Çarşamba, Aralık 11, 2024

Kendi İşimi Kurmak İstiyorum!

Kendi işinizi kurmak istiyor ama nasıl ve nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Öyleyse doğru yerdesiniz. Bu yazımız tam da size göre.

 

Kendi işinizi kurmaya hazır mısınız?

Kendi işinizi açmayı mı düşünüyorsunuz? O zaman doğru yoldasınız. Ancak başlamadan önce düşünmeniz gereken bir sürü şey olacaktır.

Kendi işini kurmak insan hayatını değiştiren önemli olaylardan biridir. Bunu evlilik gibi düşünebilirsiniz. Yürütmek için bağlılık ve arzu gerekir. Evlilikte olduğu gibi günün 24 saati ve yılın 365 günü işinizle yaşayacaksınız. Bütün ilişkilerde olduğu gibi başarılı olmak istiyorsanız çok çalışmanız gerekecektir. Ve tabi ki inişler, çıkışlar ve sürprizler olacaktır.

Ancak olumlu tarafından bakarsak sağlam bir iş planı olan doğru bir insansanız kendi işinizi kurmak hayatınızdaki en tatmin edici ve neşeli deneyim olacaktır.

Bu makale de kendi işini kurmanın dört unsuru yer almaktadır. Bu makaleyi okuyarak yeni bir iş kurmanın sizin için doğru olup olmadığıyla ilgili bilgiye dayalı karar verebilirsiniz:

 

1 – Kalbinizi dinleyin: temel sorular

İlk adım bir iş kurmanın sizin için doğru olup olmadığına karar vermektir. Komşunuz, arkadaşınız, iş arkadaşınız veya başka birisi bunu size söyleyemez.

Bu önermenin niteliği kendi işinizi kurmak için yanıp tutuşmanızdır. Kararsız ve ilgisiz insanlar bir işi yönetemez. Kendi işinizin patronu olmayı, hayallerinizi gerçeğe dönüştürmeyi ve ürününüzü veya hizmetinizi pazarlamayı gerçekten ve gerçekten istemelisiniz.

Kendinizi dinleyin ve şu üç soruyu sorun:

  • Gerçekten bağımsız hareket etmek, bütün kararları veren ve bütün sorumluluğu sırtlayan kişi olmak istiyor musunuz?
  • Çok çalışmak ve fedakarlıklar yapmak istiyor musunuz?
  • Yeni girişiminizi başarılı bir şekilde kurmanızı sağlayacak öz disiplininiz ve özgüveniniz var mı?

Bu sorulardan herhangi birisine hayır derseniz patron olmaya hazır değilsinizdir. Bir gece de olan başarı hikayeler sadece hikayedir. Gerçek başarı çok çalışarak kazanılır. Ve işinizin başarılı olmasını istersiniz değil mi?

Üç soruya da olumlu cevap verdiyseniz o zaman doğru yoldasınız demektir. Ancak şu da bir gerçek ki herkes girişimci olabilir diye de bir şey yoktur. Sizce girişimci olmak için yeterli niteliklere sahip misiniz?

 

2 – Girişimcilik özellikleri taşıyor musunuz?

Girişimci olmak için belli karakter özelliklerine ve tutumlara ihtiyaç vardır ve herkes bir işletme yönetemez.

Yapılan bir araştırmada girişimcilere bir tutum listesi verilmiştir ve tutumların başarılarındaki önemlerine göre derecelendirilmeleri istenmiştir. En yüksek puan alanlar azim, inisiyatif kullanma arzusu ve isteği, rekabet gücü, özgüven, başarıya ihtiyacı, kendi kendine yetme ve sağlıklı olmaktır.

Verilen cevaplar şaşırtıcı değildir çünkü başarılı bir girişimcinin kendine güvenmesi gerektiğini hepimiz biliriz. Sıralamada en düşük puanı alan özelliklerse şaşırtıcıdır. Para arzusu, sabır, iyi organize olmak ve güç elde tutmak listenin en altında yer almaktadır.

Yapılan başka bir araştırmada da benzer nitelikler üst sıralara çıkmıştır.  Özellikle azim, özgüven ve esneklik gibi nitelikler vurgulanmıştır. Örneğin girişimciler kendi kaderlerini kontrol edebileceklerini düşünürken diğerlerinin insafına kalmayı reddederler. Sonuçta projelere başlarken ve fikirlerini uygulamaya koyarken inisiyatif kullanırlar.

Girişimci özelliklerini taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek için testler yapabilirsiniz. İnternet üzerindeki farklı kaynaklarda kısa testler vardır.

Vurgulamakta fayda var ki işletmenizi başarılı bir şekilde yönetebilmek için belli niteliklere sahip olmanız gerekir.

 

3 – İş kurarken başarılı bir girişimci olabilmek için ne tür yeteneklere ihtiyacınız olacak?

Yapılan bir çalışmaya göre küçük ölçekli bir işletme kurarken aşağıdaki altı faktöre sahip olmanız gerekir:

  • Kendi kendini motive etme
  • İş ve sektör bilgisi
  • Organizasyon ve yönetim yeteneği
  • Pazarlama becerileri
  • Müşteri/satıcı ilişkileri
  • Vizyon

İş ve sektör bilgisi hemen hemen herkesin listesinin en üst sırasında yer almalıdır. Sonuçta ürünler veya yapılan spor hakkında bilgi sahibi olmazsanız kaç tane kayak veya snowboard satabilirsiniz? Bu bilgileri işinizi kurarken deneme yanılma yoluyla da öğrenebilirsiniz ancak iflas bayrağını çekmeden önce bilmeniz gereken her şeyi öğrenmelisiniz. Bize göre yeni kurulan işletmelerin başarısız olmasının en önemli nedenlerinden biri bilgi eksikliğidir.

Organize olmak başarılı girişimcilerin listesinde alt sıralarda yer alsa da başarılı bir girişimci olmak için organizasyonel ve yönetimsel becerilerin mutlaka olması gerekir. Bu beceriler olmadan müşterilerinizin çoğunu tatmin edemezsiniz ve sorun yaşarsınız.

İş kuran insanların çoğu işletmelerini yönetirken yönetsel ve idari becerilerin gerekliliğini unutur. Küçük ölçekli bir iş kurmak istiyorsanız planlama, para yönetimi, insan yönetimi, faaliyetleri yönlendirme, doğrudan satış ve pazarlama faaliyetleri gibi konularda uzman olmanız veya kendinizi geliştirmeniz gerekir.

Başarılı bir girişimci olmak için başka ne tür yeteneklere sahip olmanız gerekir? Yapılan bir araştırmada başarılı olan girişimcilere başarılı olmalarının esas sebepleri sorulmuştur. Başarılı 21 girişimcinin hepsi sadece üç özelliğe vurgu yapmıştır. Bütün zorlukları olumlu karşılamak ve hatalardan ders çıkarmak, inisiyatif kullanmak ve azimli olmak. Belirtmekte fayda var ki bu üç davranışta öğrenilebilir.

Bu becerileri işinizi kurmadan önce öğrenmeniz çok önemlidir çünkü iş kurma sürecinde enerji harcamanız gerekecektir. Ne yazık ki yeni kurulan işletmelerin belli bir yüzdesi ilk iki yılda batar.

kendi-isimi-kurmak1

4 – Ticari başarısızlık istatistikleri

Ticari başarısızlık istatistiklerine göre küçük ölçekli işletmelerin (1 – 99 çalışanı bulunan ) %4’ü bir yıl, %15’i üç yıl ve %33,1 ‘ i beş yıl sonra kapanıyor.

1 ve 4 arası çalışanı olan mikro girişimlerin başarı oranı diğer küçük ölçekli işletmelere göre biraz daha yüksektir. Beş seneden sonra mikro işletmelerin %70,4’ü hayatta kalabiliyor.

Başka bir açıdan bakacak olursak küçük ölçekli işletmeler daha büyük olanlara göre biraz daha kötü durumdadır. Geliri 30,000 TL’nin altında olan işletmelerin başarısızlık oranı geliri 30,000 TL’nin üstünde olan işletmelere göre daha yüksektir.

 

Ticari başarısızlığın nedenleri

Küçük ölçekli işletmelerin çoğu kötü yönetim yüzünden başarısız olur. Yapılan bir çalışmaya göre işletmelerin çoğu zayıf genel yönetim, zayıf finansal yönetim veya zayıf pazarlama yetileri yüzünden batar.

İflasın eşiğine gelen işletmelerin birçoğu dışsal nedenlerden dolayı değil kendi eksiklikleri yüzünden başarısız olur çünkü hayatta kalmalarını sağlayacak güçlü yönlerini geliştirmezler.

Başarısızlığın ana nedenlerinden biri de deneyimsiz yönetimdir. İflas eden işletmelerin yöneticilerinin işletmeyi yönetecek deneyimi, bilgi bikrimi veya vizyonu yoktur.  İşletmelerin yönetim deneyimi artsa bile vizyon ve bilgi birikimi olmadan eksiklerini kapatamazlar.

 

Başarısızlığı önlemek

Yeni bir iş kurarken ticari başarısızlık nasıl engellenir? Bu sorunun cevabı hazırlık ve planlamadır.

Bu makale bir işletme kurmanın ilk adımından bahsetmektedir. Yani kendi işinizi kurmak için gerekli olan tutumlara ve yeteneklere sahip olup olmadığınızı belirlemenize yardımcı olur. Yeni bir iş kurmanın sizin için doğru bir karar olduğuna inanıyorsanız bir sonraki adımda ne tür bir iş kuracağınıza karar vermeniz ve bu doğrultuda bir iş planı hazırlamanız gerekir.

 

Özet

Tam olarak ne yapmak istiyorsunuz ve neden bunu yapmak istiyorsunuz? “Sevdiğiniz işi yapın” hala en iyi tavsiyelerden biridir. Sevdiğiniz işi yaparsanız bağlılığınız artar ve uzun vade de daha fazla enerji harcayabilirsiniz. Kendi işinizi mi kurmak istiyorsunuz? En çok arzuladığınız şey nedir ve bunu nasıl gerçeğe dönüştürebilirsiniz? Bunu yapmanız hem doyum sağlar hem de kar getirir.

” Kendi işimi kurmak istiyorum” diyenlere özel yazılar kaleme almaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar