Mükemmel iş fikrini bulmanızda yardımcı olacak 5 kriter

Nasıl bir iş kurmanız gerektiğini kestiremiyor musunuz? Aşağıda, farklı iş fikirlerini değerlendirirken aklınızda bulundurmanız gereken 5 kriteri bulacaksınız. İşimi kurma aşamasında, en büyük sıkıntım fikir eksikliğiydi. İsteğim, toplumun yararını gözeten ve kısa bir zamanda beni yukarılara taşıyacak bir iş yapmaktı. Şu anki girişimimi gerçekleştirmeden önce, yüzlerce iş fikrini taramıştım. Bu keşif sürecinde, mükemmel iş fikrini bulmamda yardımcı olacağına inandığım 5 önemli etmen belirledim.

Sizce mükemmel fikir ne demektir? Her girişimcinin, kendine has bir iş tanımı vardır. Bu nedenle her iş fikri, o fikri ortaya atanlar açısından mükemmeldir. Bunu hatırda tutarak mükemmel iş fikrini bulmada size rehberlik edecek 5 öğeye birlikte göz atalım:

 

1. Müşteriyi tanımak

musteri-bulma-yollari

Mükemmel iş fikrinin 1. bileşeni potansiyel müşterileri çok iyi tanımaktır. Aslında olay basittir: İşinizi müşterileriniz oluşturur yani müşteri yoksa iş de yoktur. Eğer kafanızda bir fikir belirlediyseniz potansiyel müşterilerinizin nelerden hoşlanacaklarını ya da nelere ihtiyaç duyduklarını bulmaya çalışın. Çoğu zaman girişimciler, akıllarına bir fikir geldiğinde, bunu hemen hayata geçirmek isterler. Sonunda hedef pazarlarının, sunduklarıyla ilgilenmediğini fark ederler. Bir projeye para ve zaman harcamak sonra da onun batışını izlemek… Bu durumla yüz yüze gelmemek için olası müşterilerinizi anlamak zorundasınız. Olası müşterilerinizin nelere ihtiyaçları olduğunu bilmek ve onların ihtiyaç duydukları ürünleri satışa sunmak, müşterilerin gitgide daha çok kapınızı çalmalarını sağlar.

Mutlaka Okuyun: Müşterileri Mutlu Etmenin Yolları

 

2. Tutku

basarili-olma

Mükemmel iş fikrinin 2. bileşeni tutkudur. İşinizi kurduktan sonra, büyük ihtimal ilk 12-18 ay boyunca günde 15-18 saatinizi çalışarak geçireceksiniz. İşinizi geliştirmek ve büyütmek için sürekli olarak düşünecek ve aynı zamanda işinizi her yerde ve herkese tanıtmakla meşgul olacaksınız. Eğer tutkuyla bağlı olmadığınız bir iş kurarsanız her sabah yataktan kalkmakta zorlanır, iş yerinde saatler geçmek bilmez ve işinizde başarıyı yakalamak için gerekli olan enerjiyi içinizde hissedemezsiniz.

Mutlaka Okuyun: Tutkunuzu Kara Dönüştürmenin 5 Yolu

 

3. Rekabete hazırlıklı olmak

rekabet

Mükemmel iş fikrinin 3. bileşeni rekabetle baş edebilmektir. Her işte rekabet vardır, bu direkt ya da indirekt olabilir. Mesela tiyatroyu ele alalım, sinema ve televizyonla sürekli rekabet halindedir. Ayrıca tüketicilerin boş vakitlerini geçirmek için harcadıkları bowling, paintball gibi sporlarla da rekabet eder. Kısacası, insanların boş zamanlarında yaptıkları tüm aktivitelerle.

Bazı durumlarda rakipler, sizden kat kat üstün gelir. Onlarınkine benzer bir ürünü daha düşük bir fiyatla sunarsanız, rakipler de size yetişmek ya da sizi yenmek için fiyatlarını düşürürler. Eğer rakipler yeterince büyümüşlerse yaptığınız indirimden çok daha fazlasını yaparak sizi oyun dışına itmeye çalışabilirler.

Eğer onlarla nasıl rekabet edeceğinizi bilmiyorsanız -onların sizi pazarın dışına itmek için neler yapabileceklerini- zamanınızın çoğunu işinizi büyütmek için harcamak yerine onlarla baş etmeye harcarsınız.

Mutlaka Okuyun: Küçük İşletmelerin Dev Şirketlerle Rekabet Etme Yolları

 

4. Nakit akışı

çok para harcamak

Mükemmel iş fikrinin 4. bileşeni nakit akışını iyi yönetebilmektir. Büyük fikirlerle iş dünyasına adım atan çok sayıda girişimci, sermaye yönetiminden anlamadığı için iflas eder. Ürün ya da hizmetlerini, layıkıyla müşteriye sunarlar fakat kuruluşlarının idamesi için gerekli olan sermayenin yönetimini yapamazlar.

Toplam nakit akışınızı yönetebilmek, işletmenizin başarısında hayati önem taşır. Büyük ürünler satan çok sayıda iş yeri gördüm fakat kira, elektrik, doğalgaz ve su gibi basit masrafları karşılayamadıklarından işlerini kapatmak zorunda kaldılar.

 

5. Siz

iyi-patron-olmak

Mükemmel iş fikrinin 5. bileşeni sizsiniz. Alacağınız her karar işinizin geleceğini doğrudan etkileyecektir. Kim olduğunuzu bilmeniz ve zayıf ve güçlü yanlarınızın farkında olmanız doğru kararlar almanızda büyük rol oynayacaktır. Bu sayede, yeteneklerinize göre kendinize görevler verebilir ve zayıf olduğunuz konularda ise maaşlı çalışanlardan faydalanabilirsiniz. Geçmişte çalıştığım pek çok girişimci, işlerini kurmak için tek yapmaları gerekenin, yatırımlarına start vermek olduğunu biliyorlardı ve bunu da yaptılar. Ancak, konu işlerini yürütmeye geldiğinde, zaman ve enerjilerini işlerine ayırmakta zorlandılar. Bu nedenle, hayalinizdeki işin gerçeğe dönüşmesi için güçlü yanlarınızı gözeterek üzerinize düşen görevleri önceden belirlemeli ve hayatınızı bunlara adamalısınız.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir