Mahkumlar Sanal Gerçeklikle Rehabilite Oluyor

Şu anda dünya genelinde 10.5 milyon kişi hapishanelerde ve bu sayı İngiltere, ABD, Türkiye gibi ülkelerde giderek artıyor. Üstelik daha önce bir şekilde beraat etmiş kişilerin yolu tekrar cezaevine düşüyor. ABD’deki mahkumların %60’ı serbest bırakıldıktan üç yıl sonra tekrar hapishaneye düşüyor. Sanal Rehabilitasyon projesi, sanal gerçeklik teknolojisi ile bu kişileri rehabilite etmeyi amaçlıyor.

sanal-gerceklik-rehabilitasyon

Sanal Rehabilitasyon (Virtual Rehab), aile içi şiddet, cinsel saldırı, depresyon gibi sorunlara yönelik eğitimler veren interaktif bir araç. Bu araç sayesinde mahkumların interaktif bir şekilde kurban rolüne girerek empati kazanmaları amaçlanıyor. Program ayrıca mahkumlara mesleki eğitim vererek onların cezaevi sonrası topluma yeniden entegre olmalarını sağlıyor. Projenin başındaki Dr. Raji Wahidy, “Sanal Rehabilitasyon’un amacı suç işlemiş kişileri azarlayıp onları aşağılamak değil, onları rehabilite etmek ve topluma yeniden kazandırmak. Herkes ikinci bir şansı hak eder. Mahkumlar da dahildir buna. Eğer onlara yardım eli uzatılırsa serbest kaldıktan sonra daha iyi birer birey olmaları sağlanabilir.” şeklinde konuşuyor.

Sanal gerçeklik, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu gibi durumları tedavi etmek için halihazırda kullanılıyor. Sizce daha başka hangi alanlarda sanal gerçeklik teknolojisi insanların topluma yeniden kazandırılmalarını sağlayabilir?

 

İlginizi çekebilir

Sanal Gerçeklikle İlgili İş Fikirleri
Kar Amacı Gütmeyen 10 Sosyal Sorumluluk Projesi
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir