Kendi İşinin Patronu Olmak İsteyenlere

Kendi işinizi kurmak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız endişelenmenize gerek yok çünkü yalnız değilsiniz. Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle birçok insan istemedikleri işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Bazıları da hedeflerini gerçekleştirmek istedikleri için kendi işlerini kurmak istiyor.

Kendi işinizin patronu olmakla ilgili sizi motive eden şeyin ne olduğunun bir önemi yok, bugünden başlayabilirsiniz. İşte sizlere kendi işinizin patronu olmanıza yardımcı olacak 8 ipucu:

 

1 – Tutumunuzu belirleyin

Mevcut koşullarınızdan memnun değilseniz üzgünüz ama bunu sizden başkası düzeltemez. Ekonomik koşulları, patronunuzu, eşinizi veya ailenizi suçlamanın bir anlamı yok. Bilinçli kararlar vermediğiniz sürece değişim de olmaz.

Mutlaka okuyun: Düşünmeyi Bırakın ve Harekete Geçin!

 

2 – Kendiniz için uygun olan işi tanımlayın

Keşfetmek için kendinize zaman verin. Farklı yönlerinize odaklanın ( kişiliğiniz, yaşınız, tarzınız ) ve içinizdeki sese kulak verin. Kalbimizin derinliklerinde doğru olanın ne olduğunu bilsek bile sezgilerimizi görmemelikten geliriz.

Kendiniz için hangi işin doğru olduğuna nasıl karar vereceksiniz? Girişimcilikle ilgili yaygın 3 yaklaşım vardır:

Yaptığınız işi bilin: işten mi kovuldunuz yoksa değişiklik mi istiyorsunuz? Geçmişte yaptığınız işleri düşünün. Bu becerileri nasıl paketleyeceğinizi ve ürün veya hizmet olarak nasıl sunacağınızı düşünün.

Başkalarının ne yaptığını bilin: ilginizi çeken diğer işleri araştırın. Hoşunuza giden bir iş olursa benzerini yapmaya çalışın.

Ortak bir problemi çözün: pazarda açık mı var? Pazara sokmak istediğiniz bir ürün veya hizmet mi var? Bunu yapmayı seçerseniz para harcamaya başlamadan önce bilgi ve deneyim kazanmanız gerekir.

Mutlaka okuyun: Kar etmenizi sağlayacak iyi iş fikirleri bulma yolları

 

3 – İş planı başarı şansınızı arttırır

İnsanların birçoğu plan yapmaz. Ancak plan yapmanız pazar hızlı bir giriş yapmanızı sağlar. İş planı netlik, odak ve güvenilirlik kazanmanıza yardımcı olur. İş planı bir sayfadan fazla olacaktır diye bir şey yoktur. Hedeflerinizi, stratejilerinizi ve eylemlerinizi yazdıkça her şey daha gerçekçi olacaktır.

Kendinize şu soruları sorun:

  • Ne kuruyorum?
  • Kime hizmet edeceğim?
  • Müşterilerime ve kendime ne vaat edeceğim?
  • Amaçlarıma ulaşmamı sağlayacak hedeflerim, stratejilerim ve eylem planlarım ne olacak?

Mutlaka okuyun: 10 adımda milyar dolarlık bir iş planı hazırlamak

 

4 – Para harcamaya başlamadan önce hedef kitlenizi tanıyın

Para harcamaya başlamadan önce ürün veya hizmetinizi alacak kişileri araştırın. Bu belki de yapmanız gereken en önemli şeydir. Pazarı doğrulayarak bunu yapabilirsiniz. Başka şekilde ifade etmek gerekirse arkadaşlarınız veya aile üyeleriniz haricinde ürün veya hizmetlerinizi kimler alır?  Sakın tüm Türkiye benim ürünümü alır diye düşünmeyin. Hedef pazarın boyutu ne? Müşterileriniz kimler? Sunacağınız ürün veya hizmet gündelik yaşamlarıyla alakalı mı? Neden bu ürün veya hizmete ihtiyaçları var?

Bedava ulaşabileceğiniz pazar araştırmaları vardır. Sektör makalelerini okuyun ve nüfus sayım verilerini inceleyin. Aslına bakacak olursanız bunun en iyi yolu doğrudan müşteriyle temas kurmaktır ve onları dinlemektir.

 

5 – Mal varlığınızı doğru hesaplayın ve işiniz için gerekli olan doğru para türüne karar verin

Girişimcilerin özel hayatı ve iş hayatı birbirine bağlıdır. Muhtemelen ilk yatırımcınız siz olacaksınız. İşte bu nedenle finansman aramadan önce mali durumunuzu doğru hesaplamanız ve izlemeniz gerekir.

İş planı hazırlarken ne tür bir iş kuracağınıza da karar vermeniz gerekir. Başlangıç maliyeti düşük küçük ölçekli bir iş mi kuracaksınız? Bayilik mi alacaksınız? Yoksa ciddi yatırım yapmanız gereken ileri teknoloji bir iş mi kuracaksınız? İhtiyacınız olan para miktarı kuracağınız iş türüne bağlı olarak değişecektir. Bazı sektörlerde devlet girişimcilere, düşük faizli ve de hibe kredi sunmaktadır. Öncelikle bu kredilerden faydalanmayı deneyebilirsiniz.

 

6 – Destek ağı kurun

Sıra geldi destekçiler, ortaklar, danışmanlar, satıcılar ve müttefiklerden oluşan bir destek grubu kurmaya. Siz işinize inanırsanız diğerleri de inanır.

Bölgesel, ulusal ve sosyal ağlar kurun. Derneklere, ticaret odalarına veya ilgili diğer iş gruplarına katılın.

Bu tür etkinliklere katıldığınızda diğer insanlarla tanışın. Neler yaptıklarını ve onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun. Dinlemek kendinizi övmekten daha önemlidir.

Katıldığınız grubun bir önemi yok. Cömert olun, diğerlerine yardım edin ve sohbet edin.

Cömert bir lider olursanız sizin hizmetlerinizle ilgili bir şeye ihtiyaç duyduklarında veya sizin hizmetlerinize ihtiyaç duyan birilerinin olduğunu duyduklarında ilk sizi ararlar.

Mutlaka okuyun: İş Dünyasında Çevre Edinmenin Yolları

 

7 – Değer yaratın

Her gün yeni ürünler veya hizmetler alsak bile tüketmeye devam ederiz. Diğerlerine hizmet etmeye odaklanın. Ne kadar çok insana hizmet ederseniz o kadar çok para kazanırsınız. Müşterilerinizi göz önünde bulundururken kendinize şu soruları sorun:

  • Onlara ne vereceğim?
  • Onları nasıl tatmin edeceğim?
  • Bu yaklaşım ürününüzün veya hizmetinizin değerini arttırmanıza yardımcı olacaktır.

Mutlaka okuyun: Müşterileri Marka Elçisine Dönüştürmenin Yolları

 

8 – Haberleri yayın

Kim olduğunuzu ve ne iş yaptığınızı söylemekten çekinmeyin. Haberleri yaymak için Twitter, Facebook, YouTube ve LinkedIn gibi en etkili online araçları kullanın.

Sosyal ağları kullanmak hayati önem taşır ve bunları mutlaka kullanmanız gerekir! Ancak diğer yöntemlerin gücünü de görmemezlikten gelmeyin: ağızdan ağıza pazarlama, internet sitesi, internet pazarlama araçları, halkla ilişkiler, blog yayınları, makaleler, konuşmalar, e-posta, dergiler, yerel gazeteler ve radyo vb.

Bu adımları göz önünde bulundurursanız kendi işinizin patronu olabilirsiniz. Yalnız olmadığınızı sakın unutmayın. Kendi işinizin patronu olmak istiyor ancak köşeye sıkışmış hissediyorsanız diğer girişimcilerle temas kurmaktan çekinmeyin.

Mutlaka okuyun: Sınırlı Bütçeyle İşletmenizi Pazarlamanın Yöntemleri

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir