Çarşamba, Aralık 11, 2024
Ana Sayfaİş FikirleriSıfrdan İş Kurma Fikirleriİşiniz İçin Yer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

İşiniz İçin Yer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Açacağınız kafenin menüsüyle ya da giyim mağazasının iç tasarımıyla meşgulken dükkanın hangi semtte, hangi cadde üzerinde olacağına yeterince önem vermeyebilirsiniz. Bu önemli detay gözünüzden kaçabilir. Fakat evvela kuracağınız işin yerini belirlemelisiniz. Örneğin bir giyim mağazası ya da restoran açacaksanız başlangıçta dikkat etmeniz gereken belki de ilk faktör dükkanın lokasyonu olacaktır. Elbette dükkanda ne satacağınız da önemlidir, ancak insanlar sunduğunuz şahane hizmet ve ürünleri göremezse ne anlamı var ki tüm bu çabaların…

Dükkan açacağınız zaman dikkat etmeniz gereken üç unsuru şu şekilde sıralayabiliriz: “Konum, konum, konum… ” Yeni iş kuracak kişilerin dikkat etmesi gereken en mühim kriter işyerinin konumudur.

 

1. Nüfus Yapısını İnceleyin.

İşyeri açacağınız bölgenin demografik yapısını incelemek için belli bir semtin, caddenin ya da AVM’nin trafik ve ulaşım yapısını, müşterilerin sosyo-ekonomik yapılarını ve bölgedeki rekabet durumunu gösteren analiz araçları kullanabilirsiniz. Bu konuda kendinize şu soruyu sormanız gerekiyor: “Eğer özel bir ürün satıyorsam bu ürünün satılması için ne tür insanlarla etkileşime girmeliyim?”

Bu nedenle mağaza ya da restoran açacağınız bölgedeki insanların yaş ortalamalarına, eğitim ve sosyo-ekonomik durumlarına dair bilgi sahibi olmalısınız.

Ayrıca dükkan açmayı düşündüğünüz bölgeye insan trafiği çeken başka unsurları da göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin yakınlarda üniversite varsa o bölge, kırtasiye veya fotokopi merkezi açmak için son derece uygun bir yer olabilir.

 

2. Rakiplerinize yakın olun.

Pek çok uzmanın da hemfikir olduğu gibi açmak istediğiniz dükkan, rakip dükkanlara yakın mesafede olmalıdır.  “İnsanlar alışveriş yapacakları zaman birkaç mağazayı gezdikten sonra karar vermek isterler. Rakiplerinize yakın bir noktada konumlanmanız müşterilerin bu araştırmalarından istifade etmenizi sağlar.”

Örneğin elektrik malzemeleri satan bir dükkan açacaksınız diyelim. Eğer elektrik malzemeleri satan dükkanların yoğun olarak bulunduğu bir semti seçerseniz bu dükkanların o bölgeye insan trafiği çekmek için halihazırda kullandıkları tanıtım ve reklamlardan siz de hiçbir ücret ödemeden faydalanırsınız.

Ayrıca rakiplerinizin bulunduğu bir cadde üzerinde dükkan açmanız ürün ve hizmetlerinize güvendiğiniz anlamına gelir. Rekabet iyi bir şeydir, zira rekabet daha çok iş hacmine ve müşteri trafiğine neden olur.

Mutlaka okuyun: Tarih Boyunca Rekabet Yaşayan En Büyük Şirketler

 

3. Profesyonel yardım alın.

Dükkan açmak için iyi bir yer bulduğunuz zaman işiniz bitmez. Kira sözleşmesindeki şartlar da en az konum kadar mühimdir. Bu açıdan kira sözleşmenizi ayrıntılı bir şekilde inceleyecek bir avukattan hukuki yardım almanız faydalı olur.

“Avukat size dükkan sahibiyle verimli bir sözleşme imzalama konusunda yardımcı olur. En az dükkan kadar dükkan sahibi ile olan ilişkiniz de önemlidir. Zira kira sözleşmesi evlilik sözleşmesine çok benzer.”

Ayrıca iyi bir emlakçıdan yardım almanız da çok yararlı olabilir. İyi bir emlakçı hem mal sahibinin hem de kiracının isteklerini bilir ve iki tarafı da memnun edecek çözümler üretmeye çalışır. Bununla birlikte emlakçılar faaliyet gösterdikleri şehirde hangi bölgenin restorana hangi bölgenin giyim mağazasına uygun olduğunu iyi bilir. Zira emlakçılar gözde semtler, yakın gelecekte değer kazanacak bölgeler, semt semt insan profilleri ve nüfus özellikleri konusunda meslek icabı bilgi sahibidirler.

Mekan aramaya girişmeden önce iş planınızı değerlendirip size geribildirm (feedback) verecek birilerine sahip olmanız da önemlidir. Bu anlamda iş dünyasına hakim bir koç ya da danışmanla konuşmak iş planı hazırlama sürecini kolaylaştırır.

“Dükkan açmak için mekan araştırmaya başlamadan önce iş planınıza hakim olun. Stratejik hedeflerinizi içselleştirdikten sonra mekan aramaya başlayın.”

Bununla birlikte dükkan açarken harcadığınız zaman, emek ve parayı gözardı etmeyin. En büyük girişimcilik hatalarından biri bu süreçteki sarf edilen eforu görmezden gelmektir. Bu süreçte avukat, emlakçı, mühendislik, mimari, belediye vergileri gibi kalemleri düşünürsek dükkan açmanın maliyetli bir iş olduğunu söyleyebiliriz.

Tüm bu nedenlerle dükkan açmadan bu konuda tecrübeli insanlarla konuşun. Onların yaptıkları hataları bizzat onlardan dinleyin. Bu kişiler sizden önce aynı süreci yaşadıkları için size son derece yararlı bilgiler sunacaklardır. Yani özetle, dersinize iyi çalışırsanız meydana gelebilecek sorunları en aza indirgersiniz.

 

Kendinize Sormanız Gereken 22 Soru

Dükkan açmadan önce kendinize soracağınız şu 22 soru, gözden kaçabilecek ayrıntıları atlamamanızı sağlar ve işinizi kolaylaştırır.

  1. Açacağım dükkanın bulunduğu muhit, sunacağım ürün veya hizmete uygun mu?
  2. Açacağım dükkan yapacağım iş için yeterli büyüklükte mi? Depo, ofis, mağaza için yeterli alan var mı?
  3. Dükkan ya da binanın tamirata ihtiyacı var mı?
  4. Dükkanın oturumu, yapacağım iş için uygun mu?
  5. Havalandırma, ısıtma, aydınlatma, soğutma sistemi çalışıyor mu? Bunlar için ekstra masraf yapmama gerek var mı?
  6. Kira sözleşmesindeki maddeler lehime mi?
  7. Dükkan ile evim arasındaki mesafe kabul edilebilir mi?
  8. Dükkanın bulunduğu muhitte yaşayan personel bulabilir miyim?
  9. Hedef müşteri kitleniz dükkana yakın yerlerde mi yaşıyor? Çevrede hedeflediğim oranda satış yapmam için yeterli nüfus var mı?
  10. Dükkanın bulunduğu semt her zaman kalabalık mı? Yoksa mevsimsel olarak mı kalabalıklaşıyor?
  11. Potansiyel müşteri kitlesinden uzak bir yere dükkan açarsam artacak olan reklam masraflarını karşılayabilir miyim?
  12. Dükkan ve dükkanın bulunduğu semt yansıtmak istediğim imaj ile uyumlu mu?
  13. Dükkan güvenli bir semtte mi? Çevredeki suç oranı nasıl?
  14. Dükkanın dış aydınlatması insanların dikkatini çekebilecek düzeyde mi?
  15. Hırsızlığa karşı sigorta yaptıracak olsam kaça mal olur?
  16. Çevredeki rakip dükkanlar iş hacmi bakımından beni gölgede bırakabilir mi?
  17. Rakip dükkanlar konum olarak bana yakın mı? Onlarla nasıl rekabet edebilirim?
  18. Dükkan otobüs, metro güzergahına yakın mı?
  19. Otopark imkanı var mı? Varsa yeterli düzeyde mi?
  20. Müşteriler dükkana kolayca ulaşabilir mi?
  21. Tedarikçiler dükkana kolayca mal getirebilir mi?
  22. Gelecekte işler büyürse, dükkan bu yükü kaldırabilir mi?

 

İlginizi çekebilir

Kendi Şirketini Kurmak İsteyen Girişimcilere 30 Tavsiye
Yeni iş mi kuracaksınız? O halde bu 3 temel prensibe ihtiyacınız olacak
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar