olabilirdi. Tüm bu bilgiler uyuklayan bir çalışanı tembel değil, bir üretkenlik ninjası olarak görmeniz için yeterli olmalı.

 

Uyku sandalyeleri, kapsülleri ve köşeleri

Bu bulgular ışığında bazı şirketler işyeri şekerlemesi trendinden para kazanmaya karar verdi. Bu sektöre ilk giren şirketlerden biri de MetroNaps. EnergyPods adını verdikleri uyku sandalyesi, ofis kullanımına uygun ve çalışanların duygu durumlarını iyileştiren, yaratıcılıklarını ve öğrenme kabiliyetlerini artıran 20 dakikalık bir şekerleme yapması için tasarlanmış.

2003 yılında kurulduğundan beri MetroNaps; NASA, Google, Zappos, Cisco, Huffington Post ve Procter & Gamble gibi yüksek profilli şirketlere binlerce uyku sandalyesi satmış. EnergyPods mahremiyet maskesi, gömülü bir hoparlör sistemi ve sizi nazik bir şekilde uyandıran ışıklar ve titreşim gibi özelliklerle donatılmış. Bu fütüristik sandalyenin tek kötü özelliği değerinin 13 bin dolar olması.

Bu trendden faydalanan tek şirket MetroNaps değil. Dünya çapında bu uyku ve üretkenlik arasındaki bağlantının farkında olup bundan faydalanan şirket sayısı giderek artıyor.

Fiyatlardaki çeşitlilik de bununla beraber artış gösteriyor. Hammacher Schlemmer şirketinin ürettiği uyku üniteleri 30 bin dolarak satılırken Londra’daki Podtime şirketinin ürettiği uyku ünitelerinin değeri 2 bin dolardan az.

Fiyatlarına bakmaksızın bu şirketlerin her biri tasarladıkları uyku ünitelerini hastanelere, havaalanlarına, fitness merkezlerine, üniversitelere ve kütüphanelere pazarlamayı başarmış.

 

Günde bir kez şekerleme yapmak sizi doktordan uzak tutar

Bir çoğumuza uzun saatler çalışmanın iyi bir şey olduğu öğretildi. Ama gerçek bundan daha farklı olamazdı.

Böyle bir yaklaşım sürdürebilir değildir. Bunun yerine dikkatimizi akıllı çalışmaya vermeliyiz. Bedenimizi dinlemeli ve bizim için doğru şekilde çalışmasını sağlamalıyız. Zaman zaman meditasyon odasında dinlemeye ya da önemli bir toplantıdan önce kısa bir şekerlemeye ihtiyaç duymamız çok doğal.

Birçok şirket bu ihtiyaca kayıtsız kalmamaya karar verdi ve işe yaramaz görünse de faydaları saymakla bitmeyecek oyun oynamak ya da kestirmek gibi aktiviteleri desteklemeye başladı.

İşyeri mutluluğu ve çalışanların sağlığı etrafında dönen tartışmalar meyvesini vermeye başladı. Ancak bu trendin bütün işyerlerine yayılması ve çalışan haklarının kalıcı bir parçası haline gelmesi için daha fazla zaman gerekiyor.

 

İlginizi çekebilir

Girişimcilerin Başarısında Uykunun Önemi Nedir?
İyi Uyumanızı ve Başarılı Olmanızı Sağlayacak 10 Uyku Ritüeli
Anıl ERSOY

Yazar : Anıl ERSOY

Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir