LinkedIn ile Para Kazanmanın Yolları

LinkedIn, iş arayanlar ile işverenlerin kullandığı, profesyonel hayatla ilgili bilgilerin paylaşıldığı bir sosyal medya platformudur. Platform aynı zamanda farklı pek çok kanaldan gelir elde etmek için de kullanılır. Bugüne kadar LinkedIn profilinizi veya şirket sayfanızı nasıl oluşturacağınız ya da LinkedIn sayfanıza nasıl ziyaretçi trafiği çekeceğiniz hakkında faydalı pek çok makale okuduğunuza eminiz, bu nedenle yazımızda bu türden ayrıntılara girmeyip yalnızca LinkedIn’i kullanarak gelir elde etmenin yollarına değineceğiz.

LinkedIn, e-posta listesi oluşturma/geliştirme, ürün(bilgi ürünü veya kitap) satışı, hizmet sunma, reklam, satış ortaklığı aracılığıyla ya da hayalinizdeki işe kavuşmanızı sağlamak suretiyle çevrimiçi gelir elde etmenize yardımcı olur.

Nasıl mı?

 

1- E-Posta Ağınızı Genişletin.

İster kendi ürün ve hizmetlerinizi ister satış ortağınıza ait olanları pazarlıyor olun fark etmez, her işletme en büyük gelirin e-posta aboneleri kaynaklı olduğunu bilir.

LinkedIn hesabınıza bağlı bir e- posta listesi oluşturmak ve abone listenizi genişletmek için yapmanız gerekenler şunlardır:

1- Profesyonel hayatla alakalı, dikkat çekici konular odaklı LinkedIn grupları oluşturun. Grup üyelerinize ilk katılımlarının ardından-isteğe göre haftada bir-özel bir karşılama şablonu kullandığınız e-postalar gönderin. Grup üyelerini e-posta listenize dahil etmek ve abone sayınızı arttırmak için ücretsiz içerik hediyelerini kullanabilir, web seminerlerinizi veya otomatik eğitim içeriklerinizi tanıtmak içinse duyuru e-postalarından yararlanabilirsiniz.

2- LinkedIn grubunuzdaki kişileri e-posta listenize dahil edemiyor musunuz? O halde her hafta (şayet varsa) abonelerinize gönderdiğiniz önemli e-postaların bir kopyasını da grubunuza gönderdiğiniz haftalık duyuru e-postalarına iliştirmeyi deneyin.

3- Abonelerinize sunacağınız ücretsiz hediyenizi/eşantiyonunuzu (e-kitap, rapor, tanıtım yazısı vb.) LinkedIn profilinizin “kurumsal yayınlar” bölümüne ekleyin. Böylece, insanlar dosyanıza doğrudan tıklayabilirler. Bu nispeten yeni bir bölümdür ve LinkedIn profilinize gir “Düzenle” düğmesini tıkladığınızda sağ kenar çubuğunda “Sizin İçin Önerilenler”  başlığı altında görünür.

4- LinkedIn kişilerinizi e-posta abone listenize dahil edemeyeceğinizi unutmayın. Zira LinkedIn, kullanıcılara kişilere ait bilgileri dışa aktarma seçeneği sunmaz, yani bu kişilerin onayını almaksızın e-posta listenize eklemeniz mümkün değildir.

 

2- Bilgi Ürünleri Satın.

LinkedIn işletmelerine ait bilgi ürünlerini pazarlamak isteyenler için mükemmel bir platform olabilir. İnsanları satış huninize veya satış sayfanıza çekmek için LinkedIn’den yararlanmanın yolları ise şunlardır:

5- Ücretsiz içerikler oluşturun. Ücretsiz eğitim videoları, tanıtım yazıları, raporlar ve e-kitaplar, potansiyel müşterileri satış huninize çekmenin en kolay yoludur. Açılış sayfanızın linkini LinkedIn bağlantılarınız ve gruplarınızla da paylaşın.

6- İnsanları bir web seminerine davet edin. Değerli bir eğitimi ücretsiz olarak sunmayı vaat eden web seminerleri (insanlar sonunda bir satış konuşmasının geleceğini bilse bile) LinkedIn bağlantılarınıza ve gruplarınıza kolaylıkla ulaşmanızı sağlayacak reklam araçlarıdır.

7- LinkedIn’e özel indirimler sunun. İnsanlar tasarruf etme fikrini severler. Yeni ürününüz için özel bir teklif kodu oluşturun ve bu kodu LinkedIn bağlantılarınız veya gruplarınızla paylaşın.

8- Yeni ürününüzü LinkedIn profilinizin “projeler” bölümüne ekleyin. LinkedIn profilinizin projeler ve yayınlar bölümü, web sitenize doğrudan bağlantı olanağı sunar.

9- Üyelerinin satışa sunduğunuz bilgi ürününün ideal alıcıları olması muhtemel grupların promosyon bölümünden yararlanın.

10- Nişinizin etkin LinkedIn üyelerini tespit edin. Bu üyelerle bağlantı kurun ve ürününüze ilişkin bir değerlendirme yazısı yazmak veya bilgi ürününüzü satış ortaklığı pazarlaması yoluyla satmak konusunda istekli olup olmayacaklarını öğrenin. Onay ve öneri sayısı yüksek kişilere odaklanın, çünkü onlar büyük olasılıkla başkalarının örnek aldığı ve tavsiyelerine en çok güvendiği kişilerdir.

11- Peki, LinkedIn üyelerine özel bir ağ grubu sunan benzer bilgi ürünlerinden haberdar mısınız? Bu türden bir LinkedIn grubu bulun. Söz konusu gruba bizzat dahil olmasanız dahi ağınızdaki üyelerin bir listesini görebilirsiniz. Bilgi ürününüzle ilgilenip ilgilenemeyeceklerini öğrenmek adına bu kişilerle iletişime geçin.

 

3- Fiziksel veya Dijital Ürünler Satın.

İşletmeniz fiziksel veya dijital bir ürünü mü satıyor?

Satışlarınızı artırmak için LinkedIn’i kullanın:

12- LinkedIn şirket sayfanızın “ürünler” bölümünden yararlanın. Şirket sayfanızda kişisel ürün listeleri oluşturun. Ziyaretçilerin açılış sayfanıza ulaşmak için tıklayabilecekleri banner’lar, belirli müşteri türlerini hedefleyen varyasyonlar, YouTube reklamları veya açıklayıcı videolar ile daha fazla bilgi için iletişim kurulacak kişiler gibi özelliklerden tam olarak yararlanmaya bakın.

13- Ürün sayfanıza bir “tavsiye et” butonu ekleyerek insanları ürününüze yönelik tavsiyede bulunmaya teşvik edin. Böylece, ürününüze tesadüfen ulaşacak insanlara sosyal bir kanıt sunmuş olursunuz.

14- LinkedIn profilinizin “özet” bölümüne medya öğesi olarak bir sunum, reklam veya açıklayıcı video ekleyin. Ekleyeceğiniz medyanın güçlü bir eylem çağrısı butonuna veya satış linkine sahip olduğundan emin olun.

15- Ürününüzü satın alma olasılığı en yüksek üyelerin dahil olduğu grup tartışmalarına katılın. Gönderileri herkese açık şekilde yanıtlayın veya vereceğiniz yanıtın satışla sonuçlanabileceği durumlarda özel mesaj sistemini kullanın. Unutmayın, yardımsever bir yaklaşım, muhatabınızın bir satış konuşmasının hedefi olduğu algısına kapılmasını önleyecektir.

 

4- Hizmet Teklifleri Sunun.

Freelance yazarlar, sosyal medya danışmanları veya diğer pek çok hizmet sağlayıcısı LinkedIn’i sundukları hizmete ihtiyaç duyan şirketlerle bağlantı kurma amaçlı kullanabilir.

16- LinkedIn profilinizi sizi işe almak isteyenler tarafından keşfedilmenizi sağlayacak şekilde optimize edin. Anahtar kelime kullanın ve bu kelimeleri (SEO danışmanı, çevirmen, freelance yazar vb.) profil başlığınızın yanı sıra, mevcut veya geçmiş iş deneyimlerinize, özet bölümüne, beceriler kısmına ya da profilinizdeki diğer alanlara eklemeyi unutmayın. Bu adım, LinkedIn arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanızı sağlayacak ve keşfedilme şansınızı artıracaktır.

17- LinkedIn profilinizde becerilerinize de yer verin. Bu şekilde insanlar hesabınızı hızlıca onaylar, dahası LinkedIn beceriler sayfasında görünür olma olasılığınız artar. Yeterli miktarda takipçiye sahip değilseniz, Woorke gibi hizmetleri kullanarak takipçi satın alımına gidebilirsiniz.

18- LinkedIn şirket sayfanızın “hizmetler” bölümünden yararlanın. Hizmetlerinizin her birine özel listeler oluşturun ve web sitenize direkt bağlantı veren banner’lar, belirli müşteri türlerini hedef alan hizmet açıklaması varyasyonları, video referanslar ve daha fazla bilgi için başvurulacak kişiler vb. tüm özelliklerden tam olarak yararlanın.

19- İdeal müşterinizi (endüstri, ilgi alanı vb. açılardan) tanımlayın ve gruplarınıza dahil edin- emlak  hizmetlerini tanıtmak isteyen şirketlere özel emlak grupları kurmak gibi. Bildiklerinizi başkalarıyla paylaşmaktan çekinmemeniz  farklı iş fırsatlarını  beraberinde getirebilir, dahası birileri ile aynı grubu paylaşmanız insanların premium üyeliğe sahip olmaksızın size mesaj gönderebileceği anlamına gelmektedir.

20- İlk adımı potansiyel müşterilerinizden beklemek istemiyorsanız, doğru başlangıç sorularını sordukları an onlara mesaj göndermeyi deneyin. Facebook sayfası oluşturmada uzmansanız, bu işin nasıl yapılacağına ilişkin soruları genel hatlarıyla yanıtlamaya odaklanın veya bunun para karşılığı yapmış olduğunuz bir hizmet olduğunu bildirmek adına özel mesaj sisteminden yararlanın.

21- Ücretsiz servis sağlayıcılara ulaşmak için bu tarz şirketlerin dahil olduğu gruplara katılın. Bu grupların rakiplerden değil, zaman zaman yardımınıza ihtiyaç duyabilecek kişilerden oluştuğunu unutmayın. Örneğin, SEO hizmeti sunanların kimi zaman bilgi grafikleri-infografik- oluşturmak adına grafik tasarımcılara ihtiyacı olabilir. Freelance yazarlar kitaplarını gözden geçirecek bir editöre ihtiyaç duyar. Kuracağınız grup network oluşturmanıza yardımcı olacaktır, böylece bir dahaki sefere onların veya müşterilerinin yardıma ihtiyaç duyduklarında ilk başvuracakları kişi siz olursunuz.

 

5- Kitap Satışlarınızı Arttırın.

Web siteniz üzerinden satışa sunduğunuz e-kitaplarınız mı var? Peki, satışlarınızı artırmada LinkedIn’den nasıl yararlanacaksınız?

22- Yayınladığınız yeni kitapları LinkedIn bağlantılarınıza duyurun. Bağlantılarınıza özel kişiselleştirilmiş mesajlar hazırlayabilir (önerilir), üstelik tek seferde 50 kişiye kadar özel mesaj gönderebilirsiniz. İnsanların işletmeniz veya yeni e-kitabınız hakkında blog yazısı yazma şansını artırmak adına mesajınıza görüşme talebinizi de ekleyin.

23- Kitap veya e-kitaplarınızı LinkedIn profilinizin “Yayınlar” bölümüne ekleyin. Müşterilerin web sitenizde yer alan kitap içeriklerine direkt olarak ulaşılmasını sağlayacak bir bağlantıya da yer verin. Böylece insanların ürününüzü tek bir link üzerinden satın almasını sağlamış olursunuz.

24- Kitabın konusuyla birebir alakalı gruplara katılın. Kitabınızdan bahsetmek için uygun fırsatları arayın. Bu fırsatı yakalayabileceğinize inandığınız tartışmaları yakından takip edin. Spam olarak algılanma ihtimalinizi minimuma düşürmek adına kitabınıza ilişkin soruları özel mesaj sistemi üzerinden yanıtlamayı tercih edin.

25- Kitap tanıtımınız için bir video fragmanı oluşturun. Bu videoyu YouTube’a yükleyin, ayrıca LinkedIn profilinizin özet bölümüne eklemeyi de ihmal etmeyin.

26- Blog sayfanızda kitabınıza ilişkin yazılar yazın. Gönderinize “LinkedIn’de paylaş” düğmesini eklediğinizden ve durum güncellemesi esnasında söz konusu yazıyı LinkedIn bağlantılarınızla da paylaştığınızdan emin olun. Gönderiniz çok sayıda LinkedIn kullanıcısı tarafından paylaşıldı mı? Durumu LinkedIn iş geliştirme ekibine bildirin, böylece “LinkedIn Today “de (LinkedIn’de Bugün) öne çıkma şansına sahip olabilirsiniz.

27- Kitabınızın ideal hedef kitlesini belirleyin ve bu tanımla eşleşen LinkedIn kullanıcılarına yönelik reklam kampanyaları oluşturun.

 

6- Reklam ve Sponsorluk Fırsatlarına Ulaşın.

Şirket etkinlikleri için reklam veya sponsorluk fırsatları sunan bir işletme misiniz? LinkedIn potansiyel adaylara ulaşmanızı sağlayacaktır.

28- LinkedIn sayfanızın kenar çubuğunda, altbilgi kısmında veya diğer alanlarında yer alan reklamlara göz atın. Aynı işletmeler, web siteleri için reklam arayışında olabilecekleri gibi kurumsal izleyicilere yönelik etkinliklere sponsor olma konusunda da istekli olabilirler.

29- Potansiyel reklam verenler ile sponsorları bulmak adına LinkedIn’in arama sayfasını kullanın. Arama sonuçlarını sektöre, şirket büyüklüğüne, konuma veya diğer kriterlere göre filtreleyebilirsiniz.

30- Bulduğunuz şirketin ana sayfası üzerinden iletişime geçeceğiniz doğru kişileri bulun. Bu işi “Çalışanlar” bölümüne bakarak yapmanız mümkündür. Mevzubahis olan küçük bir şirketse uygun iletişim kanalını bulmak adına sayfaya şöyle bir göz atın. Aksi takdirde premium hesaba geçiş yapabilir, böylece gelişmiş arama filtrelerini veya InMails sistemini kullanabilirsiniz.

 

7- Satış Ortaklığı Pazarlamasından Yararlanın.

Çevrimiçi gelir elde etmede satış ortaklığı pazarlamasını kullanıyorsanız, satışlarınızı daha da artırmak için LinkedIn’den yararlanabilirsiniz.

31- Satış ortaklığına ilişkin değerlendirme gönderilerini grup içinde sıklıkla sorulan soruların yanıtları niteliğinde hazırlayın. Birisi en uygun WordPress temasını nasıl seçeceğini soruyor ve sizin farklı premium temaları (satış ortaklığı linkleri ile birlikte) karşılaştırdığınız bir gönderiniz mi var? Söz konusu gönderiyi paylaşmanın tam zamanıdır. Grubunuz link paylaşımına izin vermiyorsa grup üyelerini özel mesajlar aracılığıyla yanıtlayabilirsiniz.

32- Grup kurucusu sizseniz, üyelerinizi blog sayfanızda yer alan en güncel değerlendirmeler, sınırlı süreli teklifler, indirim kodları veya yeni ürün lansmanları gibi ilgilenebilecekleri konular hakkında bilgilendirdiğinizden emin olun.

33- Daha önce kullandığınız herhangi bir gönderi/yayın mı var? Son paylaşımınıza ait gönderi linkini LinkedIn profilinizin yayınlar bölümünde paylaşın.

 

8- İş Bulun.

Henüz kendi işiniz yok mu? Sorun etmeyin. LinkedIn, sabah dokuz akşam beş mesai harcayacağınız işin hayallerinizdeki iş olmasına yardımcı olabilir.

34- Belirli bir iş ya da sektör arayışındaysanız, işe alım yapan işverenleri etkilemek adına LinkedIn profilinizi düzenleyin. Özet bölümünüzde, söz konusu pozisyonda başarılı olmanızı sağlayacak tutku, deneyim ve sonuçlara yer verin. İşverenleri gerçek anlamda şaşırtmayı hedefleyin. Örnekler, referanslar ve diğer etkileyici içerikleri kullanmak adına medya öğelerinden yararlanın.

35- İstediğiniz işle alakalı becerilerinizi ispatlayacağınız çalışmaları paylaşmayı ihmal etmeyin. Bu paylaşım, özellikle de yeterli iş deneyimi, eğitim veya referansa sahip olmadığınız durumlar için geçerlidir.

36- İş arayanlara özel premium bir LinkedIn hesabına açmayı düşünün. Böylece, profiliniz listenin üst kısmına taşınır ve sizi öne çıkaran bir premium simgesi görürsünüz. Dahası, belirli maaş seviyesindeki işleri aramanıza izin verecek premium arama filtrelerine de erişebilirsiniz.

37- Belirli bir şirket için mi çalışmak istiyorsunuz? Söz konusu şirkete ait LinkedIn sayfasını takip edin ve gönderilere yorum bırakın. Şirkete ait gruplara katılmayı ihmal etmeyin. Açık pozisyonlar içinse şirket sayfasının “Kariyer” sekmesine veya gruplarda yer alan “İşler” bölümüne göz atın.

38- Çalışmak istediğiniz şirketlerin karar verici pozisyonlarında çalışan kişileri profesyonelce takip edin. Şirkete ait LinkedIn sayfasına gidin, 1. ve 2. derece bağlantıda olduğunuz kişilere tıklayın. Sonrasında, hangi gruplara dahil olduklarını görmek adına bu kişilere ait profilleri ziyaret edin. Bahsi geçen gruplara siz de katılın.

39- LinkedIn’in işe alım ağı gruplarına katılın ve uzmanlığınızı sizi yeni bir işe sokma olasılığı en yüksek olan kişilere göstermeye odaklanın.

 

9- LinkedIn Reklamlarını Kullanın.

Yatırım yapacak paraya sahipseniz, gelirinizi artırmak adına LinkedIn reklamlarından da yararlanabilirsiniz.

40- Bağlantılarınız veya e-posta aboneleriniz için hazırladığınız ücretsiz hediyeleri tanıtmada kullanacağınız bir reklam kampanyası oluşturun. Farklı LinkedIn kullanıcılarının da dikkatini çekmek adına hedefleme seçeneklerinden yararlanın. Örneğin, bir Twitter hesabınız varsa “CEO’lar için Twitter” veya “Küçük İşletmeler için Twitter” vb. reklamlar oluşturun. Ziyaretçileri reklam metninizle uyumlu bir açılış sayfasına yönlendirmeniz, dönüşüm şansınızı büyük ölçüde artıracaktır.

41- Bilgi ürününüz için hedef müşterinizin demografik yapısına uygun bir reklam kampanyası oluşturun. Onları gerçek birer alıcıya dönüştürecek ücretsiz içerik kaydı hizmetine dahil olmaları konusunda ikna edin veya bu teklifi yalnızca sınırlı bir süre için sunduğunuzu vurgulayarak müşteride aciliyet algısı yaratın.

42- Fiziksel veya dijital ürününüz için hedef müşteri demografinize yönelik bir reklam kampanyası oluşturun. Kampanyanıza satın alım tıklamalarını için artıracak bir indirim kodu, elde edilebilecek belirli bir sonuç veya başka bir metini de dahil edin.

43- Hizmetlerinize en çok ihtiyaç duyan şirket ve kişileri hedef alan bir reklam kampanyası oluşturun. Bu aşamada, potansiyel işvereninize sizi işe almakla sağlayacağı faydaya yönelik kapsamlı bir açıklama da sunabilirsiniz.

44- LinkedIn reklamları satış ortaklığı pazarlamasına ilişkin etkinliklerde kullanılmaz. Bu yüzden, ne denli cezbedici olursa olsun, bunu yapmaktan kaçınmalısınız. Öte yandan, yeni aboneler için oluşturacağınız ücretsiz bir otomatik yanıtlayıcı kursu sorununuza geçici bir çözüm sunacaktır. Örneğin, LinkedIn sayfanızda WordPress sayfası oluşturmak isteyenlere yönelik 10 günlük ücretsiz bir kursun tanıtımı yapabilirsiniz. Otomatik yanıtlayıcı serisinin her bölümüne, barındırma şirketlerine, temalara, araçlara, eklentilere, e-kitaplara ve premium eğitim kurslarına ait satış ortaklığı/affiliate linklerinizi ekleyebilirsiniz.

45- Çalışmak istediğiniz şirkete mensup insanları hedef alacağınız bir reklam kampanyası oluşturun ve onlara kurumlarında çalışmaya ne denli uygun bir personel olacağınızı bildirin! Hatta bu şirketlere özel bir Google açılış sayfası dahi oluşturabilirsiniz.

 

Son Söz

Gördüğünüz üzere LinkedIn’i kullanarak para kazanmanın pek çok yolu var. Sizler de LinkedIn üzerinden gelir elde etmenizi sağlayacak ipuçları veya stratejilere sahip misiniz?

O halde yorumlarınızı esirgemeyin ve işletmelere/sektörlere has özgün fikirlerinizi bizlerle de paylaşın.

 

İlginizi çekebilir

İnternetten Para Kazanma Yolları
Başarılı Bir Linkedin Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir