“Önceki İşinizden Neden Ayrıldınız?” Sorusuna Verilecek Cevaplar

İş mülakatlarında neden yeni bir iş aradığınız ya da önceki işinizi neden bıraktığınız büyük ihtimalle sorulacaktır. İşinizi kendi arzunuzla bırakmışsanız ya da bırakmak zorunda bırakılmışsanız bu soruya vereceğiniz cevap fazlasıyla değişiklik gösterebilir fakat önceki işinizden ayrılma sebebiniz ne olursa olsun vereceğiniz cevapla mülakatta karşı tarafa pozitif bir imaj çizmeniz gerekiyor. Örneğin eğer önceki işinizden kötü bir patronunuz olduğu için ayrıldıysanız asla mülakatta eski patronunuzla ilgili onu kötüleyecek şeyler anlatmamalısınız.

Önceki işinizden nasıl ayrılmış olursanız olun eski patronunuz hakkında kötü konuşmayın. Çünkü mülakatı yapan kişi daha sonra da kendi şirketi ile ilgili kötü konuşup konuşmayacağınızı merak edebilir. Bir keresinde yapmış olduğum bir iş görüşmesinde görüşmeyi yaptığım aday eski patronunun berbat bir insan olduğunu söylemişti. Maaşının çok düşük ve çalışma saatlerinin çok uzun olduğu için işinden nefret etmişti.

Ve bu bahsettiği şirket bizim birlikte çalıştığımız en büyük ve en önemli şirketlerden biriydi. Bu yüzden ne olursa olsun bizim en önemli müşterilerimizden biri olan bir şirket hakkında çalışanımızın böyle konuşması doğru olmadığını düşündüğüm için o adayı işe almadım. Kısacası görüştüğüm aday, “Neden önceki işinizden ayrıldınız?” sorusu sorulduğu an işe kabul edilme fırsatını kaybetmiş oldu.

Peki neden önceki işinizi bıraktığınız ile ilgili soruları nasıl cevaplamalısınız? Bu tarz sorulara vereceğiniz cevap ile başvuru yapmış olduğunuz pozisyonun sizin kişisel ve profesyonel hedefleriniz ile aynı doğrultuda olduğu karşı tarafa vermelisiniz. Vereceğiniz cevabın mülakatı yapan kişiye vereceği mesaj kadar cevabın veriliş şeklinin de önemli olduğunu sakın unutmayın. Bu yüzden mülakata gitmeden önce kendi kendinize sesli bir şekilde pratik yapın. Bu şekilde mülakatta cevabınızı verirken kendinizden daha emin durmuş ve pozitif bir imaj çizmiş olursunuz.

Aşağıdaki örnek cevapları inceleyerek kendi vereceğiniz cevapları da bu örnekler çevresinde şekillendirebilirsiniz. Cevabınızda geçmiş deneyimlerinizden bahsetmek yerine gelecekteki beklenti ve hedeflerinizden bahsedin, özellikle de önceki işinizden kötü şartlar sonrası ayrıldıysanız.

  • Daha rekabetçi bir ortamda çalışıp kendimi göstermek istiyorum fakat önceki işimde çalıştığım pozisyon fazla durağandı. Bu yüzden de kendimi o işte mutsuz hissediyordum. Ben de bu mutsuzluğumun çalışmış olduğum şirketi kötü anlamda etkilemesine izin vermemek için işimden ayrıldım.
  • Çalışmış olduğum şirkette çalışanlara yükselme imkanı tanınmıyordu. Ben de kendimi gösterebileceğim bir iş aramaya karar verdim.
  • Kendi sınırlarımı zorlamak ve kariyerimde ilerlemek istiyorum bu yüzden tam zamanlı olarak çalıştığım şirketten ayrıldım ve tüm odağımı hayalimdeki gibi bir iş aramaya yönlendirdim. Aynı anda hem bir şirkette çalışıp hem de yeni bir aramak bana göre etik değil. Bu yüzden çalışmış olduğum şirketten ayrıldım.
  • Çalıştığım şirket yeniden kendisini yapılandırmaya gitti ve bu yüzden benim gibi birçok çalışanını işten çıkarttı.
  • Ailevi sebepler yüzünden bu bölgeye taşınmaya karar verdik, ben de yeni bir iş aramak için önceki işimden ayrıldım.
  • Çalışıyor olduğum mevcut pozisyonun kariyerimde gerçekten olmak istediğim yer olmadığını farkettim. Zaten yükselmek ya da pozisyonumu değiştirmek istesem de şirkette buna uygun bir ortam yoktu.
  • Aynı pozisyonda birkaç yıl çalıştıktan sonra artık takım bazlı çalışma kültürüne sahip bir şirkette çalışmak istediğime karar verdim.
  • Daha önce çalışmış olduğum işlerin aksine artık teknik becerilerimi ve deneyimlerimi kullanabileceğim, kendi sınırlarımı zorlayabileceğim bir iş arıyorum.
  • Üniversiteden yeni mezun oldum ve almış olduğum eğitim ile bu pozisyonda kendimi geliştirmek istiyorum.
  • Daha fazla sorumluluk alabileceğim ve kendi sınırlarımı zorlayabileceğim bir işte çalışmak istiyorum.
  • En son çalıştığım şirketi ailem ile daha fazla vakit geçirebilmek için bıraktım. Fakat bazı durumlar değişti ve artık kendimi tam zamanlı bir iş için hiç olmadığım kadar hazır hissediyorum.
  • Güçlü bir şirkette kendimi geliştirebileceğim ve yükselme imkanım olan bir pozisyon arıyorum.
  • Oturduğum yer ile işim çok uzak olduğu için her gün birkaç saatim yolda geçiyordu. İşimin eve yakın olmasını dilerdim ama taşınma gibi bir düşüncem yoktu.
  • Ben de şirketinizin iş ilanını gördüm ve hem pozisyon hem de şirketiniz oldukça ilgimi çekti. Aradığınız özelliklerin de benimkiler ile fazlasıyla uyuştuğunu farkettim.
  • Çalıştığım şirketteki pozisyonuma göre bu pozisyon yetenek ve deneyimlerim ile daha çok örtüştüğünden benim için güzel bir fırsat oldu.
  • Çalışmış olduğum şirket harcamalarda kesintiye gitme kararı aldı ve bazı çalışanlarını işten çıkarttı. Ben de ne yazık ki işten çıkartılanlar arasındaydım.

 

İlginizi çekebilir

En Sık Sorulan Mülakat Soruları ve Cevapları
Apple’ın Sorduğu Hileli Mülakat Soruları

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir