Salı, Eylül 17, 2024
Ana Sayfaİş FikirleriOtomatik Ütü Makinesi Effie Kendi Kendine Ütü Yapıyor!

Otomatik Ütü Makinesi Effie Kendi Kendine Ütü Yapıyor!

Dünyanın dört bir tarafından en başarılı icatları ve büyük yankı uyandıran iş fikirlerini araştırmaya devam ediyoruz.

  • Effie’nin yaratıcıları cihazın ütüleme zamanını yüzde 95 oranında azalttığını söylüyor
  • Kıyafetlerinizin güzel kokması için koku haznesi bulunuyor
  • Effie’nin tasarımcıları ise 27 yaşındaki mühendisler Rohan Kamdar ve Trevor Kerth

İki genç mucit ütüleme zamanını büyük oranda azaltan 699 poundluk bir robotik ütü cihazı geliştirdi. Effie adı verilen cihaz tek seferde 12 parça kıyafeti ütüleyebiliyor. Yaratıcılarına göre bu sayede ütülemeye ayrılan süreyi yüzde 95 azaltıyor.

Ütüleme işlemi ise sadece 3 dakika sürüyor ve kıyafetleriniz hazır olduğunda uygulaması aracılığıyla sizi uyarıyor.

Cihazın kıyafetlerinizin güzel kokması için bir de koku haznesi bulunuyor. Dilediğiniz kokuyu kullanabiliyorsunuz. Kamdar’ın Pinner, Londra’daki evinde ilk protopini ürettikleri cihazın tam versiyonu ise 2018 baharında çıkmış.

Kamdar, ütüleme işini daha çok annesinin yaptığını, doktor olan eşine ise ütüleme işini yıkamayacağını biliyor. Bu yüzden bu buluşuyla ütüleme zahmetini azaltmayı hedeflemiş.

 

Otomatik Ütüleme Makinesi Effie Nasıl Çalışıyor?

Başarılı bir iş fikri olan Effie’nin nasıl çalıştığıyla ilgili somut bilgi almak için aşağıdaki tanıtım videosunu izleyebilirsiniz:

Bir gömleği ütülemek için cihazın dolabındaki ayarlanabilir askılıklara gömleği asıyorsunuz. Kapılar kapanınca dolabın içindeki buharlı ütü gömlekteki kırışıkları ortadan kaldırıyor. Aynı anda 12 parça kıyafeti ütüleyebiliyor ve bunu sadece üç dakikada yapıyor. Ayrıca ütüleme işlemi bitince size haber veren bir uygulaması mevcut.

İç çamaşırlarınızı ise dolabın içindeki bir çantaya yerleştirerek kurutabiliyor ve buhar haznesine ekleyeceğiniz kokularla güzel kokmalarını sağlayabiliyorsunuz.

Cihazın ismi ise periyodik tabloda demirin simgesi olan ‘Fe’den geliyor. Cihazın boyu 128 cm, genişliği 80 cm ve derinliği ise 40 cm.

Her ne kadar cihaz bir garajda yaratıldıysa da ikilinin amatör mucitler olduğunu söyleyemeyiz. Hem Kamdar hem de Kerth’in daha önceden de tıbbi cihazlar tasarlama ve geliştirme deneyimi bulunuyor. Ayrıca Kamdar Cambridge Üniversitesi’nde mühendislik eğitimi almışken, Kerth de California Üniversitesi’nde mühendislik eğitimi görmüş. İkili cihazı 141 farklı parçayı bir araya getirerek üretmiş. Cihazın üretimi sırasında üç boyutlu yazıcı, akrilik lazer kesim ve plastik döküm makineleri kullanılmış ve daha şimdiden patent için başvuruda bulunulmuş.

Henüz yeni evli olan Kamdar ise buluşuyla ilgili şu açıklamalarda bulunuyor:

‘Herkes gibi ütüleme işini annelerimiz yapardı. Yeni evlendim ve böylece annemin benim için ne kadar çok şey yaptığını farkettim. Şimdi kendi kıyafetlerimi kendim ütülemeliyim. Eşim Payal’ın ütü yapması fikri hoşuma gitmiyor. Kendisi bir doktor ve işi başından aşkın. Ondan kıyafetlerimi ütülemesini isteyemem.’

‘Geliştirdiğimiz cihazla ütüye harcanan zaman ve çabayı en aza indirmeyi hedefledik. Çamaşır makinesi çamaşırları nasıl kendi başına yıkıyorsa bir benzerini ütüleme işlemi için de yaratmak istedik. Kim ne derse desin, kimse ütü yapmayı sevmiyor. Cihazın mantığı ise ütüleme işlemini herkes için kolaylaştırmak, bizim yapmaya çalıştığımız bu.’

 

İlginizi çekebilir

Akıllı Ürünlerle İlgili İş Fikirleri
Dünyanın İlk Otomatik Diş Fırçası Amabrush İle Dişlerinizi Sadece 10 Saniyede Temizleyin!
Anıl ERSOY
Anıl ERSOYhttps://www.linkedin.com/in/anilersoy6/
Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar