Çarşamba, Aralık 11, 2024
Ana SayfaGirişimcilikÇalışan Verimliliğini Artırmanın Yolları

Çalışan Verimliliğini Artırmanın Yolları

Şirket kurdunuz, ancak çalışanlarınız şirketinizi daha iyiye taşımaya hevesli görünmüyor mu? Çalışan verimini artırmaya ne dersiniz? Peki, nasıl?

Şirketlerin tümü çalışanlarının verimini artırmak ister; peki, sizce kaç tanesi bunu gerçekleştirmede kendi yönetim  becerilerinin de etkili olduğunun ve asıl bu becerileri masaya yatırmaları gerektiğinin gerçekten farkında? Araştırmalar, bir otorite figürü  olmaksızın  çalıştıkları için işlerini düzgün yapmaktan uzak olan, rahatsız edici miktarda fazla çalışan olduğunu gösteriyor. Bunun anlamı şu: Çalışanların çoğu verimlilik kapasitelerini tam olarak kullanmıyor.

Yazımızda, her biri çalışanlarınızı üretken bir kafa yapısına sokmak ve verimliliklerini artırmak için  kullanabilecek bir dizi tavsiyeye yer verdik. Buyrun başlayalım:

 

1. Ekonomik teşvikler belirleyin.

Şirket bünyesinde çalışan herkesi kapsayacak mali teşvikler tasarlayın.

İşletme yönetim kadroları bu sistemi genellikle kıdemli elemanları  için kullanırlar. Bu anlaşılabilir bir durum olsa da, alt kadroda çalışan elemanlarınızı doğal hakları olan teşvikler  konusunda göz ardı etmemeniz en doğrusu olacaktır; tabi işletmenizin  başarısı  için canı gönülden çalışmalarını istiyorsanız. Teşvikler konusunda asıl düşünülmesi gereken mesele bu işin pahalıya patlayabileceği gerçeğidir; teşvik süreci dikkatlice planlanmış bir program gerektirir, böylelikle yapılacak ekstra harcamaların net olarak belirtilen gelir veya kazanç hedeflerini birebir yansıtması sağlanacaktır.

Mutlaka okuyun: Çalışanlar, Anlamlı Bir İş İçin Daha Düşük Maaşa Razılar!

 

2. Düzenli aralıklarla, yapıcı geri bildirimler de bulunun.

Geri bildirim bir kurumsal yönetim  becerisidir, çalışanlarınıza düzenli, yol gösterici  ve teşvik  edici geri bildirimlerde bulunmanız etkili bir yönetimin temel taşını oluşturur. Unutmayın; amaç çalışanlarınızı teşvik  etmektir, onları yıldırmak  değil. Bu, geri bildiriminizin her daim olumlu olması gerektiği  anlamına gelmiyor, öyle olsaydı yaptığınız  işe  “yönetim” denemezdi. Önemli olan, geri bildirimi aktarış biçiminiz, yani çalışanlarınızla kurduğunuz  iletişim. Başarıyla yerine getirilmiş bir işin karşılığında kuracağınız  teşvik cümleleri de, var olan hataları düzeltmeye ilişkin cümleler de kaliteli bir iletişimin ürünleri olmalı, doğru bir üslupla dile getirilmelidir.

Mutlaka okuyun: Çalışanlarınızı Yapıcı Eleştiri ile Motive Etmenin 7 Yolu

 

3. Çalışanlarınıza birey olduklarını hissettirin, hem onlara hem de yaptıkları işe  saygınız olsun.

Saygı basit ancak güçlü bir motivasyon sağlayıcıdır, pek nahoş olan ikizi “saygısızlığın” tam aksi duygular yaratacağı ise aşikardır. Çalışanlar kendilerine saygı duyulduğunu hissettiğinde ve bunun içtenliğine gerçekten inandıklarında, şirketinizi bir üst seviyeye taşımak adına gerekirse kilometrelerce mesafelik yolları dahi kat etmeye razı olurlar.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Size Başarı Getirecek İletişim Becerileri

 

4. Şirketinizin tüm yönetim birimlerinin yeterli eğitimden geçtiğine emin olun.

Şirketler “lider eğitimi” programlarına yatırım  yapmak konusunda hevesli olurlarken, gözetmen veya orta seviye yöneticileri eğitmek konularına pek de sıcak bakmazlar. İnsanlar genelde kariyer hayatlarının başlarında, yani en çok ihtiyacı oldukları zamanlarda eğitim alma imkanı  bulamazken, kariyer hayatlarının sonlarına doğru daha fazla sayıda eğitim ve kendini geliştirme fırsatına nail olurlar. Ancak iş işten geçmiş olur. Bu konuda farkındalık oluşturarak tüm çalışan kadronunuzu tepeden tırnağa eğitime tabii tutun.

Mutlaka okuyun: Çalışanlarınızı Neden ve Nasıl Eğitmelisiniz?

 

5. Gerçek bir desteğe ihtiyaç duydukları her an çalışanlarınızın yanında olun.

Gerçek anlamda değerli bir desteğin farklı biçimlerde kendini göstermesi mümkün. Bu, bazen yıpranmış ve verimliliğini yitirmiş bir ekipmanın temini, bazen haksız bir eleştiriye karşı sağlanacak duygusal destek, bazen de iş-yaşam dengesini kurabilmek adına makul seviyeli bir esneklik sağlamak olabilir. Çalışanlarınıza tam da ihtiyaç duydukları anda destek sağlamak çalışanlarınızın şirketinize yönelik iyi niyetini ve sadakat anlayışını daha da perçinleyecektir.

Mutlaka okuyun: 101 Liderlik Özelliği

 

6.Duygu yoksunu olmayın.

Apaçık ortada olan bir başarıyı takdir etmek veya kabulünü  geciktirmek işletmenize hiçbir fayda sağlamaz. Son araştırmalar başarının kabulünün paradan da büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu belirtiyor. Bu durum ekonomik teşviklerin  havada uçuştuğu üst düzey  çalışanlar  için pek geçerli olmasa da, yazımızın asıl odak noktasının en kapsamlı kazançları sağlayacak orta seviyedeki çalışanlar olduğunu unutmamak gerek.

Mutlaka okuyun: Liderlik ve İş Hayatında Duygusal Zekanın Önemi

 

7. Tüm alt kadro elemanlarınızın takımın bir parçası olmaktan gurur duyacağı bir üst düzey lider profili çizin.

Bir çalışan için üst düzey yöneticileri son derece saygısız tavırlar içinde görmekten daha moral bozucu bir şey olamaz ve çalışanların motivasyonlarını artıracak hayran oldukları üst düzey ekiple bir arada olmak dışında pek az şey mevcuttur.

Liderler her daim izlenir, mercek altına alınır, takip edilir veya yargılanırlar; çalışanlar her şeyi gören, keskin gözlere sahiptir, üstelik bilgi aktarımı konusunda da aynı keskinlik söz konusudur. Liderlik “az laf çok iş” temalı olursa sorun yoktur, ancak  işler “çok laf az iş” e döndüğünde durum değişir.

Çalışan verimliliğini artırmada çalışanlarınızın birbirleriyle olan ilişkileri de son derece önemlidir. Sonuçta, tüm  çalışanlar gerektiğinde kendilerini adayacakları bir ekibin parçası olmayı isterler, yalnızca bir şirketin parçası olmak yeterli gelmez. Grup ruhunu canlandıracak nitelikte, tutarlı bir yönetim yaklaşımı edinmek ve bu yaklaşımı sergilemek grup ruhunu verimlilik sürecinin kilit noktasıdır.

Bu tarz bir yönetim anlayışı geliştirmek ne sanıldığı kadar kolay, ne de asla gerçekleştirilmeyecek denli imkansızdır. Bu anlayış, günlük verimlilikten sağlanacak kazancın da temelini oluşturur.

Mutlaka okuyun: Örnek Davranışlarla Liderlik Etmek

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar