Olayları birbirine karıştırmadığınız zaman, kazanmanız da kolay olur

Probleminizin ne olduğunu biliyorum. Endişelenmeyin çünkü yalnız değilsiniz. İşletme sahiplerinin birçoğu aynı problemle karşılaşır.

Bu rakamı bir kenara not edin: 12,075,769,853. Şimdi kağıdı bırakın ve bu rakamı ezberinizden söylemeye çalışın. İmkansız değil mi?

Bunu hatırlamanın kolay olduğunu söylesem ve bunun gibi göz korkutucu büyük numaraları nasıl hatırlayabileceğinizle ilgili bir strateji versem…

Şu anda kendinizi biraz aptal hissettiğinizden veya bana kızdığınızdan eminim. Memnun oldum. Bakış açınızı değiştirmek için sizi duygulaştırmam gerekiyordu.

Bu olay biz girişimcilerin sıklıkla yaptığı bir metafordur. Olayları kafamızda büyütürüz, korkutucu ve daha karışık hale getiririz. İşin kötü tarafı bazen çok duygusal oluruz ve bu duygusallık kötü sonuçlara neden olur.

Her işin belirli kuralları vardır. Girişimciler olarak karışık şeyleri basitleştirmek yerine basit şeyleri karmaşık hale getiririz. Yukarıdaki örnek karışık olanı basitleştirmenin en iyi örneklerinden biridir. Bir şeyleri adım adım halledin ve karışık bilgileri sindirilebilir veya hatırlanabilir hale getirmek için küçük parçalara bölün. Muhasebecinizin, eşinizin, iş ortağınızın, satıcıların, çocuklarınızın ve yakın arkadaşlarınızın telefon numarası gibi her türdeki benzersiz sayıyı kolaylıkla anımsayabilirsiniz. Hepsi aklınızda kalabilir ve düşünmenize gerek kalmadan tuşları çevirebilirsiniz.

Güvenilir ve etkili anımsamalar her türlü girişimde işe yarar. Basit güçlüdür. Bu telefon numarası alıştırması sizi duraksatmalı ve aklınıza şu soruyu getirmeli:

İşimde gereksiz yere karmaşık hale getirdiğim neler var?

İstediğiniz sonuçları alamıyorsanız ve işinizde düşüş olduğunu hissediyorsanız bu kurallarınızdan uzaklaştığınız anlamına geliyordur. Kafanızda bir şeyleri karmaşık hale getiriyorsunuzdur. Bir sporcu düştüğünde yeni beceriler, stratejiler veya teknikler geliştirmesine gerek yoktur. Düşüşüne neden olan kurallarının erozyona uğramış olmasıdır. Kurallarına geri dönerse ve kurallarını netleştirirse performansı da geri döner.

Girişimcilerin gözden kaçırdığı en yaygın kurallar:

 

1 – Olayları basit tutun

Bir telefon numarası alıp daha sonrasında bu numarayı aynı şekilde başka biriyle paylaştığınız oldu mu?  Tabi ki olmamıştır. Her gün buna benzer şeyleri işimizde de yaparız. Bir şeyde başarılı olmak basittir ancak kolay değildir. Kolaylık zahmetsiz anlamına gelir basit izlenmesi gereken hazır bir yol vardır anlamına gelir. Karışık iş etkinliklerinizi basit adımlara bölün ve gereksiz adımları mümkün olduğunca eleyin.

1999 yılında hokey takımına koçluk yaparken kalecim düşüşe geçmeye başladı. Her takımın bütün atıcılarına çalıştı, tekniğini değiştirdi ve ayak hakimiyetini düzeltti ancak sonuç değişmedi. Onu kendine getiren şey şu kelimeler oldu: “Topu gör, topu durdur.”

Galibiyeti karmaşık hale getirmeyin, gözünüzü toptan ayırmayın ve olayları basit tutun.

 

2 – İşinizi müşterilerinizin gözünden görün

Girişimcilerin önceliği ürünleri veya hizmetleridir. Ancak müşterilerinizin ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında ne düşündüğüyle ilgili bilgi toplamanız hayati önem taşır. Müşterilerin düşünceleri sizinkilerden daha önemlidir ve olay değere geldi mi pazar asla yalan söylemez.

Müşteri ürününüzün veya hizmetinizin en iyisi olmadığını düşünüyorsa daha iyisini yapmanız gerekir. Daha da tehlikelisi sunduğunuz şeyin değerini görmüyorlarsa en baştan başlamanız gerekir. Müşterilerin ürününüzü veya hizmetinizi nasıl gördüğünü dikkate alın. Keşif raporu olarak müşteri geribildirimleri alın.

 

3 – Süreci sistematikleştirin ve sisteme odaklanın

Hedefinize veya nihai sonuca odaklanırsanız amacınızdan saparsınız veya raydan çıkarsınız. Süreci basitleştirin.

Koçluğa ilk başladığım yılları hatırlıyorum. Takımım iyi durumda değildi ve sezonun ilk yarısında hiç gol atamamışlardı. Hayal kırıklığını bir kenara bırakarak taktik tahtasının %95’ini bir kenara bıraktım ve basit bir biçimde iki maça odaklandım ki bu maçlarda da gol kaydettik.

Hayal kırıklığını ortadan kaldırmak yaptığım en iyi şey oldu çünkü oyuncularım basit bir sistemde uzmanlaşarak kendilerine güvenmeye başladılar. Güven bulaşıcıdır. Yeni keşfettikleri güven duygusu kendilerini kusursuz biçimde ortaya koymalarını sağladı ve hedeflerimiz her oyunda üçe katlandı. İş dünyasında az ama öz her zaman işe yarar.

Sürecinizin ve sisteminizin olması hayati önem taşır. Sürecinizi tasarlayın ki öğretmesi basit taklit edilmesi kolay olsun. Bunu yaptığınız zaman mükemmellik seviyesine istikrarlı bir biçimde çıkabilirsiniz.

Bayilik sistemleri bu konuda uzmandır. İşin her yönüyle ilgili sistematik bir süreç yaratırlar. Bunu anahtar teslim bir faaliyet haline getirirler ve böylece yeni işletme sahiplerinin başarılı olmak için yeni bir süreç yaratmasına veya tekerleği yeniden keşfetmesine gerek kalmaz.

Bağımsız işletmelerin %80’inin ilk beş yılında battığını biliyor musunuz?

İyi oyuncular galibiyeti karmaşıklaştırmaz. Michelangelo, Sistine Chapel’i sadece üç renk kullanarak yaptı: yeşil, mor ve somon rengi.

Büyüklük basittir ancak kolay değildir. Galibiyeti karmaşıklaştırmamayla başlar.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir