İşyerinde Verimliliği Artıran Buluşlar

Günümüz işyerleri sürekli değişim içerisinde. Yeni düzende belirli saatlere ya da ofise bağlı olmak istenmeyen bir durum. Artık iş arayanlar esnek çalışma saatleri ile evden çalışabilme olanaklarını öncelikleri haline getirdi. Yapılan çalışmalar da bunu destekler nitelikte; İnsanların ofiste geçirdikleri zamanın azalması,iş verimliliğinin düşmesine neden olmuyor.

Bu ve benzeri esneklikler çalışanların görevlerini yerine getirmesine ve kendilerini işe daha iyi adamalarına yardımcı oluyor. Tokyo’da metro istasyonlarına kurulan ve insanların hizmetine sunulan çalışma alanları da benzer bir işlev görüyor. Günümüz sosyal hayatı, akıllı telefon ve tabletler sayesinde insanları her an ulaşılabilir kılıyor. Bu nedenle yolda çalışmak verimliliği artırıyor.

İş yerinden uzaklaşmak kimi zaman zor olsa da, çalışanların bu nedenle kendilerini tükenmiş hissetmeleri kaçınılmaz. Tatile çıkmak ise her zaman rahatlatıcı ve enerjinizi toplamanıza yardımcı olur. Taab (travel as a benefit – faydalı geziler) gibi hem çalışanın hem de işverenin gezi masraflarına ortak olduğu girişimler de benzer sonuçlar ortaya çıkarıyor. Emeklilik planlarına benzer bir mantıkla çalışan bu sistem, çalışanın maaşından yapılan belirli bir miktar kesinti ve bu oranda işverenin katkısı ile, işçinin gezi planları yapmasını kolaylaştırıyor.

 

Toplu Masalar ve Ayakta Çalışma

Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler, açık havadan ofis ortamına kadar tüm çalışma alanlarındaki üretkenliği doğrudan etkiledi. Geleneksel çalışma araç gereçlerine modern dokunuşlar yaparak geliştirmek, tasarımcıların en çok tercih ettiği yöntemlerden. İspanyol firma Ergon Desk’in tasarladığı ürün de bu tanıma uyuyor.

Firma, üretkenliği arttırmak amacı ile grup olarak oturulabilen ya da ayakta çalışma imkanı veren masalar yarattı. 6 kişilik kapasiteye ulaşabilen ve takım çalışmasını destekleyen masalar, üretkenliğe doğrudan etki ediyor. Ayakta çalışmanıza imkan veren masalar ise, konsantrasyonunuzu ve etkinliğinizi arttırmak üzere tasarlanırken akıllı telefon uygulaması aracılığı ile ideal yüksekliğe kolayca getirilebiliyor. Bu uygulama, sağlık uygulamalarında olduğu gibi, kullanıcının alışkanlıklarını da takip edebiliyor.
İş yerinde dikkatinizin dağılması kaçınılmaz olsa da, ayarlanabilir bir çalışma düzeni ile bunu en aza indirebilirsiniz. Bu amaçla tasarlanan ayarlanabilir çalışma ortamlarından biri de İsviçre’nin ECAL Üniversitesi öğrencilerinin yardımı ile hayata geçirildi. Öğrenciler, çalışanların ihtiyaçları doğrultusunda tasarımlarını yaparken ihtiyacı olanlar için sessiz köşeler bulundurmayı da ihmal etmedi.

Son yıllarda yaşanan bu ve benzeri gelişmelere insanlar ayak uydurmuş görünüyor. Zira sporun ardından kalp ritminizin takip edilmesinden, eve gelmeden akıllı telefonunuz aracılığı ile kombiyi çalıştırmaya kadar teknoloji siz farketmeseniz bile bir çok alanda hayatımızın bir parçası haline geldi.

Zamanın iyi kullanılması bile teknolojinin hedefindeki alanlardan biri. Eskiden masaları kaplayan not kağıtlarının yerini akıllı telefonlar aldı. Ajandalar yavaş yavaş ortadan kaybolurken, bilgisayarlar onların görevini üstlendi.

Yalnızca 10 yıl önce, tüm bu saydıklarımız filmlerde görebileceğimiz kurgulardan ibaretti. Fakat Teknolojik gelişmeler hız kazandıkça, imkansız gibi görünenler yavaş yavaş olası hale geldi. Kendi başına düşünebilen robotlardan sadece bir adım uzaktayız. Şu anda bile yapay zeka dört bir yanımız kuşatmış vaziyette.

 

Veri Analizinde Sanal Gerçeklik Kullanımı

Yapay zekanın en etkin kullanıldığı sektör inşaat sektörü gibi görünüyor. Doxel adlı firmanın yarattığı sistem, bu teknolojiyi kullanarak inşaat projelerini takip ederek bütçe aşımı verimlilik ve hatalar konusunda yöneticileri uyarıyor. Projelerin yüzde 20’sinin planlanan süreden daha uzun sürdüğü göz önüne alındığında, bu tür bir teknolojinin masrafları en aza indirebileceğini söylemek yanlış olmaz.

Sanal gerçeklik teknolojisi ayrıca firmalara nasıl çalışacaklarını gösterdiği gibi, çalışanların da kendilerini hangi alanlarda geliştirebileceklerini belirliyor. Bu tür programlara Virtualitics adlı sistem örnek verilebilir. Denetleyenlerin iş arkadaşlarına gidişatı anlatmaları yerine, bu sistem tüm ofise bilgileri 3 boyutlu bir sunum ile izletebiliyor.

Teknolojinin gelişmesi, verimliliği arttırmaya devam edecek. Yeni teknolojiler ortaya çıktıkça, firmalar çalışanlarının verimliliğini arttırmak için bunları nasıl kullanmaları gerektiğine karar vermek zorunda kalacak.

 

İlginizi çekebilir

İş Hayatında Verimliliği ve Üretkenliği Artırmanın Yolları
Çalışan Verimliliğini Artırmanın Yolları
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir