Mobil Uygulama Nasıl Geliştirilir?

Aklınızda şahane bir mobil uygulama fikri var ancak bunu nasıl hayata geçireceğinizi bilmiyorsunuz.

En makul fikir, profesyonel bir yazılımcıyla anlaşıp uygulamayı onunla birlikte geliştirmek gibi gelebilir. Ya da daha büyük bir risk alıp mobil uygulamayı bizzat siz geliştirebilirsiniz. Bugün onlarca farklı mobil uygulama geliştirme programı mevcut. Yani illa yazılımcı olmanız gerekmiyor mobil uygulama geliştirmek için.

Biz de bu yazımızda aslında tam olarak bu konuya eğiliyoruz ve detaylı yazılım bilgisi gerekmeden ilk mobil uygulamanızı nasıl gerçeğe dönüştürebileceğinizi adım adım anlatıyoruz.

Gelin şimdi, 12 adımda mobil uygulama geliştirmeye çalışalım.

 

Mobil Uygulama Nasıl Geliştirilir?

1. Hedefinizi Belirleyin

Öncelikle bilgisayar başına geçmeden önce elinize kağıt kalem alın ve bu mobil uygulamanın hangi amaca hizmet edeceğini yazın. Şu soruları cevaplamaya çalışın:

  •  Bu uygulamayla neyi başarmayı amaçlıyorum?
  • Kullanıcılar bu uygulamayı neden kullansın?
  • Bu uygulama hangi probleme çözüm sunacak?
  • Bu uygulama insanların hayatını ne şekilde kolaylaştıracak?
  • Uygulamayı nasıl pazarlayacağım?

Hangi sektörde faaliyet gösterirseniz gösterin, eğer net ve belli hedefleriniz yoksa başarılı olma ihtimaliniz çok düşüktür. Net bir vizyona sahip olmayış sizi ve birlikte çalıştığınız kişileri hüsrana uğratır. Yani her şeyden önce neyi hedeflediğinizi ortaya koyun.

 

2. Beyin Fırtınası Yapın

Yine bilgisayar başına geçmeye gerek yok. Kalem ve kağıtla çalışmaya devam. Yukarıdaki sorulara verdiğiniz yanıtlar uyarınca taslak hazırlayın. Yani sözlü cevaplarınızı görselleştirmeye çalışın. Uygulamanın gelir modeli nasıl olacak mesela? Reklam mı vereceksiniz, yoksa ücretsiz mi olacak? Ya da ücretli bir uygulama mı olacak?

 

3. Sağlam Bir Araştırma Yapın

Şimdi bilgisayar başına geçebilirsiniz.

Yapmanız gereken sizin mobil uygulama fikrinize benzer diğer uygulamaları A’dan Z’ye analiz etmek… Fikrinizin çok özgün olduğunu düşünüyor olabilirsiniz, ancak sizin fikrinizi muhtemelen daha önce birileri iyi ya da kötü denemiştir. Bu süreçte ya hayal kırıklığına uğrayıp pes edersiniz, ya da mevcut uygulamaları inceleyip daha iyisini yapmak için kolları sıvarsınız.

Söz konusu uygulamalar hakkında yapılan yorum ve incelemleri dikkatle okuyun, izleyin. İnsanlar neyi beğenmiş, neyi beğenmemiş? İnsanların istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda siz daha iyi ne yapabilirsiniz? Bu gibi bilgileri lehinize kullanarak mevcut app fikrinizi güncelleyebilir, geliştirebilirsiniz.

Araştırma yaptıktan sonra uygulama fikrinizin gerçekten yapılabilir olup olmadığına bakmalısınız? Bu uygulamayı hayata geçirmek için nasıl bir teknoloji gerekiyor? Bu uygulamanın telif hakları alınmış mı?  Söz konusu iki soru çok önemli, zira uzun vadede sizi büyük masraflardan kurtarabilir. Eğer çalışması zor bir fikre zaman ve para yatırırsanız en hafif tabirle çuvallamış olursunuz. Şevkiniz ve azminiz kırılmasın tabii ki ancak yine de gerçekçi olmaya çalışın bu aşamada.

Daha sonra araştırmanızı satış ve pazarlamaya doğru yöneltin. Bu uygulamadan nasıl para kazanabileceğinize bakın. Başlangıçtaki fikrinize sadık kalacak mısınız, yoksa gelir modelinizi değiştirmeye razı olacak mısınız? Hedef kitleniz kim? Ergenler mi? Yaşlılar mı? Kadınlar mı? Bol seyahat edenler mi? Hedef kitlenizi belirlemeniz tasarım konusunda daha net hareket etmenizi sağlar.

Tüm ihtimalleri değerlendirdikten sonra işin eğlenceli kısmına, yani tasarıma geçebilirsiniz. Google’da “app design ideas” yazarak yeni ve inovatif uygulama tasarımlarına bakarak ilham alabilirsiniz. 99design bu konuda şahane bir web sitesi  mesela. Tabii tasarım örnekleri incelerken hedef kitlenize hitap edebilecek tasarımlara ağırlık verin.

 

4. Görsel Taslak Hazırlayın

Görsel bir işle uğraşıyorsanız resimli taslak yapmak zorundasınız. Sinemada çekim öncesi senaryo küçük kareler halinde görselleştirilir; sahnenin modu, kamera açıları vs. belirlenir. Böylece çekim esnasında kolaylık sağlanır. Aynı şey mobil uygulama geliştirmek için de kullanılır. Çizimlerinizi, tasarım fikirlerinizi daha net görmenizi sağlamak için görsel taslak hazırlamanız gerekir. Uygulama geliştirmenin temelinde yatan aşamalardan biridir bu. Çizimlerinizi dijital hale dönüştürmek ve böylece uygulamanın nasıl bir şey olacağını daha açık bir biçimde görmenizi sağlayacak pek çok web sitesi ve online araç bulunuyor. Aşağıda sıraladığımız web sitelerinden istifade edebilirsiniz bu konuda.

  • http://www.axure.com/
  • https://balsamiq.com/products/mockups/
  • http://pidoco.com/
  • http://visio.microsoft.com/
  • http://www.adobe.com/products/indesign.html?PID=7609893
  • http://iplotz.com/
  • https://evernote.com/penultimate/?var=2
  • https://www.omnigroup.com/
  • https://www.gliffy.com/

 

5. Uygulamanın Altyapısına Karar Verin

Görsel taslak aşamasını da yaptıktan sonra taslaktaki unsurların nasıl işlev göstereceğine karar vermeniz lazım. Yani taslağı işlevsellikle birleştirmek gerek.

Görsel taslağınızı kullanarak sunucu, API ve data diagramlarına şekil vermelisiniz. Bunun için faydalanabileceğiniz pek çok online araç bulunuyor.

  • https://www.parse.com/
  • http://www.applicasa.com/
  • http://www.kinvey.com/

Bu araçlar yardımıyla kolayca bu aşamayı halledebilirsiniz. Eğer bu teknik jargonun ne anlama geldiğini bilemiyorsanız uygulama kullanımı hakkında data toplayan bir hosting hizmeti satın almayı düşünebilirsiniz.

Uygulamanızı geliştirmek için hangi metodu kullanacağınızdan bağımsız olarak net bir şema hazırlamalısınız. Böylece uygulamayı söz gelimi 5 kişi hazırlıyorsanız herkes neyin nasıl yapılacağını biliyor olmalı. Bu süreçte teknik zorluk yaşarsanız taslağınızı gözden geçirip gereken düzeltmeleri yapabilirsiniz.

 

6. Modelinizi Kontrol Edin

Bu noktada arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. Yani demo’nuzu arkadaşlarınıza, ailenize ve internetteki takipçilerinize gösterek onlardan yapıcı eleştiri talep edebilirsiniz. “Harika olmuş, ellerine sağlık” diyerek sizi pohpohlayacak kişilere göstermeseniz de olur. Bu aşamada dürüstlük ve teknik tavsiyedir ihtiyacınız olan şey.

Bu kişilere demo’nuzu gösterirken onları incelemeyi ihmal etmeyin. İnsanlar uygulama demo’nuzda nasıl hareket ediyor? Sizin arzuladığınız gibi mi kullanıyorlar uygulamayı? Yani farklı bakış açıları görmeye çalışın.

Amacınız uygulamanın altyapısını ve temelini tamamlamaktır bu aşamada. Tasarıma geçmeden önce farklı insanların uygulamayı ne şekilde kullandığına dikkat edin. Bu aşamayı atlarsanız sonraki aşamalarda hüsrana uğramanız söz konusu olabilir.

 

7. Uygulamayı Geliştirmeye Başlayın

Artık yapbozun parçalarını birleştirmeye başlayabilirsiniz. Öncelikle size yardım edecek developer server’ları, veritabanlarını ve API’yı ayarlayacaktır. Eğer mobil uygulama yapmaya yarayan araç kullanıyorsanız bunları bizzat sizin yapmanız gerekir.

  • http://www.biznessapps.com
  • http://www.kony.com
  • https://appery.io/
  • https://eachscape.com

Uygulamayı test eden kişilerden aldığınız yorum ve önerileri hatırlamaya çalışın. Buna uygun olarak gereken değiştirme ve düzenlemeleri yapın.

Artık mobil uygulama mağazalarına (AppStore veya Google Play) üye olma vakti de gelmiştir bu aşamada. Üyeliğin aktifleşmesi birkaç gün sürebilir.

 

8. Kullanıcı Arayüzünü Tasarlayın

Sıra kullanıcı arayüzünü tasarlaması için bir grafik tasarımcıyla birlikte çalışmaya geldi. Kullanıcı arayüzü bir uygulamanın en önemli unsurlarından biridir, çünkü uygulamanın görünüşünü ve nasıl kullanılacağını bu arayüz belirler. Yine bu aşamada uygulamanızın demo’sunu test eden kişilerin yorum ve önerilerini dikkate almakta fayda vardır.

Eğer bir grafik tasarımcıyla birlikte çalışıyorsanız yüksek çözünürlüklü arka planlara, taslaklara sahip olmak durumundasınız. Tasarımı yaparken kendinizi değil, kullanıcıları (hedef müşteri kitlenizi) baz almayı unutmayın. Zira uygulamayı onlar için yapıyorsunuz.

 

9. Uygulamayı Test Edin

Kullanıcı arayüzünü de ekledikten sonra ikinci bir test aşaması şarttır. Hem uygulamanın iskeletini hem de dış görünüşünü test etmiş olursunuz böylece.

Uygulamanın bitmiş haliyle çok sayıda test yaparak hem görünüşün hem de işlevlerin beklentilerinizi karşıladığından emin olun. Mesela Proto.io ve Pixate, mobil uygulama testi için şahane platformlardır. Bu platformlar uygulamanızda hareket edebilmek için tıklanabilir linkler ekleme imkan sunar. Uygulamadaki bug’ları bulmanıza yardımcı olur.

“Bunu zaten görsel taslak aşamasında yapmadım mı?” diye kendinize sorabilirsiniz. Ancak bu testin daha kapsamlı olduğunu unutmayın. Görsel taslak adı üstünde taslak idi. Burada ise hem işlevselliği hem de görselliği test ediyorsunuz.

 

10. Gerekli Düzeltmeleri Yapın

Prototipinizi hazırladınız, test ettiniz ve düzeltimesi gereken noktalar olduğunu öğrendiniz. Yine arkadaşlarınızdan, ailenizden ve takipçilerinizden uygulamayı kullanmalarını ve yorum yapmalarını isteyin. Yazılımcı ve grafik tasarımcı arkadaşlarınıza da uygulamayı göstererek yorum yapmalarını isteyin. Yapıcı her türlü eleştiriye açık olun.

 

11. Beta Testi Yapın

Uygulamanıza pek çok farklı açıdan baktınız; akıcı, şık ve belli bir derde derman olan bir uygulama geliştirdiniz… Şimdi ise uygulamanın gerçek dünyada nasıl karşılanacağını görmeniz gerek.

Android bu süreci kolay kılıyor, iOs ise bu sürecin biraz daha kontrollü olmasını istiyor. Uygulamanızın dosyalarını bir Android telefona yükleyip direkt test edebilirsiniz. iOs ise TestFlight adlı bir platform üzerinden beta test yapılmasına izin veriyor. Bu platformun nasıl kullanılacağı konusunda Apple gayet açık ve net bir yönerge sunuyor. Bu opsiyonun en iyi yönü ise beta teste katılacak kişileri bizzat sizin davet edebilmeniz.

 

12. Uygulamayı Yayınlayın

Ve bitiş çizgisini göğüslediniz. Bir fikri gerçeğe, somut bir şeye dönüştürdünüz. İnsanların hayatına dokunacak, insanlara fayda sağlayacak ya da onları eğlendirecek bir şey ürettiniz.

Sıra bu ürünü dünyayla paylaşmakta!

Android ve iOs, mobil uygulama pazarlama ve dağıtım konularında farklı stratejiler izliyor. Android’in daha rahat, iOs’un ise daha sıkı bir tutum sergilediğini gözlemleyebilirsiniz. Bu iki yöntemin de kendine göre artıları ve eksileri var; ancak bir mobil uygulama girişimcisi olarak zamanla iki yöntemi de kendinize değerlendirmelisiniz.

Mobil uygulamanızı direkt Google Play’e, tıpkı bir fotoğraf upload ediyormuş gibi yükleyebilirsiniz. Uygulamanızın incelemeden çok kısa sürer ve uygulamadan hemen para kazanmaya başlayabilirsiniz. iOs kanadında ise uygulamanız yayınlanmadan önce bir kontrolden geçer. Bu kontrolün ortalama bir hafta sürdüğünü söyleyebiliriz.

Ya da uygulamanızı Pre-Apps adlı mobil uygulama inceleme platformunda yayınlayabilir ve yeni uygulamaları inceleme konusunda istekli ve deneyimli kişilere sunabilirsiniz. Bu kişilerden gelecek feedback’lerin çok kıymetli olacağını kesinlikle söyleyebiliriz.

 

Sonuç

Uygulamanız AppStore ya da Google Play’e kabul edildi ve indirilmeye hazır hale geldi… Bu kısa süre içinde sağlam paralar kazanmanızı garanti etmez. Uygulamanızı pazarlamak zorundasınız. Bu ise başlı başına büyük bir konudur. O yüzden bu yazımızda ilk mobil uygulamanızı nasıl geliştireceğinize baktık. Mobil uygulama pazarlama stratejileri konusundaki araştırmalarımızı okumak için Yeni İş Fikirleri’ni takip etmeyi unutmayın!

Şimdiden elinize sağlık ve bol şans!

 

İlginizi çekebilir

İnternetten Para Kazanma Yolları
Uygulama Yaparak Para Kazanmak
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir