Çarşamba, Aralık 11, 2024
Ana SayfaİnovasyonGeleceğin Teknolojileri: Yüz Tanıma ve Ödeme Sistemleri

Geleceğin Teknolojileri: Yüz Tanıma ve Ödeme Sistemleri

Çin yüz tanıma sistemi ile ödeme yapılmasına izin verdi. Bu sayede suçluların takibi de kolaylaşacak. Peki diğer ülkeler de Çin’in izinden gidecek mi?

Çin’in yaklaşık bir milyar dolar değerindeki Face++ firmasından içeri adım attığımda, yorgun ve tıraşsız yüzümü girişteki büyük ekranda gördüm.

Binaya giriş iznim, yüzümün veri tabanına eklenmesi sayesinde verildi. Bu veri tabanı aynı zamanda bina içerisinde beni takip etmek için de kullanılıyor. Pekin’in banliyosunda bulunan firmada gezerken, şirket yazılımı tarafından birçok açıdan çekilmiş fotoğrafım ekranlarda görünmeye devam etti. Ekranlardan birindeki videoda da, yüzümün aynı anda 83 farklı noktası baz alınarak takip edildiğini gördüm. Biraz garip bir his olsa da, oldukça etkileyici olduğunu kabul etmeliyim.


Geçtiğimiz yıllarda yüz tanıma sistemleri hızla gelişti. Çin’de de hem takip sistemleri hem de hayatı kolaylaştırma yolları olarak yaygın şekilde kullanılmaya başlandı. Yüz tanıma teknolojisi, gündelik hayatta banka, dükkanlar ve ulaşım araçlarındaki güvenlik anlayışını değiştirebilir.

Face++ firmasındaki teknoloji şimdiden birçok popüler telefon uygulamasında kullanılıyor. Çin’de 120 milyon kişi tarafından kullanılan Alipay’de kimlik bilgisi olarak sadece yüzünüzü kullanarak para gönderebiliyorsunuz. Bu sırada Çin’deki en büyük taşımacılık firması Didi, Face++ yazılımını kullanıyor. Yazılım sayesinde yolcuların, araç şoförünün kimliğinden ve sürücü emin olmaları sağlanıyor.

Ülkedeki takip ve özel hayat anlayışı nedeniyle, bu teknoloji ilk olarak burada gün yüzüne çıktı. Birçok ülkenin aksine Çin’de kimlik kartlarındaki fotoğraflar, büyük bir merkezde toplanıyor. Face++ binasında geçirdiğim zaman zarfında, yetkililerin yazılımı kullanarak ülke geneline yayılmış kameralardan şüphelileri nasıl bulduklarına tanık oldum. Biraz distopya hissi verse de, eski kimlik fotoğrafları ile böyle bir şeyin başarılabiliyor olması gerçekten etkileyiciydi.

Yüz tanıma sistemleri onlarca yıldır kullanılıyor fakat ancak bugün güvenli şekilde finansal işlemler yapılabilecek kadar geliştirilebildi. Yeni nesil yüz tanıma sistemleri kullandığı yapay zeka sayesinde öğrenebiliyor ve bu sayede oldukça güvenilir sonuçlar verebiliyor. Pekin Üniversitesi’nde makinelerin öğrenmesi ve fotoğraf işleme üzerine uzmanlaşan Profesör Shiliang Zhang, yüz tanıma sektörünün devasa bir sektör olduğunu söylüyor. Zhang’in Face++ ofisinin yakınındaki laboratuvarına vardığımda 10’dan fazla öğrencisi içeride çalışıyordu. Çin’de güvenliğe çok önem verildiğini ve ülkenin nüfusunun çok fazla olduğunu söyleyen Zhang, birçok firmanın bu alanda çalıştığını belirtiyor.

Bu firmalardan biri de, Çin’in en popüler arama motoru Baidu. Baidu araştırmacıları, kendi geliştirdikleri yüz tanıma teknolojilerinin birçok insanla yarışabileceğini iddia etti. Baidu yüz tanıma sisitemi; 2017 yılının Ocak ayında bir televizyon programında, çocukluk fotoğraflarından insanları tanımada uzman olanlarla yarıştı ve bu düellodan alınlarının akıyla çıkmayı başardı. Baidu’nun teknolojisinin yüz tanıma konusunda  insanlardan çok daha başarılı olduğu böylece kanıtlanmış oldu.

Baidu şu anda, insanların yüzlerini göstererek tren bileti alabilecekleri bir sistem geliştiriyor. Firma tarihi turizm şehri Wuhzen yönetimi ile birlikte çalışarak şehirdeki birçok yere biletsiz girilebilmesi için çalışıyor. Bu on binlerce insanın yüzünü tarayarak veri tabanındaki ile eşleştirilmesi anlamına geliyor. Baidu bu zorlu görevin yüzde 99 doğrulukla yapılabileceği iddiasında.


Face++ kurucuları henüz Tsinghua Üniversitesi’nde öğrenciyken profesörleri olan Jie Tang onlara: “Çin’de çoğu insan için teknoloji, hayatı kolaylaştırabildiği derecede anlam taşır.” demişti. Bazı sitelerde giriş için yüz tanıma teknolojisi kullanılırken, market ve lokantalar da müşterilerinin daha kolay alışveriş ve ödeme yapabilmeleri amacıyla bu yeni teknolojiyi bekliyor. Tang’e göre yüz tanıma teknolojisi sadece ödeme yapmak için değil, aynı zamanda bir mekana gidildiğinde çalışanların sizin geldiğini bilip size karşılamaları için de kullanılabilecek.

 

İlginizi çekebilir

2017’nin En İyi İcatları
Geleceğin Teknolojileri: Sürücüsüz Kamyonlar
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜhttps://www.linkedin.com/in/refik-%C3%B6zs%C3%BCll%C3%BC-3862b8b9/?locale=en_US
ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar