Seyahat Acentası Açmak

Seyahat acentaları uçak biletlerinin alınması, otel rezervasyonlarının yapılması, tur veya gemi yolculukları için seyahat programlarının yapılması ve belli turistik yerlerle ilgili rehberlik hizmeti verilmesi gibi farklı hizmetler sunar. Bugünlerde seyahat acentaları evden veya ofislerden hizmet verdikleri gibi çoğunlukla online olarak hizmet verirler. Seyahat acentası işine başlarken seyahat acentaları yazılımlarını kullanmayı bilmeniz, müşteri hizmetleri konusunda deneyimli olmanız ve turizm sektöründe deneyimizin olması daha hızlı bir başlangıç yapmanıza yardımcı olur.

 

Seyahat acentası nasıl açılır?

1 – Bağımsız seyahat danışmanlığı mı yapacaksınız, kurumsal bir seyahat acentasının bayiliğini mi alacaksınız yoksa kendi seyahat acentanızı mı açacaksınız karar verin. Bağımsız seyahat danışmanları seyahat acentalarına iş bağlarlar ve karşılığında komisyon alırlar. Danışmanlar evlerinde çalışabilecekleri gibi acentanın ofisinde de çalışabilirler. Başlangıç masrafları oldukça azdır çünkü uçak rezervasyonlarında kullanılacak olan bilgisayar yazılımı ve ofis alanı seyahat acentası tarafından sağlanacaktır. Aynı zamanda müşteri listesi de verebilirler. Danışman olduğunuz zaman müşterilere vereceğiniz hizmet türleri acenta tarafından kısıtlanabilir. Bayilik alırsanız işletmenizi başarılı bir markanın çatısı altında kurmuş olursunuz ancak yine belli konularda kısıtlamalarınız olabilir. Kendi seyahat acentanızı açarsanız çeşitli hizmetleri hiçbir kısıtlama olmadan sunabilirsiniz ve kendi kararlarınızı kendiniz verebilirsiniz. Bayilik alırsanız veya kendi şirketinizi kurarsanız başlangıç masraflarınız artacaktır çünkü telefon, bilgisayar, yazılım, internet ve pazarlama malzemeleri gibi masrafları finanse etmeniz gerekecektir. Aynı zamanda müşteri tabanı da oluşturmanız gerekecektir.

2 – Müşterilerinize sunacağınız hizmet türlerine karar verin. Transfer ayarlamaları, ( hava, tren, araba veya yat )otel rezervasyonları, yat paketleri ve eko-turizm veya şehit turları gibi özelleştirilmiş tur paketi hizmetleri verebilirsiniz. Aynı zamanda aile gezileri, firma gezileri veya akademik geziler düzenleyerek kendinizi diğer acentelerden farklılaştırabilirsiniz.

3 – Seyahat acenteniz için bir ofis kiralayın veya evden çalışın. Uygun bir işyeri bulabilmek için gayrimenkul firmaları ile görüşün. Kalabalık ve park yeri olan yerleri tercih etmeye çalışın. İşyeriniz hem müşterileri ağırlayacak büyüklükte hem de bilgisayar ekipmanlarının, mobilyaların ve pazarlama malzemelerinin sığabileceği genişlikte olmalıdır. Evinizden çalışacaksanız rahatça çalışabileceğiniz, bilgisayar ekipmanları ve yazılımı, pazarlama malzemeleri ve dosyaları koyabileceğiniz bir alan yaratmalısınız.

4 – Hizmetlerinizin ve iletişim bilgilerinizin yer aldığı ve aynı zamanda online rezervasyon seçeneği olan bir internet sitesi açın. Müşteri rezervasyonlarını yapabileceğiniz, ödemeleri alabileceğiniz, online pazarlama kampanyaları hazırlayabileceğiniz ve e-posta adreslerini toplayabileceğiniz bir yazılım programına yatırım yapın. Hizmetlerinizden memnun kalan müşterilerin deneyimlerini internet sitenizde paylaşın. İnternet sitenizi müşterileri bilgilendirmek için ilginç içeriklerle belli aralıklarla güncelleyin.

5 – İşletmenizi para cezaları veya davalara karşı korumak için sigortalatın. Personel almayı düşünüyorsanız onları da sigortalamanız gerekecektir. Sigortalar iş yerinde meydana gelen kazalara veya yaralanmalara karşı sizi koruyacaktır.

6 – Broşürler, kartvizitler ve el ilanları gibi seyahat acentenizi tanıtmanıza yardımcı olacak pazarlama malzemelerinizi tasarlayın. E-posta adresleri, seyahat tercihleri ve daha önce ziyaret edilen turistik yerlerinde de içerisinde yer aldığı bir müşteri listesi hazırlayın. Satışları arttırmak için seyahat indirimleri, etkinlikler veya müşterilerin ilgisini çekecek diğer bilgileri müşterilerin e-posta adreslerine gönderin.

İhtiyacınız olanlar

  • Seyahat acentesi yazılımı
  • İnternet sitesi
  • IATA numarası
  • Ofis

 

Seyahat acentası açmak için gerekli belgler

a) Başvuru dilekçesi,

b) İşyeri açma ve çalışma ruhsatı,

c)Acenta unvanının kabul edildiğine ilişkin Bakanlıkça verilen yazı,

ç) Başvuru sahibi tüzel kişinin iştigal konusu olarak turizm veya seyahat acentalığı faaliyetinin de yer aldığı şirket ana sözleşmesinin bulunduğu Ticaret Sicili Gazetesi,

d) İmzaya yetkili kişi veya kişilerin de belirtildiği Ticaret Sicil Tasdiknamesi,

e) Başvuru sahibi anonim şirketlerde, yönetim kurulu üyeleri ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerin, diğer şirketlerde ise tüm ortakların ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerin nüfus kayıt sureti ve adlî sicil belgesi,

f) Tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin imza sirküleri,

g)Seyahat acentasının, 35 inci maddede belirtilen personeline ait belge, nüfus kayıt sureti, sosyal güvenlik kurumundan alınacak yeni tarihli çalışma belgesi,

ğ)Ek-1’de yer alan acenta unvanına ilişkin taahhütname,

h)Ek-2’de yer alan sahip ve temsile yetkili kişilere ilişkin taahhütname,

ı) 29 uncu maddede belirtilen değerler üzerinden, 30 uncu maddede belirtilen miktarda kuruluş teminatı aslı.

Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın. Gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edin. İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekir. Ayrıca vergi dairesine başvurarak vergi işlemlerinizi halledin. Prosedürler konusunda detaylı bilgi için “Seyahat Acentalar Yönetmeliğini” inceleyebilirsiniz. Hemen incelemek için tıklayınız.

 

Uyarı

Seyahat acentelerine verilen IATA kodu için başvurun. IATA’nın internet sitesini ziyaret edin ve IATA kod başvurusu için neler yapmanız gerektiğini, ücretleri ve kabul koşullarını okuyun.

Ne iş yapacağı konusunda kararsız olanlar veya hayalindeki işi kurmak isteyenler için iş kurma fikirlerini ve yatırım fırsatlarını araştırmaya devam edeceğiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir