Kendi İşinizi Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Bir süre önce arayan bir arkadaşım bana en son keşfinden bahsetti. Bana bir internet sitesine girsen ve sadece mutfağında bulunan malzemelerle yapabileceğin bütün yemek tariflerini bulsan bu hoşuna gider miydi diye sordu.

İyi fikirle iyi başlangıç arasında ciddi bir mesafe vardır. Ancak insanların çoğu bu mesafeyi nasıl kapatacağını bilmez. Bu nedenle bir çözüm için birikimlerinizi harcamadan önce bulduğunuz fikre gereken özeni göstermelisiniz.

 

Kendi işini kurmak isteyenlere tavsiyeler

1 – Yeni bir başlangıca hazır mısınız? Başka bir firmada personel olarak çalışıyorsanız daha sonrasında girişimci olmak hayatınızı değiştirecektir. Girişimci olmayı kısa sürede zengin olmanın veya bütün problemlerden kaçmanın bir yolu olarak görmeyin. Bir iş kurmak zorludur, kararlılık ve öğrenim gerektirir. Ve başarı uzun vaadede elde edilir. Atlamadan önce kendinize karşı dürüst olun ve bunu yapıp yapamayacağınızı düşünün.

2 – Bulduğunuz çözümle ilgili problem yaşayan müşteriler var mı ve bunun için ödeme yaparlar mı? Ben bu fikri sevdim ve herkeste bu çözümden hoşlanacaktır diye düşünmeniz normaldir ancak yeterli değildir. Müşteriler belki üründen hoşlanabilir ancak genellikle sadece duygusal veya fiziksel ihtiyaçlardan dolayı ödeme yapar. Veya müşterinin bu ürüne gerçekten ihtiyacı vardır ancak ürünü alacak parası yoktur. Konunun uzmanları ile konuşarak bütün gizli gereklikleri ve zorlukları öğrenin.

3 Pazar fırsatı geniş mi ve büyümekte mi? Burada da tutkunuza ve kendi kararlarınıza güvenmeyin. Üçüncü tarafların hazırladığı pazar analizlerini araştırın.

4 Pazar kalabalık mı? Google veya benzer diğer arama motorlarını kullanarak aynı problemle ilgili var olan çözümleri araştırın. Sizin çözümünüzü sunan 10 tane rakip bulursanız bu işe girmek cazip olmayabilir.

5Çözümünüzün gizli maliyetleri veya bağımlılıkları var mı? Ürünlerin birçoğu satmaz çünkü gizli maliyetleri ve bağımlılıkları vardır. Hidrojeni yakan otomobil motorları rahattır ve çevre için iyidir ancak dünya çapında servis istasyonları kurmak ve yeni iş güvenliği mevzuatları oluşturmak yıllar alır. Bütün maliyetleri, satış kanallarını, pazarlama gereksinimlerini ve kültürel konuları anladığınızdan emin olun.

6 – Rakiplerinize karşı fikri mülkiyetiniz var mı? Belki de çözüm henüz ticarileştirilmemiştir ancak patenti birisi tarafından alınmıştır. Bu noktada Google Patents gibi sitelerden arama yapabilirsiniz. Tabii ki bir patent avukatına giderek bir sürü para verip araştırma yapmasını da isteyebilirsiniz.

7 Motive olmuş ve nitelikli bir ekip oluşturabilir misiniz? Büyük ve başarılı bir iş kurmak zordur. Motive olmalı, parçaları birleştirebilmeli ve takımı ( geliştirme, satış, ortaklar ve müşteriler ) yönetebilmelisiniz. Başlangıçlar en kararlı ve tutkulu kurucular için bile zorludur.

8 – Maliyetlere gerçekçi yaklaşabiliyor musunuz? Tutkulu girişimciler dünyaya pembe gözlüklerle bakma ve planlarını bu doğrultuda yapma eğilimindedirler. Bu yüzden ilk satışları gözlerinde büyütürler ve maliyetleri görmemezlikten gelirler. Tutkunuzu maddi bir değere dönüştürmek istiyorsanız ihtiyaçlarınızı ve gelecek hedeflerinizi kapsayan ve bir uzman tarafından kontrol edilmiş bir iş planı hazırlamalısınız. İş planı hazırlama konusunda detaylı bilgi almak isterseniz ” İş Planı Nasıl Hazırlanır ” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

9 – Dayanma gücünüz ve becerileriniz var mı? Yeni başlayan bir girişimci olarak her şeyin sizde bittiğini unutmamalısınız. Yeni kurulan işletmelerin birçoğu paraları veya zamanları olduğu için değil vazgeçtikleri için batarlar. Kişisel dayanıklılığınızı geliştirmeye ve eğitiminizi en yüksek düzeye çıkarmaya odaklanın.

10 – Oturduğunuz yerden ayağa kalkıp koşmaya istekli misiniz? Kendini yetenekli hisseden ancak mevcut işinden tatmin olmayan veya sıkılmış olan kişiler kendini yorgun, az değer görmüş ve stresli hisseden kişilere göre daha başarılı olurlar. Unutmayın çimler her zaman çitin öbür tarafından yeşil gözükürler. Size tavsiyemiz doğru bir başlangıç noktası bulmadan mevcut işinizi bırakmayın.

Eminiz ki siz de bahsettiklerimize başka maddeler ekleyebilirsiniz. Bununla birlikte ekip deneyimi ve kaynaklar sizin için tek kısıtlamaysa fikri bencilce elinizde tutmak yerine nitelikli bir gruba vermeniz fikrinizin daha çok işe yaramasına yardımcı olur.

Eğer bir iş fikriniz yok ve ne iş yapabilirim diye düşünüyorsanız birbirinden farklı iş fikirlerini incelemek için TIKLAYINIZ

Kendi işimi kurmak istiyorum diyenlere özel yol gösterici ve ilham verici yazılar paylaşmaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir