Pizza Sektöründe Bayilik Veren Firmalar

2022 pizza sektörüne genel bir bakış

Eğer Türkler geri kalan ömürleri boyunca yiyecekleri 3 fast food ürünü seçme durumda kalsalardı, pizza seçimleri arasında ilk 3’te yer alırdı.(1-Dürüm, 2- Lahmacun, 3-Pizza)

Franchise istatistiklerine göre, Türkiye’de bir saniyede 120 dilim pizza tüketiliyor. Ayrıca, Türklerin yüzde 26’sı ayda en az bir pizza yiyor, böylece pizza Türkiye’de akşam yemeği tercihleri arasında ilk 5’e giriyor. Böyle bir kitle karşısında pizza sektörünün,  milyar dolarlık bir sektör oluşturmasına(yıllık satış rakamlarına göre) şaşırmamak gerek.

Türkiye pizza ile ilk kez 1990’lı yılların başında, Pizza Hut’ın Türkiye’ye gelmesiyle tanıştı. Fast food sektörünün istikrarlı büyümesine paralel olarak pizza sektörü de günümüze kadar ivme kazanarak büyümeye devam etti. Bunun neticesi olarak 2022 yılına geldiğimizde ülke çapındaki pizza restoranı sayısı binlere ulaşmış durumda.

 

Cayır cayır bir yükseliş

Pizza ilk başlarda bir lüks yiyecek olarak algılanıyordu ve bu algıyı uzun yıllar kırmak pek kolay olmadı. Pizza şirketleri bu algıyı kırmak ve satışları arttımak amacıyla çeşitli promosyonlar sundular, pazarlama stratejilerinde değişiklikler yaparak internet siteleri ve sosyal medya planlamaları geliştirdiler. Örneğin 2009’da Pizza Hut, müşterinin istediği malzeme ve kenar seçimini yapabilmesine imkan veren bir kampanya başlattı. Bunun gibi yenilikçi yöntemler pizza endüstrisinde hızla çoğalarak, piyasayı alevlendirdi ve 2009 yılında pizza sektörü %20 civarı bir büyüme kaydetti.

Ayrıca Türkler son zamanlarda restoranda yemek yeme alışkanlıklarından biraz uzaklaşarak eve sipariş, hızlı teslimat ve paket servis imkanlarına ilgi göstermeye başladı. Bu hızlı servis pizza konsepti, insanlara teknolojinin nimetlerinden faydalanma imkanı verirken bahşiş, içecek ve diğer masrafları da hesaptan düşerek tasarruf sağlıyor.

Aç bir aileyi bir yığın tepeleme pepperoni pizzadan daha iyi ne doyurabilir ki? Türk nüfusunun geneline bakılınca 18 yaşından küçük çocuklu aileler, çocukları ile yaptıkları aktivitelerin %18’inde pizza yemeyi tercih ediyor. Hatta yakın zamanlı bir kamuoyu anketine göre 3-11 yaş arası çocukların öğlen ve akşam yemeği seçenekleri arasında pizzayı tercih etme oranları da yükseliş ivmesi yakalamış durumda.

Pizza endüstrisiyle ilgili altına çizmek gereken noktalardan biri de tüketici tercihlerine uygun olarak seçeneklerin çeşitlilik göstermesi ve isteğe bağlı olarak değişkenlik göstermesi. Bir pizza dergisi tarafından yürütülen bir ankete göre, pizza severlerin %86’sı menüde bulunan hazır bir pizza yerine kendi seçtiği malzemeler ile hazırlanan pizzaları tercih ediyor.

 

3 büyük fırsat

Pizza sektörü fırsatlarla ve yeniliklerle dopdolu. Yine de franchise (bayilik) alıp mutfağa girişmeden önce pizza sektörü ile ilgili geniş çapta bir inceleme yapmak şart. Franchise almadan önce karar vermenize yardımcı olacak birkaç seçenek ve değerlendirmeye aşağıda yer veriyoruz.

Oturma Düzeni Tam bir klasik! Oturma düzeni olan restoranlar, önceden hazırlanmış pizzaları müşteriye sunarak pizza severlere geleneksel pizzacı atmosferini uygun fiyatlara yaşatıyor. Bu kuruluşların çoğu bireysel işletme olmasına rağmen Pizza Hut gibi restoran zincirleri de oturma düzeni olan kategoriye dahil.
Sipariş / Dağıtım Pizza dağıtım servisi ile müşteriler evlerine veya bulundukları yere internetten sipariş verebiliyor. Bu konsept, en çok rağbet gören pizza franchise’larının bel kemiğini oluşturuyor. Bu hizmetin tek dezavantajı, giderlerin büyük bölümünün yakıt fiyatlarına bağlı olarak etkilenmesi.
Dondurulmuş Pizza Franchise veren hazır ve dondurulmuş pizza firmalarına yerel marketlerde rastlamak mümkün. Bu hizmet müşterilere, donmuş pizzayı evlerine götürüp kendi fırınlarında pişirme imkanı veriyor.

Franchise veren pizza firmaları arasında bulunan  ”Büyük Dörtlü” olarak adlandırdığımız Pizza Hut, Domino’s, Pizza Pizza ve Little Caesars Türkiye pizza endüstrisine hükmediyor. Araştırmalar gösteyor ki 2014 yılı pizza satışlarının neredeyse %60’ı bu 4 büyük franchise zinciri tarafından gerçekleştirildi. Bu tablo, popüler franchise firmalarının endüstri çapındaki etkisini gözler önüne seriyor.

 

Yenilik

Franchise veren pizza firmaları geleneksel pizza anlayışına getirdikleri sürekli yeniliklerle ve gıda sektöründeki güncel eğilimleri takip ederek, işletmelerini canlı ve aktif tutuyorlar.

Sosyal medya ağı artık her zamankinden daha da önemli. Pizza bayiliği veren şirketlerin pazarlama stratejilerine sosyal medya yön veriyor. Örneğin; pizza yiyenlerin neredeyse yarısı, satın almadan önce Twitter ve bloglar üzerinden yorumlara bakarak araştırma yapıyor. Bununla birlikte, gençlere yönelik hizmetler olan ‘online sipariş’ ve ‘anlık mesaj yoluyla sipariş’ sisteminin gelişerek büyümesi bekleniyor.

Türkiye’de yaşayan insanların %12’sinin internetten pizza sipariş verdiği tahmin ediliyor.

Sonuç olarak; pizza franchise firmaları sürekli tetikte. Karlılıklarını uzun vadede devam ettirebilmek adına iş geliştirme stratejilerinde yenilikler yapıyorlar. Bu yenilikçi anlayış korunduğu sürece pizza endüstrisinin başarısı katlanarak artacak.

Franchise veren pizza şirketleri, yerel bölgelerde de hızla büyümeye devam ediyor. İşte sizlere pizza bayiliği veren en popüler firmalar:

 

Pizza Bayiliği Veren Firmalar

pizza-dilimiDominos Pizza bayilik şartları için tıklayınız.

pizza-dilimiPizza Hut bayilik şartları için tıklayınız.

pizza-dilimiPizza Pizza bayilik şartları için tıklayınız.

pizza-dilimiLittle Ceasers bayilik şartları için tıklayınız.

pizza-dilimi

Panino pizza bayilik şartları için tıklayınız.

Irmak Sueri CORA

Yazar : Irmak Sueri CORA

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema&TV bölümünden mezun olduktan sonra yönetmenlik koltuğunu oturdu ve birçok kısa metrajlı fime imza attı. Katıldığı festivallerden sayısız ödül topladı ve toplamaya devam ediyor. Başarı ve girimcilk konularında kendi hayatında edindiği tecrübeleri sizler için paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir