2024’te Uygulama Yaparak Para Kazanmak

Son yıllarda büyük bir gelişme gösteren uygulama sektörü giderek büyümeye devam ediyor. İlk kez 2014 yılında, mobil internet kullanımı %50’nin üzerine çıkarak masaüstü kullanıcılarını geride bıraktı. Şu anda mobil internet kullanıcılarının oranı %90’a dayanmış durumda.

Google Play ve App Store 2022’de yaklaşık 130 milyar dolarlık bir mobil uygulama satışına şahitlik etti. 2021’in aynı dönemine göre bu oran %15’lik bir artışı işaret ediyor. (2024 yılında ise 150 milyar dolar barajının aşılacağı öngörülüyor… Malum, pandemi nedeniyle şirketler, evden çalışmaya ve işleri online olarak yürütmeye adapte oldular)

AppAnnie adlı araştırma şirketinin raporuna göre son yıllarda mobil uygulamalarda geçirilen süre %50 artmış durumda. Yani mobil uygulama geliştirmek isteyenler için sonsuz sayıda fırsat bulunuyor.

Bu istatistikleri göz önünde bulundurduğumuzda dahi, girişimcilerin uygulama sektöründeki büyük pastadan pay almaya çalışmaları hiç de şaşırtıcı değil.

Piyasada yeni iseniz, piyasaya atılmayı düşünüyorsanız ya da aklınızda iyi bir uygulama fikri varsa soracağınız ilk soru “Nasıl ve nerden başlamalıyım?” olacaktır. Uygulama oluşturmak son derece zorlu bir iş olduğu için doğal olarak çabalarınızın mükâfatını da görmek isteyeceksiniz.

Eğer siz de mobil uygulama geliştirip para kazanmak gibi amaca sahipseniz doğru yerdesiniz. Çünkü yazımızda, mobil uygulama geliştirmenin yollarını ve mobil uygulamalar üzerinden nasıl  gelir elde edebileceğinize detaylı bir açıklama sunacağız. Ayrıca, örnek uygulamalarının kazançlarına göz atarak kendi uygulamanızdan ne kadar para kazanabileceğinizi daha net bir şekilde görebileceksiniz.

Buyrun yazımıza geçelim.

 

Mobil Uygulama Nasıl Geliştirilir?

Mobil uygulamadan para kazanmanın ilk adımı elbette uygulamayı geliştirmek… Bu iyi bir uygulama fikrine sahip olmanızı zorunlu kılar. Yani insanların bir isteğine veya ihtiyacına cevap verebilmelisiniz. Mobil uygulamanız bir sorunu çözebilmeli.

Ya da popüler mobil uygulamaları düşünün. Bu uygulamaların ne tür eksikleri var? Siz bu uygulamaları daha iyi hale getirip kendi uygulamanızı geliştirebilir misiniz?

Instagram’ın kurucuları, Instamatic uygulamasının filtrelerini çok sevdi. Ancak bu uygulamanın fotoğraf paylaşım sistemi pek kolay değildi. Buna cevap olarak Instagram uygulamasını geliştirdiler. Yani Instagram, Instamatic’in eksikliklerine cevap olarak yaratıldı ve bugün dünyanın en büyük fenomenlerinden biri haline geldi…

Mobil uygulamanız üzerinden para kazanmak istiyorsanız tasarım sürecinin başından itibaren bu düşünceyi baz almalısınız. Örneğin uygulamadan reklam yoluyla para kazanmak istiyorsanız uygulamada reklam için yeterli alanlar bırakmalısınız.

Ya da uygulamanızın gelir modeli abonelik üzerinden olacaksa hem ücretsiz kullanıcılar hem de pro kullanıcılar için farklı özellikler geliştirmelisiniz.

Mutlaka okuyun: İnternet Girişimcilerine Özel 40 Mobil Uygulama Fikri

Şimdi adım adım ilerleyelim.

 

a. Planlama

Mobil uygulama fikrinizi nasıl eyleme dökeceğinizi planlarken öncelikle bu fikri somutlaştırmalı ve uygulamanın hangi problemi çözeceğini netleştirmelisiniz. Ayrıca uygulamanın hedef kitlesini de analiz etmeniz gerek. Sizle aynı hedef kitlesine hitap eden çeşitli uygulamaları inceleyerek bu konuda ilerleme kaydedebilirsiniz.

Uygulamanın gelir modelini de bu aşamada tespit edebilirsiniz. Eğer sizin geliştirmek istediğiniz tarzdaki uygulamalar ücretsiz olarak sunuluyorsa, siz de bu yolu izleseniz iyi olur. Yani sizinkine benzeyen onlarca ücretsiz uygulama varken insanlar sizinkine neden para ödesin? Belki de sunduğunuz özellikler nedeniyle paralı üyeliği tercih edeceksiniz, buna itirazımız olamaz. Lakin demek istediğimiz şey, piyasa analizini doğru yapmanız gerektiği.

 

b. Kodlama

Uygulamanızı planladıktan sonra sıra kod yazmaya gelir. Bu noktada iki opsiyon vardır. Ya bizzat tüm kodları, şemaları, grafik arayüzleri, front-end ve back-end süreçleri hazırlarsınız. Ya da uygulama geliştirme platformlarından istifade ederek uygulama elde edersiniz.

İlk seçenekte her şeyi dilediğiniz gibi yapma imkanınız vardır. Şemaları, uygulamanın ana iskeletini siz yaratırsınız. Microsoft Visio ya da Axure gibi platformlardan yararlanabilirsiniz bunun için.

Ancak yazılım konusunda tecrübeniz yoksa “App Builder” olarak bilinen hazır uygulama yaratma platformlarından yararlanmanız daha iyi olur.

3. bir seçenek profesyonel bir yazılımcıdan yardım almaktır.

 

c. Tasarım

Bu noktada uygulamanın görsel arayüzünü tasarlamanız gerekir. Logo, renk paleti, animasyon, buton gibi kullanıcı arayüzüyle alakalı unsurları tasarlarsınız.

Kullanıcı arayüzünü kendiniz de hazırlayabilirsiniz ya da bu konuda profesyonel bir grafik tasarımcıdan, UI-UX tasarımcıdan yararlanabilirsiniz.

 

d. Front-End ve Back-End

Uygulamanın ön yüzü (front-end) ve arka yüzü (back-end) vardır.

Ön yüz kullanıcıların gördüğü kısımdır. Arka yüz ise kullanıcıların görmediğ kodlardan oluşan ve uygulamaya can veren kısımdır.

Arka yüzü (back-end) doğru kodlamanız uygulamanın sorunsuz çalışmasını sağlar. Eğer kısıtlı yazılım deneyiminiz varsa, çeşitli uygulama geliştirme araçlarından yararlanarak kısa sürede hazır uygulama elde edebilirsiniz.

Ön yüz ise uygulamayı kullanan kişinin gördüğü kısımdır. Bir uygulamada önceki sayfaya dönmek, ana sayfaya dönmek, sayfayı yenilemek gibi hareketler aslında ön yüzün unsurlarıdır.

 

e. Test

Plan, iskelet, tasarım ve kodlamadan sonra çalışan bir uygulama elde edersiniz. Ancak bu aşamada uygulamada gözden kaçan pek çok nokta, hata, bug ve açık olacaktır.

Bunun için uygulamayı farklı testlerden geçirmelisiniz.

Farklı cihazlarda, farklı işletim sistemlerinde test etmeli; uygulamayı fark gruplara test ettirmelisiniz. Böylece uygulamanın çalışan ve çalışmayan, sevilen ve sevilmeyen yönlerini öğrenir; gereken düzenlemeleri yaparsınız. Uygulamayı Google Play ya da App Store’da yayınlamadan önce hataları olabildiğince düzeltmeye çalışmanız çok iyi olur.

Mutlaka okuyun:  Adım Adım Mobil Uygulama Nasıl Geliştirilir?

 

Mobil Uygulama Yaparak Nasıl Para Kazanılır?

Yukarıda sadece başlıklar altında çok kısaca ele aldık uygulama geliştirmeyi… Zira arayüz tasarımını, front-end kodlamayı bu yazıda mercek altına almamız mümkün değil.

Bizim esas vurgumuz, mobil uygulama üzerinden nasıl para kazanıldığı olacak.

Mobil uygulama bağlamında 6 ana para kazanma yolu bulunur.

  • Uygulama içi reklam
  • Paralı indirme
  • Abonelik
  • Uygulama içi satın alma
  • Satış ortaklığı
  • Karma yöntem

Gelir modeli, geliştirdiğiniz uygulama tarafından tayin edilir desek yanlış bir şey söylemeyiz. Örneğin mobil oyunların ana gelir modeli, uygulama içi satışlardır. Instagram, Tiktok gibi uygulamaların karma gelir modelleri vardır. Tek bir gelir modeline bağlı kalmak durumunda olmadığınızı bilmeniz yeterli bu aşamada.

Android cihazlara yönelik uygulamalar Google Play üzerinde yayınlanır.

iOs cihazlara yönelik uygulamalar ise App Store üzerinde yayınlanır.

 

Google Play

  • Uygulamaların %30’luk gelirini Google alır.
  • Abonelik modeline sahip uygulamaların ilk 12 ayında uygulamanın %30’luk gelirini alır. 12 aydan sonra bu oran %15’e düşer.
  • Yazılımcılar Google Play developer hesabı açmak için 25 dolarlık bir ödeme yapmak durumundadır.

 

Apple App Store

  • Apple da uygulamaların %30’luk gelirini alır.
  • Abonelik modeline sahip uygulamaların ilk 12 ayında uygulamanın %15’lik gelirini alır.
  • Yazılımcılar App Store developer hesabı açmak için yıllık 99 dolarlık bir ödeme yapmak durumundadır.

 

6 Temel Mobil Uygulama Gelir Modeli

Şimdi mobil uygulamanız üzerinden hangi yollarla para kazanabileceğinize bakalım.

 

a. Paralı Uygulama

Paralı uygulama yaratmak belki de uygulamadan para kazanmanın en kolay yolu. Uygulamanıza bir fiyat belirlersiniz ve insanlar uygulamanızı indirmek istediklerinde bu parayı öderler. Bu kadar basit.

Ancak paralı uygulama satmak kolay bir iş değildir.

Bir defa sizin uygulamanıza benzer ücretsiz alternatifler olacaktır. İnsanların sizin uygulamanızı para ödeyerek indirmesi için onlara ücretsiz uygulamalarda bulamayacakları şeyler sunmalısınız.

Reklama da iyi bir bütçe ayırmanız lazım. İnsanların sizin uygulamanıza neden para ödeyerek sahip olması gerektiğini iyi pazarlamalısınız.

Fiyatlandırma yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç husus var. Rakip paralı uygulamaların fiyatlarına bakın ve ortalama bir rakam belirleyin. Yine uygulamanızı reklamla duyurmak istiyorsanız kişi başına düşen reklam maliyetini hesaplayın.

Paralı uygulama para kazanmak için iyi bir seçenek olsa bile bazı sınırları vardır. Öncelikle insanların uygulamanızı test etme ve deneme imkanı yoktur. Uygulamayı indirip incelemeleri için mutlaka satın almaları gerekir. Bu da pek çok kişi için daha ilk andan itibaren bir engeldir. Belki uygulamanızı çok sevecek ve satın alacak biri, henüz ilk indirme aşamasında para ödemekten büyük ihtimalle imtina edecektir. Eğer sektörde adını duyurmamış genç bir yazılım şirketiyseniz insanları uygulamanıza para ödemeleri konusunda zorluk yaşamanız mümkün.

Bunu önlemenin yolu, uygulamayı ücretsiz indirmeye izin verip uygulama içindeki özellikleri aktifleştirmek için ücret ödemeye teşvik etmek… Ancak bu da uygulama içi satın almaya gelir modeline dahil bir strateji.

Gelirinizi maksimize etmek istiyorsanız abonelik ve uygulama içi satın alma opsiyonlarını da mutlaka dikkate almanızı tavsiye ederiz.

 

b. Abonelik

Abonelik adı üstünde, bir uygulamayı kullanmak için her ay belli bir para ödemek anlamına gelir. Telefon faturası gibi, su faturası gibi  aylık olarak uygulamaya para ödersiniz. (Bazı uygulamalarda yıllık abonelik imkanı da vardır. Yıllık abonelik genelde aylık aboneliğe göre daha uygundur. Aylık 10 liraya karşılık yıllık 100 lira gibi düşünebilirsiniz.)

Bu tür bir gelir modeli özellikle hizmet olarak yazılım (software as a  service) uygulamalarında kullanılır. Spotify, Netflix, Microsoft Office, Dropbox mesela…

Abonelik modeli yazılımcılar için idealdir çünkü aboneler her ay ödeme yapar. Yani sürekli bir gelir akışı söz konusudur.

Paralı uygulamalardan farklı olarak abonelik modeline sahip uygulamaları indirmek ücretsizdir. Bu sayede kullanıcı kitlesi elde edilir. Çok sayıda indirme de Google Play ve App Store’da iyi bir imaj yaratır.

Bu tür uygulamalarda ücretsiz deneme opsiyonu sunulur. İnsanlar uygulamayı tanıma ve kullanma imkanına sahiptir. Bir ücretsiz basic sürüm vardır, bir de tüm özelliklerin aktif olduğu premium sürüm vardır. Yani Netflix’te müzik dinlerken aralarda reklam duyarsanız basic sürümü kullanıyorsunuz demektir. Eğer müzik dinleme keyfinizin reklamla bölünmesini istemiyorsanız premium aboneliğe geçmeniz gerekir.

İnsanların yazılarını paylaşıp yazı okudukları Medium abonelik modeline sahip bir uygulama örneğin. Her ay ücretsiz olarak 3 yazı okuma imkanı veren Medium’u hiçbir kısıtlama olmadan dilediğiniz gibi kullanmak istiyorsanız aylık abone olmanız gerekiyor.

Medium’un işlevini ve içeriklerini insanlara tanıtmak için iyi bir strateji bu. Eğer kişi Medium’da okuduğu yazılardan keyif alırsa aylık abone olup tüm içeriğe erişim sağlamak isteyebilir. Basic ve pro aboneliğin tam ortasında yer alan düşük maliyetli abonelik seçenekleri de söz konusu olabilir.

  • 3 yazıya erişim: Ücretsiz
  • 30 yazıya erişim: 10 lira
  • Tüm içeriğe erişim 40 lira

Abonelik modeli bir uygulamadan düzenli gelir elde etmek için iyi bir yöntem. Ancak uygulamanın insanları kendine çekecek, para ödemelerini sağlayacak bir cazibesi ve değeri olmalı.

 

c. Uygulama İçi Satın Alma

Uygulama içi satın alma modeli, bir uygulamadan kazanç elde emenin en etkili yollardan biri.

Oyun içi puanlar ve oyun paraları, oyun içinde kullanılabilir. Oyuncu, bir oyundaki gizli bir silahı kullanmak için para ödeyerek bu nesneye sahip olabilir. Bu tür satın almalar bir kereye mahsustur. Oyuncu başka nesneler için tekrar satın alma yapmalıdır.

Pokemon Go bunun en başarılı örneklerinden biri. Oyun içinde Pokecoin adlı paralarla oyun içi nesneler satın alınabiliyor. Yapım şirketi Niantic bu sayede sırf Pokemon Go’da 2.3 milyar dolar gelir elde etti.

Bir uygulama içinde bir özelliği açmak için de satın alma yapılabilir. Bir fotoğraf düzenleme uygulamasında bir filtreyi satın alıp bunu ömür boyu kullanmak mümkündür. Yani söz konusu uygulama içi özellik bir kere alınır.

Uygulama içi satın alma gelir modelinin en iyi yanı, insanların harcama üst limitinin olmamasıdır. Paralı uygulamada uygulamayı indirmek için bir kere para ödenir. Abonelik sisteminde aylık sabit bir para ödenir.

Buna karşın uygulama içi satın almada bir kişi neredeyse sonsuz harcama yapabilir. Özellikle mobil oyunlarda, PUGB, Clash of Clans, Mobile Legends, Pokemon Go gibi oyunlarda akıl almaz oyun içi harcamalar yapılmaktadır.

Örneğin, Kakao Talk adlı mesajlaşma uygulaması da en çok kazanan uygulamalardan biri. Kakao Talk’u kullanmak ücretsiz ancak emojiler parayla satılıyor.

Dikkat edilmesi gereken esas mesele uygulamanızın içinde para verip elde edilmeye değer bir özelliğin olup olmadığıdır. Eğer insanların elde etmek için para vermeye istekli değilse, bu gelir modeli sizin uygulamanıza göre değil demektir. Yine belirtelim, özellikle mobil oyunlarda bu modelin çok iyi çalıştığını söyleyebiliriz.

 

d. Uygulama İçi Reklam

Mobil reklam devasa bir sektör. ABD merkezli interaktif reklam bürosu (IAB) verilerine göre sadece 2018’de tüm dijital reklam gelirlerinin %65’i mobil platformlardan geldi.

Uygulama içi reklam genelde ücretsiz uygulamalar tarafından kullanılan bir gelir modeli. Örneğin haber siteleri, ücretsiz oyunlar vs. Buna ek olarak uygulama içi satın alma ve paralı uygulama modeline sahip uygulamalarda da kullanılabiliyor.

Bu modelin en iyi yanı, kullanıcıların para harcamasına gerek kalmaması. Yani kullanıcıların uygulamanızdaki reklamları görmesi ve tıklaması size para kazandırmaya yetiyor.

Google AdMob ve AOL SSP gibi platformlar aracılığı ile uygulamanıza reklam alabiliyorsunuz.

Uygulama içi reklamlar genelde banner ve video şeklinde oluyor. Banner reklamlar çoğu zaman içerikle iç içe oluyor ve insanların gözüne reklam olduğunu sokmuyor. Yukarıdaki örnekte Youtube videosu formatında bir spor eğitimi reklamı var. Bakıldığında gayet Youtube videosu gibi görünüyor ve “Ben reklamım!” diye bağırmıyor.

Diğer örnekte ise bir beyaz eşya reklamı görüyoruz. Bu örnekte banner’ın boyutu iyi ayarlanmış ve dolayısıyla dikkat dağıtmıyor.

Tüm ekranı kaplayan reklamlar da yine diğer bir reklam formatı. Uygulama içinde söz gelimi 10 saniye görünen bu reklam tüm kullanıcılar tarafından görülür. (Reklamsız versiyonu edinmek için pro versiyona geçmek gerekebilir. Bu da aslında paralı uygulamanın bir diğer türüdür.)

Tüm ekranı kaplayan reklamlar çoğu zaman sinir bozucudur. Bu nedenle reklam süresi ve zamanlaması mutlaka iyi ayarlanmalıdır. Aksi halde kullanıcı öfkelenip uygulamayı direkt silebilir. (Oyunun tam ortasında bir reklam çok sinir bozar. Bu nedenle oyunda yandığınız zaman, ya da oyun başlamadan hemen önce reklam görürsünüz.)

Video reklamlar da yine uygulama içi reklamların yaygın bir türüdür. Örneğin 30 saniyelik bir reklamı 10. saniyeden itibaren kapatmak mümkündür lakin 10 saniye boyunca izlemek zorunludur. Videodaki reklama tıklandığında reklam verenin sitesine yönlendirilir kullanıcı. Yine reklam verenlerin ürünlerini etraflıca tanıtması için video reklam çok iyi bir seçenektir.

Uygulama içi reklam göstermek başlangıç için ideal bir kazanç yöntemi olsa bile bazı problemleri vardır. Bunlardan birincisi çok kazanmak için çok kullanıcıya sahip olmak gerekliliğidir.

Sadece meseleyi anlamanız açısından rakamları temsili veriyoruz:  Bir videodan kazanacağınız para 33 kuruştur. Bir banner’ı görüntüleyen kişi başı 5 kuruş, reklam banner’ına tıklayan kişi başı 8 kuruş kazanırsınız. Dolayısıyla bu miktarların büyüyüp anlamlı bir kazanca dönüşmesi için çok sayıda kullanıcı tarafından görülmesi ve tıklanması gerekir.

Bir diğer konu da reklama tıklandığı an kullanıcının uygulamanızdan çıkıp reklam verenin sitesine gitmesidir. Bu da kullanıcıların uygulama içinde geçirdiği zamanı düşürür. Uygulama içi geçirilen zaman düşükse bu durum reklam verenler tarafından eksi olarak değerlendirilir.

 

e. Satış Ortaklığı

Satış ortaklığı yaygın bir pazarlama yöntemi ama uygulamalar dünyasında görece daha az kullanıldığını söylemek mümkün. Satış ortaklığı bir ürünün tanıtımını yaparak bu ürünün kullanıcılar tarafından satın alınması sonrası komisyon elde etmek anlamına geliyor kısaca.

Rezervasyon ve ürün kıyaslama uygulamaları genelde satış ortaklığı sistemiyle çalışır. Örneğin Skyscanner binlerce uçak biletinin fiyatını kıyaslamayı mümkün kılar. Bir kullanıcı Skyscanner üzerinden bilet satın aldığında ise Skyscanner bu işlemde bir komisyon elde eder.

Ya da egzersiz ve fitness uygulaması, kullanıcıları belirli bir takviye besin sitesine ya da spor malzemeleri sitesine yönlendirdiği zaman her satıştam bir komisyon elde eder.

Banka kredisi kıyaslama uygulamaları da bankaların verdiği kredileri sıralar. Kullanıcı belli bir bankadan bu uygulama aracılığı ile kredi çektiğinde uygulama sahibi bundan kazanç elde eder.

Satış ortaklığı da uygulama içi reklam gelir modeli gibi çok sayıda kullanıcıya ihtiyaç duyar.

Buna ek olarak pazarlaması yapılan ürün ne kadar pahalıysa satış ortaklığı modeli o kadar çok kazandırır. Örneğin 1000 dolarlık bir uçak biletinden %10 komisyon alsanız 100 dolar eder. Buna karşın 100 dolarlık 3 adet spor ayakkabı satışına vesile olsanız 30 dolar kazanırsınız. Dolayısıyla satış ortaklığı sistemiyle iyi paralar kazanmak istiyorsanız görece pahalı ürün ve hizmetlerin tanıtımını yapmanız gerekir.

Mutlaka okuyun: Satış Ortaklığı Nedir? Nasıl Yapılır?

 

f. Karma Model

Başarılı uygulamaların pek çoğu karma bir gelir modeli kullanır. Bu sayede uygulama geliştiricileri tek bir gelir modeline, tek bir stratejiye bağlı kalmak zorunda olmaz.

Yaygın gelir modellerinden biri reklamı kaldırmak için kullanıcıları uygulamayı parayla almaya teşvik etmektir. Bu şekilde uygulamayı ücretsiz kullanan kişilerden reklam geliri elde ediliyor. Uygulamadaki reklamları görmek istemeyen kişiler sayesinde de uygulamanın paralı versiyonu satılıyor. Paralı versiyonu biraz daha cazip hale getirmek için birkaç ekstra özellik koymak da yine iyi bir stratejidir.

Bazı paralı uygulamalar ve özellikle oyunlar hem ücretli indirme modelini kullanıyor. Daha sonra ise uygulama içi satın alma opsiyonunu da devreye sokuyor. Minecraft, NBA 2019 ya da Moment Pro Camera gibi uygulamalar bu sistemden son derece iyi yararlanıyor.

Eğer uygulama içi reklam gösterimine dayanıyorsanız satış ortaklığı modelini de denemeniz yararlı olabilir. Hangisi daha çok randıman verirse onunla devam edebilirsiniz.

 

Hangi platformlar geliştiricilere en çok parayı kazandırıyor?

Öncelikle, uygulamanızı hangi platform veya platformlar için tasarlamak istediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Pazar yayılmasına ve platformun popülaritesine bağlı olarak kazanacağınız para farklılık gösterebilir. Yazımızın ölçütleri doğrultusunda, platformları uygulama geliştiricilerine ayda 5.000 dolar ya da fazla kazandırma oranında değerlendireceğiz.

Bu kategorinin lideri, uygulama geliştiricilerinin %25’ine ayda 5.000 dolardan fazla gelir sağlayan Apple’ın iOS platformu. Android de, sürekli artan pazar payıyla hatırı sayılır platformlardan. Android uygulama geliştiricilerinin ise %16’sı ayda 5.000 dolardan fazla para kazanıyor. Fakat Android’ten büyük paralar kazanan geliştiricilerinin genelde zirvedeki uygulama sahipleri olduklarını belirtelim. iOS platformundaki kazanç dağılımı ise nispeten daha geniş, dolayısıyla eğer yeni bir uygulama geliştiricisiyseniz bu platformda para kazanma ihtimaliniz daha yüksek.

Uygulama geliştiricilerinin pek tercih etmeyeceği diğer bazı cep telefonu platformlara Blackberry OS ve Windows’u örnek verebiliriz. Blackberry’nin pazar yayılımı Apple veya Android’inki kadar güçlü değil; üstelik Blackberry’nin ana şirketi RIM’in sağladığı kazanç her geçen yıl azalıyor. Windows ise, Microsoft’tan sağlam destek alsa da telefon kullanıcıları arasında pek yaygın değil. Her ne kadar bu platformlardan da para kazanmanız mümkün olsa da, bu platformları tercih etmeden önce uygulamanızın adını yeteri kadar duyurmuş ve kâr getireceğinden emin olmanız gerekiyor. Uygulamanız beklenen başarıya ulaştığında, diğer platformlara geçiş yapmak sizin için daha sağlıklı olacaktır.

 

Uygulamalar ne kadar hasılat getiriyor?

Uygulama sektörü büyük paraların döndüğü engin bir deniz. 2022 yılında, dünya çapındaki bütün uygulamaların toplam 102 milyar dolar hasılat yaptığı tahmin ediliyor. Bu rakam, önceki yıla kıyasla 15 milyar dolar daha yüksek. 2023 ila 2025 yılları arasında ise uygulamalardan elde edilen gelirin %18 oranında artmasını bekleniyor.

Oyun uygulamaları, en çok para kazandıran uygulamalar listesinde başı çekiyor. Bandai Namco Entertainment’ın Dragon Ball Z Dokkan Battle isimli oyunu günde yaklaşık 2 milyon dolar hasılat yapıyor. King Digital Entertainment’ın Candy Crush oyunu ise uygulama içi yapılan satışlarla günde 1,6 milyon dolar kazandırıyor. Clash of Clans ve Clash Royale oyunlarının yaratıcısı Supercell şirketi, yılda 2,3 milyar dolardan fazla hasılat elde ediyor. Her ne kadar birçok oyun uygulaması ücretsiz indirilebilse de, esas para uygulama içi yapılan satışlardan kazanılıyor. Kim Kardashian’ın sanal alışveriş uygulaması, 2014 yılından beri 42 milyon indirilmeyle yaklaşık 100 milyon dolardan fazla hasılat yaptı. Yani, oyun tasarımcısı olmasanız bile endişelenmeyin. Diğer uygulama kategorilerinden de büyük paralar kazanmanız mümkün.

 

Abonelik uygulamaları ne kadar para kazandırıyor?

1 milyondan fazla paralı üyesiyle, Match Group’un Tinder uygulaması, uygulama içi yapılan satışlarla para kazanan uygulamalara verilebilecek çok güzel bir örnek. Tinder buluşma uygulaması ücretsiz olarak indirilebiliyor. Fakat uygulama, kullanıcılara sınırsız eşleşme fırsatını veren ilave özellikler sayesinde büyük paralar kazanıyor. Uygulama içinde ödeme yaparak oluşturduğunuz profili uzaktaki kişilerin listesinde de gösterebilir ya da civarınızdaki kişilerin listesine ilk sıralardan giriş yapabiliyorsunuz. Match Group, 2016 yılında 285.300 milyon dolar hasılat yaptığını bildirdi. Tinder, Tinder Plus aboneliği için ayda 9,99 dolar alırken, Tinder Gold aboneliği içinse 14,99 dolar alıyor. Uygulama, bu yaklaşımı sayesine dünya çapında en çok para kazanan uygulamalardan biri haline geldi.

Pandora, Spotify ve Tidal da en çok para kazanan diğer uygulamalar arasında yer alıyor. Bu uygulamalar, hasılatlarını abonelikler üzerinden sağlıyor. Kullanıcılar, şarkıları reklamlar olmadan dinleyebilmek, diğer kullanıcılarla şarkı listelerini paylaşabilmek ve özel içeriklere erişebilmek için para ödüyorlar. Hulu ve Netflix gibi video yayınlayan uygulamalar da abonelik usulüyle işliyor.

AnchorFree’nin Hotspot Shield’ı birçok kullanıcısına önemli küresel meseleler konusunda fayda sağladı. Uygulama, dünya çapındaki bütün kullanıcılarına sanal özel ağ (VPN) erişimi sağlıyor. Uygulamanın aylık abonelik bedeli ise 6 – 15 dolar arasında değişiyor. 2017 Ocak itibariyle 5 milyon indirilmeye ulaşan Hotspot Shield, iTunes App Store listesinin üst sıralarında yer alıyor.

Daha küçük ölçekte bakarsak özel uygulamaların da hatırı sayılır miktarda para kazandırdığını söyleyebiliriz. Örneğin HOOKED isimli uygulama nispeten basit bir fikir olmasına rağmen yılda yaklaşık 2 milyon dolar hasılat sağlıyor. Kullanıcıların haftalık, aylık ve yıllık seçeneklerle abone olabildiği uygulama, korku ve gerilim hikâyelerini cep telefonu mesajı konuşmaları şeklinde sunuyor. Sürükleyici hikâyelerle kullanıcıları kendine bağlayan uygulama, hikâyenin sonunu öğrenebilmeleri için kullanıcılardan para istiyor.

Kişisel antrenör Kayla Itsines’ın Sweat with Kayla uygulaması yeni uygulama geliştiricileri için harika bir örnek. Uygulama, abonelerine 28 dakikalık antrenmanlar ve bir diyet planı veriyor. Hızlıca ün kazanan uygulama her gün 45.100 dolarlık hasılat ve yaklaşık 9000 yeni kullanıcı kazanıyor. Itsines ve eşinin toplam serveti ise 46 milyon dolar civarında.

 

Uygulamalar sadece cep telefonları için değildir.

Pazara daha fazla akıllı cihazın girmesiyle beraber, uygulamalar da telefon platformlarının dışına çıkmaya başladı. İnternet kullanıcılarının %34’ünün evinde akıllı televizyon bulunuyor. Akıllı televizyonlarda kullanılan en meşhur uygulamalar arasında Netflix ve Hulu gibi, belirli bir müşteri tabanı bulunan uygulamalar yer alıyor. Eğer tasarladığınız uygulama platforma uygunsa, akıllı televizyon fikrini aklınızın bir köşesinde bulundurabilirsiniz. Platformlar arası yayılma göstermek uygulamanızın ününe ün katarken bir yandan da hasılat kaynaklarınızı artıracak.

Benzer şekilde, Xbox One, PlayStation 4 ve Wii U gibi oyun konsollarının da kendi uygulama mağazaları var. Bu platformların her birinde Netflix, Youtube, Hulu ve Amazon gibi birçok uygulama bulunuyor. Fakat bazı uygulamalar belirli bir konsola has olabilir; örneğin Spotify ve BBC uygulamaları yalnızca PS4’te mevcut. Bu başarılı uygulamalar, yeni platformlarda hizmet vererek daha çok kullanıcıya ulaşıyor.

Dikkat çeken bir başka platform ise akıllı saatler. Nispeten yeni olan bu cihazları kullanan fazla insan yok. İnternet kullanıcılarının sadece %16’sı akıllı bir saate sahip. Fakat Samsung, Sony ve Apple gibi meşhur şirketlerin bu pazara giriş yaptığını düşünürsek, akıllı saatlerin ilerleyen yıllardaki gelişimini takip etmek son derece keyifli olacak diyebiliriz.

 

Uygulama geliştiriciliği alanında bizi ne bekliyor?

Gördüğünüz gibi uygulama pazarından servet sahibi olmak için ortada birçok fırsat var. Başlangıç aşamasından itibaren büyüme gösteren uygulama pazarı hiç de düşüşe geçecekmiş gibi durmuyor. Pazar, uygulama sayısının fazlalığı yüzünden doygunluğa ulaşmış olabilir, fakat iOS’taki uygulama geliştiricilerinin %25’inin, Android’deki uygulama geliştiricilerinin de %18’inin ayda 5000 dolardan fazla para kazanması bile oldukça umut vaat eden bir durum. Oyun uygulamaları milyon dolarlar kazanıyor olabilir, ancak yenilikçi ve üretken uygulamalarla da para kazanmak mümkün. Son olarak, giderek büyüyen akıllı televizyon pazarının ve gelişmekte olan akıllı saatlerin uygulama sektörüne yeni bir soluk kazandıracağını da göz ardı etmeyelim.

 

Sonuç

Yani en iyi gelir modeli diye bir şey söz konusu değil. Mobil uygulama gelir modellerini deneyerek sizin için en iyisini bulmanız önemli.

Bu yazıda size mobil uygulama geliştirerek para kazanmanın yollarını anlattık.

Siz de eğer bu yoldan ilerlemek istiyorsanız aklınızdaki mobil uygulama fikrine benzeyen mevcut uygulamaları derinlemesine inceleyin ve kendi uygulamanızda daha iyisini yapmaya çalışın. Rekabetten ancak bu şekilde bir adım öne çıkabilirsiniz.

Aklınıza takılan diğer her konuyu yazımıza yorum yaparak sorabilirsiniz. En kısa sürede geri dönüş yapılacaktır.

Herkese bol kazançlar, iyi kodlamalar dileriz!

 

İlginizi çekebilir

Sahibine Günde 50 bin Dolar Kazandıran Oyun: Flappy Bird

Para Kazandıran Uygulamalar

Mobil Uygulama Nasıl Geliştirilir?

Avatar

Yazar : yeni bir iş

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir